Wednesday, 29 February 2012

KEK BATIK ARORA..lagi dan tempahan

saya buat lagi kek ni sebab tak puas hati dgn corak hari tu...hahahha

saje buat utk kawan..bagi je kat dia...dia ada kenduri akikah anak dia...:)

dia tempah kuih seri muka gula merah...kek ni saya bagi je..free..

bihun goreng....

kuih limas...

nasib baik sempat nak hantar jugak entry hari ni..almaklum ler..nak jumpa tarikh 29 hb feb ni nak kena tunggu 4 thn lagi baru leh jumpa..hehhehe...saya broadband tak dek itu yg senyap je...ini baru la online..

tempahan ni dari kawan baik saya...hari sabtu baru2 ni...dia buat majlis akikah utk anak dia..yg dia tempah kat saya ni utk majlis marbahan..makan pagi...tak tau nak kasi apa...saya bagi dia kek arora tu..lagi pun tak puas hati dgn corak yg memula saya buat hari tu..tu yg gatal nak buat lagi tapi sendiri tak lalu dah nak makan kek ni..hahahah..rezeki kawan baik...:) boleh tengok link dibawah  kalau nak resepi ye..hari ni saya rajin skit letak link..kalau dak kena search sendiri kat blog ni...hehehhe...BIHUN GORENG TAK DEK RESEPI...GORENG CAM BIASA JE..HEHEHEH







Sunday, 26 February 2012

HONEY STAR BUAH EPAL


menu sarapan pagi yg paling saya suka...conflakes honey star makan dgn susu dan hirisan buah epal...menu paling mudah..hehehe..saya sebelum ni memang tak makan conflakes ni sangat...tapi sejak kawan saya ajar makan cam gini..jadik ketagih pulak..hehhehe...bila diletakkan hirisan buah..terutamanya epal memang rasanya lebih sedap...kalau yg belum pernah cuba boleh la cuba menu ni...:)

HONEY STAR BUAH EPAL

Resepi: quinnie@qasehququinnie.blogspot.com

Bahan2

conflakes honey star atau jenis yg lain2 pun boleh
susu segar dari peti ais
1 biji buah epal hijau/merah

Cara2

hiris buah epal....masukkan dalam mangkok bersama honey star dan susu segar....dah siap terus makan...:)

Saturday, 25 February 2012

BIHUN GORENG PUTIH BERKERANG


mesti ada yg pelik..dalam bihun taruk kerang? heheheh...ni kes nak menghabiskan kerang...tak tau nak masak apa..last2 goreng dgn bihun....sebenarnya saya pernah makan bihun yg digoreng dan diletak kerang kat dlm dia....makan kat rumah MIL makcik....kita mula2 pelik jugak..tapi bila makan..rasa sama je macam bihun2 biasa..cuma ada kerang kat dalam dia..itu je..kalau tak suka kerang boleh la ganti dgn ayam ke udang ke...

k meh tengok resepi simple ni..saya kalau malas2 memang suka masak goreng putih @ala2 bihun singapore ni...rasa pun sedap....suka dgn rasa lada hitam tu..:)

saya bz skit hujung minggu ni..hari ni ada tempahan dari kawan saya...nanti saya bw kat blog kawan2 ye...terima kasih sudi singgah sini dan meninggalkan komen..:)



BIHUN GORENG PUTIH BERKERANG

Resepi: quinnie@qasehququinnie.blogspot.com

Bahan2

1 paket bihun direndam sekurang2nya 1 jam
1 mangkok taugeh
1 ikat sawi dipotong
1 cawan isi kerang
bawang goreng utk taburan
air
garam dan gula
1 kiub ikan bilis
1 sudu besar sos ikan

bahan blend
1 bawang besar
5 bawang putih
skit halia
1/2 sudu besar lada hitam
3 sudu besar udang kering
6 cili padi- jika nak pedas


Cara2

1. panaskan minyak....tumis bahan2 blend hingga terbit bau dan terbit minyak....masukkan kiub ikan bilis,,,sos ikan...kacau2 rata dan masukkan sedikit air...masak hingga didih...

2. kemudian...masukkan kerang dan bihun..kacau2 rata hingga bihun lembut...masukkan garam dan gula skit...sayur sawi dan taugeh....kacau hingga sayur2 layu....

3. dah masak bolehla hidangkan bihun dgn bawang goreng..kalau rajin boleh makan dgn telor  dadar yg dipotong....:)

Friday, 24 February 2012

BUBUR SOM-SOM PANDAN....kak fida


memang sedap resepi kak fida ni..patut la ramai yg dah mencuba..saya kalau part2 menyalin resepi memang dah lama salin..hhahhaha..tapi nak membuatnya tu ikut mood tekak..bila teringin baru datang kerajinan tu...saya berminat nak cuba resepi kak fida ni sebab tak menggunakan sepenuhnya tepung beras..saya kalau kuih berasaskan tepung beras ni memang kureng skit....dulu2 kalau cuba resepi yg guna tepung beras semata memang tak menjadik kuihnya..mesti rasa pahit..salah tukang masak sebab tak pandai lagi waktu tu..hehehe

apa2 pun terima kasih pada kak fida..mintak izin saya letak resepi kat sini ye kak...terbaru rasa nya kak ct delima ada buat kuih ni...cantik letak dlm bekas agar2 bentuk ros..saya ni tak rajin...hehehhe....satu adunan ni dpt byk jugak...elok kurangkan kalau skit je org kat rumah..kalau dak jenuh nak ngabihkan...heheheh

lagu kpop saya hari ni..lagu terbaru dari bigbang...tajuk dia BLUE...suka nya kat lagu ni..kira lagu terhangat dan paling top dicarta2 sekarang ni..hehheheh..bayangkan baru je kuar yt dia nye view dah cecah 3 juta...wooowww...oppa memang hebat!!!

BUBUR SOM SOM PANDAN

Resepi: kak fida@myr
by: quinnie@qasehququinnie.blogpspot.com

Bahan-bahan ( tergantung acuan atau loyang )

  • 100 g tepung beras
  • 100 g tepung jagung
  • 1,600 ml santan (500 ml KARA+ air)
  • 100 ml air pandan (atau 100 ml air + pandan pes)
  • 1 sk garam atau secukup rasa
  • sedikit pewarna hijau (opt) 
 SIRAP GULA MELAKA :-
  • 500 g gula melaka
  • 1000 ml air
  • 2 helai daun pandan - disimpul 

Cara-cara

  1. Masak sirap gula hingga gula larut dan tapis.Ketepikan.
  2. Satukan kesemua bahan2 dalam periuk dan gaul rata.Masak hingga pekat dan kilat,hingga adunan meletup-letup.
  3. Tuang adunan ke dalam loyang atau acuan dan sejukkan.
  4. Sajikan bersama sirap gula melaka.

Thursday, 23 February 2012

TALAPIA BAKAR SAMBAL BUNGA KANTAN

suka makan ikan bakar. ..dgn nasi putih..ulam pucuk gajus....:)


Assalammualaikum...jemput makan semua..heheheh..lauk minggu lepas ni..tak tau nak masak apa..tengok bunga kantan berlambak...dpt dari kg....sampai hari ni ada lagi dlm peti ais..hehehhe..last2 masak bakar cam gini...resepi simple je..macam masak sambal tumis tapi saya tambah bunga kantan....lepas tu bakar ikan tu...

menu cam gini...memang sedap digandingkan dgn nasi putih dan ulam2 kg..saya makan dgn ulam daun gajus...dah 3 minggu berturut makan ulam ni..hehehhe..hajat nak buat kerabu sebenarnya ulam ni..tapi duk bertangguh2..dah 3 minggu beli last2 jadik ulam je..hahahhaha...

lagu pilihan saya hari ni...dari cnblue...tajuk..i'm loner ..saya memang suka cnblue...diaorg ni lain dari group kpop biasa sebab diaorg ni band..main alat muzik...paling suka dlm group ni...my junghyun...hehhhe..lead guitar..dia boleh nyanyi jugak...leader nama yonghwa....main gitar jugak....dan lead singer...junshin....main gitar...kadang2 ambik part rap jugak sekarang ni...akhir sekali minhyuk...main drum...boleh kata minat la kat semua...hahahhaha

TALAPIA BAKAR SAMBAL BUNGA KANTAN

Resepi: quinnie@qasehququinnie.blogspot.com

Bahan2

2 ekor ikan talapia
1 bunga kantan- dihiris
4 daun purut - dihiris
garam dan gula
minyak utk menumis
1 sudu besar sos ikan
1 senduk cili kisar

bahan kisar
1 bawang besar
3 bawang putih
2 buah keras
10 cili padi
sedikit halia


Cara2

1. basuh bersih ikan...lepas tu....rendam dgn air asam jawa dlm 5 minit..toskan...kemudian..lumur dgn garam dan serbuk kunyit sedikit....panaskan minyak...goreng sekejap ikan ni...saya goreng utk buangkan air ikan talapia ni....dah goreng..tepikan.

2. panaskan minyak dlm kuali...tumis bahan2 kisar hingga terbit bau dan airnya kering...lepas tu masukkan cili kisar.....masak hingga terbit minyak...

3. lepas dah terbit minyak...masukkan sedikit air..masukkan sos ikan...garam dan gula..biar kuah didih..lepas tu masukkan daun limau purut....kacau hingga kuah terbit minyak ....bila dah masak..taburkan bunga kantan kacau2 kejap dan tutup api.

4. panaskan oven..suhu 200c... lapik loyang dengan aluminium foil atau daun pisang...letak ikan..tuang kuah...masak selama 30m...atau kurang

Wednesday, 22 February 2012

NASI TOMATO KUKUS dan AYAM MASAK TOMATO

 saya suka nasi tomato dan ayam tomato...hehehe

kalau masak memang setia dgn resepi nasi tomato kak lina_pg..:)

ayam tomato ni saya letak rempah sekawan utk kelainan...

Assalammualaikum....tetiba je rajin masak nasi bertumis ni ye..hehehhe..kebetulan ada lebihan tomato puree...dari rosak tomatonya baik saya gunakan...nak masak nasi tomato ni pun bukannya susah sgt...saya selalu masak nasi tomato resepi kak lina-pg sebab memang suka dgn rasa nasi dia....antara byk2 resepi paling suka yg ni...so memang setia sejak sekian lama...:)

terima kasih kak lina atas resepi nasi ni..memang saya tiap2 thn raya masak nasi tomato resepi akak....saya kongsikan resepi akak kat sini pulak....resepi lauk ayam tu resepi dari saya...yg selalu saya masak jugak..cuma kadang2 saya tak letak rempah sekawan..kadang2 letak..ikut mood nak makan versi yg mana..hehehhe

NASI NI BOLEH JE DIMASAK SEPERTI BIASA TAK YAH KUKUS

pilihan lagu kpop Q hari ni dari SHINEE..tajuk lagu...hello....saya memang suka shinee ni...yg kita selalu sebut...my baby..my baby onew..my baby taemin tu..ahli member ni la...heheheh....diaorg ada 5 org ahli...leader...onew....junghyun....lead singer....key....taemin....paling pandai menari dan paling muda....minho..rapper....paling aktif dlm sport2..nih.....diaorg ni.satu company dengan snsd dan superjunior...:)

NASI TOMATO KUKUS

by: quinnie@qasehququinnie.blogspot.com

Bahan-bahan ( 5-6 orang makan )

  • 4 cawan beras basmati
  • 4 cawan air
  • 1 cawan susu cair
  • 1 kiub ayam (saya guna kiub ayam maggie) 
  *** BAHAN-BAHAN TUMIS ***
  • 1 labu bawang besar (dikisar)
  • 2 biji buah tomato (dikisar)
  • 1 batang kulit kayu manis
  • 5 kuntum bunga cengkih
  • 2 kuntum bunga lawang
  • 2 biji buah pelaga
  • 3 helai daun pandan (disimpul)
  • 5-6 sudu makan butter (untuk menumis)
  • 4 sudu makan tomato puri 
 *** BAHAN HIASAN ***
  • Daun sup / Kismis / Gajus

Cara-cara

  1. Beras dibersihkan,rendam 15-20 minit.Kemudian toskan
  2. Masukkan mentega,tumis bahan-bahan tumis (kecuali tomato puri) hingga wangi (Jangan terlalu garing nanti rasa pahit)
  3. Masukkan tomato puri,kacau sebentar.Kemudian masukkan beras,kacau sebati.(Jgn kacau kuat sangat nanti beras patah,tak cantik)
  4. Kemudian masukkan air,susu cair dan kiub ayam.Kacau sekali sekali supaya nasi tak hangit kat dasar periuk.Tuggu hingga nasi kering
  5. Setelah nasi kering,pindahkan nasi tadi ke dalam kukusan (yang dipanaskan terlebih dahulu) Kukus selama 20-25minit atau sehingga nasi betul-betul masak
  6. Setelah nasi masak,gemburkan nasi menggunakan garfu supaya nasi tidak patah.Taburlah bahan hiasan ketika menghidang
  7. SELAMAT MENCUBA 
(nota: cara Q masak nasi kukus....mula2 tumis dalam periuk segala bahan2...masukkan air..biar didih..lepas tu baru masukkan susu dan beras....kacau2 rata...dan masak hingga air nasi kering....dlm proses memasak nasi ni..kacau2 selalu nasi agak tak melekat pd periuk....kacau pelan2...bila dah kering airnya..pindahkan nasi dlm periuk kukus....kukus nasi hingga masak....

sukatan nasi Q...4 mug beras...4 mug air...1/2 mug susu cair....ini kalau masak nasi cara kukus...kalau nak masak nasi cara biasa....4 mug beras.....4 1/2 mug air....1/2 mug susu cair...)


 AYAM MASAK TOMATO

Resepi: quinnie@qasehququinnie.blogspot.com

1 ekor ayam
4 sudu besar tomato puree
2 sudu besar sos cili
2 senduk cili kisar
1 bunga lawang
3 bunga cengkih
3 buah pelaga
2 bawang besar dipotong dadu
garam dan gula
air

bahan kisar
1 bawang besar
1 tomato
7 bawang putih
skit halia

Cara2

1. mula2 gaul ayam dgn garam dan kunyit...goreng ayam hingga masak...ikut suka la nak garing atau separuh garing. dah habis masak..tepikan

2.  lepas tu panaskan minyak dlm satu senduk..guna minyak dari goreng ayam tu jugak.....tumis bahan2 kisar hingga naik bau..masukkan rempah2....kacau kejap....masukkan cili kisar....masak hingga terbit minyak...

3. masukkan sos cili..tomato puree..garam dan gula serta sedikit air...masak hingga kuah didih dan pekat...akhir sekali masukkan ayam..kacau2 rata...masukkan juga bawang hiris....masak hingga terbit minyak..kecilkan api agar ayam tak hangit...dah siap..:)

Tuesday, 21 February 2012

GULAI NANGKA MUDA TUMIS DARAT...dan kotak komen


 Assalammualaikum...mula2 saya nak tanya...susah ke nak post komen kat blog saya ni? lagi satu nak tanya...kalau nak komen kat blog saya ni..pengunjung kena verify word tak? rasanya saya tanda no kat setting tu...bukannya apa saya taknak susahkan pengunjung yg nak komen kat sini..itu je..saje nak buat tinjauan...sejak blogspot upgrade ni...makin susah pulak nak komen2 kat blog ni...:)

berbalik kepada menu....saya tunjuk menu lauk pauk lagi hari ni...ni gulai yg saya gandingkan dgn kerabu keladi bunting semalam...saya teringin nak makan gulai nangka lepas tengok kak wattie masak hari tu...gulai nangka kali ni saya masak tumis darat dan saya guna rempah cap org terbang dari kelantan...selain itu saya masukkan jugak perut kat dlm dia...sekarang ni suka pulak saya dgn rempah dari kelantan ni...memang sedap dimasak gulai kari cam gini..sempoi je rasa dia..tak pekat macam kari mamak....gambar gulai ni tak cantik sgt merahnya sebab saya terus tangkap gambar lepas masak tu..dia lepas 20 minit baru cantik warna gulai ni..saya malas nak tangkap gambar lain...hahahha

resepi asalnya dari kak liza...terima kasih kak...saya suka resepi akak ni sebab ada letak halba dan jintan manis yg membangkit kan rasa rempah gulai ni...terima kasih pada kak wattie...saya cnp resepi ni dari blog akak..terima kasih ye...

o,k lagu pilihan kita hari ni...dari 2NE1 juga...tajuk...it;s hurt....dalam mv lagu ni..rambut diaorg semua nya bertukar....hehehe...


NANGKA BEREMPAH atau GULAI NANGKA TUMIS DARAT

Resepi: kak liza
cnp: kak wattie
by: quinnie@qasehququinnie.blogspot.com


Bahan :
500 gm nangka muda yg kecil - Q beli satu paket rm1
200 gm ikan talang kering (sy ganti ikan bilis) Q guna ikan bilis jugak tapi tumbuk skit
3 cawan santan pekat [1 biji kelapa]
2 cawan air
3 s/b rempah lemak atau kari ikan Q guna rempah kari cap org terbang
1 labu bawang besar
garam
Q tambah gula skit
Q tambah belimbing buluh yg ditumbuk dan tomato dibelah 6
Q tambah perut yg telah direbus 


Rempah Tumis [hiriskan]
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
3 tangkai daun kari
1/2 s/k halba
1/2 s/k jintan manis


Cara:
1. Nangka dibuangkan kulit dan rebuskan nangka dengan garam sehingga lembut. Toskan.
2. Masukkan semua bahan kecuali bahan tumis dalam periuk.
3. Masakkan sehingga mendideh.
4. Tumiskan bahan tumis dalam kuali sehingga wangi.
5. Tuangkan bahan tumis kedalam periuk gulai ikan tadi.
6. Tutupkan tudung periuk dan biarkan sebentar.
7. Bila nak dihidang kacau perlahan gulai supaya minyak & bahan tumis kelihatan saperti naik minyak

(nota: saya akan kecilkan api utk dptkan kuah tu terbit minyaknya....dah terbit minyak baru tutup api..jadi nya..saya nangka tu tak rebus empuk....cuma masak hingga airnya didih je tuk buangkan getah nangka lepas tu saya basuh balik dan tos....perut pun saya rebus 3/4 masak je..ini utk elakkan nangka dan perut tu terlebih masak atau lembut sgt sementara nak renehkan kuah hingga terbit minyakknya..santan tu saya tambah lagi..ikut keperluan lah ye...)

Monday, 20 February 2012

KERABU KELADI BUNTING @PAKU RAWAN


Assalammualaikum semua..ini menu saya semalam..memang sedap kerabu ni...saya memang teringin nak cuba resepi dari ann ni...tapi tak jumpa keladi kat pasar malam....tup2 semalam makcik beli..dia suruh masak taucu..saya kata kat dia nak buat kerabu dulu...sebab saya nak masak gulai nangka....dia pun o.k je..hehehe

saya sebenarnya tak pernah makan keladi bunting atau kalau org perak panggil keladi itik ni dibuat kerabu..selain direbus..pandai masak taucu je keladi ni..kalau rebus memang sedap...makan dgn sambal belacan..wahhhh...time tuh tak terkata sedapnya...kekeke.. keladi ni ada rasa pahit skit....tapi tak le sepahit daun betik dia pahit skit je...tapi bila buat kerabu ni tak terasa pulak..mungkin sebab kita perah airnya...tu yg tak terasa....untuk resepi ni saya tambah perut..nak letak kerang pun o.k..

terima kasih pada ann atas resepi yg sedap ni...resepi tradisional org kedah...memang kita nak buat lagi..kekeke....cendana kasih pun dah buat jugak....:)

o.k radio kpop Q hari ni memilih lagu dari 2NE1...ada 4 org dlm group ni..diaorg ni satu company dengan group Bigbang.....CL leader dia... park bom...minzy....dgn dara....dara ni ada adik dia jadik artis jugak....anggota mblaq nama thunder...semua tau si Q ye....hhahhaha...tajuk lagu ni...i don't care..lagu kesukaan saya dari group nih...mv pun cantik...:) suka part...i don't care...eeee...eee..eee....hehehe..

KERABU KELADI BUNTING @PAKU RAWAN

Resepi: ann
by: quinnie@qasehququinnie.blogspot.com

Bahan-bahannya
  • Seikat keladi bunting – bersihkan dan rebus kemudian toskan.
  • sambal belacan – (1 bj cili besar+3bj cili api+belacan+asam jawa+garam+ 1sb udang kering-ditumbuk lumat)
  • 1 labu bawang besar dimayang halus
  • 1 biji limau kasturi
  • 1 sb kerisik
  • garam & gula secukupnya
Cara-cara
  1. Campurkan kesemua bahan ke dalam mangkuk. Gaul sebati.
  2. Perasakan dengan garam, gula dan limau nipis.
  3. Siap
(nota: Q tambah perut yg direbus...1 sudu besar santan...kerisik tu Q buat 2 sudu besar....cara nak siang keladi ni..kita tak payah buang kulit dia....ambik semua babahagian dia..kerat2 la ikut panjang yg kita suka....saya tak ambik daunnya dan jugak batang bahagian bawah yg dah rosak..yg lain2 semua saya ambik..saya rebus keladi ni dgn gula dan garam selain diletak sedikit minyak masak.)

Sunday, 19 February 2012

KEK BATIK ARORA

kek yg sedap..lembut...moist dan gebus..:)



kek batik arora yg menjadik perbualan ramai sejak akhir2 ini..hehehhe..saya buat pagi ni....panas lagi ni waktu potong..memang ramai yg dah cuba..cuma bentuk belang2 saya ni tak cantik sgt ler..rasanya tersilap step masa duk tompok2 kan tu..hahahhaha...rasa kek memang sedap..rugi kalau tak cuba..:)

resepi asalnya dari denuanza..terima kasih atas resepi kek yg sedap ni...mula2 sekali tengok ady cuba..terus teringin nak buat sebab ada penggunaan susu kat dalam dia...so rasa dia mesti moist kek ni....:)  duk tangguh2..last2 buat jugak sebab tengok makin ramai yg dah buat...hehehe...k lah...yg terbaru saya tengok ayin masam manis buat kek ni..cantik nya dia nye belang2....jauh benar dari rupa kek kita..hehehhe...saya cnp dari blog ayin..ayin plak cnp dari kak ummi....terima kasih kak..

lagu hari ni..dari park bom jugak....tajuk don't cry..suka suara serak2 dia tu..hehehhe..terima kasih pd semua yg berkunjung ke blog saya...nanti saya akan balas komen2 dan bw ke blog kawan2...hari ni sebok skit...semalam tak online...:)

KEK BATIK ARORA
Resepi: De Nuanza
sumber : kak ummi ayin ady kak ita cmg kak yatie

Bahan-bahan:- (loyang bulat 8 inci)
  • 250 g mentega
  • 100 gram gula castor
  • 1/2 cawan susu pekat manis
  • 250 g tepung gandum
  • 6 biji telur
  • 2 sudu teh baking powder
  • 5 jenis pewarna dan perisa
Cara-Cara:-
  1. Gris dan alaskan loyang dengan baking sheet, ketepikan.
  2. Pukul mentega bersama gula sampai kembang memutih.
  3. Masukkan susu pekat manis dan pukul sebati.
  4. Masukkan telur sebiji demi sebiji dan pukul lagi hingga sebati.
  5. Sementera itu, ayak tepung bersama baking powder, kemudian masukkan kedalam adunan dan pukul lagi sampai adunan sebati (guna speed sederhana perlahan)
  6. Bahagikan adunan kepada 5 bahagian dan warnakan atau perisakan ikut kesukaan.
  7. Tompok-tompokkan setiap warna dlm loyang sampai habis atau ikut kreativiti masing-masing (*akak tompokkan jugak - 2 sudu besar setiap adunan, atur selang seli atas setiap tompokan).
  8. Bakar kek ke dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu pada suhu 160-180 darjah celsius selama 45 mnt - 1 jam (akak bakar pd suhu 165 C selama 50 minit).

Saturday, 18 February 2012

GULAI MASAM KELADI


gulai keladi memang kegemaran saya..tambah2 kalau dimasak gulai masam/asam cam gini...org perak panggil gulai singgang ni gulai masam....nak buat pun senang je...sekarang ni kalau nampak keladi rasa nak beli je..heheheh...saya makan gulai ni dgn lauk keli panggang berlada hitam semalam....saya kalau masak ikan jenis panggang2 ni memang suka ada gulai masam utk digandingkan dgn ikan bakar....




GULAI MASAM KELADI

Resepi: quinnie@qasehququinnie.blogspot.com


Bahan2

1 paket keladi - saya beli dah siap siang
3 asam keping
1 inci halia
1 inci lengkuas- diketuk
15 cili padi
2 bawang merah
2 bawang putih
serbuk kunyit
1 ikat daun kesum
1 bunga kantan jika ada
air
sedikit belacan

Cara2

1. mula2 basuh bersih keladi...lepas tu masukkan kedalam periuk bersama dgn 1 keping asam keping dan rebus hingga 3/4 empuk. dah masak....toskan dan tepikan

2. tumbuk bawang putih...bawang merah....halia dan cili padi lumat...masukkan kedalam periuk...isi air secukupnya...asam keping...belacan....serbuk kunyit...daun kesum dan bunga kantan...garam dan gula skit...masak hingga kuah didih dan bahan2 layu...

3. akhir sekali masukkan keladi..masak lagi hingga keladi empuk....rasa la masin nya...dah siap..saya makan gulai ni dgn keli panggang semalam..:)

Friday, 17 February 2012

KELI BAKAR LADA HITAM



menu simple je...saya memang selalu masak ikan keli bakar style cam gini..nak buat pun senang..:)

o.k radio kpop quinnie hari ni memilih lagu dari park bom salah sorang artis dalam girl group nama dia 2NE1....kita memang suka kat suara dia ni....dan suka sgt kat lagu nih...tajuk dia ...YOU N I....


KELI BAKAR  LADA HITAM

Resepi: quinnie@qasehququinnie.blogspot.com

Bahan2

7 ekor ikan keli
1/2 sudu besar lada hitam- boleh kurang kalau tak nak pedas sgt
1 bawang putih
sedikit halia
2 sudu besar sos tiram
kicap pekat dan kicap cair secukupnya
garam dan gula
minyak/planta

Cara2

1. mula2 basuh ikan keli...lepas tu kelar2 kan badan dia....kemudian rendam ikan keli dgn air asam jawa selama 5 minit utk hilangkan hanyir..lepas tu basuh bersih dan toskan.

2. tumbuk bawang putih...halia dan lada hitam hingga lumat. kemudian lumurkan bahan tumbuk pada ikan keli...masukkan juga sos tiram dan kicap secukupnya...garam dan gula skit...lepas tu tuang minyak sikit atau planta pada ikan....gaul2 rata. perapkan kejap ikan tadi

3. panaskan oven suhu 200c...alas loyang dgn aluminium foil..susun ikan dlm loyang dan curahkan kuah perapan atas ikan...bila oven dah panas boleh bakar ikan...saya bakar dlm 30 minit rasanya..ikut la tahap kegaringan yg kita nak....lepas masak boleh la dimakan dgn air asam..:)

Thursday, 16 February 2012

DONUT UBI KENTANG...nurul hafez myr

yg ni versi donut biasa

yg ni versi pizza..lain kali elok tebalkan skit roti dia tu sebab yg saya buat ni nipis skit...

saya buat donut ni hari sabtu lepas utk cousin saya..dia balik cuti dan teringin nak makan donut..jadiknya saya buatkan la utk dia...separuh adunan ni saya buat donut dan separuh lagi saya buat pizza....pandai2 je..hehhehe..nasib baik sedap walaupun dibakar...ngeee....

masa tengok izah buat dulu hati tak rasa nak makan donut lagi....lepas tengok  kak ayu buat hari tu....terus salin resepi...hehehe...kebetulan ramai org kat rumah saya pun buat le sebab satu adunan ni dpt byk jugak....
apa2 pun terima kasih pada tuan punya resepi...nurul hafez...mintak halal ye resepinya....dan jugak buat izah dan kak ayu yg mewarwarkan pasal donut ni.....

radio kpop Q hari ni memilih lagu dari bigbang jugak...tajuk..somebody to love..:)


DONUT UBI KENTANG
CNP: IZAH
        KAK AYU


Bahan-bahan

2 Biji Ubi kentang (direbus dan dilenyek)
4 Cawan Tepung Gandum (diayak 2 kali)
2 sudu besar susu tepung
2 sudu besar susu pekat manis
2 sudu teh yis segera
sedikit garam
1 cawan air
2 sudu besar planta
1/2 cawan gula pasir


Cara-cara

Rebus ubi kentang sehingga lembut. Kemudian lenyek sehingga halus.
Ayak tepung gandum sebanyak 2 kali.
Gaulkan Tepung gandum, Planta, Gula, Garam, Susu tepung, Susu Pekat manis dan Yis bersama air dan juga kentang lenyek tadi
Uli sehingga tepung menjadi doh
Biarkan doh tersebut seketika sehingga doh tersebut naik. Perapkan lebih kurang 2 jam. Lagi lama lagi bagus.
setelah doh tadi naik, ambil acuan donut dan tekapkan pada tepung tadi.....
Goreng sampai nampak kekuning-kuningan......taburkan gula icing (gula yang telah dikisar halus)
hiaskan diatas pinggan....... selamat mencuba

Wednesday, 15 February 2012

RENDANG PUCUK UBI...sedap!!!


sedapnya rendang pucuk ubi..baru tau boleh masak cam gini....dia rasa macam gulai lemak tapi kering....makan dgn nasi putih..sedapnya..ratah gitu pun sedap..haisshhhhh....saya masak ni semalam...masak pagi..kul 10 dah makan nasi...hahahahha..makan bertambah lak tu..aduii aiii..makcik pun sama..kekekekke..memang tak leh diet la kalau lauk cam gini....kebetulan MIL makcik bagi pucuk ubi fresh dari kg..lagi le sedap bila dibuat gulai..manis2 je....resepi ni masakan org nogori..saya kan sekarang ni suka sgt dgn masakan nogori...tu yg selagi tak cuba rasa tak senang duduk dibuatnya...kekeke...

resepi ni dari Lynnsham@myr....terima kasih lynn..saya mintak izin kongsikan kat blog saya ni ye...saya masak tak sekering macam lynn rasanya...saya masak takat naik minyak lepas tu kering skit je...sebab masa duk kacau2 tu ..mulut ni duk gatai nak meratah je kerjanya...last2 baik berenti terus makan dgn nasi..hahahhaha...kalau nak ganti dgn pucuk paku + kerang pun sedap...lain kali nak buat yg pucuk paku pulak...sedapnyaaaaa..puas hati la makan...kekeke

o.k...radio kpop quinnie hari ni memilih..lagu dari taeyang salah seorang member bigbang ni jugak....tajuk lagu dia wedding dress.. mv lagu ni sangatlah cantik...nak tau orgnya..lelaki yg dibaris bawah dan ditengah2 sekali...rambut tercacak tu memang imej dia...kekeke..dia ni pandai menari...:) kalau buat persembahan memang wowwww!!! kekekek...gempakss!!!

RENDANG PUCUK UBI

Resepi: lynnsham
by: quinnie@qasehququinnie.blogspot.com



Bahan-bahan ( 6-8 orang )

  • Bahan A:
  • 2 ikat (420 gm) pucuk ubi tanpa tangkai, cuci dan toskan
  • Bahan B:
  • 2 cawan santan kotak - kalau guna santan segar lebih sedap, kuantiti boleh tambah ikut citarasa sebab kalau banyak santan, banyaklah 'serdak'nya
  • 5 batang serai, dititik
  • 2 keping asam gelugor
  • ½ sudu teh kunyit serbuk - jika guna kunyit hidup, kisar sekali dengan Bahan C
  • 1½ sudu teh garam – ikut selera sendiri ya..
  • 2 sudu teh gula – jika suka
  • Bahan C:
  • 6-7 ulas (100 gm) bawang merah
  • 1-2 genggam (50-100 gm) ikan bilis
  • 1 genggam (50 gm) cili padi - ikut selera sendiri ya..

Cara-cara

  1. Tumbuk/Kisar C.
  2. Satukan B dan C dalam kuali, masak hingga hampir kering, rasa garam/gulanya (sesedap rasa).
  3. Masukkan pucuk ubi (bila masukkan pucuk ubi, akan jadi berair semula) dan masak hingga kering sambil dikacau selalu.
  4. Bila siap, hidangkan bersama nasi panas.

Tuesday, 14 February 2012

Biskut Chocolate Chip Famous Amos ( Home Made )

 berbaloi utk dicuba sebab sedap..:)

 suka dgn resepi nih...


abaikan gambar yg tak cantik nih..rasa biskut ni memang sedap..hehehe

rangup biskut ni..:) memang ada iras famous amos

 2 kali saya buat biskut nih..hehehe

Assalammualaikum...suka sgt dengan resepi kak naz nih...rasa pun sedap dan rangup..memang berbaloi la beli kacang memahal..hahahha....memang tak rugi cuba...kalau raya memang nak buat biskut ni...:)

tetiba je mood nak makan biskut mari...hehehe...dah lama salin resepi kaknaz ni tapi takpernah nak buat..lepas tengok kak ct buat hari tu..wahhhh...bersemangat sungguh nak cuba...kebetulan cousin nak balik..jadiknya saya pun buat la biskut ni jumaat lepas..pagi2 bf dgn biskut ni..hahahha...dpt la sebalang lebih utk satu bancuhan..udah tak cukup pulak rasanya...last2 buat lagi semalam...kekeke..tu yg byk gambarnya..hehehe...beberapa hari lepas tengok kak diana pun dah buat biskut ni..jadik saya cnp dari blog kak diana je la...kalau nak tengok versi biskut yg lebih cantik boleh pegi ke link kat bawah ni ye...hehehhe..saya punya ni macam2 bentuk ada...kekeke...

apa2 pun terima kasih pd tuan punya resepi kak naz....dan terima kasih pada kak ct yg mewarwarkan kesedapan biskut ni dan kak diana utk cnp resepi ni...:)

ok..lagu hari ni masih lagi bigbang..tapi dari album jepun diaorg..lagu lama nih...sukanya kat suara daesung...merdu sungguh....:) nak kenal daesung?? dia jejaka baris atas belah kiri sekali....kesian jugak kat dia ni sebab tahun lepas berlaku accident yg melibatkan kematian..sampai turun naik mahkamah la.....tapi bukan 100% salah dia...nak cerita panjang lebar pun kang boring pulak...hhahahah...


 Biskut Chocolate Chip Famous Amos ( Home Made )



Bahan² Diayak

280 gm ( 2 1/4 cawan ) tepung gandum

10 gm ( 3 tsp ) serbuk koko

2 tbsp tepung jagung

1/2 tsp soda bikarbonate

2 tbsp susu tepung

Secubit garam



Bahan² Lain

250 gm mentega

150 gm gula kastor -Q guna gula perang

1/2 tsp asen vanilla

1 biji kuning telur

100 gm ( 1/2 cawan ) coklat chip _ boleh ditambah atau dikurangkan mengikut citarasa

100 gm sebarang kekacang ( walnut, badam, gajus dan lain² yang dicincang ) _ Diana bubuh gajus cincang Q letak badam dgn walnut kot ..hahahha tak tau nama kacang tapi imported...kekeke

Kismis _ Optional  ( boleh ditambah atau dikurangkan mengikut citarasa ) _ Diana tak bubuh Q letak kismis hitam
Q tambah coklat emulco 1 sudu kecil

Cara²

  1. Pukul mentega, gula kastor dan esen vanilla hingga kembang.
  2. Masukkan kuning telur dan pukul rata.
  3. Masukkan bahan² ayak dan kemudian kacau hingga sebati dengan spatula atau tangan.
  4. Masukkan coklat chip dan cincangan kacang atau kismis. Kacau rata.
  5. Sudukan adunan ke atas dulang pembakar yang dialas dengan kertas minyak. 
  6. Boleh juga diuli menjadi bebola² kecil dengan menggunakan tangan.  Susun di atas dulang pembakar. 
  7. PERHATIAN! JANGAN LETAKKAN BEBOLA RAPAT² ANTARA SATU SAMA LAIN KERANA BEBOLA INI AKAN MENGEMBANG DAN MELEPER SEWAKTU PROSES PEMBAKARAN.
  8. Bakar pada suhu 160°C selama 15 - 25 minit bergantung kepada saiz bebola² adunan anda menggunakan api atas dan bawah.
  9. Sejukkan dahulu biskut sebelum disimpan di dalam bekas kedap udara.

Monday, 13 February 2012

KEK COKLAT MOIST ...pn munira

 sedap kek ni sebab memang betul2 moist..:)

 tema deco..'sarat'..hahahha..segala benda nak diletak...kekeke

dalam dia ada potongan strawberry jugak...:)

Assalammualaikum...selamat pagi semua..lambat kuar entry kek ni sebab internet kong pulak pagi tadi....kek coklat moist pn munira ni saya pernah buat dulu..masa buat KEK KARAMEL COKLAT MOIST.....masa rasa hari tu dah suka sgt kat kek coklat nih....tapi sebab kan saya ni dah jemu makan kek cokat jadiknya kena la ada ramai org kat rumah baru boleh buat...hehehe..cousin balik cuti saya pun mulakan lah projek membuat kek ni...sekarang ni kalau nak makan kek kena deco cantik2 baru ada hati nak makan...hahahhaha..memang sedap la straberry digandingkan dgn kek coklat...sedap sgt rasanya...

k lah...meh tengok resepi...apa2 pun terima kasih kat pn munira atas resepi kek cokalat yg best ni...saya yg dah boring dgn kek coklat pun rasa sedap sgt kek nya sebab dia memang moist..:) untuk toppingnya pulak saya guna resepi dar Jom masak (fb)..memang cantik2 deco kek dari jom masak ni...hehehe..terima kasih jugak ye....mintak halal resepinya dan saya kongsikan kat sini pulak sebagai rujukan saya kelak...:)

pilihan lagu kpop saya hari ni..masih lagi dari bigbang....tajuk lagu...tonigh...:)


KEK COKLAT MOIST

by: quinnie@qasehququinnie.blogspot.com

bahan A:
1 cwn serbuk koko
1 cwn susu cair
1 cwn susu pekat
1 cwn gula
1 cwn minyak masak

*semua bhn di atas gaul sebati dan masak atas api perlahan...
*rehatkan kejap bila bahan dah sebati...

bahanB:
3/4 cwn tepung gandum
1 sudu kecil (sudu kfc) soda bikarbonat
1 sudu kecil (sudu kfc) baking powder

*semua bahan ni diayak

bahanC:
4 bj telor (blender jer)- saya pukul guna tangan je sampai kembang
Q tambah coklat emulco 1 sudu teh
Q tambah esen vanila 1 sudu teh

Cara2
1. mula2 masak bahan A guna api yg kecil..kacau2 biar rata. lepas tu tepikan.

2. ayak bahan2 B dan tepikan

3. pukul telor hingga kembang menggunakan whisk tangan je....lepas tu masukkan  coklat emulco dan esen vanila kedalam bahan A....kacau rata...kemudian masukkan bahan B berselang seli dengan bahan C kedalam A....akhir sekali biar bahan B....gaul rata....

4.panaskan dulu oven suhu 160C....sapu loyang dgn mentega...masukkan adunan kek dalam loyang...tutup dgn aluminium foil utk elakkan kek kering....bila oven dah panas baru masukkan kek..bakar 1 jam 5-10 minit....lepas kek dah masak dan sejuk baru la deco kek ikut pilihan anda...:)

 
kek choc moist topping spesel....dari JM

Resepi: jom masak (fb)
by: quinnie@qasehququinnie.blogspot.com
 
Bahan2
- 100ml susu cair
- 300g choc masakan dicincang
- 2sdb serbuk koko
- 1sdb butter / marjerin

cara cara
- panaskan ssu cair hingga mendidih tepi...ttup api
- masukkan choc masakan & serbuk koko...kacau hingga larut
- masukkan butter...kacau sebati
- boleh tuang atas kek

**utk deco...simpan beberapa jam hingga pekat...blh guna utk deco



Sunday, 12 February 2012

KUIH LOMPANG

dah lama buat ni..sama je ngan resepi kuih kaswi dokkojin tu..tapi saya guna acu lompang..:)

basah skit atas dia sebab saya malas nak balut pengukus...kekeke

saya buat kuih ni dah lama dah...utk makcik bawak gi rumah MIL dia...resepinya sama je dgn kuih kaswi dokkojin saya tu tapi kali ni saya guna acu lompang pulak....k lah meh tengok resepi ulangtayang...cuma cara nak masak je beza skit...:)

by the way...hari ni lagu dari bigbang jugak..tajuk lagu nya..love song....:) suka tengok mv ni sebab memang cantik....sempoi mv nya....tapi ending gempakss sebab tetiba ada kereta jatuh dari langit...kekeke...part yg memula tu suara my TOP...aawww...masa tengok live derang nyanyi lagu ni....tersengih2 sampai ke telinga sebab MY TOP buat aksi manja...aduiiaiiiii....part rap tu suara dia la...yg suara garau tuh..kekeke...arrrhhhhh....kalau nak tau TOP ni yg mana satu...oppa kat belakang yg pakai speck tu la dia orgnya....hahahhah...

KUIH LOMPANG

Resepi: quinnie@qasehququinnie.blogspot.com

Bahan2
  • 1 3/4 cawan tepung gandum
  • 2 1/4 cawan tepung ubi
  • 1 sudu besar tepung jagung
  • 1 1/2 cawan gula putih (kalau suka manis buat 2 cawan)
  • 2 cawan gula merah (saya guna yg elok punya jadik tak yah nak buang pasir)
  • 9 cawan air
  • 1/2 sudu besar kapur ( kapur tu kalau keras tambah air panas dulu biar dia cair..lepas tu ambik air ngan kapur2 nya sekali) 
Cara2
  1. mula2 masak gula merah dan gula putih bersama dengan 2 cawan air. masak hingga gula hancur dan sebati dan berbuih...dia bila buih tu maknanya gula dah likat.
  2. selepas gula dah masak, tapis air gula tadi. kemudian campur kan lagi dengan air hingga bancuhan air gula tadi menjadi 9 cawan air gula. (kiranya air gula tadi...lepas tapis sukat la dapat berapa cawan...lepas tu jadikkan dia sampai dapat 9 cawan)
  3. campur semua tepung dan kapur, lepas tu masuk kan air sikit2 dan kacau sebati.
  4. untuk pastikan semua bahan sebati, tapis kan bancuhan tadi.
  5. sebelum membancuh bahan tadi, boleh lah dipanaskan kukusan, bila kukusan dah panas, isi adunan kedalam acuan lompang yg telah di sapu minyak.. isi penuh adunan dalam acu tadi.
  6. kukus kuih tadi selama 15-20 minit..sekiranya ada air bertakung atas kuih, buka penutup kukusan tadi dan buang kan airnya...sama ada guna tisu dan lap2 kan kat atas kuih tadi atau pun guna penyepit kuih dan tonggeng kan sikit acu lompang  dan biar air tu jatuh. kemudian masakkan lagi selama 10 minit dgn membiarkan penutup kukusan tadi dibuka utk kasi air tu kering.
  7. bila dah kering boleh la di tutupkan api dan diangkat kuih utk disejukkan. biar kuih dah betul2 sejuk baru boleh dikeluarkan dari acuan lompang.
  8. boleh lah dihidangkan bersama kelapa parut putih yg dicampur dengan sedikit garam. kukus selama 5 minit kelapa tadi utk kelapa tahan lama.
  9. utk mengelakkan kuih tu berair teruk kat atas dia...balut penutup kukusan dgn towel lembab.

Saturday, 11 February 2012

SAMBAL KERING PEPARU


Saya cuba resepi CMG....sedap paru ni sebab ada rempah2 dlm dia..tapi saya tak buat kering sgt sebab nak makan dgn NASI LEMAK TUMIS  kak jun tu...memang ngam sangat la bila digabungkan...makan byk la jugak...hehehe...ternampak resepi ni kat blog wani....so kita cnp dari wani je la ye..terima kasih CMG...atas resepinya dan jugak wani....

hari ni lagu dari bigbang lagi....foolish love...jarang dengar lagu nih...sedap jugak..kekeke..dia kalau dah suka..lagu apa pun bleh terima...hahhaha ...wah ending dia..suara my top....cair dengar....kakakkaka....


SAMBAL KERING PEPARU 
SOURCE: CMG 
cnp: wani
 
BAHAN-BAHANNYA :-)
500 gram paru lembu, hiris nipis, cuci dan toskan*
1 inci halia, hiris*
3 ulas bawang putih*(*direbus hingga lembut, toskan dan biar sejuk)
1 1/2 senduk nasi cili kisar
Garam dan gula secukup rasa
1/3 cawan jus pekat asam jawa
Hirisan daun bawang untuk hiasan
Bawang goreng, untuk hiasan

BAHAN KISAR HALUS :-)
8 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1 batang serai, hiris halus
1/2 inci halia
1 camca besar ketumbar biji
1/2 camca teh jintan kasar
1/2 camca teh jintan halus
2 biji buah keras

CARA MEMBUATNYA :-) 
1.    Paru tadi digoreng hingga keemasan, angkat dan toskan. Tinggalkan sedikit minyak dalam kuali (bukan lah sikit sangat, agak2 lah yea) tumis bahan kisar halus hingga harum, masukkan cili kisar dan tumis hingga terbit minyak, guna api sederhana dan kacau selalu.
2.    Tuang jus asam jawa, kacau rata dan masukkan garam secukup rasa dan gula. Masukkan paru goreng tadi. gaul rata dan masak hingga kering. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan dengan menabur bawang goreng dan hirisan daun bawang...Hidangkan segera.. 

Friday, 10 February 2012

NASI LEMAK TUMIS

memang sedap nasi ni tak rugi cuba..:)

saya makan dgn sambal kering peparu...timun...telor rebus...dan papadom....yummy!!!

akhirnya saya buat jugak nasi ni...dah lama tengok resepi ni kat myr sebenarnya..tapi tak pernah nak cuba resepi kakjun nih...sekarang ni dah jadik cam virus pulak nasi lemak tumis ni..boleh dikatakan semua dah mencuba..saya nak letak link sorang2 bloger yg dah cuba nasi ni pun dah tak larat nak jejak rasanya...mintak maaf la ye....tertarik dgn nasi ni masa tengok izah buat hari tu....lepas tu ramai yg mengikut jejak langkah izah...

apa2 pun terima kasih kat kak jun...memang sedap nasi ni kak..tambah2 makan ngan papadom..hehehe...terima kasih jugak kat izah...:)

sebelum tu..saya harap pengunjung blog saya ni dpt bertahan dgn lagu2 kpop yg berkumandang dan lagu2 ni akan bertukar tiap2 hari..hahahhaha...saya kalau ikutkan malas nak letak muzik kat blog ni..tapi tak tertahan dah rasanya...kekekek..bawak bersabar la dgn saya buat sementara waktu ni ye..nanti2 bila dah boring...dan semua lagu dah diputarkan nanti saya delete...:)

anyway....saje nak kasi tau..lagu semalam tu lagu dari bigbang...haru haru....hari ni lagu bigbang jugak...lies tajuk dia...:)

NASI LEMAK TUMIS
resepi: kak Jun
sumber: Mamasya, kak Yatie dan Noorsha
cnp: izah

Bahan-bahan ( 5-6 orang )
3 cawan beras
2 cawan santan
2 cawan air
1/2 sudu besar halba
1 daun pandan
1 cm halia-hiris halus
1 batang serai-titik
2 biji bawang merah-hiris
garam secukup rasa
1 sudu minyak + 1 sudu minyak sapi


Cara-cara
Panaskan kedua-dua minyak, tumis bawang dan halia hingga garing.
Masukkan air dan santan, kacau hingga pecah minyak.
Bila mendidih, masukkan beras, daun pandan, halba, serai n\dan garam.
Pastu masak seperti nasi lemak biasa..
Hidangkan bersama sambal tumis ikan bilis/udang/sotong, timun, telur dan ikan bilis goreng.

(nota: Q masak nasi cam biasa lepas dah masak saya titikkan pewarna kuning)

Thursday, 9 February 2012

KARIPAP SARDIN QUINNIE :)

suka tengok karipap ni betul2 kembong....:)

kalau bukan sebab org menempah memang saya malas nak buat karipap..kekeke

selain dari karipap daging..saya suka jugak karipap sardin....tapi tengok inti jugak ye..hehehe..saya suka inti sardin cam gini...macam masak sambal tumis lepas tu ada bawang banyak2 kat dalam dia...dulu2 saya tak la suka sgt karipap sardin ni..lebih suka yg daging...dia boleh tersuka ni sebab saya pernah beli karipap sardin sorang makcik ni jual sedap sgt...memang duk ulang beli dari dia je....sekali satu hati tu makcik tu tak niaga...sampai sekarang kot dah tak niaga...saya punya la frust sebab suka karipap makcik ni....bila saya belek2 buku masakan..rupanya makcik kat kg ada bagi resepi inti karipap ni...lepas tu saya pun cuba dan rasa dia memang sebijik cam makcik tu buat...lega tak tau nak kata..lepas hari tu memang saya kalau nak makan karipap ni buat sendiri je....tapi tu la kan saya ni kadang2 malas nak buat inti..makan rajin..kekeke

k lah..meh kita tengok resepi....karipap sardin ni antara kuih favorite saya.....saya nak tambah tips menggoreng karipap..kalau nak dpt kulit yg kembong cam saya buat ni..minyak biar byk waktu goreng tu...nanti elok la jadik karipapnya..tapi pastikan kelim karipap tu kuat..kalau dak memang dia pecah masa duk kembong tu...saya kelim dua kali...sekali masa buat kuih tu...lagi sekali sebelum saya goreng...memang elok hasilnya dan karipap tak pecah...:) doh pulak saya guna doh yg saya buat biasa tu...


KARIPAP SARDIN QUINNIE

Bahan2 inti

1 tin sardin
4 ketul ubi kentang saiz besar di potong dadu
3 sudu teh rata garam
16-20 biji cili kering direbus dan tos
2 biji bawang putih
1 biji bawang besar saiz sederhana
3 biji bawang besar saiz sederhana dihiris
sedikit air asam jawa
sedikit gula
air
Cara2

1.mula2 blend kering cili kering yg telah direbus....bawang putih dan bawang besar..blend halus bahan2 ni...

2. panaskan sedikit minyak dalam kuali...tumis bahan2 blend tadi hingga terbit minyak atau cili betul2 masak....lepas tu masukkan kentang...kacau2 rata.masukkan kuah sardin....air asam jawa dan jugak air secukupnya...agak2 hapus kentang je airnya...masak hingga kentang empuk dan kuahnya kering skit

3. masukkan gula dan garam serta isi sardin tadi...masukkan juga bawang besar yg dihiris..kacau2 hingga bahan2 tadi mesra dah kuah inti sedikit kering....inti sardin ni kuah dia tak kan kering betul2...tapi jgn la sampai berair pulak ye...pandai2 la adjust tang ni ek...bila dah masak inti..sejukkan.

DOH KARIPAP

750gm tepung gandum
300gm planta
1/3 cawan minyak sayur/ masak -saya guna cawan biasa minum kopi tu bukan metrik
2 sudu kecil garam
2 cawan air dari peti ais - saya guna cawan biasa minum kopi tu bukan cawan metrik...

Cara2


1.. bila inti dah sejuk...baru buat doh....mula2 panaskan minyak dan planta dlm periuk kecil. masak hingga didih dgn api yg kecil. sementara tu masukkan tepung dan garam dlm manggok besar...kacau2 rata...bila dah didih planta tadi...masukkan skit2 dlm tepung tadi....gaul dgn sudu/ senduk kayu sebab panas.....kacau2 rata sampai habis. kemudian isi air...isi skit2 dan mula la menguli.....uli sampai doh jadik macam doh buat roti lembut dia...dan texture dia pun lebih kurang sama...rasa cam lembut dan boleh nampak doh tu naik skit.....uli sampai tak melekat doh tu pada mangkok dan tangan....bila dah dpt doh camni maknanya betul la tu....kemudian balut doh dgn plastik...rehatkan dlm 10m...

3. lepas doh direhatkan kita akan dpt doh yg lebih lembut...nampak dia cam berpeluh doh tu....kemudian boleh la mula kan proses menggelek doh dan mengisi inti.....ambil skit tepung dan tebarkan tepung tu sebelum gelek setiap doh....saya guna acu bulat yg besar tuk dptkan betuk yg sekata...kalau tak dek boleh guna cawan....gelek nipis dan bolehla isi inti.....bagus tips balut doh ni dgn plastik sebab doh tu akan lembut sentiasa dan tak dek masalah doh tu akan kering kalau kita buat byk pun dohnya.... 

UNTUK SETIAP DOH YG DIGELEK SAYA AKAN TEBARKAN TEPUNG SEBAB DOH NI MEMANG LEMBUT DAN BERMINYAK..JADI KENA PANDAI2 ADJUST BAHAGIAN NI AGAR DOH KITA ELOK CANTIK JE.

4. bila dah habis buat karipap tadi....boleh la goreng...faktor menggoreng pun penting jugak....kalau tersalah cara...kulit tu tak rangup sgt dan tak dek ruang2 kosong kat dlm dia....kalau betul cara goreng nya..karipap tadi akan mengembang dan rangup lama....saya kalau goreng pagi....malam pun still sedap lagi kalau nak makan.  masukkan minyak yg byk dlm kuali.....panaskan minyak dan bila minyak dah panas...tutup api dan baru masukkan kuih karipap...ni utk mengelakkan karipap tadi kulit dia berjerawat dan karipap masak sekata...isi jgn penuh sgt dlm kuali....lepas tu hidupkan balik api...api kecil je....dan kemudian biar karipap tu masak hingga kuning....selalu balik2 kan dia...tapi jgn kasar sgt masa nak balikkan sebab kulit ni rangup...takut pecah....dah kuning kaler dia...boleh la angkat. bila nak masukkan karipap tuk kali kedua...tutup balik api kuali dan letak karipap dan hidupkan balik api...sama macam proses pertama...buat cam ni tiap2 kali nak menggoreng.. 

TIPS TERBARU..KALAU NAK DPTKAN KARIPAP YG KEMBONG HASILNYA...GUNAKAN MINYAK YG BANYAK MASA MENGGORENG TU...TAPI PASTIKAN KELIM KARIPAP TU KUAT SEBAB NANTI TAKUT TERBURAI PULAK ISINYA...SAYA AKAN KELIM BALIK DOH YG DAH DIKELIM TU SEBELUM SAYA GORENG DLM KUALI. API MASA MENGGORENG PUN TAK BOLEH KUAT SANGAT. SELALU BALIK2KAN KUIH MASA DLM KUALI AGAR MASAK SEKATA..

5. cara2 nak simpan kalau ada karipap yg lebih....dulu2 saya akan goreng sekejap dan toskan karipap...bila dah sejuk susun dlm tupperware dan simpan dlm peti ais...tapi kadang2 letih dan leceh kalau guna cara ni...so saya guna cara lain....masa proses buat karipap tadi...bila dah siap satu dulang....saya simpan dlm peti ais kat tempat sejuk beku....biar dlm 1/2 jam atau beberapa minit....dan kemudian keluarkan dia dan baru susun dlm tupperware...boleh simpan bertinggkat2 kalau ikut cara ni sebab karipap tadi dah keras kulit dia....kalau nak lapik dgn plastik antara karipap tu pun boleh...tapi saya kadang2 tak buat pun. karipap tak melekat kulit dia antara satu sama lain sebab kita dah keraskan kulit dia dulu sebelum tindan2kan....lepas tu simpan la dlm peti ais kat tempat sejuk biasa atau tempat sejuk beku utk tahan lama.


Wednesday, 8 February 2012

KEK PULUT KUNING...dan tempahan

kek pulut kuning tempahan kakak kawan saya..:)

buah melaka dgn telor dadar...gambar pulut bulat terlupa nak tangkap..kekeke

karipap daging dan sardin...

mee hailam...ada lagi satu tempahan dia..rendang ayam..saya lupa nak ambik gambar...

semua ni tempahan dari kawan saya...keluarga dia buat makan2 utk b'day kakak dia...mula2 panic jugak takut tak sempat siap...Alhamdulillah selesai segalanya dgn selamat..kekeke....semua resepi ni ada kat blog saya..carik la sendiri ye kalau nak..saya malas nak letak link.....cuma resepi karipap sardin je tak letak lagi...esok saya letakkan...:)

Monday, 6 February 2012

CUCUR SUSU LEMAK MANIS

sedap cucur ni..lemak2 susu...

berongga rongga kat dlm dia....

mula2 nak ucapkan selamat menyambut maulidul rasul semua...saya semalam sebok menyiapkan tempahan kawan semalam...panic jugak ingatkan tak sempat nak siapkan semua tempahan..kekeke...Alhamdulillah..selamat dah....malam tadi saya bukak blog..tetiba kena penyakit yg blog removed tu jugak..sabar je la...dah la waktu tu hp tak dek ngan saya..pagi ni baru boleh betul kan...alhamdulillah..ingatkan dah berkubur dah blog ni..hehehe...ada ke cara2 nak elakkan benda yg sama ni berulang? apa penyebab utama dia yg sebenarnya ye? tak berapa nak celik IT sangat saya  ni..hehehe

o.k..berbalik pada resepi..saya dah lama salin resepi kak fida ni kat myr....tapi tak pernah nak cuba...terbaru tengok mas buat kuih ni elok cantik je bulat2 dia...baru teringat tak cuba lagi resepi ni..saya pun terus buat...sedap....suka kat texture dia yg rongga2 tu...hehehe

terima kasih pada kak fida...mintak izin kongsikan resepi ni kat sini pulak ye kak....saya cnp dari blog mas...tq mas...anyway...happy birthday..:)


Cucur Susu Lemak Manis


Bahan :
1 1/4 cawan tepung gandum - diayak
1/2 sk baking powder - diayak
1/2 sk bicarbonate soda - diayak
6 sudu besar susu pekat manis - lebihkan jika suka manis
1/2 cawan susu segar @ cair
garam secukup rasa

Cara membuatnya :
Ayak bahan2 kering ke dalam mangkuk.Masukkan susu manis dan tuang susu segar @ cair sedikit2 sambil dikacau hingga adunan licin dan sebati. Mas lebihkan sikit susu segar tu sebab adunan nampak pekat.
Goreng cucur dalam minyak yang panas sambil dibalek2kan untuk mendapatkan cucur yang bulat gelembong hingga keperangan, untuk mendapatkan cucur yang bulat2, jangan goreng banyak sangat cucur tu supaya cucur dapat kembang bulat dengan cantik dan tak melekat2.... :)
Angkat cucur dan hidangkan.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...