Sunday, 31 July 2011

Manggo mandarin smoothie


saya suka kalau air manggo tambah skit dgn perisa mandarin sunquick ni..sebab dia ada rasa masam2 skit...walaupun ditambah perisa sunquick tapi rasa mangga tu tak hilang..malah menaikkan lagi rasa air ni...itu pada rasa tekak saya la...heheheh...sebenarnya makcik saya suka minum air letak sunquick ni...sebab ada rasa masam tu....last2 saya kalau nak buat air apa2 pun especially yg smoothie ni mesti nak letak sunquick tak kira la perisa mandarin atau exotic....saya suka minum air cam ni sebab dia mengenyangkan....ni resepi simple je.....

Manggo mandarin smoothie

Resepi: quinnie@qasehququinnie.blogspot.com

Bahan2

1 biji buah mangga-  buang kulit dan potong2 isinya
1/2 cawan susu cair
3 sudu besar susu pekat - boleh tambah kalau tak cukup manis
3 sudu besar sunquick perisa mandarin- kalau nak masam lagi boleh tambah
air dari peti ais
air batu

Cara2

masukkan semua bahan kecuali ais batu kedalam blender...air tu isi sampai paras 3/4 blender....blend hingga hancur buah mangga....dah siap tuangkan kedalam jug yg berisi ais...kalau terlalu pekat airnya boleh tambah air lagi...kalau kurang manis boleh tambah susu lagi atau pun gula....

Onde-onde keledek/ kuih bom keledek merah


Selamat menyambut ramadhan almubarak buat semua teman2 bloger dan pengunjung  yg  sudi berkunjung ke blog saya ni....moga kita semua mendapat keberkatan di bulan yg mulia ini....moga Allah beri kekuatan kepada saya untuk menjalani bulan yg penuh barakah ini dengan penuh kesabaran serta keimanan yg teguh...Amin....:)

buat lagi onde2 or kuih bom...tapi yg ni guna keledek merah pulak....saje nak beza2kan rasa..hehehhe..mentang2 la dah pandai buat kuih ni..terlebih rajin pulak ye...saya memang macam ni...suka beza2kan rasa....yg ni terlebih buatla plak...sampai sekilo...jenuh nak perabih..last2 letak dlm peti ais..nak makan panaskan balik pakai oven...kekekke...yg ni saya guna resepi dari kakbesah jugak...lain kali nak cuba resepi org lain pulak...kak besah..saya konsikan resepi akak kat sini ye....terima kasih....

Onde- onde keledek/ kuih bom keledek merah

Resepi asal: kakbesah@myr
Resepi: quinnie@qasehququinnie.blogspot.com

Bahan-bahan ( banyaaak... )

  • INTI KELAPA:
  • 2 biji kelapa parut - ambil putih saja, kalau dpt yg agk nuda lg bagus
  • 4 ketul gula kabung @ 250 gula merah
  • gula pasir secukup rasa
  • 3 helai daun pndan, dicarik & disimpul
  • 1/2 sudu teh garam 
  •  
  • ADUNAN KULIT:
  • 1 kg ubi keledek - direbus empuk, dibuang kulit
  • 3 cawan tepung pulut
  • 2 cawan @ lebih tepung gandum. ikut kelembapan keledek
  • 1 sudu teh mumbung garam halus
  • bijan & minyak utk menggoreng secukupnya

Cara-cara

  1. masak gula kabung @ gula merah dgn secawan air hingga larut. then tapiskn ke dalam kuali. campurkan kelapa parut, garam & daun pandan. tambah gula pasir hingga cukup kemanisannya. kacau atas api hingga kering.
  2. bila inti tlh sejuk, bulat2 kn dgn cara menggenggamnya dgn kuat supaya padat - ketepikan.
  3. lenyek keledek & garam menggunakn pnekan burger hingga hancur.
  4. campurkan kedua2 jenis tepung ke dalamnya & diuli hingga menjadi doh yg kental. tambah tepung gandum jika perlu.
  5. ambil segenggam doh,leperkan & masukkan inti. kelim kemas2 lalu digolek2kn di atas bijan. buat hingga habis
  6. masukkan minyak yg banyak ke dalam kuali & aturkan onde2 kedalamnya. setelah itu baru lh nyalakan api dapur. tujuannya supaya bijan x tertanggal dari kuih. seterusnya goreng lah hingga masak.
(nota: untuk intinya..saya guna resepi inti sendiri...boleh tengok kat sini...INTI KELAPA..)

Saturday, 30 July 2011

Kam heong chicken


sedap makan kam heong chicken ni...nak masak pun simple je...tak susah sgt...tertarik dgn resepi ni lepas tengok nurul masak..lepas tu kak diana pun dah cuba...dan ramai lagi lah....tak ingat nama sorry ye....kalau agak2 nak cepat memang sesuai sgt masak ni....menu ringkas dah sedap...saya sebenarnya memang peminat masakan cina...kalau kedai masakan cina tu  halal..dah lama dah serbu...hehhehe...ni nak makan kena la buat sendiri....saya copy n paste resepi ni dari rumah nurul....akak cnp ye nurul...terima kasih...:)

Kam Heong Chicken

copy n paste : nurul@drhujungjari.blogspot.com (TQ)

Bahan-bahan:
500 gm ayam dipotong kecil
~ ayam diperap ngan tepung jagung dan sedikit garam, then goreng & toskan.

4 tangkai cili padi (diketuk)
2 tangkai cili merah (dihiris)
2 labu bawang besar (dicincang)
4 ulas bawang putih (dicincang)
2 sudu makan rempah kari
2 sudu makan cili sos cili
2 sudu makan sos tomato
2 sudu makan kicap
2 sudu makan sos tiram
5 helai daun kari
Garam dan gula secukup rasa

Cara-caranya:

1. Gaulkan ayam bersama tepung jagung n sedikit garam dan kemudian goreng hingga masak. Ketepikan.
2. Panaskan minyak dan tumis bawang besar dan putih hingga naik baunya.
3. Kemudian masukkan serbuk rempah kari bersama sos cili, sos tomato, daun kari, kicap dan juga sos tiram..  Kacau rata dan biarkan hingga pekat.
4. Masukkan ayam bersama cili merah dan juga cili padi. Gaulkan ayam rata.
5. Masukkan garam, gula dan angkat.
6. Hidangkan bersama nasi putih.

Friday, 29 July 2011

Asam tumis melaka ikan kembong

suka sgt makan asam tumis ni atau nama lainnya asam pedas...heheheh

kalau ada baki kuahnya jgn dibuang...boleh tambah sardin lak...jadikla asam tumis ikan sardin...sedap tau....hehehhe

saya asam pedas versi melaka jugak yg boleh menambat hati saya....saya kalau yg resepi biasa tu kena org lain masakkan..kalau sendiri masak macam tak lalu nak makan..entah la...sejak kejadian termuntah makan asam pedas masakan sendiri..terus sejak itu saya jarang masak asam pedas...sampai la saya dpt resepi ni...itu pun lepas makan kenduri kat rumah jiran saya...balik tu cuba2 la buat sendiri...tapi tak berapa nak jadi...lepas tu tanya kat jiran....dan saya cuba buat balik....baru la rasa macam yg dia masak...

asam pedas melaka ni ada macam2 versi...tapi kalau yg ikan saya suka buat versi ni...dia rasa macam kuah kari skit...letak halba dan tak letak pun daun kesum, limau purut atau bunga kantan....kalau berminat boleh cuba resepi saya ni...saya masak minggu lepas gulai ni sebenarnya...kekekke

Asam tumis melaka ikan kembong

Resepi:quinnie@qasehququinnie.blogspot.com

Bahan2
7- 10 ekor ikan kembong
1 bawang besar *
5-6 bawang putih*
1 inci halia*
1 sudu kecil lada hitam biji*
1sudu besar ketumbar biji*
1 sudu besar jintan kasar*
1 sudu besar jintan halus*
1inci lengkuas *
2 buah keras*
1 inci kunyit hidup* ( blend bahan*)
20-30 cili kering** - direbus dulu dan toskan
1 sudu besar belacan ** (bahan **diblend lumat..isi sedikit minyak masak utk hancurkan biji cili kering)
1 sudu kecil halba
6-8 batang serai - diketuk bagi hancur
2 sudu besar asam jawa - dicampur dgn air
minyak tuk menumis, garam dan gula
2 paket kacang bendi
2 biji tomato - dibelah 6

Cara2

1. tumis minyak 1/2 cawan....dah panas minyak..tumiskan bahan blend * hingga naik bau dan masukkan serai yg telah diketuk tadi...bila dah agak kering airnya tumisan tadi...masukkan halba....kacau2 sekejap...baru masukkan bahan blend **....masak sampai pecah minyak....macam masak asam pedas biasa.....

2. bila dah pecah minyak...masukkan air asam jawa dan air secukupnya..ikut la pekat mana yg kita nak...jgn cair sgt..nanti tak best....masak sampai kuah didih dan bila dah didih..kecik kan api...nak bagi kuah tadi terbit minyak pulak....

3. bila dah terbit minyak kuah tadi masukkan buah tomato dan kacang bendi. kemudian masukkan ikan. biar ikan tu tenggelam masak hingga bendi  tadi layu atau bertukar warna ....kemudian masukkan garam dan gula...rasa kuahnya...kalau o.k boleh tutup api.......siap utk dihidangkan. kuah ni dia tak pedas sgt sebab kena pandai imbang rasa gula tu...dan tak jugak masam sgt...gula tu memainkan peranan....kena pandai imbang..:)

( nota: kalau ada lebihan kuah jgn dibuang...boleh isi telor rebus atau masukkan sardin...memang sedap tambah2 kuah ni dah dimasak lama rasanya lagi sedap)

Thursday, 28 July 2011

Mini pizza telor dan daging burger

yg ni saya buat versi telor...

yg ni saya buat versi daging burger...yummmyyyy!!!

sedapnya suka sgt makan mini pizza ni....memang dah lama terliur sejak tengok kakpah@ibundo buat mini pizza ni hari tu...nak buat pun mudah...rasa pun sedap sgt...tak rugi mencuba....terima kasih kak pah atas resepi ni..kalau nak tengok versi kak pah leh gi sini ye..dapur ibundo

untuk resepi saya ni..saya ada tambah skit bahan2 lain...yg kaler bold tu versi edit saya ye...cara2 masaknya pulak ikut cara saya.....memang kenyang makan seketul..tapi saya makan dua sebab tak makan nasi....kekkeke...kakpah saya kongsikan resepi akak kat sini ye...terima kasih....:)

Mini pizza telor dan daging burger

Resepi asal: kakpah@ resepiibundo.blogspot.com
Resepi:quinnie@qasehququinnie.blogspot.com

Bahan:

Roti Arab - saya ganti dgn roti gardenia bulat ...dah siap belah 2
Butter
Telur -saya guna 4 biji
daging burger ramly 6 keping
Ajishio black pepper
Mayonis
Sos cili
Mix vege - saya ganti dgn bawang besar dihiris dan tomato yg dipotong bulat
saya guna cheddar cheese yg dipotong2 halus
sedikit serbuk oregano
 
Cara:

1. mula2 roti disapu dgn planta dan letak atas dulang non stick


2. masak telor macam buat benjo....panaskan skit planta dalam kuali leper....letak acu bulat nak buat benjo tu..lepas tu pecahkan telor sebiji kedalam acu dan masukkan black pepper...kacau2 rata...bila telor nampak dah keras...keluarkan dari acu pelan2...guna la pisau atau sudu kalau dia melekat...agak2 telor dah masak..angkat dan letak atas roti tadi..buat sampai habis...


3. kemudian panaskan oven...150c cam tu...saya on kan fan....masa buat la 20m...sementara tu boleh la hiaskan2 mini pizza kita tadi....


4. letak bawang yg dihiris dan tomato yg dipotong bulat atas telor...letak cheese...dan tabur serbuk oregano...kemudian...paipkan sos cili dan jugak mayonis....dah siap semua..masukkan terus dalam oven...bakar la sampai cheese tu nampak cair...dah cair boleh keluarkan dari oven dah boleh la dimakan....masak dia tak lama sgt..dlm 5 minit kot....agak2 la ye....:)

(nota: yg utk daging burger tu...saya masak dulu daging tu cam biasa kita masak burger...lepas tu ikut je cara2 yg lain...sama je cuma gantikan telor dgn daging burger...:) )

Wednesday, 27 July 2011

Bingka pisang


pertama kali makan bingka pisang......sedap jugak bingka pisang ni....rasa macam cekodok pisang yg versi kampung nye...tapi kalau cekodok biasa tu dia macam berminyak skit sebab kita goreng...yg ni tak berminyak sebab kita bakar...tapi rasa lebih kurang sama....bila masak sampai berkerak2 lagi sedap makan..sebab lagi terasa pisangnya....yg ni versi simple je...bahan pun tak byk sgt...saya ambik resepi ni dari lynnsham@myr...dia kata dia ambik resepi ni dari rubiah suparman...tu yg saya bersemangat nak cuba..saya ni memang suka resepi kuih dari rubiah suparman ni...sebabnya selalunya sedap...lynn saya kongsikan resepi awak kat sini ye...terima kasih atas resepi ni....:)

Bingka Pisang

Resepi asal: lynnsham@myr
Resepi: quinnie@qasehququinnie.blogspot.com

Bahan-bahan ( 4 keping (guna acuan bahulu kemboja) )
  • 10 biji pisang
  • 2½ cawan santan
  • 2 cawan tepung beras
  • 1 cawan gula
  • Sedikit garam

Cara-cara

  1. Lecek 5 biji pisang. Masukkan santan, tepung, gula dan garam, gaul sebati.
  2. Potong/hiris baki 5 biji pisang tadi. Masukkan ke dalam adunan, gaul rata.
  3. Tuang ke dalam loyang yang telah disapu sedikit minyak dan bakar hingga masak (ikut kesesuaian oven sendiri).
  4. Jika nak bakar dalam acuan bahulu kemboja, panaskan acuan yang telah disapu sedikit minyak di atas api kecil. Tuang adunan hampir memenuhi acuan, tutup dengan tudung periuk/foil.
  5. Bakar selama lebih kurang 15-20 minit di atas api kecil. Kemudian, masukkan acuan ke dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu dan bakar pula dengan api atas selama lebih kurang 15-20 minit (saya bakar dengan suhu 210˚C).
  6. Ini gambar kuih yang telah dipotong.. tekstur kuih lembut dan sedap.. 
(nota: saya buat separuh je resepi ni..dapat la 2 kuih ni kalau guna acu pecah 8...pisang tu pulak saya campurkan pisang abu dan pisang emas...4 pisang emas dan 2 pisang abu dilenyek..kemudian  5 pisang emas dipotong2 nipis....utk cara2 no 4 tu..sebabkan saya ni pemalas...saya tak buat pun step tu...terus je bakar dalam oven...tapi api saya kecilkan 180c...lepas tu letak kat rak paling bawah...bakar 40 minit...)

Tuesday, 26 July 2011

Sambal legi daging


dapat resepi ni masa tengok kat rancangan masak2 kat tv...memang pedas berapi makannya...dah namanya sambal...kekekek...suka sambal legi ni sebab senang nak masak...rasanya boleh jugak kalau nak buat versi ayam dan hati atau pedal selain dari guna daging ni..nak buat makan dgn nasi jenis2 berempah ni pun sedap jugak...tapi saya buat makan dgn nasi putih...kalau tak nak pedas sgt boleh kurangkan kuantiti cili nya...mungkin pada org lain tak pedas sgt..tapi pada saya yg tak berapa kuat makan pedas ni..memang berdesit bila makannya....:)

Sambal legi daging

Resepi: quinnie@qasehququinnie.blogspot.com

Bahan2

1/2 kilo daging - elok batang pinang...dipotong nipis
5 bawang putih - dihiris nipis
1/2 bawang besar - dihiris - kalau saiz kecil sgt buat sebiji
15 cili kering - direbus dan diblend
10 cili padi -ditumbuk lumat/ blend
1 sudu kecil asam jawa dibancuh dgn secawan air
kicap manis secukupnya
gula dan garam secukupnya
5 helai daun kari
1 bawang besar dipotong bulat
1-2 tomato dibelah 6


Cara2

1. mula2 panaskan minyak dalam kuali...goreng daging sehingga habis keluar airnya...api jgn kuat sgt..agak2 air nya dah kering terus angkat..tak yah lama sgt...tepikan

2. kemudian kurangkan minyak dlm kuali tadi...dan tumis bawang putih serta bawang besar yg telah dihiris halus...bila dah layu bawang2 tadi..masukkan cili kisar...tumis hingga cili masak dan masukkan cili padi pula....tumis hingga terbit minyak..

3.kemudian...masukkan daging yg telah digoreng dan air asam jawa...masukkan jugak kicap...masak hingga kuah tadi agak kering..rasa daging tu...kalau dah lembut boleh isi garam gan gula...kalau liat lagi..isi lagi air..dan masak lagi sampai kuah kering dan daging empuk....lepas tu baru boleh isi garam dan gula...kicap tu ikut la...tahap gelap cam ne yg kita nak...

4.akhir sekali..masukkan daun kari...buah tomato dan bawang yg dipotong bulat...bila dah layu bawang tadi...boleh tutup api...dah siap..boleh dihidangkan dgn nasi putih atau nasi2 lain...nak makan dgn lemang pun sedap nih...:)

( nota: sambal ni memang pedas...kalau tak cukup cili boleh tambah...kalau nak kurangkan pun boleh...kalau nak gantikan air asam jawa dgn asam keping pun boleh jugak...kalau ikut resepi asal tak letak pun bawang yg dipotong bulat dan tomato...tapi saya yg tambah...ikut selera masing2...)

Monday, 25 July 2011

Biskut pokok coklat

kes teringin nak makan biskut raya...:)

 biskut pokok yg dah bertukar jadik biskut bunga...hehehhe

saya memang suka makan biskut raya sebelum hari raya....entah la satu keluarga macam tu...bila time hari raya tak berapa nak makan biskut yg dibuat sendiri...tapi biskut yg org lain buat..saya suka nak makan time raya....kekekek...

saya dapat resepi ni dari kakbesah@myr lagi...biskut ni elok je rangupnya...body pun solid tak mudah pecah...hehhehe...kalau ikutkan resepi asal...bentuk dia rupa pokok...lepas tu ada letak coklat chips kat atas dia...saya ni tak dek stok kat rumah tapi teringin nak makan...kes dah tak nyempat2...heheheh...tu saya gantikan dgn coklat bar/cooking choc dan choc rise...kalau nak dikutkan resepi asal la lagi sedap...sebab biskut ni rangup dan bila kita gigit choc chips tu lagi la sedap rasanya kan...kalau nak tengok rupa asal biskut ni boleh search kat myr...taip biskut pokok coklat ank kakbesah....terima kasih kak atas resepinya...walaupun saya derhakakan biskut akak ni rasa dia tetap sedap...saya kongsikan resepi akak kat sini ye...:)

Biskut pokok coklat ank kakbesah

Resepi asal:kakbesah@myr 
Resepi:quinnie@qasehququinnie.blogspot.com

Bahan-bahan ( +- 100 keping )
  • 1 buku butter/1cwan majerin
  • 1 cawan mumbung gula icing/1 cwn rata gula halus
  • 2 biji kuning telur
  • 4 cawan rata tepung gandum & 1 sudu teh mumbung baking powder.
  • 2 sudu makan tepung jagung
  • 1/2 cawan @ lebih chocolate rice
  • chocolate chip2 @ lain2 jnis utk hiasan
  • kuning telur utk sapu.

Cara-cara

  1. hm, cam biasalah, putar butter & gula hingga kembang, masukkan kuning telur, putar 10 saat bagi rata.
  2. ayak tepung2 bersama baking powder. campurkan sedkit demi sedikit ke dlm adunan putar td, uli perlahan hingga mnjadi 1 doh yg lembut.
  3. ambil seketul doh, cukup2 utk digelek, tabur/campurkan rata2 coklat rice. jgn campur coklat rice dlm semua doh coz coklat akn mengembang, corak biskut jd x cun. setiap kali nk canai & gelek, baru campur coklat rice tu yer..
  4. gelek doh di antara dua plastik, terap dgn acuan yg di sukai.
  5. sapu kuning telur di atasnya dan tabur/hias dgn coklat chips.
  6. bakar dgn oven yg telah dipanaskan terlebih dulu dgn suhu 150c hingga masak. biar lambat asal selamat.
( nota: versi edit saya...saya potong halus2 cooking choc utk gantikan choc rise yg ditabur pada doh...ikut la byk mana nak letak..agak2 la ye...lepas tu..guna choc rise utk tabur kat atas dia..yg ni utk gantikan choc chips yg saya tak dek....sebelum tabur choc rise kat atas biskut..gaul sedikit choc rise dgn tepung gandum..letak skit je...lepas tu baru tabur...ini utk elakkan choc rise tu hancur/lebur bila dibakar...api memang kena pelan sebab biskut ni cepat masak...utk kuning telor tu sebagai bahan sapu tu...saya letak skit pewarna kuning dgn 1 sudu besar susu cair tuk elakkan telor tadi cepat mengeras dan warna berkilat)


Sunday, 24 July 2011

Kurma telor


Kat rumah ni jarang masak kurma..bila teringin je baru masak...yg ni saya masak kurma telor...saya sebenarnya suka kuah kurma yg style mamak...kaler dia pekat je...jenuh juga la menumis rempah tu sampai bertukar warna gelap...sebab kalau tak gelap kaler dia saya tak puas makan..heheheh...rasanya ramai dah pandai masak kurma ni..tapi saya letak juga resepi kot2 ada yg nak tau cara saya masak kurma ni....

Kurma telor

Resepi:quinnie@qasehququinnie.blogspot.com

Bahan2

10 biji telor ayam direbus dalam 20m dan kupas kulitnya
6 sudu besar rempah kurma babas
santan secukupnya
1 bawang besar*
4 bawang putih*
1 inci halia*
1 sudu besar ketumbar biji*
3 cili hijau jika ada..kalau tak dek ganti dgn cili padi dalam 8 biji* (bahan* diblend halus)
3 ubi kentang di potong dadu dan direbus sekejap..dalam 20m
2 biji tomato- belah 6
1 bawang besar - dibelah 4 dan lerai2kan
10 cili kering dipotong 3 dan direndam
1 batang carrot - dipotong serong
6 helai daun kari
garam dan gula secukupnya
1 kulit kayu manis
4 buah pelaga
1 bunga lawang
3 bunga cengkih
1 tomato dipotong dadu

Cara2

1. mula2 goreng dulu telor yg telah dikupas tadi...agak2 la minyaknya...goreng sampai kuning kulit telor tu...lepas tu angkat dan tepikan

2. kemudian guna minyak yg sama untuk tulis gulai pulak...kurangkan minyak jika lebih...tumis tomato yg dipotong dadu dan jjuga cili kering yg dipotong2...dah layu tomato dan cili ...masukkan bahan yg diblend....masak hingga naik bau...kemudian masukkan rempah 4 sekawan...dah naik bau masukkan daun kari...

3. masukkan pula rempah kurma yg telah dibancuh dgn sedikit air...masak rempah ni lama skit sehingga rempah bertukar warna gelap...memang lama...saya tumis pun ada lebih kurang 40m...api jgn kuat sgt...tambah air kalau kering...

4. bila rempah dah masak...masukkan santan...masukkan juga kentang...bila kentang dah empuk...masukkan carrot dan tomato serta bawang besar..kecil kan api...biar kuah tadi terbit minyak...dah terbit minyak masukkan telor dan perasakan dgn garam dan gula....biar sekejap dan tutup api...dah siap...

(nota: gulai kurma ni sedap juga kalau makan dgn nasi briani sebagai lauk sampingan...nak terbitkan minyak tu api memang kena pelan...kalau nak tutup periuk pun o.k jugak...)

Saturday, 23 July 2011

Lepat pisang

sedapnya lepat ni...memang puas hati bila guna resepi ni...:)

yang ni rupa kat dalamnya..hehehe...saya suka yg lembik2 skit...

dah berkurun tak makan lepat pisang...sebabnya pokok pisang dah kena tebang..jadiknya susah nak dapatkan daun pisang...heheeh...nak beli skit nye mahal...daun belum tentu elok dalamnya....akhirnya dapat la sehelai daun pisang...pakcik ambik kat skolah tempat dia keje...heheheh...jadik le....kalau dulu daun yg tak cantik tak pakai pun..ini bila dah tak dek...daun koyak pun sayang nak buang...huhuhu...saya memang dari dulu suka makan pisang...tak kira la makan mentah atau masak apa pun...memang suka...lepas tengok ika buat lepat hari tu...teringin pulak nak makan....lagi pun resepi dia lain dari yg saya selalu buat...taruk tepung beras...saya ni kalau kuih ada tepung beras ni macam kureng skit...tapi bila buat lepat memang sedap betul la...saya suka yg lembik2 skit...makcik lak suka yg keras skit....resepi ni saya copy n paste dari rumah ika...boleh klik SINI kalau nak tengok versi ika...akak copy n paste ye ika...terima kasih..:)...tak lupa jugak terima kasih pada kak ros@jintanmanis atas resepinya....rasanya ramai dah buat kuih ni.....terima kasih semua...:)

LEPAT PISANG

Sumber : Ros@jintanmanis 
Sumber : AnnaQawina

bahan-bahannya - *Ana gandakan bahan2

3 biji pisang ranum - dilenyek (kalau pisang emas 6 biji)
1/2 cawan tepung beras>>kita kurangkan sbb nak lembik lagi :D
2 sudu besar gula *Ana campurkan sedikit gula merah
1 senduk santan pekat
secubit garam *Ana tambah
daun pisang secukupnye

Cara-caranya

Panaskan pengukus,
Kemudian di dalam bekas adunan, satukan pisang yang telah dilenyek tadi bersama tapung beras, gula dan santan, kacau sebati,
Adunan lepat pisang ni seakan-akan adunan jemput-jemput, tak terlalu cair, tak terlalu pekat.
Layur daun pisang dan potong beberapa bahagian, (Ana celur je daun pisang & kemudian lap kering) letakkan 2 atau 3 sudu adunan di atas daun pisang dan lipat kemas,
Kukus selama 15 ke 20 minit, angkat dan sedia untuk dihidangkan selamat mencuba. 
 (NOTA quinnie: saya campurkan pisang tu...pisang emas dgn pisang abu...sebab makcik saya suka makan yg bercampur...lagi sedap katanya...saya letak dalam 4 pisang emas dan 2 pisang abu...garam saya tak letak sebab saya buat lepat ni ada inti kelapa + garam kat dalam dia..santan tu saya letak ikut kecairan pisang....)

Friday, 22 July 2011

Bihun kari nyonya


bestnya sekali sekala tukar menu...selalu buat mee kari biasa..kali ni buat versi nyonya..mula2 risau gak kalau2 saya sorang je kena perabihkan...hehehe..nasib semua suka...makcik kata lain kali masak mee kari cam ni lak..dah boring asyik makan yg biasa je..heheheh....saya ambik resepi ni dari kakpah@ ibundo kat dapur ibundo..memang tak rugi mencuba...sedap...tambah2 bila hirup kuah dan bila makan tu tergigit lak daun kesum..memang kena je rasa dia...heheheh....saya ada edit skit resepi ni sebab masa buat ni tak dek ayam..ada kerang je dgn paru.....best jugak mee kari ada paru,,,hehehhe...saya makan dgn bihun....biasanya saya memang tak makan bihun kari...kali ni saja nak cuba...dan memang sesuai sgt..sedap...kalau nak tengok resepi asal boleh pegi kat dapur ibundo...berselera je lepas tengok gambar mee kakpah...hehhehe...akak saya copy n paste resepi akak kat sini ye..supaya senang saya nak rujuk kalau nak buat lagi...tulisan yg bold tu resepi edit saya...terima kasih kakpah...

Bihun kari nyonya

Resepi asal: kakpah@dapur ibundo
Resepi: quinnie@qasehququinnie.blogspot.com

Bahan:
Mee (mihun pun boleh) -saya pakai bihun

Untuk kuah:
santan daripada 1 biji kelapa
3 sudu besar rempah kari (boleh bubuh lebih kalau suka lebih rasa kari)- saya tambah lagi rempah kari ni dalam 3 sudu besar utk taburan dalam kuah
1 sudu kecil serbuk kunyit
4 ulas bawang merah *
2 ulas bawang putih *
sepotong  halia anggaran setebal 1 inci *
sepotong lengkuas kurangkan sedikit daripada halia *
5 biji buah keras * -saya kurangkan letak 2 je
10 tangkai cili kering direndam terlebih dahulu *
Sebesar ibu jari belacan *
2 batang serai dihiris *
1 biji kentang direbus dan diblend dgn sedikit air
1 kuntum bunga kantan dibelah empat
2 tangkai daun kesum
beberapa ketul ayam dipotong kecil -saya ganti dengan paru dan kerang
10 ekor udang sederhana besar dibuang kepala - saya ganti dengan udang kering dlm 2 sudu besar*
meatballs ikut suka berapa banyak -saya ganti dgn tauhu yg goreng
1 ketul stok ayam kalau suka

pelengkap:
sayur sawi dipotong dan dicelur -saya ganti dgn sayur kobis yg dihiris
taugeh dicelur -saya ganti dgn daun sup dan bawang yg dihiris
telur rebus
bawang goreng
sambal kosong atau pun sambal belacan -saya tak buat sambal ni sebab malas nak buat...hhhehe



Cara2

1. Blender semua bahan yang bertanda *.  dan juga udang kering. Panaskan sedikit minyak dalam periuk dan tumis bahan yang diblender. Masukkan rempah kari 3 sudu besar..kacau2 rata kemudian baru masukkan air dalam secawan.  Kacau hingga masak dan terbit minyak
.
2. Tambah santan.  Bila mendidih, masukkan bunga kantan,daun kesum , ubi kentang yg direbus dan stok ayam.  kemudian saya tambah lagi rempah kari...dlm 3 sudu besar dan tabur dalam  kuah mee tadi...masak hingga didih...kemudian masukkan masukkan paru dan reneh kuah sampai terbit minyak..paru tu direbus dulu hingga empuk...dihiris nipis kemudian baru masukkan dalam kuah kari. proses mereneh ni pakai api kecik je supaya terbit minyak...nak tutup periuk pun boleh.

3. apabila dah terbit minyak...masukkan kerang yg telah direbus dan dikupas serta tauhu yg telah digoreng. perasakan kuah tadi...letak garam dan sedikit saja gula...kemudian boleh tutup api.

3. Masukkan bihun yg telah dicelor ke dalam mangkuk dan hiaskan dengan bahan pelengkap. Bubuh kuah.

Thursday, 21 July 2011

Bingka telor


musim buat bingka...hehheheh....saya dah lama tak buat bingka guna resepi kak joayee ni...pasti ramai yg dah mencuba....kalau tengok laporan masakan kat myr tu dah berderet2 org duk puji sedap...heheheh...bingka ni sedap dan lembut je...mungkin sebab ada letak margerin kat dalam dia....skit nye hijau kaler dia...kes terlebih pewarna...hahahha...adehhhh..lain kali kena kurangkan kaler dia...ngeeee.....terima kasih kat kak joayee@myr  atas resepi yg best ni....makcik saya pun suka...dia kata lain kali buat lagi...heheheh...akak saya letak resepi akak kat sini ye....senang saya nak buat rujukan semula...hehhehe...lupa lak...saya buat 1/2 adunan je...dapat la kuih ni dlm 3 ketul kalau guna acu pecah 8 ni..

Bingka telor

Resepi asal: joayee@myr
Resepi: quinnie@qasehququinnie.blogspot.com

Bahan-bahan ( 15 org=2 loyang )

  • 6 biji telur
  • 2 cwn air daun pandan( atau 2 cwn air + colour kuning)
  • 2 tin santan (400ml x2) atau santan pekat
  • 3 cwn tepung gandum
  • 2 cwn gula
  • 1 tsp garam
  • 4 tbs butter-cairkan

Cara-cara

  1. blend semua bahan, hingga tepung tak berketul2.
  2. tarukkan 1 tbs minyak dalam loyang..lenserkan. masukkan dalam oven.
  3. bila loyang sudah panas, masukkan bancuhan kuih setinggi 3". sedap nipis2.
  4. masak sehingga perang.
(nota: kalau guna acu pecah 8...panaskan dulu acu tu dalam oven dlm 20 minit...sapu dulu minyak pada acu tu...dah lepas 20 m baru keluarkan acu dan isi adunan..lepas tu bakar dalam 40m...guna rak bawah...api oven 180c.. )

Stylish Award dari nurul dan kak wattie



terima kasih buat nurul dan kakwattie atas award ni...stylish ke ke blog kita ni..hehehhe...apa2 pun terima kasih sebab ingat kat kita...lambat skit nak gantung award sebab bz skit semalam....letih semacam je mungkin tak cukup tido...hehehhe...hari ni plak kena masak sebab makcik sebok buat biskut tart nenas....basuh kain...walaupun mesin yg basuhkan...nak menyidai nye tu...alahai...malas tul...hehehehe....kena bagi award kat org lain plak ye..8 org lak tu...adeehhh.....nak kasi kat sape ek...sudi2 la ambik award ni ye...bila2 senang dan free.....nasib baik award kali ni tak dek kena buat karangan....suh gantung jek awardnye.....terima kasih...:)

ika 

Wednesday, 20 July 2011

Nasi ayam kukus dan ayam panggang ala kenny rogers

skitnye panjang nama resepi..tapi skit nye sedap ayam ni..hehehhe

sedap sgt ayam ni..memang berbaloi2..hehehhe


nasi ayam kukus dgn ayam panggang ni saya makan semalam....teruja nye pasal...tu yg rajinkan diri masukkan entry ni...hahahah...kalau dak tunggu ada mood nak menaip baru leh hantar...kekekeke...saya terlihat ayam panggang ala kenny rogers ni kat rumah kak ita @masam manis....rupanya kak ita dapat resepi ni dari rumah kak ct delima @www.sitidelima.com...terima kasih pada kakak berdua...kalau nak tengok ayam kat rumah kak ita boleh pegi SINI....versi kak ct boleh tengok kat SINI  ,saya ada edit skit resepi ayam ni sebab ada bahan2 yg saya tak dek...jadik kena la pandai adjust2 sendiri..nasib la sebelum ni saya dah biasa masak sos lada hitam ni..jadiknya tak dek la masalah sgt bila saya tak dek sos lada hitam segera...resepi ayam ni saya copy n paste dari rumah kak ita...harap kakita tak kisah saya copy and paste dari rumah akak ye...yg tulisan bold tu resepi edit saya...dan cara masak tu ikut cara saya...kalau nak tengok versi asal boleh pegi kat rumah kak ita atau kak ct ye...terima kasih lagi sekali pada kak ct dan kak ita...:) 

Ayam ala kenny rogers ni saya makan dgn nasi ayam kukus dan ubi kentang panggang resepi dari kak diana@melly mey ..dan...sos lada hitam ni dari kak hana..tapi saya edit resepi sos lada hitam kak hana ni sebab ada bahan yg saya tak dek.....terima kasih kakak2 semua...untuk resepi ubi kentang panggang boleh tengok kat SINI

AYAM PANGGANG ALA KENNY ROGERS
Sumber : Che.Mid FP
Sumber : CT
 

1 ekor ayam - bersihkan dan tidak perlu dipotong kecil - saya potong2 kecil

Bahan - bahan untuk make up ayam
3 biji bawang besar
4 biji bawang putih
1 inci halia
2 atau 3 sudu besar sos lada hitam - saya tak letak sos ni sebab tak dek
1 sudu besar lada hitam tumbuk
2 sudu besar madu
1 ketul kiub ayam Knorr
2 sudu besar gula pasir- hana gune gula perang -gula saya tak letak
2 sudu besar herba campuran - saya gantikan dgn oregano dan tyme
1 1/2 sudu teh garam halus
Sedikit air untuk mengisar kesemua bahan make-up.
Sedikit mentega -saya cairkan mentega ni
saya tambah 1-2 sudu besar sos tiram
saya tambah 1 sudu besar cuka
saya tambah kicap manis dan kicap pekat secukupnya

1. mula2 blend sekali bahan2 seperti bawang besar,bawang putih, halia, kiub ayam, cuka, sos tiram, kicap manis dan pekat, madu, dan garam. blend hingga hancur semua bahan.

2. kemudian masukkan ayam kedalam satu bekas besar...tepikan...masukkan bahan2 blend kedalam satu mangkok kecil dan campur lagi dgn bahan2 yg tinggal seperti serbuk origano dan daun tyme halus. kacau2 rata dan masukkan bahan2 ini kedalam ayam...gaul mesra...agak2 kalau kurang kicap tu boleh tambah lagi...

3. selepas itu perapkan ayam selama beberapa jam. lebih kurang 5 jam..saya tutup bekas dgn plastik dan simpan dalam peti ais. keluarkan ayam dari peti ais....dan masukkan mentega cair...kacau2 rata...sementara itu panaskan oven kepada suhu 180c, letak ayam pada rak paling bawah ...bila oven dah panas...masukkan ayam yg telah disusun kedalam dulang pembakar yg telah dialas dgn aluminium foil utk elakkan ayam melekat pada dulang. curahkan sedikit kuah diatas ayam....

4. bila ayam dah separuh masak...kalihkan ayam dan curah lagi baki kuah tadi....masak hingga ayam tadi masak sepenuhnya....cucuk la ayam tu nak tau masak ke tak...elok jgn kering sgt...nanti hilang jus ayam tu....

5. semasa saya masak ayam ni...saya jugak masak ubi kentang panggang sekali....letak ubi kentang panggang kat rak atas sikit dari ayam...masak sekali utk menjimatkan masa dan elektrik jugak...hehehehe...

6. saya masak lebih kurang 1 jam atau lebih.

SOS LADA HITAM
by : Hana

Bahan-bahan :
11/2 cawan stok ayam @ daging - hana guna stok ayam ( air + kiub ayam )
1/2 cawan susu segar - nak kurangkn pun boleh -saya ganti dgn 1 sudu besar susu pekat manis krimer
4 - 5 sudu serbuk lada hitam -saya gantikan dgn 1 sudu kecil lada hitam biji dan 1 sudu kecil lada hitam serbuk tapi jenis kasar
2 cm batang salery - dicincang - saya tak letak sebab tak dek
1/2 biji bawang besar - dicincang -saya gantikan dgn bawang putih dalam 3 biji
2 sudu besar kicap manis - bergantung kehitaman yang dikehendaki - dan saya tambah kicap pekat
1 sudu sos tiram -saya letak 2 sudu besar
1 sudu mentega/ marjerin
1/2 tin cendawan butang - dihiris -saya tak letak sebab tak dek
2 sudu besar tepung gandum - bancuh dengan air - saya ganti dgn tepung jagung
garam dan gula - jika perlu
saya tambah cili padi dalam 10 biji
saya tambah 1 sudu besar madu
sedikit halia

Panaskan stok ayam, susu segar, bawang dan juga batang salery. didihkan.
Kemudian tapis. buang bawang dan juga salery. kalau tak nak tapis pun takpe. Didihkan semula.. Masukkan lada hitam, kicap manis, mentega/marjerin, sos tiram dan juga cendawan butang. garam dan gula jika perlu.
Akhir sekali masukkan bancuhan tepung gandum untuk mendapatkan kepekatan yang dikehendaki.(ini cara kakhana)

cara saya masak sos cili...mula2 saya blend kan bawang putih, lada hitam biji dan serbuk, halia, cili padi dan sedikit air..blend hancur...kemudian saya masukkan dalam periuk kecil dan masukkan bahan2 lain...seperti kicap cair dan pekat, sos tiram, madu,susu pekat krimer, margerin, kuib ayam dan air. kiub ayam tu saya guna separuh je...lagi separuh saya guna utk masak nasi.  masak hingga didih...bila dah didih masukkan air tepung jagung dan kacau hingga pekat dan likat. kalau  tak paham boleh tengok sos lada hitam versi saya kat SINI..SOS LADA HITAM VERSI QUINNIE

Nasi ayam kukus

Bahan2

2 mug beras
2 mug air
2 helai daun pandan disimpul
1 1/2 sudu besar margerin dan sedikit minyak
2 bawang putih diketuk
3 batang daun bawang
1 sudu besar sos tiram
sedikit garam
sedikit halia dihiris
1/2 kuib ayam knorr

 Cara2

1. mula2 panaskan margerin dalam periuk biasa...api kecil je...tumiskan bawang putih...dah naik bau..masukkan air...kemudian isi kiub ayam,garam, sos tiram, daun pandan, halia dan batang daun bawang. bila air dah didih...masukkan beras...masak sehingga nasi 2/3 masak..bila nampak air dah nak kering tutupkan api....kacau2 selalu sebab takut nasi hangit...api kecik je....

2. kemudian panaskan kukusan...bila dah didih airnya...alihkan nasi tadi kedalam loyang besar dan masukkan dalam kukusan...buat lubang2 pada nasi tadi....kukus nasi tadi hingga masak. dah siap..boleh hidang nasi dengan ayam panggang ala kenny rogers, sos lada hitam, ulam timun, hirisan daun sup dan bawang, serta kentang panggang...lagi sedap kalau ada sup ayam...tapi saya tak buat sebab ayam tak cukup...ngeeee...

Sos lada hitam


sos lada hitam buatan sendiri..heheheh...pertama kali buat sendiri.sedap rupanya...saya guna sos lada hitam ni buat colek dgn ayam bakar ala kenny rogers yg saya makan semalam...sedap sgt sos ni...resepi asal dari kak hana@ hanamemories...saya dah letak sekali resepi ni kat resepi nasi ayam kukus dan ayam masak ala kenny rogers...tapi kat situ cam serabut skit kalau2 ada yg susah nak paham...sebab saya dah edit resepi tu...yg ni versi saya....senang je nak buat...boleh buat colek dgn ayam panggang yg lain...kentang panggang...sos burger...dan macam2 lagi...syoknya bila dah pandai buat...ngeeee

Sos lada hitam

Resepi asal: kakhana@hanamemories
Resepi:quinnie@qasehququinnie.blogspot.com

Bahan2

3-4 cawan air
1/2 kiub ayam knorr
1 sudu besar susu pekat manis krimer - guna krimer dia lemak skit
1 sudu kecil lada hitam biji
1 sudu kecil lada hitam halus - bukan serbuk dia cam biji2 yg diblend kasar
3 biji bawang putih
2 sudu besar kicap pekat
3 sudu besar kicap manis/cair
2 sudu besar sos tiram
2 sudu besar margerin
10 biji cili padi
1 sudu besar madu
sedikit halia
2 sudu besar tepung jagung dicampur dgn secawan air...kacau sebati jgn berketul

Cara2

1. cara saya masak sos cili...mula2 saya blend kan bawang putih, lada hitam biji dan serbuk, halia, cili padi dan sedikit air..blend hancur...kemudian saya masukkan dalam periuk kecil dan masukkan bahan2 lain...seperti kicap cair dan pekat, sos tiram, madu,susu pekat krimer, margerin, kuib ayam dan air.  masak hingga didih...bila dah didih masukkan air tepung jagung dan kacau hingga pekat dan likat.

2. sos ni kalau rasa kurang hitam boleh tambah lagi kicapnya ...kalau rasa tak cukup pedas boleh tambah lagi lada hitam atau cilinya...ikut selera masing....tapi memang best...saya suka sgt kat sos ni...memang berbaloi bila dah pandai buat sendiri...ngeeee

Ubi kentang panggang


sedapnya kentang ni...biasa buat goreng je...kali ni buat panggang..:) resepi sedap ni dari kak diana@melly mey...terima kasih kak kerana kongsikan resepi yg best ni....satu family suka...gambar yg atas tu masa mula2 buat hari tu...buat sikit je....cousin kata ni mesti yong masak sikit sebab nak cuba rasa dulu...heheheh..lepas tu makan sampai tak cukup...kekekek..gambar ke 2 tu baru masak siang tadi..best...makan dgn ayam panggang ala kenny rogers dgn nasi ayam kukus....makan gitu pun sedap...ngeeee....kalau nak tengok gambar kentang kak diana bleh gi .SINI..saya ada edit skit resepi ni sebab saya rebus kentang ni dulu sebab saya pakai kentang biasa je...resepi edit tulisan yg bold tu....akak saya letak resepi akak kat sini ye..copy n paste...heheheh....terima kasih atas resepinya....memang akan dibuat selalu...hehehehe

~ Ubi Kentang Panggang...

Resepi asal : kakdiana@ skybluemelleymey.blogspot.com
Resepi:quinnie@qasehququinnie.blogspot.com

Bhn²
4 biji ubi kentang _ d bersihkan dan d potong wedges -saya guna 10 kentang :) dan dibuang kulitnya
2 tbsp minyak zaitun
50 gm mentega _ d cairkan
1 tsp jus lemon -saya gantikan dgn limau nipis je sebab tak dek lemon
1 biji parutan kulit lemon - kulit ni saya tak letak
10 ulas bawang putih _ d cincang halus
1 tsp daun basil kering ( boleh d campurkan dengan daun oregano kering.. hari nie stock kat rumah dah abis.. huhu ) - saya guna serbuk oregano dgn tyme
1/2 tsp serbuk lada hitam
1/2 tsp serbuk lada putih
1 tsp serbuk cili -saya tak letak sebab tak dek
Sedikit gula

Cara²
  1. Lumurkan ubi kentang dengan minyak zaitun.. Ketepikan. saya rebus dulu kentang dalam 20 minit. tos kan.... lepas tu baru lumur dgn minyak zaitun.
  2. Satukan bawang putih, jus limau nipis, daun tyme serta oregano, serbuk lada putih, serbuk lada hitam, garam, sedikit gula dan mentega cair.. Gaul sebati.
  3. Gaul dengan ubi kentang dan panggang d dalam oven yang telah d panaskan pada suhu 200°C selama 20 minit.
  4. Kemudian terbalikkan ubi kentang tadi dan bakar lagi selama 15 - 20 minit atau sehingga kentang rangup.
  5. Keluarkan dari oven dah sedia untuk d hidang

Tuesday, 19 July 2011

Nasi ketumbar kukus


cuba nasi ketumbar pulak...minggu lepas dah buat ni...tapi baru ni nak post entry sebab malas nak menaip...saya punya resepi ada edit skit..itu la sebabnya..heheheh...saya buat versi kukus...mentang2 la masak skit je...rajin la nak kukus...tapi entahla sekarang ni kalau nak masak nasi yg jenis2 cam ni suka kukus la plak...heheheh....saya ada tambah2 skit bahan ikut selera saya....lain kali memang akan buat lagi nasi ni sebab wangi je bau dia...ada kelainan....rasanya dah ramai yg cuba buat nasi ni...antaranya...kaknor, kakdiana...kak ina....dan ramai lagi....mintak maafla tak sebut semua nama sebab tak ingat....lepas tengok ramai yg buat tu yg terpikat terus salin resepi....ngeee...terima kasih kat Q'ein@ myr atas resepinya....sorry saya ada tambah2 skit resepinya dan saya masak ikut cara saya....saya kongsikan resepi awak kat sini ye....yg tulisan in bold tu resepi yg saya edit...kalau nak tengok resepi asal boleh tengok kat myr ye....

Nasi ketumbar kukus

Resepi asal: Q'ein@ myr
Resepi: quinnie@qasehququinnie.blogspot.com

Bahan2

500g beras- saya guna 2 mug beras saja
3 s/b mentega- saya letak 2 sudu besar saja
sedikit minyak
1 biji bawang merah (dimayang halus)
3 batang daun ketumbar (blender halus)
sedikit garam
pewarna hijau
1 kiub ayam
1 bunga lawang - yg ni saya tambah
2 buah pelaga - yg ni saya tambah
1/3 mug santan/ susu cair - yg ni saya tambah
2 mug air

Cara-cara

  1. basuh beras dan toskan
  2. cairkan mentega bersama sedikit minyak saya tumis ni dalam periuk biasa atas dapur gas.
  3. Masukkan bawang goreng sehingga wangi dan masukkan kiub ayam. masukkan jugak bunga lawang dan buah pelaga. masak hingga naik bau
  4. Kemudian masukkan beras, daun ketumbar yang telah blender tadi dan secubit garam saya blend 1 mug air dgn daun ketumbar tadi.
  5. Masukkan air yg berbaki tadi dan susu cair atau santan. masak seperti nasi biasa api jgn besar sgt. tutupkan periuk utk nasi masak rata...sentiasa kacau nasi tadi sebab takut dia hangit...bila nasi dah agak kering airnya...tutup api....kemudian panaskan kukusan.
  6. bila air kukusan dan didih....masukkan nasi dalam loyang besar dan kumudian kukuskan nasi tai....masak hingga nasi betul2 masak. 
  7. bila nasi dah masak buat beberapa lubang dan titiskan pewarna hijau
  8. gemburkan nasi guna chopstik tuk mendapat nasi yg cantik dan tidak pecah2...dah siap boleh la dihidang.  

Monday, 18 July 2011

Gyeran jjim (steamed egg) for yoebo :)

telur kukus versi korea pulak...

yang ni rupa sebelum makeup...hehehhe

jgn terkejut kita tukar gambar wall kita lagi..hahahahha....tengah duk angau dengan lagu kiss kiss nyanyian yoebo (husband)...kekekek...kita memang minat sgt dgn lelaki hensem kat wall kita ni...kim hyun joong nama dia...si ika kenai la...hahahahah...kan kan? saper pernah tengok citer drama boys over flower dgn playful kiss...ini la dia orgnya...kekekeek...saya nak citer skit....saya mula2 tak minat sgt dia ni masa tengok bof..minat lagi kat lee min ho...tapi lepas saya dapat tau khj ni ada group nama ss501...kita pun duk carik la kat yt....rupanya best group dia ni...lagu2 semua sedap...dari sini la kita ni boleh jatuh chenta dgn kpop ni...memang lepas tu tengok segala reality show diaorg ni....gelak2 terbahak2 dan sampai nangis2 pun ada jugak masa tengok ni...hahahahah...dari situ la kita ni kenal dgn lebih dekat lagi dengan si khj ni...hahahahah...jgn tak tau boleh kata kita tau semua pasal dia..termasuk la yg 4 org lagi ahli yg lain....hahhahaha...kira nya tergolong dlm peminat tegar jugak la ni...tripple s...nama fan tuk ss501..kekekekek....lepas 5 thn...group ss501 ni tak sambung sain kontrak dgn comp derang dsp...comp tu sebenarnya yg jual mahal tak nak sambung kontrak....tu derang skang masing2 buat solo aktiviti...masa tengok last mini showcase derang...memang saya nangis menitik2 air mata sebab sedih sgt masa tengok show tu....sebab semua group member pun nangis sama2 dgn fan...adeehhh...memang tak bleh lupa part ni. .itu la sebabnya sampai sekarang saya tak sanggup nak ulang balik tengok..kekekek...sebab kan khj ni jugak la saya boleh suka sgt dengan lagu falling slowly..tambah2 tengok dia main gitar pulak waktu tu...adehhhh...cairrrrr...hahahaha...

k lah....terlebih lak melalutnya...kekekeke....kita citer pasal telor ni pulak....sedap telor ni rasa lembut2 je...saya tak pernah makan telor kukus2 ni...selalu buat goreng je....tapi memang berbaloi cuba...sedap makan gitu je....nak makan dgn nasi dan roti pun o.k....steamed egg versi korea ni dia ada tambah air skit...lepas tu saya tambah daun bawang sebab nak kasi ada sayur kat dalam dia....heheheh...tapi kalau tak letak pun o.k je sebenarnya...nak buat pun mudah....resepi ni saya ambik dari maangci lagi...thanks maangci....boleh pegi dekat sini  kalau nak tengok gambar yg asal....bila makan telor ni dlm mangkok cam tu..makan nasi pun nak isi dalam mangkok jugak...makan dgn sudu...kekekek...saje gatai...kekekek

Gyeran jjim (steamed egg)

Resepi asal : maangci
Resepi:qasehququinnie.blogspot.com

Bahan2

3 telor ayam
1/2 cawan air
3 sudu besar sos udang/ sos ikan - saya tak dek sos ni jadi saya letak kiub ikan bilis skit
3 helai daun bawang dihiris
1/2 bawang besar  di hiris - saya tambah1/2 bawang putih di cincang halus- saya tambah
sedikit lada sulah - saya tambah
sedikit garam

mayonis dan sos cili utk hiasan

Cara2

1. mula2 panaskan kukusan. kemudian pecahkan telor dan masukkan dalam manggok bersama2 bahan yg lain..kecuali mayonis dan sos cili....kemudian kacau2 rata telor tadi...

2. sediakan loyang2 kecil...sapu sedikit mentega pada loyang...kemudian isi telor tadi dalam setiap loyang sehingga habis. apabila air kukusan dah mendidih...boleh la dimasukkan telor tadi dan kukus selama 15 minit.

3. bila dah masak...boleh keluarkan telor dan paipkan dengan sos cili serta mayonis jika suka...dah siap...sedap dimakan panas2...

(nota: boleh ikut resepi asal kalau tak nak tambah2 bahan seperti yg saya buat..boleh jugak kalau nak letak sayur2 lain kat dalam telor tu ikut selera anda..saya buat 2 adunan dapat la 6 loyang kecik tu...)

Sunday, 17 July 2011

Sandwish telor


sandwish telor yg tersangat lah mudah nak membuatnya.....saya boleh minat makan sandwish telor ni sebab suka sgt makan sandwish ni masa waktu belajar dulu....ada sorang lecturer ni...anak dia buat sandwish dan jual kat tempat saya belajar dulu....memang sedap sgt sandwish anak dia buat....tu yg kalau ada roti saya mesti buat sandwish ni...pagi2 hujung minggu ni makan yg simple2 je la...saya memang cam ni..kadang2 rasa kenyang...tak larat nak makan benda2 berat...mula la bertukar angin....hehehhe

Sandwish telor

Resepi: quinnie@qasehququinnie.blogspot.com

beberapa keping roti gardenia
3 biji telor - direbus
sedikit serbuk lada hitam
secubit garam
sedikit mayonis - anggaran dlm 1 sudu besar mumbung
planta

Cara2

1. mula2 rebus telor dalam 20 minit...bila dah masak kupas kulit telor dan lenyekkan telor tadi guna garpu...tekan2 je biar biar telor tu hancur...jgn halus sgt nanti tak sedap....kasar je...kemudian masukkan serbuk lada hitam, garam dan mayonis...gaul rata...

2. sapu roti dengan planta dan isi telor kat dalamnya...potong roti...buat sampai habis telor....dah siap...

Saturday, 16 July 2011

Custard tea cupcake


buat custard tea cupcake ni sebab kes terliur tengok gambar kat blog kak diana...hehehhe..nasib dpt 7 ketul je..jenuh kita sorang nak perabihkan...derang kat rumah ni bukannya makan sangat kek2 ni..tu yg kita jarang2 kalau bab nak baking membaking kek ni....custard tea kek ni sebenarnya rangup ke keknya? masa saya bancuh tu tengok adunan cam betul ke ni? heheheh..nasib bila masak elok je...kita malas nak guna mixer..kita blend jer bahan2 tu...kekeke..nasib jadik ek....resepi ni kita ambik dari rumah kak diana@melly mey....tengok senarai dah berderet org duk cuba resepi ni....kita je baru nak cuba...ngeeee...saya kongsi resepinya kat sini ye kak..terima kasih atas resepinya...:) nak tengok versi kakdiana nye cupcake bleh tengok kat .. sini..siap mengalir lagi custard nye...heheheh

Custard tea cupcake

saya copy n paste dari rumah kak diana@ sky blue's kithen

:: Sumber ~ Akak Ida @ 1001 resepi ( TQ )
:: Salin dari Dapur ~ Ika @ Arah ( TQ )
:: Olahan D Dalam Tulisan Merah

Bhn²
125g / 1/2 cawan butter ( Versi Diana pula _ d cairkan )
1/3 cawan gula castor
1 biji telur
3/4 cawan tepung naik sendiri
1/4 cawan tepung kastard
1/2 tsp pewarna perang ( Nie Diana tambah yer )

Bhn² Kastard ( Diana buat 1 1/2 adunan )
1 sudu besar tepung kastard
1 sudu besar gula kastor
2/3 cawan susu
15g butter
2 sudu teh vanilla

Cara² Untuk Kastard
  1. Larutkan tepung kastard dan gula ke dalam susu.. panaskan hingga mendidih dan pekat.
  2. Masukkan butter dan vanilla.
  3. Sejukkan.


Cara² Untuk Kek
  1. Pukul mentega dengan gula hingga kembang, masukkan telur...gaul rata...masukkan tepung dan gaul rata.
  2. Guna kek pan yang boleh ditanggalkan di bahagian bawahnya...alas dengan kertas dan gris supaya tidak melekat... 
  3. Letakkan sebahagian kek batter dan ratakan...tuangkan kastard dan kemudian tuang baki kek tadi, ratakan dan bakar dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu selama 30 minit pada 180°C.
  4. Keluarkan dari oven, sejukkan dan taburkan gula icing...
Versi Diana Pula ( Menggunakan Cawan Kertas )


Cara² Untuk Kek
  1. Pukul telur bersama gula sehingga kembang dan gebu.
  2. Masukkan tepung naik sendiri dan tepung kastard.. Gaul rata.
  3. Kemudian masukkan mentega yang telah d cairkan dan pukul sebati.
  4. Bubuh pewarna perang dan gaul rata.
  5. Ambil sedikit adunan dan masukkan ke dalam cawan kertas dan tuangkan sedikit adunan kastard dan bubuh lagi adunan kek sehingga 3/4 penuh.
  6. Bakar selama 15 - 20 minit atau sehingga masak ( bergantung pada saiz cawan kertas yang d gunakan ) d dalam oven yang telah d panaskan pada suhu 180°C. 
Note: Doublekan kuantiti jika mahukan kek yang lebih besar...

(nota: saya  letak perwarna kuning telor dan saya ikut cara2 kak diana..buat cupcake)

Friday, 15 July 2011

BIngka lemak tepung pulut


suka makan bingka tepung pulut ni...rasa dia ada iras2 macam dodol skit...makcik saya suka kat kuih ni..dah lama dia suh buat lagi...tapi tak terbuat2 jugak...heheheh..sejak dah pandai guna acu pecah 8 ni...semangat nak membingka berkobar2...kekkekeke....kuih ni dia lembut skit..kalau guna loyang tu memang susah skit nak potong...tu yg saya guna acu pecah 8 ni...satu bancuhan dapat la 2 ketul kuih ni....kalau agak2 teringin nak makan dodol baik saya buat kuih ni je...hhehehe..nak tunggu saya  mengacau dodol entah bila2 nak buat pun tak tau la...rindu pulak kat kaknis bila sebut ayat ni..hehhehe...resepi ni saya ambik dari kakfida@myr yg femes kat myr tu....hehhe...terima kasih kak atas resepinya....saya kongsikan resepi akak kat sini ye...:)

Bingka lemak tepung pulut

Resepi asal: kakfida@myr
Resepi:quinnie@qasehququinnie.blogspot.com

Bahan-bahan ( loyang 8 in / acuan pecah 8 )

  • 450 ml santan* (200ml KARA + air)=(1kotal kecil santan + 1 cwn air)
  • 150 g gula melaka*(racik halus2=3/4 cwn) -saya pakai gula merah 
  • 100 g gula pasir*(1/2 cwn) - saya letak 1/3 cawan 
  • 1/2 sk garam*
  • 2 helai daun pandan* - disimpul
  • 1 sk esen vanilla
  • 250 g tepung pulut (2 1/4 cwn)
  • 200-250 g kelapa parut putih (2 cwn padat) - (yg segar lebih sedap)
  • sedikit bijan utk taburan - yg ni saya tambah

Cara-cara

  1. Masak bahan2 bertanda hingga mendidih.Tapis, sejukkan dan tambah esen vanilla. 
  2. Tepung pulut dan kelapa parut digaul rata di dalam mangkuk lalu tuangkan adunan santan dan gaul hingga sebati. 
  3. Tuang adunan ke dalam acuan atau loyang yang disapu minyak dan dialas daun pisang jika suka. 
  4. Bakar di dalam oven yang dipanaskan dulu, dengan suhu 160C selama 30 min atau hingga masak. 
  5. Sajikan kuih setelah sejuk atau ketika masih hangat.
(nota: lain kali kalau saya nak bakar kuih ni saya guna rak yg akhir dan pasang fan...masak 40 m api 180c.)

Thursday, 14 July 2011

Agar- agar / puding laici kristal

kes berkenan tengok puding mangga kristal kaknor tu yg buat versi agar2 lak...hehehhe...setengah org panggil agar2 cermin kot...

rupa agar2 bila dah dipotong....comot skit sebab agar2 ni lembut....lebih sesuai makan dlm bekas je sebenarnya....ngeeee

makcik saya teringin nak makan agar2 laici....tapi buah laici nya tak beli...ada stok kordial laici je...dia kata pakai kordial je...dia nak makan yg simple....saya pulak ingat kalau ada buah laici nak buat la puding laici kristal....ni kes terbekenan tengok puding mangga kristal kak nor...hehehhe....disebabkan sejak akhir2 ni asyik duk tengok kat rumah teman2 bloger kalau buat kuihke apa ke mesti kaler2...saya jadik berkenan pulak...saya ni selalunya malas nak buat keje rumit2 ni...tapi sekali sekala tak pe la kan...heheheh...yg ni resepi yg saya pakai...tak sama dgn resepi kaknor sebab saya pakai agar2 tali....agar2 ni lembut macam puding...kalau nak buat memang sesuai pakai bekas2 kecik...tak sesuai utk dipotong....


Agar- agar/ puding laici kristal

Resepi: quinnie@qasehququinnie.blogspot.com


Bahan2

2 cawan agar2 tali yg telah direndam - saya guna agar2 tali yg berat dia 37.5gm lepas tu bahagi 3 dan ambik 1 bhgn
7 cawan air
3 cawan kordial laici
3 sudu besar gula - kalau nak manis lagi boleh tambah
1 cawan susu cair
secubit garam

Cara2

1. mula2 rendam agar2 dgn air sampai sampai hapus agar2 tadi dlm 2-3 jam cam tu...biar agar2 tu kembang...lepas tu cuci bersih2 dan toskan.

2. masak air yg 7 cawan tadi...isi terus agar2...tak pe masukkan terus sebab agar2 dah kembang....masak sampai didih dan agar2 tadi hancur...lepas  dah hancur agar2 tadi...masukkan gula...lepas tu masukkan 3 cawan kordial laici tadi....kacau2 rata...bila air tu dah didih balik...tutup api.

3. ambik 7 senduk agar2 yg dah masak tadi dan isi dalam periuk yg lain...asingkan dan tepikan. saya pakai senduk gulai.

4. baki agar2 yg ada kat dalam periuk tadi masukkan susu cair dan isi secubit garam...bukak balik api...dan panaskan sekejap je....lepas tu tutup api...cedok dalam 2 1/2 senduk agar putih2 tadi dan masukkan dalam bekas/ mangkok dan letakkan pewarna merah....cedok lagi 2 1/2 sendok agar2 dan masukkan dlm mangkok yg lain dan isikan pewarna hijau...kacau2 agar pewarna rata....sejukkan agar2 tadi...nak cepat keras...letakkan mangkok tadi dalam dulang berisi air...bila dah sejuk masukkan dlm peti ais dlm 1/2 jam dan biar agar2 warna tadi keras skit.

5. kemudian basahkan satu loyang / mangkok kecil2 ...tapiskan baki agar2 susu tadi kedalam loyang/ mangkok dan  biarkan sejuk sampai agar2 tu mengeras.

6. selepas 1/2 atau 1 jam...keluarkan agar2 warna tadi dan potong kecil2...ikutla bentuk apa pun...lepas tu taburkan atas agar2 susu tadi...pastikan agar2 susu tadi sudah mengeras supaya agar2 warna tak tenggelam. lepas tu tuangkan agar2 putih yg diasingkan mula2 tadi keatas agar2 warna....kalau agar2 putih tu cam keras skit...masak kan balik agar2 tu sekejap...elok cair je tuangkan terus atas agar2 warna....biar agar2 sejuk dan masukkan dalam peti ais...dah sejuk boleh la makan.

(nota: yg saya buat ni saya guna loyang besar...tak sesuai sebenarnya....lain kali kalau nak buat ikut sukatan ni saya akan masukkan dalam bekas2 kecil....lain kali kalau nak gunakan loyang besar supaya agar2 ni boleh dipotong...saya akan kurangkan air tu dari 7 cawan kepada 5 cawan macam tu...ni saya main agak2 je..bila dah kurangkan air...kuantiti kordial tu pun mungkin akan dikurangkan sebab nanti terlalu manis pulak...rasa la dulu...nanti saya akan buat lagi untuk versi yg boleh potong.)


Wednesday, 13 July 2011

Kerabu ikan tongkol


bestnya makan kerabu ikan tongkol nih..tak rugi mencuba...lagi lama perap lagi best rasa dia...dah lama teringin nak buat masa tengok kat rumah kakyani...lepas tu tengok kaknor lak buat...lepas tu ika...lagi siapa ek...mintak maaf la kalau tak sebut nama ye....rasanya ramai yg dah mencuba...tengok hasue , kak rosaliza, kak noorsha pun ada hantar laporan kat myr .memang simple je kerabu ni....saya buat makan dgn nasi goreng...nak ratah macam tu pun boleh....hehheheh.....resepi ni asalnya dari kak watierman@myr...terima kasih kak atas resepi nya...saya kongsikan resepi akak kat sini ye...

Kerabu ikan tongkol

Resepi: watierman@myr

Bahan-bahan ( Untuk 3-4 orang satu hidangan )

  • 1/2 ekor ikan Tongkol(ikan Kayu) sederhana besar
  • 2 labu bawang besar
  • 2 biji cili merah
  • 5 biji cili api (boleh tambah kalau suka)
  • sedikit air asam jawa dicampur dengan secubit belacan dibancuh
  • secubit garam ikut selera anda
  • air perahan limau kasturi/ limau nipis 
  • saya tambah buah tomato dipotong dadu dan separuh bungan kantan
  • juga sedikit gula

Cara-cara

  1. Ikan tongkol dicuci bersih dan dibelah dua
  2. lumurkan sedikit garam pada ikan dan dibakar
  3. Biar ikan masak sebelah baru dialihkan ke sebelah lagi
  4. Sementara menunggu ikan masak bolehlah menghiris nipis...bawangbesar, cili merah dan cili api
  5. Bila ikan dah masak perisi ikan macam nak buat kuah laksa
  6. Campurkan dengan bahan yang dihiris tadi
  7. gaulkan bersama dengan air asam & belacan, garam secukup rasa dan perahkan limau kasturi ....dah siap untuk dihidangkan...Cubalah!
(nota: sebenarnya makcik saya dah rebus ikan tongkol...lepas tu 2 hari tak masak2 jugak gulai lemaknya...akhirnya saya buat kerabu...tapi sebelum tu saya bakar sekejap ikan ni guna oven...agak2 nampak dah kering skit kulitnya saya keluarkan dari oven dan ambil isinya...)

Tuesday, 12 July 2011

Bingka roti

guna acu pecah 8 nak buat bingka ni...skang ni suka sangatt guna acu ni...hehehhe..yg ni 1 round nye kuih.....


yg ni 2 round nye kuih....lebih padat sebab terkurang santan...kekekek....

saya sebenarnya lebih suka makan bingka roti dari puding roti...org dlm rumah ni pun sama....hehehhe....semangat nak buat bingka semakin berkobar2 lepas dah boleh guna acu pecah 8 saya ni....kalau nak tau dah bertahun saya beli...siap masa nak beli tu stok tak dek kat kedai...skit nye kecewa...lepas tu bila dah beli..haram nak guna...hahahahha..bukannya apa...tak pandai nak guna sebenarnya..takut kuih melekat la..segala bagai benda negatif duk pikir....hehehehhe....lepas dapat skit tips tentang cara2 nak guna acu ni baru la saya berani nak guna..hasilnya...bingka memang lebih sedap bila guna acu ni sebab ada kerak2 kat bahagian tepi...bawah dan atasnya...heheheh...nak potong pun senang....tapi masih lagi ada part yg kena dibetulkan teruatamanya hal perihal oven ni..sebab bentuk nya tak berapa nak cantik sgt bila dikeluarkan...nanti kalau dpt tips yg bagus saya hantar lagi resepi ni...:)

utk resepi bingka roti ni...saya guna resepi kak mass80@myr atau kakmas@duniaku....sedap bingka ni...elok je manisnya...memang kena dengan tekak saya yg tak suka manis ni...heheheh...biasa nya saya buat bingka roti ni guna resepi saya...tapi kali ni nak cuba resepi org lain pulak...saya ada edit skit sebab tak guna susu...guna santan sepenuhnya..dan saya guna acu pecah 8....mula2 saya buat satu bancuhan je...sebab tak cukup saya masak kali ke 2...yg kali kedua tu saya terkurang santan...bukan sengaja...'ter'...kes malas nak bukak buku tu yg tersilap...hehehhh....hasilnya kuih jadi tebal skit....padat skit...tapi still sedap makan....hehhehe.....saya mintak izin kongsikan resepi kak mas kat sini ye...terima kasih atas resepinya...:)

Bingka roti

Resepi: mass80@myr / mas@duniaku

Bahan-bahan ( loyang 20cm )

  • 5 keping roti gardenia
  • 2 biji telur - pukul sikit
  • 1 cawan tepung gandum
  • 1/2 cawan gula pasir
  • 1/2 sudu kecil garam
  • 400ml santan
  • 100 ml susu segar / susu cair- saya ganti dgn santan
  • 1 sudu kecil esen vanila

Cara-cara

  1. Carik - carikkan roti dan rendam dengan santan. Biarkan sekejap.
  2. Satukan susu segar@susu cair dengan tepung gandum dan telur, sebatikan dan tapis. Boleh juga blender semua bahan dan tak perlu ditapis.
  3. Tuang ke no 1 dan masukkan esen vanila dan gula pasir. Kacau sebati.
  4. Jika ada bekas bingka, tuang kedalam bekas bingka yang telah dilengser dan bakar atas api perlahan selama 1 jam.
  5. Mas guna bekas bekas kek chiffon, Mas sapukan minyak dan taburkan sedikit tepung gandum pada bekas kek chiffon tu dan tuang adunan bingka dan bakar dalam oven yang dipanaskan 170 c bergantung pada saiz oven, selama 45 minit dengan api atas bawah.
  6. Jika atas bingka dah cantik keperangan@ kecoklatan masa tengah bakar, boleh tukar api bawah sahaja. Bergantung pada jenis oven. Kena perhatikan juga masa bakar..
  7. Biarkan sejuk baru terbalikkan dan potong. Selamat mencuba... 
(nota: kalau guna acu pecah 8...adunan ni memang elok2 dpt utk dua acu pecah 8 ni...sebelum guna acu...panaskan dulu oven...lepas tu sapu acu dgn minyak...panaskan acuan dalam 20 minit..suhu 170c....lepas tu keluarkan acu dan isi adunan sampai penuh acu tadi.....masukkan balik adunan dlm oven dan masak selama 40m...dah masak keluarkan kuih tadi...biar sekejap agak kuih tu turun bukitnya....lepas tu boleh terus keluarkan dari acu...takyah tunggu sejuk..kuih memang akan lekang...)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...