Thursday, 30 June 2011

Nasi madura kukus

ni la nasi madura versi edit saya...hehehhe...teruja sgt nak cuba  resepi ni sebab dari pak engku...sampai terlebih bahan....hehehheh ...tengok kat umah kaktun hari tu terus je buat tuk makan tengah hari....resepi ni sumber dari kak ita...kalau nak tengok resepi asal bleh pegi rumah kak ita or kak tun...ni link umah kak ita...rasa nya ramai gak yg dah cuba....saya ni dah tersilap buat tu yg terpaksa edit resepi...jadiknya dah rupa nasi beriani...heheheh...kalau ikut resepi asal tak dek tumis pun...sebabkan saya terletak jintan manis...takut rasa dia lari...saya pun edit la resepi ni dan tambah bahan2 lain...best makan nasi ni ngan ayam masak merah bersantan dan acar kobis mentah....simple je lauk dia sebab nasi dia dah berempah...k kalau nak cuba versi edit saya leh tengok kat bawah....

Nasi madura

Resepi asal : kakazlita@masam manis n kak rabiatun
Resepi:quinnie@qasehququinnie.blogspot.com

Bahan2

4 mug beras - basuh dan tos
1/2 cawan santan - saya campurkan santan dan susu sejat
secubit garam
4 mug air
2 daun pandan
1 inci halia dititik
3 sudu besar margerin + 1 sudu besar  minyak sayur
1 kiub ayam
sedikit kismis
sedikit serbuk kunyit dan pewarna kuning

bahan kisar

1 bawang besar - saiz kecil
3 bawang putih
1/2 sudu besar ketumbar biji
1/2 sudu besar jintan manis
1/2 sudu besar jintan putih
1 buah keras

Cara2

1. mula2 panaskan minyak dan mentega dalam periuk....dah cair masukkan bahan2 tumis...daun pandan...bila dah wangi boleh la masukkan beras dan kacau2 rata...lepas tu masukkan air, kiub ayam dan susu + santan tadi...berserta garam dan serbuk kunyit....masukkan juga kismis....biar nasi tanak...selalu kacau2 tuk elakkan ia  berkerak..

2. bila nasi dah 1/2 masak or air nak kering....boleh tutup api...kemudian pindanhkan nasi tadi kedalam pengukus tuk dikukus sehingga masak.....bila nasi dah masak...buat lubang kecil2 kat nasi tadi dan letakkan perwarna kuning sedikit....kemudian boleh la dikacau menggunakan senduk halus atau copstik tuk elakkan nasi tadi pecah....dah siap boleh la dihidang bersama lauk pauk....

(nota: kalau ikut resepi asal nasi ni tanak macam buat nasi lemak....tapi saya suka makan nasi jenis kukus...kalau tak nak letak jintan manis pun tak pe sebab saya tersilap p letak jintan manis padahal tak dek dlm resepi tu yg saya edit resepi ni....)

Acar sayur kobis mentah

buat acar sayur kobis ni sebab yg ni je ada kat peti ais nak buat makan ngan nasi madura...hehehhe...penah buat jugak sebelum ni acar metah kobis...saya ni tak berkira sgt kalau sayur utk acar ni...memang jenis suka sayur...taruk apa pun...bleh jek jalan...heheheh...k kalau nak resepi yg simple ni meh tengok kat bawah...

Acar sayur kobis mentah

Resepi: quinnie@qasehququinnie@blogspot.com

Bahan2

sepotong kecil sayur kobis - dihiris halus
1 buah tomato- dipotong nipis
1/2 batang carrot - dihiris halus
1 bawang besar - dihiris halus
1 cili merah - dihiris jika ada
sedikit cuka
1 sudu besar gula
1 sudu kecil garam
sos ikan - jika ada

Cara2

masukkan semua bahan kedalam manggok dan digaul rata..perasakan masam manisnya...siap..

Wednesday, 29 June 2011

Egg benedict

 suka sgt makan egg benedict nih....ramai pun dah cuba buat kan...saya pun dah byk kali buat sebenarnye...tambah2 bila roti nak expired...buat cam ni licin sekejap je...hehehhe...resepi asal dari zurin@ myr..terima kasih zurin tuk resepinya....saya letak resepi awak kat sini ye.....tapi tuk buat kali ni saya tambah skit bahan2 lain....k meh kita tengok resepi egg benedict yg best nih....


Egg benedict

Resepi asal: zurin@myr
Resepi: quinnie@qasehququinnie.blogspot.com

Bahan2
  • 4 biji telur
  • 4 keping roti whole meal/putih 
  • lada sulah
  • Sedikit butter atau majerin
  • Garam 
  • sedikit serbuk oregano
  • 1 bawang putih dicincang halus

Cara-cara

1. panaskan oven 160c...sementara tunggu oven panas...ambik mangkok kecil dan lenserkan mangok tu dgn planta...lepas tu sapu roti ngan planta....kemudian isi roti dlm mangkok tadi..tekan2 skit biar bentuk dia elok je cantik kat dalam bekas tu....

2. pecahkan telor sebiji2 kat dalam roti tadi....kemudian taburkan bawang putih skit..garam secubit,serbuk lada putih dan serbuk oregano skit....buat sampai habis.

3. lepas oven dah panas dlm 10m...bolehla masukkan roti tadi dan bakar dlm 10-15m....ikut la nak sampai telor tu betul2 masak or half cook...saya suka yg half cook...sedap je bila makan....

4. keluarkan dari oven roti tadi dan boleh la dipaipkan sos cili dan mayonis kat atas dia....bestnya....rasa nak buat selalu...heheheh

Tuesday, 28 June 2011

Kerabu mangga dan ikan bilis

saya jarang makan kerabu mangga...ada la dulu sekali buat...tapi kali ni makan rasa sedap la plak..tambah2 bila diratah gitu2 je....lagi la best...heheheh..resepi ni dari syila rusly lagi....saya memang suka resepi kerabu dia....saya edit setengah bahan tu ikut selera saya....k kalau berminat leh tengok resepi...

Kerabu mangga dan ikan bilis


Resepi: quinnie@qasehququinnie.blogspot.com



Bahan-bahan ( 6 org )

  • 1 biji mangga muda - dihiris halus
  • 1/2 batang carrot - dihiris halus
  • 1 bawang besar - dihiris nipis
  • 5 batang sayur kacang/ kacang buncis - dihiris halus
  • 1 1/2 cawan ikan bilis - digoreng garing dan tumbuk kasar
  • 1 sudu kecil cuka
  • 1 limau nipis - diambil jusnya
  • bahan sambal - ditumbuk macam buat sambal belacan
  • 10 cili padi - kalau nak pedas bleh tambah lagi
  • 2 cili merah
  • 1 sudu besar mumbung belacan
  • 1 sudu besar gula
  • 1 sudu kecil garam 
  • 1 bunga kantan dihiris halus - jika ada

Cara-cara

masukkan semua bahan kedalam mangkok...kacau2 rata dan rasa gula dan garamnya....kalau tak cukup bleh tambah lagi....dah siap....

Monday, 27 June 2011

Nasi ayam ipoh my baby onew..:)

 hehehhe..apa kena mengena my baby onew ngan nasi ayam ipoh ni ek? hehehhe...onew ni one of my fav kpop boy band yg suka sgt makan ayam...especially ayam goreng....hehehhe...suka kat onew ni sebab muka dia baby face...comel cam baby...tu yg kalau duk panggil onew...mesti nak letak my baby onew...hahahahah...sudah2 la tu mengaruts pasal kpop...hehehhe

yg ni bahan pelengkap tuk nasi ayam...cam biasa la ada sos cili,sos kicap, ayam, daun sup dan bawang, timun dan tomato...

rasanya ramai yg dah cuba nasi ayam ipoh resepi saya nih....terima kasih sebab sudi mencuba pada yg telah mencuba....saya ni sebenarnya suka sgt makan dgn nasi ayam...dulu masa duk kl senang kalau nak carik nasi ayam yg best2....tapi bila dah duk ipoh ni susah skit nak mencapai tahap selera saya nih...heheheh....saya suka sup nasi ni sebab dia cam kosong je..dah lama saya carik resepi cam ni sebab saya suka sgt ngan sup nasi ayam makcik yg jual nasi ayam kat pasar malam area rumah saya....tapi dah bertahun dia tak niaga..tak taula sebab apa...nasib baik la dpt resepi cam biasa saya makan tu....saya selalunya kalau masak nasi ayam ni main agak2 je..hehehhe.....k kalau berminat nak cuba resepi nasi ayam ni meh tengok resepi kat bawah...resepi ni sama je ngan resepi yg saya post kat myr...


Nasi ayam ipoh

Resepi: quinnie@qasehququinnie.blogspot.com

Bahan-bahan ( sekeluarga )

  • *BAHAN NASI*
  • 4 mug beras
  • 4 1/2 mug air rebusan ayam
  • 2 inci halia*
  • 3 biji bawang putih*(bahan*ditumbuk lumat)
  • 3 helai batang daun bawang (ambik bhgn bawah dia...yg ada buah dia tu sekali)
  • 1 sudu besar minyak bijan
  • 2 sudu besar sos tiram
  • 2 helai daun pandan
  • 4 sudu mentega + sedikit minyak masak
  • 1 sudu kecil garam

  • *BAHAN AYAM*
  • 1 ekor ayam
  • 3 biji bawang putih*
  • 1 inci halia*( bahan* ditumbuk lumat)
  • 3 sudu besar kicap lemak manis
  • 2 sudu besar sos tiram dan 1 sudu besar cuka
  • 1 sudu besar madu ( kalau tak dek pun tak pe) 
  • 2 sudu besar kicap pekat (optional)
  • *BAHAN SUP*
  • air secukupnya
  • 4 bawang putih diketuk
  • 3 inci halia di hiris
  • 3 helai batang bawang
  • 1 biji sengkuang dipotong dadu
  • 1 sudu besar serbuk lada sulah 
  • garam
  • *BAHAN CILI*
  • 10/15 biji cili burung
  • 6 biji cili merah
  • sedikit halia (ambik dari rebusan)
  • 5/6 biji bawang putih
  • 1 biji limau kasturi/nipis
  • sedikit air dari air rebusan ayam
  • garam n gula secukupnya 
  •  
  • *BAHAN KICAP*
  • 5 biji cili burung
  • sedikit halia (ambik dari rebusan)
  • 4/5 biji bawang putih
  • kicap pekat dan kicap cair secukupnya
  • air rebusan ayam secukupnya
  • tepung jagung di campur dgn air secukupnya (utk pekatkan) 
  • 2 sudu besar sos tiram

  • *BAHAN TAMBAHAN*
  • tomato, salad, daun sup dan bawang, timun, bawang goreng

Cara-cara

  1. mula2 buat air rebusan ayam...(bahan2 dalam sup) masukkan semua bahan...kecuali sengkuang dan serbuk lada sulah. tutup periuk dan masak hingga didih. 
  2. selepas air mendidih, masukkan ayam. biar ia masak selama 20 minit. selepas 20 minit, angkat ayam tadi dan toskan.
  3. cara utk masak nasik, mula2 masukkan majerin dan minyak masak dalam periuk elektrik, biar ia mencair, kemudian masukkan bahan* yg telah di tumbuk lumat. biar naik bau. kemudian masukkan batang bawang dan daun pandan. bila dah layu sikit masukkan sos tiram dan minyak bijan. kacau2 sekejap,kemudian masukkan beras, sedikit garam dan air rebusan ayam. biarkan hingga nasik masak.
  4. penyediaan ayam, ayam yg telah di toskan tadi di masukkan kedalam satu magkok besar. masukkan bahan * yg telah di tumbuk lumat dan semua bahan2 lain...kacau2 rata dan biarkan 1/2 jam. selepas ayam diperap, boleh lah digoring atau di bakar dalam oven. kalau nak goring jgn goring terlalu lama...agak2 kaler dia dah bertukar kehitaman boleh diangkat terus.
  5. cara penyediaan cili, masukkan semua bahan didalam blender dan blend hingga hancur.
  6. cara penyediaan kicap, blend semua bahan kecuali tepung jagung. selepas blend isi dalam periuk dan panas kan atas dapur. agak2 dah panas..boleh la di masukkan tepung jagung dicampur air secukupnya utk memekatkan kuah.
  7. cara2 penyedian sup, baki air rebusan tadi didihkan kembali bersama sengkuang dan serbuk lada sulah. kalau air rebusan dah berkurangan boleh lah di campur dengan air biasa. masak hingga didih. perasakan sup.
  8. selepas semua dah masak, boleh la di makan...cara penyediaan...timun, tomato dipotong nipis2. daun sup dan bawang di potong halus dan di masukkan kedalam sup tadi. 
(nota: kalau ikut resepi asal...nasi tu letak skit lemak ayam kat dlm dia masa nak tumis tu..saya kadang2 kalau rajin buat..kalau malas saya tak letak pun...sup tu kalau tak dek sengkuang elok tambahkan rempah tumis  4 sekawan tuk naikkan rasa dia....)

Sunday, 26 June 2011

Teh kurma

suka nya saya ngan air teh kurma nih...the best la air nih...rasa macam air tebu pun ada...air mata kucing pun ada...pelbagai rasa lah...kalau letak kembang semankok ngan selasih mesti lagi best..lain kali kalau buat nak letak....ni kali ke2 saya buat air ni....2 hari berderet duk buat air nih...minum panas pun sedap...sejuk pun best....resepi teh kurma ni dari syahmi@myr...tak rugi mencuba....sedap...tq syahmi...saya letak resepi awak kat sini ye.....terima kasih sebab berkongsi resepi air yg menarik nih...:)


Teh kurma

Resepi : syahmi@myr

Bahan-bahan ( 3 gelas koktail )

  • 4-5 biji kurma ( yg murah pun takpe )
  • beberapa potong buah apple / pear- saya pakai buah apple merah sebiji
  • 3 sudu gula ( ikut rasa )
  • 600 ml air - air saya letak 1 1/2 liter

Cara-cara

  1. Buah apple / pear dipotong kiub.
  2. Kurma x payah buang biji.
  3. Rebus semua sekali hingga mendidih.
  4. Lebih sedap diminum sejuk.
( nota: bila air dah didih...saya tekan2 kurma dan buah apple tu utk keluarkan lagi jus2 dia...biar lagi sedap...nak makan pun best sebab dah hancur...sedap sgt air ni...tak rugi cuba....saya kalau nak minum panas...saya tak letak gula...suka rasa asli dia...kalau nak minum ngan ais baru saya letak gula...)

Saturday, 25 June 2011

Onde-onde keledek/ kuih bom keledek :)

suka nya saya ngan onde2 ni tak leh nak citer...heheheh....kalau dulu suka beli onde2 tepung pulut...kalau yg keledek ni saya kureng skit...sebab suka rasa liat2 tepung pulut tuh....kali ni bila buat sendiri saya kurangkan kuantiti keledek dan lebihkan tepung pulut..alhamdulillah..elok sedapnye....makcik pun suka...:)...tu yg penting...hehheheh...kuih ni lepas goreng time panas2 tu dia elok cantik bulat...bila dah sejuk...ada la lesut skit...adat la kan 1 time mencuba...tapi tak le terus kemek kuih dia....still bulat lagi...heheheh...resepi ni asalnye dari kakbesah@myr....tapi saya dah edit ikut selera saya....saya suka tips menggoreng dari kakbesah...masukkan dulu onde2 dlm minyak lepas tu baru pasang api tuk elakkan bijan tu bertabur....memang cantik kuih ni....rasa pun sedap.....kalau nak tengok resepi asal bleh rujuk kat myr ek...k kalau berminat ngan versi edit...leh tengok resepi kat bawah...;)

Onde2 keledek

Resepi asal: kakbesah@myr
Resepi :quinnie@qasehququinnie.blogspot.com

Bahan2

400gm keledek putih yg telah dibuang kulit - rebus keledek hingga empuk
1 1/2 cawan tepung pulut
3/4 cawan tepung gandum
1/2 sudu teh garam
bijan dan minyak tuk menggoreng
air jika perlu

Cara2

1. ubi keledek bila dah direbus empuk...toskan dah terus lecek....tepikan sekejap...sementara tunggu ubi tu sejuk skit....ambik inti dan bulat2kan sebesar duit 20sen....utk senang nanti nak isi dlm kuih.

2.bila inti dah siap....kemudian baru campurkan tepung pulut, tepung gandum  dan garam kedalam mangkok berisi keledek tadi......uli2 rata....kalau doh keras..tambah skit air...jgn byk...isi skit2...

3. bila doh dah o.k lembut nya...boleh la ambik sedikit doh dan leperkan....kemudian isi inti dan tutup kemas....lepas tu golek2 kan doh tadi diatas bijan...biar rata dan letakkan atas pinggan yg lain...buat sampai habis.

4. bila nak menggoreng....mula2 masukkan minyak dlm kuali...kemudian baru masukkan kuih....jgn penuh sgt....lepas tu baru pasang api..api jgn besar sgt...sederhana jek....kaedah menggoreng cam ni utk elakkan bijan tadi tertanggal dan kuih cantik je bila dah masak..lagi pun tak meletup...ni tips menggoreng dari kakbesah...tq kak...:)

5. bila dah kuning boleh la angkat.....toskan..dah sejuk bleh makan...:)

nak resepi inti leh tengok kat sini inti kelapa

(nota: air tu mungkin tak yah letak...ikut jenis keledek....kalau jenis berair tu memang tak yah letak air...sebabkan saya guna keledek putih dan saya bancuh doh bila keledek dah sejuk...kalau waktu panas saya bancuh doh...mungkin tak yah letak air...resepi ni boleh diguna tuk keledek merah jugak..)

Inti kelapa

buat inti kelapa dgn byknye sebab senang nak buat kuih...hehehhe..berderet kuih nak buat nih....kes teringin lama dah tak makan....nak mengacau selalu inti ni al- malasnyer terlampau lah kuat...jadiknya kacau sekali gus senang citer...lepas tu simpan kat peti ais...hehehhe...mula2 nak tunggu makcik masak inti nih sebab dia cerewet skit part inti ni...dia nak inti yg basah2....kaler hitam pekat.....tak manis sgt....hmmm byk kriteria nya sampai saya risau kang buat inti dia tak suka lak...nasib baik la menjadik inti ni seperti selera dia.....lepas nih bleh la mulakan projek membuat kuih....:)

Inti kelapa

Resepi: quinnie@qasehququinnie.blogspot.com


Bahan2

550gm kelapa putih
350gm gula merah
5 sudu besar gula putih
secubit garam
1 cawan air/ lebih...ikut tahap moist yg disukai
2 sudu besar mumbung tepung jagung bancuh dgn 3/4 cawan air/ tepung gandum dlm 3 sudu besar
3 helai daun pandan

Cara2

1. mula2 masukkan gula merah, gula putih, garam, daun pandan dan 1 cawan air kedalam kuali...kacau sampai gula hancur dan berbuih...lepas tu masukkan kelapa...kacau2 rata...

2. lepas dah rata...masukkan air bancuhan tepung tadi....kacau sampai kering...dah siap...:)

( nota: kalau nak lagi pekat kaler inti...letak gula merah dlm 400gm  dan gula putih dlm 3 sudu besar je...)

Friday, 24 June 2011

Exotic manggo smoothie


marilah minum smoothie di waktu petang yg panas ini...hehehhe...saya memang suka minum air smoothie...tambah2 kalau tengah musim buah mangga nih...asyik nak meng' smoothie' jek...hehehhe...rasanye ramai yg dah buat air nih...memang rugi kalau yg tak buat lagi....tapi saya buat versi simple je....tak pakai susu segar pun...pakai susu pekat krimer je....k kalau berminat leh tengok resepi kat bawah...

Exotic manggo smoothie

Resepi: quinnie@qasehququinnie.blogspot.com

Bahan2

1 buah mangga masak - buang kulit dan potong2
3 sudu besar susu pekat krimer
3 sudu besar perisa sunquick exotic
air sejuk dari peti ais
ais batu jika ada

Cara2

1. masukkan bahan2 dlm blender...air isi sampai 3/4 paras blender....blend sampai buah mangga hancur....

2. masukkan ais batu dlm gelas..tuang air mangga dan masukkan hirisan mangga yg dipotong kecil2 utk hiasan....dah siap....:)

(nota: kalau nak pakai susu segar or susu sejat pun boleh.....tapi pandai2 la adjust sendiri....kalau nak gantikan exotic sunquick dgn oren sunquick pun boleh..dua2 sedap.. )

Cucur kembong kacang soya


sejak makan cucur soya ni..saya bertambah suka la pulak...hehehhe...mungkin sebab rasa dia lain dari cucur biasa...bila tambah soya tu dia rasa macam kuih masalodeh/ vadei.....tapi kali ni saya buat cucur ni guna resepi saya...sebab kalau guna resepi asal...kalau silap bancuh boleh jadik kematu cucur nye....heheheh...org lain mungkin tak dek masalah kot...tapi saya nak carik jalan selamat saya akan guna resepi ni kalau nak buat lagi cucur soya....hampas soya ni bila digoreng ia akan jadi rangup..tambah2 tang kulit cucur....silap2 nak gigit pun susah kalau tersilap bancuh....hehhehe...bila guna resepi ni...cucur akan kembong dan lembut didalam...kulit rangup...tapi sesedap nak makan....k kalau berminat nak guna resepi saya...bleh tengok resepi kat bawah...

Cucur kembong kacang soya

Resepi : quinnie@ qasehququinnie.blogspot.com


Bahan2

2 cawan hampas soya
2 1/2 cawan tepung gandum
1 1/2 cawan air
1 1/2 sudu kecil garam
1 1/2 sudu kecil rata baking powder
1 telor - dipukul guna garpu sampai buih
1 bawang besar - dihiris
2 cili merah/ cili padi dihiris
3 daun kari - kalau besar hiris2
1/2 sudu teh serbuk kunyit
1/2 cawan ikan bilis

Cara2

1. mula2 isi air dalam mangkok dan masukkan bawang besar...ramas2 bawang tu sampai bercerai bawang2 tadi....

2. isi tepung gandum, baking powder, serbuk kunyit dan garam. kacau2 rata dan masukkan telor, daun kari ,ikan bilis dan cili serta hampas soya. masukkan air + bawang tadi dan gaul2 rata....bila dah rata perap dlm peti ais lebih kurang 1/2 jam.....dah perap kuarkan dan biar sebentar dlm 10....lepas tu baru panaskan minyak dan goreng cucur tadi...api jgn kuat sebab takut soya tu tak masak.....ikut la nak goreng kuning garing cam saya buat ni atau tak nak garing sgt....lepas tu angkat dan boleh la cicah ngan sos cili jika suka...

( nota: kalau nak blend bawang , telor, dan ikan bilis pun boleh...tapi saya malas...hehehhe)

Thursday, 23 June 2011

NestuMilo ice blended


saya suka minum air ni waktu malam...bila tekak kering2 perut pun cam lapar je...tapi malas nak makan benda2 berat...lepas minum nih memang best...kenyang.....tapi kadang2...pagi2 pun syok je minum...hehehhe,...resepi ni dari datinlulu@myr. aka...z....anak z...lily yg suka minum air ni time balik skolah....bukan budak2 je suka...dah nama nye milo...yg golongan dewasa ni pun suka jugak....heheheh...saya penah gantikan nestum ni dgn oats pun sedap...sesuai la kalau nak berdiet...hehehhe...apa2 pun thanks z sebab sudi kongsi resepi......saya letak resepi z kat sini ye... tuk dikongsi dgn yg lain2 plak....:)

NestuMilo ice blended

Resepi: datinlulu@myr

Bahan-bahan ( 1 org aje/gelas saiz JUMBO )
  • 5 sudu besar milo - mumbung
  • 5 sudu besar nestum original (nestle) - mumbung ( saya kurangkan nestum ni dlm 3 sudu je)
  • 3-4 sudu besar krimer manis ( air saya letak 3 sudu besar)
  • air sejuk dr icebox/250-300ml ( saya letak air separuh blend)
  • Cara2
  • Blend semua bhn d atas, tuang dlm gelas...sedia utk d nikmati (bleh tabur nestum lgi), mudah aje...
  • Selamat mncuba (✿◠‿◠)
  • * mumbung tu, penuh tahap mksima/mmbukit

Wednesday, 22 June 2011

Mee kari coffee prince..:)


baru lepas tengok citer korea coffee prince...tu yg tersampuk sat...hehhehe...citer ni memang one of my fav kdrama....tengok byk kali pun bleh tersengih2 lagi bila tengok hankyul...hanseong ngan sunki...kekekke....memang best la citer nih....tambah2 bila diulang balik kat tv...tayang dlm bahasa korea jugak..lagi la sukaaaaa sgttttt2....nomul2 chowa gitu....hehheheh....

berbalik pada mee kari....saya memang suka makan mee kari....tambah2 kat ipoh ni memang byk kedai yg jual mee kari yg best2...tambah2 kedai yg kat pekan tu..lupa lak nama dia...memang fav saya....mee kari ni kalau nak tau best ke tak...ada satu bau tu..susah nak cakap....hanya deria bau je yg boleh tau...kekekek...yg ni saya buat guna resepi kakhana@myr...memang dah lama guna resepi ni...tiap2 kali masak mesti ikut cara ni tapi saya edit skit resepi ni....tambah2 skit bahan2 lain....kalau nak tengok versi lengkap kak hana boleh pegi kat myr....yg ni versi saya dah edit....apa2 pun terima kasih kat kakhana sebab sudi kongsi resepi...:)

Mee kari

Resepi asal: hana6877@myr
Resepi: quinnie@qasehququinnie.blogspot.com

Bahan2

1 paket mee kuning
6 ketul isi ayam - potong kecil2
1/2 kilo kerang - direbus dan kopek kulitnya
1 genggam udang kering* - saya guna udang halus
1 bawang besar*
3 bawang putih*
1 inci halia*
1 inci lengkuas*
7 cili kering* ( blend bahan* halus)
4 sudu besar serbuk kari daging alagapas/ babas
4 sudu besar serbuk kari daging tuk taburan pulak
1 tomato - potong dadu
1 kiub ayam
rempah tumis 4 sekawan
6 daun kari
6 batang serai - saiz besar diketuk pecah2 batangnya
1 keledek saiz kecil - direbus empuk dan blend dgn air skit
3 tauhu - digoreng dan potong kecil
santan secukupnya
1 keping asam keping
air, garam .gula dan minyak tuk menumis

bahan sampingan
sayur sawi, taugeh, daun sup dan bawang, fish ball/ fish cake, telur rebus, bawang goreng, cili merah, limau kasturi

Cara2

1. mula2 panas kan minyak dan tumis tomato yg didadu....dah lembut tomato...masukkan bahan2 blend...goreng sampai naik bau...masukkan rempah 4 sekawan dan daun kari...kacau lagi sekejap..dah nampak terbit minyak...masukkan rempah kari...kacau cepat2...dan masukkan air....kacau rata sampai rempah tadi tak berketul....masak lagi sampai terbit minyak.....

2. bila dah terbit minyak....masukkan ayam dan kiub ayam....kacau2 rata dan masukkan air serta santan secukupnya....masukkan jugak keledek yg telah diblend tadi..masuk asam keping..masak hingga didih.....isi garam dan gula skit....lepas tu masukkan lagi rempah kari ayam/daging dlm 4 sudu besar..yg ni taburkan je....kacau2 rata dan kecil kan api...masak reneh yg ni sampai terbit minyak kuah tadi....bila dah terbit minyak...ayam dah empuk....masukkan tauhu goreng dan kerang....kalau ada fish ball or fish cake...masukkan sekali. rasa garamnya....masukkan sayur sawi dan.lepas tu terus  tutup api...tutup api cepat2 sebab nak elakkan sawi tadi lembik.

3. masukkan mee dalam mangkok....letak bawang sup dan bawang yg dihiris...cili merah yg dihirs...telur rebus yg dibelah 2....bawang goreng jika ada....dan curahkan kuah kari tadi atas mee....siap....kalau kurang pedas boleh potong2 cili padi.....

(nota: pada saya....kalau nak masak mee kari rempah yg paling best sama ada guna babas or alagapas....kalau guna rempah ni.....rasa mee kari tak rasa macam gulai kari.....terutamanya kalau kita masukkan ayam sekali dalam kuah..)

Tuesday, 21 June 2011

Jemput- jemput kacang soya

saya baru ni dpt merasa jemput2 soya nih...itu pun sebab buat air soya..kalau tak memang tak dek peluang le nak merasa...hehehhe...memang sedap jemput2 nih...memang tak sangka hampas soya boleh dibuat jemput....resepi ni dari kak fida....terima kasih kakfida...sekarang ni memang tak dek pembaziran la kalau buat air soya...sampai kehampas nye boleh digunakan....rasa dia pun sedap..dah ala2 masalodeh pun ada,,,,rangup kat luar dan lembut didalam.....cicah ngan cili sos memang sedap.....k kalau berminat bleh tengok resepi kak fida nih....

Jemput2 kacang soya

Resepi: kakfida@myr


Bahan-bahan ( 1 famili )
  • 4 senduk nasi hampas kacang soya
  • 2 biji bawang besar - hiris halus
  • 1-2 batang cili hijau - hiris halus
  • 2-3 lembar daun kari - hiris halus (atau daun sup/daun bawang)
  • 1 biji telur
  • garam secukup rasa
  • 500 g tepung gandum (jgn habiskan)
  • sedikit air jika perlu
  • Isi udang cincang,daging cincang dll...jika suka(tapi saya tk bubuh pon)

Cara-cara

  1. Satukan 6 bahan pertama dlm sebuah mangkuk dan gaul rata .
  2. Masukkan sedikit air dan gaul lagi.
  3. Masukkan pula tepung secukupnya dan gaul hingga sebati dan sehingga boleh dijemput2kan dgn hujung jari.
  4. Panaskan minyak dlm kuali dan gorenglah seperti menggoreng jemput2 biasa.
  5. Jemput2 hendaklah digoreng hingga garing supaya hampas kcg soya tak terasa mentah.
  6. Enak dimkn panas2 bersama sos cili
(nota: saya buat 1/2 bancuhan saje....adunan ni biar dia lembut skit...jgn keras sgt sebab nanti terlampau rangup...saya buat setengah bancuhan air dlm 1 1/2 cawan...tepung 250gm...kalau time panas tak pe la makan rangup2...tapi bila dah sejuk nanti susah nak gigit...hehehhe....tapi isi jemput2 ni memang lembut kat dlm dia walaupun dah sejuk.)

Air soya


saya memang suka minum air soya.....kalau buat sendiri lagi best sebab boleh buat ikut kepekatan yg kita suka....saya suka minum air soya yg suam2....start suka minum yg suam ni masa saya belajar2 dulu....bestnya....perut pun boleh kenyang...hehehhe...saya selalu guna resepi chef zaidah kalau nak buat soya nih....tapi saya tambah skit kuantiti soya tu sebab saya nak soya yg pekat sebab bila letak dgn ais...dia cam cair skit kalau ikut resepi asal.. k bleh tengok resepi kat bawah.

Air soya

Resepi: quinnie@qasehququinnie.blogspot.com


Bahan2

200gm kacang soya - direndam dgn air 5 jam
13 cawan air
gula secukupnya dan 1 helai daun pandan jika suka

Cara2

1. mula2 basuh kacang soya dan toskan. kemudian ambik skit biji soya dan masukkan dlm blender letak air dlm 3 cawan....blend hancur dan tapiskan guna penapis santan. buat sampai habis. kemudian blend pulak hampas soya tadi dgn baki air yg tinggal. jumlah air mesti 13 cawan semuanya. pandai2 la adjust sendiri..

2. bila dah siap tapis guna penapis santan....tapis lagi sekali air soya tadi menggunakan kain...saya pakai tudung putih yg saya tak pakai lagi....perah soya tadi sampai habis. kemudian masukkan dlm periuk dan masak hingga didih. kacau2 selalu dan api jgn kuat sgt takut nanti pecah minyak lak soya tu...dah didih tutup api.

3. buat air gula....isi gula dan setangkai daun pandan serta air kedalam periuk masak hingga didih dan gula hancur. kemudian boleh la masukkan air gula kedalam air soya sampai tahap kemanisan yg disukai. dah siap....bila dah sejuk air soya boleh simpan kat dlm peti ais tuk tahan lama...kalau nak minum suam2 pun best...kalau nak minum sejuk...letak ais batu....

(nota: hampas soya jgn dibuang sebab boleh buat cucur soya...sedap tau)

Monday, 20 June 2011

Karipap daging


saya ni kalau kuih karipap memang cerewet.....saya suka makan kuih karipap yg kulit dia rangup dan inti dia mesti terasa karinye...hehhehe....kalau namanye karipap daging...mesti nak rasa daging bila kita gigit karipap tu...paling bengang kalau beli karipap...kata karipap daging tapi secebis daging pun tak nampak.....hmmm sejak dari hari tu memang saya tak penah beli karipap yg org jual....dan kalau nak makan kena lah buat sendiri baru saya puas hati....tak sangka dlm nak menghasilkan karipap yg sedap byk tips yg kita kena ikut tuk dptkan hasil yg bagus....setakat ni saya rasa resepi ni lah yg terbaik setakat ni yg saya ada...setelah diolah beberapa kali hasil dari percubaan saya yg tah keberapa kali...hehehhe...kalau ada tips2 baru saya akan applykan kat resepi yg sedia ada tuk upgrade kan  karipap nih....hasilnya setakat ni saya sgt puas hati....saya nak berterima kasih kat mak kawan saya yg kasi tips menggoreng, kak besah yg kasi tips nak lembutkan doh , dan kaknor cara2 nak simpan karipap kat peti ais....dan jugak pelbagai sumber dari myr tuk menghasilkan dohnya....inti resepi makcik saya....k kalau berminat nak cuba bleh tengok resepi kat bawah....

Karipap daging

Resepi: quinnie@qasehququinnie.blogspot.com


Bahan2 inti

300gm daging - nak tambah lagi pun boleh...cincang halus daging
8 biji kentang saiz besar - potong dadu
1 biji ubi keledek saiz sebesar kentang - potong dadu (optional- tak dek pun tak pe)
4 sudu besar udang kering *
1 bawang besar*
2 bawang putih*
6 cili kering* -rendam dgn air ( blend bahan* halus)
7 tangkai daun kari
2 sudu kecil garam
3 sudu besar gula
5 sudu besar rempah kari daging -dibacuh dgn air
1/2 cawan santan pekat
air secukupnya

Bahan2 doh

750gm tepung gandum
300gm planta
1/3 cawan minyak sayur/ masak -saya guna cawan biasa minum kopi tu bukan metrik
2 sudu kecil garam
2 cawan air dari peti ais - saya guna cawan biasa minum kopi tu bukan cawan metrik...

Cara2

1. mula2 masak inti....panaskan skit minyak dlm kuali...kemudian masukkan bahan2 blend....masak hingga naik bau dan bahan tumis gak kering airnya....kemudian  masukkan rempah kari daging...kacau2 rata...dan masak hingga terbit minyak...bila dah terbit minyak...masukkan daun kari....kacau hingga naik bau dan masukkan daging....gaul2 rata....kemudian masukkan kentang, keledek dan air. air hendanglah dimasukkan sampai  hapus kentang tapi jgn lebih sgt sebab nanti kentang jadi hancur. isi jugak santan dan gula.....masakkan hingga kering....bila dah agak2 nak kering...masukkan garam....kacau lagi hingga kering inti tadi/ air dia dah tak de....tutup api dan sejukkan.

2. bila inti dah sejuk...baru buat doh....mula2 panaskan minyak dan planta dlm periuk kecil. masak hingga didih dgn api yg kecil. sementara tu masukkan tepung dan garam dlm manggok besar...kacau2 rata...bila dah didih planta tadi...masukkan skit2 dlm tepung tadi....gaul dgn sudu/ senduk kayu sebab panas.....kacau2 rata sampai habis. kemudian isi air...isi skit2 dan mula la menguli.....uli sampai doh jadik macam doh buat roti lembut dia...dan texture dia pun lebih kurang sama...rasa cam lembut dan boleh nampak doh tu naik skit.....uli sampai tak melekat doh tu pada mangkok dan tangan....bila dah dpt doh camni maknanya betul la tu....kemudian balut doh dgn plastik...rehatkan dlm 10m...

3. lepas doh direhatkan kita akan dpt doh yg lebih lembut...nampak dia cam berpeluh doh tu....kemudian boleh la mula kan proses menggelek doh dan mengisi inti.....ambil skit tepung dan tebarkan tepung tu sebelum gelek setiap doh....saya guna acu bulat yg besar tuk dptkan betuk yg sekata...kalau tak dek boleh guna cawan....gelek nipis dan bolehla isi inti.....bagus tips balut doh ni dgn plastik sebab doh tu akan lembut sentiasa dan tak dek masalah doh tu akan kering kalau kita buat byk pun dohnya....

4. bila dah habis buat karipap tadi....boleh la goreng...faktor menggoreng pun penting jugak....kalau tersalah cara...kulit tu tak rangup sgt dan tak dek ruang2 kosong kat dlm dia....kalau betul cara goreng nya..karipap tadi akan mengembang dan rangup lama....saya kalau goreng pagi....malam pun still sedap lagi kalau nak makan.  masukkan minyak yg byk dlm kuali.....panaskan minyak dan bila minyak dah panas...tutup api dan baru masukkan kuih karipap...ni utk mengelakkan karipap tadi kulit dia berjerawat dan karipap masak sekata...isi jgn penuh sgt dlm kuali....lepas tu hidupkan balik api...api kecil je....dan kemudian biar karipap tu masak hingga kuning....selalu balik2 kan dia...tapi jgn kasar sgt masa nak balikkan sebab kulit ni rangup...takut pecah....dah kuning kaler dia...boleh la angkat. bila nak masukkan karipap tuk kali kedua...tutup balik api kuali dan letak karipap dan hidupkan balik api...sama macam proses pertama...buat cam ni tiap2 kali nak menggoreng..

5. cara2 nak simpan kalau ada karipap yg lebih....dulu2 saya akan goreng sekejap dan toskan karipap...bila dah sejuk susun dlm tupperware dan simpan dlm peti ais...tapi kadang2 letih dan leceh kalau guna cara ni...so saya guna cara lain....masa proses buat karipap tadi...bila dah siap satu dulang....saya simpan dlm peti ais....biar dlm 1/2 jam dan kemudian keluarkan dia dan baru susun dlm tupperware...boleh simpan bertinggkat2 kalau ikut cara ni sebab karipap tadi dah keras kulit dia....kalau nak lapik dgn plastik antara karipap tu pun boleh...tapi saya kadang2 tak buat pun. karipap tapi tak melekat kulit dia antara satu sama lain sebab kita dah keraskan kulit dia dulu sebelum tindan2kan....

( nota:kalau ikut cara2 masak kulit saya tu....insyaallah anda akan dpt kulit yg rangup dan ada ruang kat dlm dia....saya selalu tertanya2 macam mana la org dpt kulit cam ni....dan faktor menggoreng penting...kalau api kuat memang kulit dia tak gelembong)

Sunday, 19 June 2011

Nasi goreng cina


masak nasi goreng cina bila dah malas nak masak gulai...kekkeke....lagi pun dah lama tak makan nasi goreng cina nih....resepi ni simple je...saya tengok kat rancangan martha steward....tapi saya olah skit resepi ni sebab tak suka bau telor tu.....k kalau berminat meh tengok resepi....

Nasi goreng cina

Resepi: quniine@qasehququinnie.blogspot.com

Bahan2

3 mangkok nasi - ramas2 nasi
1/2 cawan udang - boleh tambah lagi kalau nak byk udang
3 biji telor ayam
1/2 bawang besar yg didadu - saiz besar
4 bawang putih dan 6 cili padi - ditumbuk kasar
1/2 sudu serbuk lada sulah
1 sudu besar sos tiram
1 kiub ayam /serbuk ayam 1 sudu besar / stok air ayam 1/2 cawan
garam
sayur campur - saya pakai sayur kacang panjang sebab tak dek
daun sup dan bawang yg dihiris sebagai hiasan
timun yg dipotong tuk hiasan

Cara2


1. mula2 panaskan skit minyak dan goreng telor...buat telor hancur....dah masak angkat dan tepikan.

2. kemudian isi lagi minyak tuk goreng nasi lak dlm kuali yg sama....lepas tu tumis bawang besar yg didadu...dah naik bau...masukkan bahan tumbuk tadi...goreng sampai bawang2 tadi layu dan naik bau....kemudian masukkan serbuk lada sulah...kacau2 rata.....

3. bila dah naik bau...masukkan udang dan kiub ayam atau serbuk ayam dan stok ayam.....kalau pakai kiub dna serbuk ayam...isi skit air....masak hingga udang bertukar kaler...isi sos tiram....sayur kacang dan garam dlm 1 sudu kecil.....gaul2 rata dan masukkan nasi....masak hingga berasap nasi tadi.....rasa masinnya...kalau kurang boleh tambah garam , kalau kurang rasa serbuk lada sulah boleh tambah lagi....kemudian masukkan telor hancur tadi.....gaul2 rata dan boleh tutup api utk dihidang.

4.hias nasi goreng dgn daun sup dan daun bawang yg telah dipotong dan juga timun jika suka.

Saturday, 18 June 2011

Kerabu si jantung hati

saya memang peminat kerabu....tak kira la kerabu apa pun...belajar makan kerabu masa duk kat kg baru  dulu....suka sgt kerabu perut ada satu kedai makan nih...tapi skang kedai tu dah tutup.....sayang tul....yg ni resepi saya ambik dari buku masakan syila rusly...memang best resepi2 kerabu dia nih....tak rugi mencuba...tapi saya edit skit resepi nih...tambah pucuk paku n kerang selain guna jantung je sebenarnye.....kalau berminat nak cuba bleh tengok resepi....

Kerabu si jantung hati

Resepi: quinnie@qasehququinnie.blogspot.com


Bahan2

2 jantung pisang - saya pakai satu je
1 ikat pucuk paku - saya tambah sendiri
1/2 kilo kerang - saya tambah sendiri
2 bawang besar - dimayang
2 cili merah dan hijau - hiris - saya tak letak
1 cawan santan pekat
3 biji limau nipis- diambil jusnya
2- 3 ekor ikan kembong - direbus dan ambik isinya..lepas tu tumbuk

Bahan tumbuk- ditumbuk hingga lumat macam buat sambal belacan

15 cili padi
2 cili merah- saya tak letak
1 sudu besar belacan
2 sudu kecil garam
1 sudu besar gula
2 bawang putih

Cara2

1. mula2 jantung pisang dibasuh bersih dan buang kulit yg keras...lepas tu rebus dgn air sehingga hapus jantung dan tambah 1 sudu kecil garam...rebus hingga empuk.dah empuk jantung tadi toskan dan bolehla dihiris2 jantung tadi.

2. pucuk paku ambik bhgn yg boleh dimakan dan rebus sekejap...jgn lama sgt nanti lembik lak...tos kan

3. kerang direbus dan kopek kulitnya...ambik isi..tepikan

4.ambik satu bekas besar...masukkan bahan2 tumbuk....masukkan jugak jantung yg telah dihiris. pucuk paku, kerang, ikan yg ditumbuk, bawang besar dihiris, santan pekat dan jus limau nipis....kacau2 rata semua bahan....santan tu kalau kurang boleh tambah lagi...ikut suka la kalau nak buat berkuah atau tak...rasa masam manisnya..kalau kurang boleh tambah garam dan gula...begitu jugak dgn jus limau....dah siap....makan ratah2 pun best kerabu ni...nasi skit je...hehehe

cekodok pisang kembung


saya suka makan cekodok versi cam gini...dah lama mencarik resepi yg sebijik rasa cekodok masa zaman saya skolah menengah dulu...ingat lagi waktu2 pagi sebelum perhimpunan pagi...mesti mengadap kantin skolah sebab nak beli cekodok ni time dia panas2 lagi....hehehheh...masa tengah panas2 la lagi best makan....4 ketul dicucuk dgn lidi sate....Alhamdulillah ada jugak org yg sudi kongsi resepi...terima kasih kak besah....akhirnya pandai dah saya buat cekodok nih.....saya letak resepi akak kat sini ye....kot2 ada sape2 yg berminat....

Cekodok pisang kembung

Resepi: kakbesah@myr

Bahan-bahan ( 2 piring penuh )
  • 2 cawan pisang lenyek
  • 1 cawan gula pasir @ gula castor (saya kurangkan gula 3/4 cawan)
  • 1 penutup sodabikarbonat (1 sudu besar)
  • 1 sudu kecik baking powder
  • 3 cawan tepung gandum
  • 1 sudu besar susu tepung ( saya ganti dgn susu pekat)
  • 1/2 sudu kecik garam 
Cara2
  1. dlm mangkuk, campur pisang lenyek bersama gula & garam.gaul biar gula larut.
  2. ayak soda bicarbonate & baking powder dgn penapis teh ke dalam campuran pisang.gaul rata2.pastu masukkan susu & tepung.tambah sedikit lg tepung jika adunan masih lembik.
  3. panaskan minyak yg banyak, lalu jemput2kan adunan bulat2 kedalmnya. goreng dgn api sederhana supaya dlm nya masak.bila kulit luar nmpak garing bleh lah diangkat.

Friday, 17 June 2011

Gulai Kari pisang dan ikan masin


saya kalau gulai kari ni memang suka...tak kira la kari apa pun..hehehhe....kali ni saya masak kari pisang emas muda....dulu2 saya tak biasa guna pisang emas muda ni dibuat gulai....tah macam mana...makcik gi kenduri umah adik ipar dia....keluarga dia masak guna pisang emas.....terus lepas tu kitaorg cuba masak...memang lagi sedap rupanya...sejak itu kalau nak masak gulai berasaskan pisang memang akan pilih pisang emas muda....

Kari pisang dan ikan masin

Resepi: quinnie@qasehququinnie.blogspot.com

Bahan2

1/2 ikat pisang emas muda - pisang dibuang kulit dan dibelah 4
1 bawang besar*
3 bawang merah*
4 bawang putih*
1 inci halia*( blend bahan *)
1-2 sudu besar cili kisar
6 sudu besar serbuk kari ikan - dibancuh dgn air
rempah 4 sekawan
6 helai daun kari
ikan masin - ikut la suka ikan masin apa
1 cawan santan pekat
1 cawan air asam jawa - 1 sudu besar asam jawa dibancuh dgn secawan air
garam dan gula
2 sudu besar kerisik

Cara2

1. mula2 panaskan minyak dlm periuk...minyak dah panas....masukkan bahan2 kisar...dah naik bau masukkan 4 rempah sekawan......bila bahan2 kisar agak2 nak kering...masukkan cili kisar....bila dah naik bau..masukkan rempah kari yg dibancuh dgn air....masak hingga pecah minyak.

2. bila dah pecah minyak...masukkan air asam jawa dan santan pekat.....kemudian masukkan pisang dan air hingga hapus pisang....bila dah didih.....isi ikan kering dan kerisik.....masak hingga pisang empuk....kemudian perasakan dgn garam dan gula skit tuk imbangkan rasa masam....garam jgn letak dulu...rasa dulu kuah...kalau dah cukup masin tak yah letak sebab kita guna ikan masin...kadang2 ada jenis ikan masin yg terlebih masin dan tak perlu letak garam.....cuma perlu letak kan skit gula je....dah siap.

Thursday, 16 June 2011

Bihun goreng singapore


sebelum ni saya penah cuba masak bihun goreng singapore ni tapi tak berapa nak kena dgn tekak saya....sampai la satu hari saya tanya kaknis singapore cam ne cara dia masak bihun ni dan dia pun kasi resepi serta tunjuk ajar kat saya....terima kasih kaknis...nasib baik sempat berguru dgn akak....bihun ni memang sedap kalau kita masak dia basah2 skit dan makan dgn cili jeruk.....sekarang kalau masak bihun memang suka guna cara ni dan senang je nak buat...letak bahan simple2 je pun dah sedap.....apa2 pun terima kasih kaknis....:)

Bihun goreng singapore


Resepi asal: kaknis@myr
Resepi:quinnie@qasehququinnie.blogspot


Bahan2


1 paket bihun - rendam dgn air lebih kurang 1 jam tuk lembut kan dia
1 bawang besar *- saiz besar
8 bawang putih*
skit halia*- skit je ( bahan* blend halus)
1 sudu besar serbuk lada hitam/ lada sulah
udang basah - ikut suka nak letak byk mana
fish cake / fishball - dihiris
1 kiub pati ikan bilis- (yg ni saya tambah)
sayur sawi
daun bawang dan daun sup - dihiris
telor dadar - dihiris tuk hiasan
air dan garam secukupnya

Cara2

1.masukkan minyak dlm kuali secukupnya....dah panas boleh la tumiskan bahan2 blend tadi...dah naik bau...masukkan serbuk lada hitam/ lada putih. dan kiub ikan bilis...kacau2 rata.....masukkan udang dan fishball....udang dah tukar warna....boleh masukkan air skit...masak hingga didih.

2. bila kuah dah didih masukkan garam.....saya letak dlm 2 sudu kecil dulu....kemudian baru masukkan bihun yg telah ditoskan....kacau2 bihun sampai bihun lembut....kemudian baru masukkan sawi....kacau sampai sawi agak2 layu dan rasa masin nya...kalau kurang boleh tambah garam lagi...kalau kurang rasa lada hitam/putihnya boleh tambah serbuk lada hitam /putih lagi. dah masak tutup api.....kemudian boleh hiaskan bihun dgn telur dadar yg telah dihiris. daun bawang dan daun sup serta cili jeruk jika suka.....kalau ada bawang goreng pun best tuk tabur...saya tengah malas masa ni tu yg tak buat...hehehhe

(nota: bihun goreng singapore ni memang sedap kalau dia basah2 skit....so kalau kurang air tu bleh tambah lagi...pandai2 la agak....sebab kalau terlebih air kang lembik lak)

Wednesday, 15 June 2011

Puding tauhu

akhirnya..buat jugak puding ni....hehehehe

letak dlm bekas senang nak makan....:)

saya sebenarnya mula2 makan puding laici ni masa makcik saya kat kg buat tuk kenduri arwah opah saya.....memang suka makan puding berkuah laici nih....selalu saya buat pakai dadih segera tu je...senang lengkap semua dah siap...hehehhe....makcik saya buat cam ni jugak...tapi dia tak letak santan.....sebabkan resepi kaknor ni lain skit...tu yg saya cuba....hehhehe....apa2 pun rasa dia tetap best....saya ada tukar skit resepi ni sebab tak dek susu cair la plak kat umah....saya lebihkan susu pekat manis krimer je dan saya tambah kordial laici kat dlm puding ni sebab makcik saya ni tak berapa suka rasa kuat susu....lepas tu saya tak buat kuah tu...saya guna je air laici dari tin tu sebagai kuah....saya suka tips kaknor supaya biarkan dulu puding ni suam2 dan kemudian tapis lepas tu baru letak dlm bekas...memang cantik dan licin je rupa puding nih......apa2 pun terima kasih kat kak nor sebab kongsi resepi ni dan ramai jugak peminat puding nih...hehhehe....saya mintak izin copy n paste resepi ni ye kaknor....:)

Puding tauhu

Resepi asal: kaknor@secubitgaram.blogspot.com
Resepi : quinnie@qasehququinnie.blogspot.com

PUDING TAUHU

1/2 paket agar2 strip (direndam ,pastu toskan) ~ lebih kurang 18gm ( saya guna 10g)
1 1/2 liter air
1 cawan santan pekat
1 tin kecil susu pekat manis ( saya guna 1 1/2 cawan susu pekat manis krimer)
1 tin susu cair ( tak letak susu cair saya ganti dgn 1 tin air )
4 sudu besar gula (tak letak saya ganti dengan 1 cawan kordial laici)
2 helai daun pandan - disimpulkan

Untuk kuahnya:
1 tin laici - laici tu di siat2kan (boleh juga guna fruit cocktai)
2 tin air (gunakan tin laici sbg sukatan)
8 sudu besar gula ( bg penggemar manis bolehlah lebihkan ikut citarasa sendiri ya)
3 sudu besar perasa laici (spt brand tamin) - yg ni optional, tak letak pun tak apa, cuma nak lebihkan rasa laici jer kuah dia
( saya tak buat kuah dan hanya guna air laici dari tin saja)*

cara2:Mula2 buat kuah dia supaya cepat sejuk. Bila dah sejuk skit boleh lah letak dalam peti ais. Masukkan kesemua bahan utk membuat kuah kedalam periuk dan masaklah hingga mendidih. Rasakan sendiri manis dia mengikut citarasa anda ya..
Untuk membuat pudingnya, masakkan agar2 dengan air hingga mendidih dan larut agar2 tadi. Masukkan sekali gula dan daun pandan.
Satukan santan dan kedua2 susu dalam sebuah bekas. Kacau hingga sebati.
Masukkan adunan susu kedalam periuk berisi agar2 dan masaklah hingga mendidih, jgn lupa mengacaunya ya.. Bila dah mendidih terus padamkan api dan jgn biarkan mendidih lama takut nanti pecah minyak.
Biarkan hingga suam2 kuku dan hendaklah ditapis sebelum dicurahkan ke dalam loyang atau bekas acuan kecil2. Jgn sekali2 tuang kedalam loyang ketika masih panas kerana nanti akan terbentuk lapisan yg tak cantik (dan tak sedap nak makan)kat atasnya.
Bila dah sejuk, masukkan kedalam peti ais. Bila nak menghidangnya, cedukkan dgn senduk ke dalam bekas(spt taufo fah) dan letakkan laici dan kuah ke atasnya.
Boleh juga kalau nak letak dlm bekas kecik dan letakkan laici/fruit coktail dan kuah atasnya.

(nota: kalau nak buat cara saya....kena guna susu pekat krimer baru dia sedap...sebab dia ada rasa lemak2...kalau guna susu pekat manis biasa...nanti dia terlebih manis.....dan kurang lemaknya sebab saya tak pakai susu cair....tapi kalau nak tukar pun tak salah.....1 1/2 cawan susu pekat tadi saya bancuh dgn 1 tin air...kacau rata kemudian baru masukkan dlm agar2 yg sedang didih tadi bersama dgn santan dan kordial laici...saya tambah secubit garam....dah suam...tapis puding dan baru letakkan dlm cup kecil....tunggu sampai puding tu dah keras skit baru letak kan buah laici kat atas dia dan sudukan kuah kat dlm cup....lepas tu simpan kat dlm peti ais... )

Tuesday, 14 June 2011

Mee sup simple

kadang2 saya suka makan mee sup simple cam nih...suka nak hirup kuah dia....bila tak lalu nak makan nasi memang elok sgt makan mee masak cam nih...tak berapa nak berat sgt rasa dia....resepi campak2 je...hehhehe....

Mee sup simple

Resepi: quinnie@qasehququinnie.blogspot.com


Bahan2

1/2 paket mee kuning
1/2 paket hotdog
3 ketul tauhu
1 kiub ikan bilis/ayam

3 ulas bawang putih ditumbuk dgn sedikit halia
1 sudu kecil lada sulah biji- ditumbuk lumat
1 sudu kecil serbuk lada sulah
sayur sawi, kobis, daun sup dan bawang, taugeh
garam dan gula skit
1 tomato- dibelah 6
air secukupnya
1 telor ayam


Cara2

1. mula2 panaskan skit minyak...kemudian masukkan bawang putih dan halia yg ditumbuk....dah naik bau masukkan lada sulah biji yg ditumbuk...kacau2 skit dan isi air....isi air ikut byk mana kuah yg di ingini.....kemudian masukan serbuk lada sulah, kiub ikan bilis dan garam....masak hingga kuah didih.....

2. bila dah didih kuahnya...masukkan hotdog dan tauhu...biar sekejap dan masukkan telor serta tomato....bila tomato agak2 nak layu....perasakan dgn garam dan secubit gula......masukkan sayur sawi dan kobis...tutup api,

3. cara hidangan....masukkan mee dlm mangkok...letakkan daun sup dan bawang yg telah dihiris....serta taugeh...kemudian curahkan kuah sup tadi.....dan letak cili kicap jika suka......siap

4. cara nak buat cili kicap....tumbuk lumat 1 bawang putih dan 7 cili padi....dah lumat tambah kicap pekat manis....gaul2 rata....siap

Monday, 13 June 2011

Puding nestum

petama kali rasa puding nih...sedap...lemak2 rasa dia...

yg kaler merah tu rasa sirap ros....lepas tu ada layer nestum...lepas tu rasa santan + dengan nestum....

saya pertama kali buat puding nestum nih....ada hari tu masa kat forum myr....org tanya resepi puding nih....tapi saya tak penah makan n tak tau pun yg saya ada resepi ni rupanya...hahahhaha....masa tu tertanya2 gak cam ne la rupa puding ni.....aleh2 kita sendiri ada resepi tapi tak penah buat...kekekke.....resepi ni resepi makcik saya kat kg....lepas tu makcik saya yg kat ipoh ni yg salin resepi ni dlm buku masakan.....tu yg saya tak tau...bila selak2 balik buku resepi...aku ada rupanya resepi nih....hahhahha....tapi takut nak letak resepi kat forum sebab saya tak penah cuba.....ni dah lepas cuba baru leh kongsikan kat sini.....saya suka rasa puding ni sebab ada rasa lemak2 nestum....saya letak 2 versi....satu pakai serbuk agar2 dan satu lagi agar2 bertali....resepi asal pakai serbuk...saya tak dek...tu yg saya edit resepi ni skit......k kalau berminat leh tengok resepi yer....

Puding nestum

Resepi: quinnie@qasehququinnie.blogspot.com

Bahan2

250ml santan
150g gula
10g agar2 tali - kalau beli agar2 20g....potong je dua...dah dpt 10g...:)
1000ml air
1 daun pandan -simpul
pewarna merah/ sirap ros
nestum secukupnya - saya pakai nestum perisa koko

* kalau nak guna agar2 sebuk- berat dia 20g

Cara2

1. mula2 rendam agar2 bertali dalam 1 jam biar dia mengembang dulu....lepas tu baru masak air dgn daun pandan...dah didih baru letak agar2....masak sampai agar2 hancur.

2. agar2 dah hancur...keluarkan daun pandan tadi...kemudian masukkan gula...kacau sampai gula larut....tutup api....bahagikan 2 adunan agar2 tadi....satu letak sirap ros/pewarna merah dan lagi satu letak santan....kacau2 rata....ambik cup kecil dan masukkan agar2 merah kat dalam dia.....kemudian taburkan satu sudu besar mumbung nestum...nestum ni dia tak tenggelam..terapung je kat atas agar2....biar sampai agar2 merah ni mengeras.

3. bila dah keras agar2 merah....agar2 perisa santan tadi ditapis dulu...kemudian baru curahkan kat atas nestum...nanti bleh nampak separuh nestum tu melekat kat agar2 merah...dan separuh lagi timbul kat atas agar2 santan.....biar agar2 mengeras...kemudian masukkan dlm peti ais...dah sejuk bleh makan....

4. kalau guna serbuk agar2....masak agar2 serbuk dgn gula dan air sekali.....letak daun pandan. bila dah larut gula..tutup api dan buat langkah yg sama seterusnya...

(nota: nak guna nestum perisa biasa pun boleh macam resepi asal....saya kat umah ada perisa koko tu yg letak nestum koko...rasa gula dia memang cukup manis je...tak manis sgt dan tak tawar sgt...kalau jenis suka makan manis...boleh jadikan gula tu dlm 200g. kalau nak letak dlm loyang pun boleh....tapi basahkan dulu loyang supaya agar2 tak melekat pada loyang bila nak potong.)

Pedal dan tempe goreng berempah

makan gitu2 memang best pedal nih....

ada lebihan tempe tu yg goreng gaks....


saya memang suka makan pedal dan tempe goreng cam ni...makan ratah2 or cicah ngan sos cili memang best...kadang2 tak lalu nak makan pedal yg siap digoreng kat pasar malam...risau dgn kebersihannya...heheheh...saya ni cerewet skit.....tambah2 kalau bab nak cuci pedal ayam nih....ngeee....saya goreng simple2......kalau nak buat ayam goreng pun best....

Pedal dan tempe goreng berempah

Resepi: quinnie@qasehququinnie.blogspot.com

Bahan2

20 ketul pedal ayam- cuci bersih dan toskan
3 bawang putih ditumbuk lumat
skit halia ditumbuk lumat
1 sudu besar rempah kari daging
1/2 sudu besar serbuk lada sulah
4 sudu besar tepung beras
2 sudu besar tepung gandum
1 sudu kecil garam
1 biji telor- kacau skit

Cara2

1. masukkan pedal dalam mangkok,,,,kemudian masukkan garam, rempah kari daging, serbuk lada sulah dan bawang putih serta halia yg telah ditumbuk lumat....kacau2 rata dan perap 3-4 jam...saya suka perap semalaman....simpan dlm peti ais...

2.keluarkan pedal dari peti ais....masukkan telor, tepung beras dan tepung gandum.....kacau2 rata....dan goreng dengan minyak terendam....saya masukkan minyak dlm periuk kecil tuk masak terendam ni...pedal tadi dah tukar kaler kuning...bolehla angkat.....kalau ada lebihan tepung...boleh la goreng tempe dgn tepung tu....

Sunday, 12 June 2011

Wat tan hor


bestnya wat tan hor nih...satu lagi resepi dari che'iza@myr yg saya suka sgt2....selalu masak char kue tiau jek....menyesal rasanya tak masak awal2....asyik lupa je nak cuba....lepas cuba memang nak masak lagi....best!!! saya tukar skit bahan dia sebab tak dek udang kat rumah....pakai hot dog....dan saya masak 2 paket kuetiau sebab nak makan sekeluarga...hehheheh.... tq che'iza sebab sudi kongsi resepi.....saya letak resepi kat sini ye kot ada sape2 yg nak cuba...:)

Wat tan hor

Resepi asal : che'iza@ myr
Resepi: quinnie@qasehququinnie.blogspot.com

Bahan2

utk mee

2 paket kuetiau
3 bawang putih ditumbuk kasar
4-5 sudu besar kicap pekat
4-5 sudu besar kicap cair
3 sudu besar sos tiram
1 sudu besar serbuk lada sulah

utk kuah

1/2 paket hotdog - letak byk lagi best
4 bawang putih - di tumbuk lumat
3 hirisan halia
1 sudu besar serbuk lada sulah
1 kiub pati ayam
1 kiub pati ikan bilis
2 biji telor
6 cili padi- hiris
sayur kobis, daun sup dan bawang, sawi - ikut suka nak letak sayur apa
garam
2 sudu besar tepung jagung bancuh dgn skit air

Cara2

1. mula2 masakkan mee nye dulu....masukkan skit minyak dlm kuali....dah panas...tumis bawang putih tadi,,,dah naik bau...masukkan serbuk lada sulah, kacau2 kejap...dan masukkan sos tiram, kicap cair dan pekat......bila dah berbuih...masukkan kuetiau...kacau2 rata....tutup api dan tepikan.

2. utk kuahnya...masukkan skit minyak....dah panas masukan bawnng putih dan halia...tumis wangi...dah wangi..masukkan air.....ikut la nak kuah byk mana.....lepas tu masukkan kiub ikan bilis dan ayam serta serbuk lada sulah...nak tambah lagi pun boleh lada sulah ni....masak hingga didih.

3. bila dah didih...masukkan hotdog dan cili hiris...biar sekejap..masukkan garam ....kemudian masukkan air bancuhan tepung tadi....kacau rata..dan pecah kan telor....api jgn kuat.....kacau2 cepat2 biar telor hancur......

4. bila kuah dah sampai tahap kepekatan yg diingini...boleh tutup api.....kemudian masukkan kuetiau yg digoreng tadi kedalam kuah...kacau2 rata...siap....

(nota: kalau ikut resepi asal...bila dah masak kuah dan kuetiau.....letak skit kuetiau dlm pinggan dan curahkan kuah kat atas dia...tapi sebab saya masak byk takut kuah nanti tak cukup...saya masukkan je sekali dan senang nak makan.....boleh letak udang dan daging or ayam sebagai bahan asas..lagi sedap la kan rasa dia....sayur pun boleh tambah carrot dan baby jagung.....kuah tu ikut la nak pekat mana...saya suka kuah yg cair2 skit...sebab nanti bila dah tambah kuetiau ia akan jadi pekat....saya tambah kuib ikan bilis dgn cili hiris tu sebab nak pedas dan menambah lagi rasa......tak rugi mencuba resepi ni...memang sedap)

Saturday, 11 June 2011

Potato wedges


memang suka makan wedges nih...nak buat pun senang je..antara malas n rajin je...hehhehe...saya suka guna resepi kak tulip77@myr.....memang elok kentang tu direbus dulu tuk jadikan isinya bertambah gebu  bila digoreng....memang dah selalu buat....tapi kali ni saya letak rempah kari tuk tukar skit rasa dia.....

Potato wedges

Resepi asal :tulip77@myr
Resepi: quinnie@qasehququinnie.blogspot.com

Bahan2

5 biji kentang
1 sudu besar rempah kari ikan
1 sudu kecil serbuk lada sulah
4 susu besar tepung beras
2 sudu besar tepung gandum
1 sudu kecil garam
minyak tuk goreng terendam
sos cili dan mayonis

Cara2

1. mula2 buang kulit kentang dan potong ikut belahan epal....kemudian masukkan dalam periuk yg berisi air dan rebus 10-15m....angkat dan toskan

2. biarkan sekejap....kemudian masukkan kentang tadi kedalam bekas dan campurkan dgn tepung beras, tepung gandum, garam, rempah kari dan serbuk lada sulah......gaul2 rata....saya selalu letak pinggan tuk tutup bekas tu dan goncang2 biar kentang tu salut rata dgn tepung.....kalau kering sgt tepung tu....boleh letak skit je air tuk kasi tepung tu bersalut dgn kentang....

3. panaskan minyak dlm periuk kecil....letak minyak dlm 1/3 periuk.....saya suka guna kaedah ni sebab kentang akan masak rata....bila minyak dah panas masukkan kentang tadi...goreng sampai kuning....angkat dan toskan...kemudian bolehla hiaskan dgn sos cili dan mayonis....

(nota: saya kalau nak masak goreng terendam ni memang suka guna periuk kecil...lagi pun minyak tak pakai byk sgt dan kentang pun masak terendam....kalau nak goreng ayam pun boleh guna kaeah ni...memang masak sampai ketulang....)

Friday, 10 June 2011

Sambal bilis taucu style jawa

suka sgt makan gulai ikan bilis taucu masak cam gi nih

gandingkan gulai taucu dgn ikan masin tumis basah....ni kes hilang selera lepas makan rendang tok ari tu....

bila dah hilang selera nak makan nasi...makan lauk pauk cam gini baru timbul balik rasa nak makan nasi....simple je...saya ni memang suka masakan kg....bila time malas2 pun elok sgt kalau masak cam gini...hahahha.....dua2 resepi ni dari kakbesah@myr...saya suka cuba resepi2 dia sebab semuanya masakan kg....ala2 jawa....bestnya kalau duk kejiranan cam gini....tiap2 kali kenduri akan ada lauk selingan cam gini....nasib la kakbesah sudi nak kongsi resepi...dpt ler kita ni merasa....hehhehe....rupanya gulai taucu ikan bilis ni boleh jugak kalau dimakan dgn pulut....baru saya tau.....tapi tak penah cuba lagi....nanti la bila2 teringin nak rasa...selalu makan pulut dgn rendang je.....tq sekali lagi kak besah....harap akak tak kisah saya kongsi resepi kat sini.....k kalau sape2 berminat nak merasa gulai ni...leh tengok resepi kat bawah....ni link tuk resepi ikan masin basah ikan masin tumis basah

Sambal bilis taucu style jawa

Resepi asal: kakbesah@myr
Resepi: quinnie@qasehququinnie.blogspot.com

Bahan2

  • semangkuk ikan bilis-dibelah (saya pakai ikan bilis biasa je)
  • 1/2 mangkuk taucu.- separuh dibilas spaya kurang masin ( saya tumbuk2 kasar)
  • 2 biji bawang besar, 7 ulas bawang putih, 2 cm halia muda - dihiris
  • segenggam cili api kampung,2,3 tangkai cili merah & hijau - dihiris ( saya kurangkan cili kg)
  • 1/2 cawan air asam jawa dan gula secukup rasa. 
  • air ( yg ni saya tambah sebab suka gulai berkuah)
Cara2

panaskan 2/3 senduk minyak, tumis bawang putih & bilis, goreng hingga wangi & agak garing. pastu masukkan bawang besar, halia, cili & taucu. kacau rata. pastu masukkan air asam  dan air biasa hingga nampak berkuah ,sambil disuaikan rasa masin manisnya.masak hingga didih & blehla diangkat.. siap..

(nota: kalau ikut resepi asal....kakbesah masak gulai ni kering...tapi saya suka berkuah tu yg tambah air...air asam jawa tu tak yah le pekat sgt....sebab nanti masin sgt la plak...saya tak letak garam sebab taucu dah masin)

Thursday, 9 June 2011

Daging tetel asam tumis melaka 2


saya dah addicted dgn gulai ni sebenarnye...hehehheh...tapi kali ni saya tak letak buah keras tapi letak lengkuas pulak...saya suka rasa yg ni tapi makcik suka yg letak buah keras.....yg ni saya tambah lagi daun limau purut jadikan 8 helai cam tu....dan tak letak daun kesum....saya kurangkan ketumbar biji....biasanya bila kurangkan apa2 bahan or tambah bahan dia boleh menukar rasa gulai.....apa2 pun gulai ni memang kegemaran saya buat masa sekarang...hehhehe

Daging tetel masak asam tumis melaka

Resepi: quinnie@ qasehququinnie.blogspot.com

Bahan2

1 kilo daging tetel - direbus dlm 2 jam utk empukkan daging
1 bawang besar *
5 bawang putih*
1 inci halia*
20-30 cili kering - direbus dulu*
1 sudu kecil lada hitam*
1sudu besar ketumbar biji*
1 sudu besar jintan kasar*
1 sudu besar jintan halus*
1inci lengkuas * (optional)
1 ibu jari belacan *- (bahan * diblend lumat)
8 batang serai - diketuk bagi hancur
2 sudu besar asam jawa - dicampur dgn air
minyak tuk menumis, garam dan gula
 8 helai daun limau purut
2 biji tomato - dibelah 6

Cara2

1. tumis minyak sedikit....agak2 jgn byk sgt...nanti berminyak kuah dia...tumiskan bahan blend hingga naik bau dan masukkan serai yg telah diketuk tadi....masak sampai pecah minyak....macam masak asam pedas biasa.....

2. bila dah pecah minyak...masukkan daging tetel yg telah direbus tadi bersama2 air rebusan daging....sebelum masukkan daging buang dulu minyak2 yg dah beku kat permukaan air rebusan supaya tak berminyak sgt nanti kuahnye....masak sampai kuah didih dan masukkan air asam jawa.....tambah air kalau terasa kurang air.....masak lagi hingga daging betul2 dah lembut....kuah daging tetel ni dia pekat skit...so kalau air tu banyak....reneh sampai kuah tu pekat....

3. bila dah empuk daging...masukkan buah tomato dan daun limau purut yg dicarik2...garam serta gula.....bila tomato dah layu...boleh tutup api.....siap utk dihidangkan.

Wednesday, 8 June 2011

Nasi kukus


masak nasi kukus ni sebab malas nak basuh rice cooker...hheheheh.....lagi pun ada nasi semalam yg lebih.....dan teringin nak makan nasi baru tuk berbuka....so saya cuba la masak nasi kukus ni lepas tengok satu program masak2 cina kat tv...tengok senang jer untie tu masak nasi....biar betul....so saya pun mencuba......nasib la menjadik elok nasi nye...tak lembik.....saya masak skit je tu yg rajin nak mengukus...kekekke....kalau masak kaedah cam ni rasa nasi dia sama cam nasi biasa...nanti lah bila2 rajin saya cuba yg versi serui...ni kes malas n nak cepat...tu yg masak cara ni.....kalau berminat nak masak nasi dlm kuantiti yg sedikit...elok sgt masak kukus je....:)

Nasi kukus

Resepi: quinnie@qasehququinnie.blogspot.com


Bahan2

2 mug beras
air secukupnya

1 helai daun pandan

Cara2

1. mula2 panaskan pengukus....masukkan daun pandan kedalam pengukus...masak sampai air didih.....sambil tu basuh beras.....toskan beras.....masuk dlm loyang besar.....bila dah didih air...masukkan loyang yg berisi beras tadi kedalam periuk......biar masak dlm 10m...

2. bila dah 10m,,..keluarkan loyang berisi beras tadi dan masaukkan air....takat hapus beras je....lebihkan skit dlm 1cm air tu dari paras beras...biarkan sekejap dlm 15m...kemudian kukus balik beras tadi bersama2 air yg ada kat dlm loyang tu...masak hingga beras tadi bertukar jadi nasi....siap....:)

Acar buah


acar buah ni dulu2 saya tak suka makan...hheheheh....skang baru la suka...tapi makan kalau acar yg saya masak je...kekekke....saya dpt resepi ni masa tengok rancangan masak2 chef wan kat tv...makcik ni tunjuk cara2 makcik ni masak acar....baik makcik ni sebab sudi kongsi resepi niaga dia kat org ramai.....lepas saya cuba resepi makcik ni terus saya suka sgt...terima kasih byk2 kat makcik nih...kawan2 ofis makcik saya suka sgt kat acar ni...ada yg menempah pun masa makcik saya keje dulu....saya ingat lagi kata2 makcik yg kasi resepi nih....dia kalau org nak mintak resepi dia kasi je...tapi bukannya semua nak masak pun acar ni...last2 beli jugak kat dia....sebab cara tumisan seseorang tu kadang2 boleh membezakan rasa masakan...walaupun guna resepi yg sama....:)....saya masak acar ni tuk makan ngan rendang tok hari tu...ada lebih memang saya suka simpan...nak2 dekat nak puasa ni...kadang2 sahur tu tak tau nak makan apa....makan acar ngan nasi putih pun dah boleh datang selera....dan resepi ni memang best kalau nak makan cam tu je...terima kasih makcik sebab sudi kongsi resepi..:)

Acar buah

Resepi: quinnie@qasehququinnie.blogspot.com

Bahan2

1 1/2  kilo jeruk buah - ikut suka la buah apa
30 biji cili kering * - rebus dan tos ( kalau tak suka pedas leh kurangkan)
1 bawang besar*
1 inci halia*
8 bawang putih* (blend hancur bahan*)
200g rempah kari daging
1 1/2 cawan bawang goreng - letak byk lagi sedap
1 ketul gula melaka
5 sudu besar gula
1 1/2 cawan cuka
garam dan air

1 senduk minyak

Cara2

1.  mula2 rendam buah jeruk...contohnya kalau guna buah yg masam macam jeruk pelam dan betik....rendam sekejap tuk hilangkan cuka buah tu....kalau jenis buah kering...tak yah rendam....

2. kemudian panaskan minyak dalam kuali...dan masukkan bahan2 blend...masak hingga cili masak dan terbit minyak...lemudian masukkan rempah kari daging yg dibancuh dgn sedikit air.....kacau2 hingga terbit minyak sekali lagi....

3. selepas terbit minyak dan rempah tadi dah masak.....masukkan bawang goreng...dan sedikit air...kacau2 hingga didih...kemudian masukkan cuka....garam dan gula melaka...masak hingga naik minyak lagi sekali....bila dah naik minyak masukkan gula pasir.....waktu ni kecil kan api...dan biar minyak tu timbul dipermukaan kuah....bila dah timbul minyak yg banyak dan kaler kuah dah berukar merah kehitaman baru masukkan buah jeruk.....kacau2 la dlm 10m tuk kasi buah tu rata....tutup api....dah siap....

( nota: saya bawang goreng tu buat sendiri je....potong bawang merah kecil....hiris nipis dan goreng dengan minyak yg byk dan tabur 1 sudu kecil garam tuk rangupkan dia.....kalau tak dek bawang kecil pakai je bawang besar...pun bleh jugak......acar ni kena terbit minyak baru leh letak buah..kalau tak nanti tak nampak kuah dia...jadi likat je dan rasa pun tak sesedap bila dah terbit minyak sebab kita masak lama...buah jeruk ikut suka....saya suka potong2 jeruk kalau jenis besar sebab senang nak makan...)

Tuesday, 7 June 2011

Sambal goreng jawa


saya suka sgt makan sambal tempe nih....kat rumah ni tiap2 bulan mesti nak kena masak...sekurang2nya sekali....bukannya apa...dulu2 tak pandai masak sambal ni...kalau dpt makan pun masa time raya...itupun kat umah mentua makcik....embah kalau masak sambal ni memang best....saya suka makan dgn nasi putih je sambal nih...nasi skit je...sambal letak mumbung...kekekke....dah cukup lauk dan sayurnye...so tak yah nak makan ngan benda lain....kalau time raya memang makan dgn lemang or ketupat pulut....makcik saya kata saya nye sambal tempe lagi best dari embahnye...dia bagi markah A+...hehhehe....kalau berminat nak masak sambal tempe...leh tengok resepi kat bawah.....

Sambal goreng jawa

Resepi: quinnie@qasehququinnie.blogspot.com

Bahan2

6 ketul hati ayam*
8 ketul pedal ayam* (bahan direbus 15-20 minit) -kemudian potong kecil2
1/2 cawan udang basah - kalau tak dek boleh ganti dgn ikan bilis
3 paket tempe - hiris nipis
8 biji kentang - hiris memanjang
3 tauhu - hiris nipis (optinional)
3 bawang besar - saiz besar - dihiris nipis
8 ulas bawang putih - dihiris nipis
10 cili kering - potong kecil2 dan rendam dgn air paip dlm 20m dan toskan
10 cili merah - hiris nipis
1 ikat petai - hiris
1 ikat kacang panjang - potong serong
1 paket pucuk dan sohun - rendam 20m dan tos
1/3 cawan kicap pekat manis
1 sudu kecil garam
1 sudu besar gula
1/2 cawan air asam jawa - asam jawa dlm 1 sudu kecil ramas dgn 1/2 sudu besar belacan
1/2 cawan santan pekat
minyak secukupnya

Cara2

1. masukkan minyak yg byk dlm kuali dan goreng tempe sampai kuning dan angkat....kemudian tapis dan tepikan....lepas tu goreng pulak kentang hingga kuning dan tapis serta toskan....buat langkah yg sama pada tauhu jika ada.

2. kurangkan minyak tadi....agak2 tinggal 1/2 senduk....kemudian tumiskan bawang besar dan bawang putih hingga layu dan naik bau...jika guna ikan bilis...masukkan sekali......kemudian masukkan cili kering yg telah dipotong2 tadi....masak hingga cili tu garing or masak...kita bleh tau bila minyak tu tukar pd kaler merah....

3. kemudian masukkan hati dan pedal yg telah dipotong kecil dan kacau2 rata...kemudian masukkan udang basah jika ada....dan masukkan air asam jawa yg telah dicampur dgn belacan....kacau2 hingga naik bau dan masukkan kicap...jika kicap tu kurang boleh tambah lagi...masukkan gula dan garam....serta santan....kacau hingga santan tadi didih...kalau pedal dan hati tu dah masak....boleh masukkan petai dan cili merah.....masak hingga naik bau petai....kemudian masukkan pucuk dan sohun...kacau2 rata....

4. kemudian masukkan sayur kacang panjang....bila dah bertukar warna sayur...boleh masukkan tempe, kentang dan tauhu yg telah digoreng tadi....kacau2 rata dan boleh la tutup api....siap...dah bleh la makan....:)

(nota: masa rendam pucuk dan sohun....pucuk tu pecah2 kan dia masa dia tengah keras2 tu.....yg sohun ni plak...tunggu sampai lembut then baru patah2 kan.....kalau masak byk ni boleh dpt sekuali besar...so kalau nak makan skit je...boleh masak separuh....saya suka meratah lauk ni tu yg masak byk...mesti licin nye...hehehhe )

Monday, 6 June 2011

Super moist eggless chocolate cake


 saya cuba buat kek coklat dayang nih....buat tuk cousin bawak balik ke hostel....pernah buat dah dulu tapi tak ingat resepi siapa... skang ni saya.... buat kek coklat kalau ada permintaan jek....dah selalu sgt makan kek coklat...sampai dah tak larat nak makan...hehhehe...kek ni memang senang sekali nak buat...jimat tak yah guna telor dan lembut serta moist....saya mintak izin ye dayang...copy n paste resepi dayang ni kat sini...tq sebab kongsi resepi kek nih.....

Super Moist Eggless Chocolate Cake

Resepi : DapurKu SaYang@dayangjack.blogspot.com

bahan-bahan : loyang 6-7 inci

  • 1 cawan tepung gandum
  • 1 sudu kecil baking powder
  • 1/2 sudu kecil soda bikarbonat
  • 1/2 cawan serbuk koko  (DJ guna Cap Kijang)
  • 2 sudu besar susu tepung
  • 1  1/4 cawan air sejuk (dari peti ais)
  • 1 cawan gula perang
  • 1 sudu kecil esen vanilla
  • 1/2 sudu kecil coffee emulco atau chocolate emulco
  • secubit garam
  • 1/2 cawan minyak masak sayuran atau minyak jagung
  • 1 sudu kecil cuka atau jus lemon
Cara-cara :
  1. Panaskan oven pada suhu 160C. Sediakan loyang kek. Griskan dengan mentega. Jika ingin menggunakan paper cup pun boleh juga. 
  2. Ayakkan tepung bersama baking powder, soda bikarbonat dan serbuk koko di dalam bekas besar. Masukkan tepung susu, garam dan gula perang. Kemudian dikacau rata-rata.
  3. Masukkan air sejuk, minyak masak, esen vanila dan coffee emulco/chocolate emulco. Kacau perlahan-lahan dengan whisk. Pastikan adunan tidak berketul.
  4. Akhir sekali masukkan cuka atau jus lemon. Terus dikacau serta merta sehingga sebati.
  5. Tuangkan adunan ke dalam loyang dan bakar selama 30-40 minit atau hingga masak. 
  6. Sejukkan kek setelah masak. Boleh juga dihiaskan dengan topping kegemaran.
(nota: saya sebenarnya taruk filling coklat kat dlm dia sebab ingat malas nak buat toping kat atas tu...tapi ni sebab nak posing2 so saya letak le lebihan filling dan tabur je manik2 tu kat atas dia....)

Chocolate filling/spread


dah lama teringin nak buat choklat filling nih...tapi tak tau nak makan ngan apa....aleh2 bila buat eggless kek resepi dayang tu....boleh la cuba buat filling ni sekali.....saya ambik resepi ni dari rumah kaknor yg resepi asalnye dari Azlina alias. memang sedap filling ni...makan gitu pun best...hehehhe...tapi kena rajin le mengacau kalau nak buat filling ni...saya ni jenis kurang sabar skit kalau bab kena mengacau2 nih...hehhehe...ada lagi lebihnya lepas saya guna tuk isi dlm cup cake...saya mintak izin kak nor tuk copy n paste kat sini ye.....thank u tuk semua yg telah menyumbangkan resepi nih.....

CHOCOLATE FILLING
sumber: Anna Qawina
sumber : K.Nor@SecubitGaram

Bahan-bahan :
250ml susu sejat
180ml air suam
125gm gula halus atau gula kastor..boleh tambah sedikit jika nak manis
60gram mentega
60gram serbuk koko
40gram tepung jagung
1 sudu teh esen vanilla

Cara-cara :
Campurkan susu,koko, air suam dan tepung jagung.Kacau
Tapis kedalam bekas berisi gula..Ana campur & blender sampai halus, terus tuang dalam bekas gula
Kacau dan pekatkan diatas api..guna api perlahan
Kacau sampai pekat
Campurkan mentega dan esen
Kacau sebati dan tutup api..sejukkan

* K.Nor lebihkan gula sbb serbuk koko yg K.Nor guna agak pahit.

(nota: sukatan gula tu memang sedang elok je...saya pegi kurangkan lak....lain kali tak yah kurangkan dah...)

Sunday, 5 June 2011

Rendang tok perak doojoon..:)


rendang tok ni kalau nak masak kena ada semangat yg kental baru leh buat...hehhehehe.....saya masak rendang ni semalam...memang letih le tapi berbaloi bila tengok rendang dah masak...kekkeke.....apa kena mengena doojoon ngan rendang tok ni ek? hehehheh....masa tengah ngacau2 rendang ni...duk boring tak tau nak buat apa....baik le melayan kpop nyambil2 tu...kalau dak mau ngantuk tersengguk2 ngadap kuali nak nunggu 4 jam baru rendang ni masak....kekekkek....rendang ni saya buat 3 kilo....dia sebenarnya....tak kira la nak masak 1 kilo ke 4 kilo ke....tetap kena kacau 4 jam jugak...alang2 nak masak sampai 4 jam ni...baik le masak byk sekaligus....lepas ni bleh simpan kalau ada lebih....kalau nak makan panaskan je balik...)....rendang tok ni ada byk versi....saya suka rasa rendang yg macam kat kg saya...dulu2 kalau org kawin mesti masak rendang tok ni.....saya ni sebenarnye dulu tak suka makan rendang tok....kalau lauk org kawin tu memang tak ambik le rendang tok ni...tapi sekarang dah suka la plak...tapi tak suka rasa yg macam org biasa jual tu...nak rasa cam kg saya punye jugak....hehehhe...tekak berkira ni susah skit....ngeee....kalau nak resepi yg macam kg saya nye rendang tok...bleh tengok kat bawah....selamat mengacau ek!!! :)


Rendang tok perak

Resepi: quinnie@qasehququinnie.blogspot.com

Bahan2

1 kilo daging - potong 30 ketul
1/2 - 1 cawan kerisik
2 inci halia*
2 inci lengkuas*
3 serai*
1/2 sudu kecil biji lada hitam *
20 cili kering* (blend bahan* halus)
2 bawang besar - saiz besar dan hiris
5 bawang putih - hiris
1 bunga lawang
1 kulit kayu manis
3 buah pelaga
1 sudu besar jintan kasar- disangai dan blend kering
1 sudu besr jintan halus- disangai dan blend kering
1 ketul gula merah
garam
rm 5 ringgit kelapa - perah jadikan santan secukupnya

Cara2

1. masukkan semua bahan dalam kuali besar...kecuali garam...santan kena letak sampai hapus daging...masak guna api kecil...masak selama 4 jam....sampai terbit minyak dan warna rendang bertukar jadi gelap....masukkan garam dan perasakan....gaul2 rata....dan tutup api...siap...

2. tips nak dptkan santan yg pekat....masak air skit dlm periuk....bila dah didih...masukkan kelapa....tutup api...kacau2 rata dan boleh la blend kelapa tadi...kalau air tak cukup boleh tambah je ngan air sejuk....kemudian tapis le santan tadi cam biasa....seeloknya...tunggu dulu kelapa tu sejuk skit baru blend...kalau tak panas nanti bila nak ramas kelapa tu....

3. kalau suka rasa rendang tok yg macam ala2 org biasa jual tu....tambah 1 sudu besar biji ketumbar - sangai sekali dgn jintan2 tadi...blend kering...lepas tu kena tambah lagi kuantiti serai....isi dlm 5-6 batang serai....dan tambah daun kunyit....letak dlm 4 helai.....kalau masak cam gini dpt le rasa cam rendang tok maknik yg glemer kat perak ni...or rendang tok yg biasa org duk jual...

(nota: masak rendang tok ni api tak bleh besar...sebab nanti 4 jam masak pun daging tak lembut.....api sederhana kecil....tak payah kacau selalu...bila nak kering tu kena kacau2 takut hangit.....santan kena pekat...kalau tak nanti tak terbit minyak....tapi kalau nak jaga kesihatan boleh je kalau nak kurangkan....saya sangai je jintan2 tu pakai oven....panaskan oven dlm 10m suhu ovem 100c dan masukkan jintan dlm oven lebih kurang 10 m.....perhatikan le takut hangit lak...ikut oven masing2....kerisik kalau nak kurang kan boleh je kalau jenis tak suka kerisik tu letak byk...tapi saya suka kalau byk kerisik...baru best!!)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...