Monday, 30 April 2012

FRUIT TARTLETS

Tart sulung...hehehhe..tak berapa kemas ..eloknya guna nozzle masa paipkan dia tu baru cantik....

sedap kalau letak byk buah....tang sos dia tu saya suka....sedap!!! sikit nye penuh inti kastart tu..hehehhe

jenuh nak perabih sebab kita sorang je makan..huhuhu

Assalammualaikum...mula2 sekali nak ucapkan terima kasih pada semua yg sudi singgah sini dan memberi komen di blog saya ni....saya saje ambik cuti 2-3 hari..:) .nak kurangkan makan sebenarnya....kekeke...dalam proses... cam gitu la...harap2 berjaya la ye...jadinya terpaksa la puasakan sekali blog ni kalau tak asyik nak makan je....hahahhaha....kalau terlewat buat kunjungan balas tu harap maaf la ye...apa2 pun nanti saya akan berkunjung jua..mungkin lewat sikit je...:)

lagi satu masalah yg buat mood merudum ni....program mozila kat pc saya ni macam meragam la pulak....tak boleh nak klik yg bahagian atas....function semua tak leh pakai..jadinya kena la bukak google crome ni pulak....dah update yg baru pun sama je kejadiannya...tu yg buat mood ke laut jugak tu..hmmmm

o.k lah...saya nak cerita pasal entry hari ni...tart ni saya buat minggu lepas..nasib buat separuh je..saya sorang je yg tukang makan...kekeke...yg lain tak minat resepi2 mat saleh ni....tu yg saya jarang nak masak masakan mat saleh ni..kek2 pun makcik dah sound kata dia dah jemu nak makan kek..alahai..jadinya...bila saya betul2 teringin nak makan je baru saya buat....itu pun tunggu kalau cousin balik sini...boleh la makan dgn dia....kalau dak membazir je tak dek sape nak makan...membuatnya rajin..tapi tukang makan tu tak dek...cam ne? hehhehe

berbalik pada resepi...ini resepi kak nis@myr.sape2 yg pernah berborak dgn kaknis ni tau ..kak nis ni kelakar orgnya...hehehhe...ada blog tapi dah lama tak update...lupa password katanya...hahhahaha....terima kasih kak atas resepi ni..saya suka sgt..tambah2 tang sos/inti dia tu..sedap sgt...terima kasih kak....dan tak lupa jugak buat anna qawina kerana byk turunkan tips untuk membuat crust/ kulit dia tu...memang byk membantu...kalau tak memang hangit le...kekekke....anna kita cnp tips dari blog awak ye..supaya senang sebagai rujukan kita dimasa depan...terima kasih banyak2...moga murah rezeki semuanya..:)


FRUIT TARTLETS

Resepi: kak nis@my (terima kasih juga pada rinn tuan punya resepi)
cnp tips : anna qawina
by: quinnie@qasehququinnie.blogspot.com


Apa Yang Diperlukan:
250 gm butter, suhu bilik
120 gm gula ising
2 biji kuning telur
440 gm tepung gandum, diayak dahulu
1 tsp esen vanilla

Cara:
1. Adun semua bahan hingga menjadi doh. Gelek diatas papan pencanai setebal 5mm.
2. Susun acuan tart diatas dulang pembakar. Ambil sedikit doh lalu tekapkan ke atas acuan, tekan sedikit untuk memasukkan doh tersebut di dalam bentuk acuan & trim dengan pisau di tepinya. (lihat gambar dibawah)
3. Panaskan oven pada suhu 175C.
4. Cucuk dengan garfu di tengah2 doh tersebut lalu bakar selama 20min atau sehingga kekuningan.
5. Keluarkan dari oven & tunggu hingga sejuk sebelum menanggalkan pastri dari acuan.

Kastard:
2 tbsp tepung gandum
2 tbsp tepung kastard atau tepung jagung
8 tbsp gula kastor
2 cwn (500ml) susu segar
2 biji telur
2 tbsp (30 gm) mentega

Cara Membuat Kastard:
1. Campurkan tepung gandum, kastard & gula dalam periuk yg kecil.
2. Campurkan hanya 2 tbsp susu daripada 2 cwn susu tadi & kacau rata.
3. Masukkan telur sebiji2 & aduk rata lagi.
4. Lalu masukkan selebih susu segar tadi & kacau lagi hingga larut.
5. Kacau adunan ini di atas api yg kecil hingga agak kental. *Peringatan* : adunan ini mesti sentiasa dikacau supaya tidak berbentil2. (rinn menggunakan kaedah memasukkan didalam gelombang mekro dengan suhu tinggi hingga pekat. Buka peti mekro sesekali lalu kacau supaya tidak berbentil2, apabila tampak likat, keluarkan & masukkan mentega lalu kacau hingga sebati)
6. Apabila sudah kental, alihkan dari api lalu masukkan mentega tadi & aduk lagi hingga sebati.

TIPS DARI ANNA

Cara-cara :
  • Ayak gula icing ke dalam mangkuk besar.
  • Menggunakan senduk kayu@whisker, pukul gula icing & mentega hingga sekata. Jangan pukul lama sangat.
  • Masukkan telur & pukul lagi sekejap.
  • Masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit hingga membentuk doh, gaulkan dengan tangan biar sebati.
  • Kalau lembik sangat boleh tambah sedikit tepung lagi.
  • Bulat2kan doh sebesar ibu jari & tekan ke dalam acuan tart, biar sekata, potong tepinya dengan pisau agar rata, cucuk dasarnya dengan garfu.
  • Buat sampai habis & bakar menggunakan suhu 170'C lebih kurang 15-20 minit@sehingga masak (warna perang2 sikit) *Guna api atas bawah dulu 10 minit, kemudian api bawah sahaja sehingga masak.
  • *Kalau tak sempat habiskan boleh simpan doh dalam plastik & tutup rapat, simpan dalam peti sejuk.
  • *Adunan ni akan menghasilkan lebih kurang 100 biji crust saiz kecil.
  • Simpan crust dalam bekas kedap udara.
Edited :ACUAN TART NI TAK PAYAH OLES MINYAK/MENTEGA, DAH MASAK TERBALIKKAN JE & CRUST TU KELUAR DENGAN ELOK 



Thursday, 26 April 2012

NENAS PAJERI/ PACERI PALEMBANG


Assalammualaikum semua..hari ni tunjuk menu simple je...pajeri nenas ala2 acar cuka...saya memang dah lama cari resepi ni..kebetulan baru2 ni kak besah ada post resepi ni kat myr..saya pulak ada nenas sebiji tak tau nak buat apa..jadiknya kita cuba la resepi ni...memang sedap..saya makan dgn nasi putih je...kalau kenduri memang selalu jumpa gulai ni kan...tapi zaman sekarang ni susah skit nak jumpa...makan dgn nasi beriani ke..minyak ke memang sedap la...dia lagi lama simpan lagi sedap...sebab dah mesra...:)

terima kasih kak besah atas resepi ni...akhirnya pandai juga saya masak gulai ni..saya panjangkan resepi akak kat sini pula ye...terima kasih banyak...:)


NENAS PAJERI/ PACERI PALEMBANG

Resepi: kak besah@myr
by: quinnie@qasehququinnie.blogspot.com

Bahan-bahan ( dpt bg jiran lg... )

  • 1 biji nenas - di buang empulur & dihiris 1 cm tebal
  • 2 bj bawang besar - dihiris
  • 8 ulas bawang putih - dihiris
  • 2 cm halia muda - hiris jejari halus
  • 4 btg kayu manis, 4 kntum bnga lawang, 4 bunga cengkih
  • 1 sudu besar biji sawi
  • segenggam udang kering - cuci & tos
  • beberapa biji cili merah & hijau - dibelah dua
  • gula secukup rasa - agk banyak jg, dlm 2 sudu mkn
  • 1/2 sudu teh serbuk kunyit
  • garam & sedikit cuka jika kuah kurang masam

Cara-cara

  1. panaskan sedikit minyak, tumis bawang2 & halia hingga layu saja.
  2. masukkan rempah 3 sekawan & biji sawi. kacau sebentar lalu masukkan udang kering. kacau hingga naik aroma. awas, jgn smpai hangit.. 9t luntur kat kuah, dh x cun..hehe..
  3. pastu masukkan semangkuk air (dlm 1 liter dulu). biar mendidih.
  4. masukkan hirisan nenas. biar merenih. smentara tu, bubuh la serbuk kunyit, kacau tengok, sesuai tak kaler kuah tu. kalo pucat tmbah lg..
  5. bila nenas hampir msk, masukkan cili2 belah td. biar merenih sambil seimbangkn rasanyer. gula bergantung pd kemasaman nenas. pandai2 lah ejas yer.. agk kalo rasenye ade kurengg.. bubuh la secubit pati bilis ke, ape ke.. jnji bkn belacan..9t kompius- tu kuah pajeri ke air teh..hehe..
  6. oh yer, kuah dia agak2 lah yer, jgn skit sangat, biar berlinang, biar cili2 tu nmpak cam berenang2 gitu..
  7. bila dh sempurna masak, bleh la diangkat. bolehlah dihidangkn brsama nasi beriani / tomato/ dll. jgn lupa lauk rendang atau masak merah.. hehe..
  8. p/s; pajeri ni lebih sedap jika dimakan pd ke esokan hari nyer..

Wednesday, 25 April 2012

BEEF CHOW FUN/ STIR-FRY RICE NOODLES WITH BEEF


Assalammualaikum..hari ni tunjuk menu kuetiau goreng...resepi ni dari my kithchen snippets...tergoda nak buat kuetiuw ni lepas tengok ady tayang kat blog hari tu....masa tengah goreng kuetiau ni baru perasan dia tak guna cili utk menumis...kekekke...jadiknya kalau yg jenis suka makan pedas2 tu kena sediakan lah cili jeruk dulu ye...heheheh..saya nasib baik la cili merah tabur kat atas mee ni pedas berapi ....jadinya elok2 makan je la..kekekek..rasa kuetiau ni sedap..suka ya pada rasa daging tu....tambah2 saya minat minyak bijan..nak buat pun senang....

apa2 pun terima kasih pada tuan punya resepi..my kitchen snippets dan ady jugak....lain kali boleh buat lagi...:)

Beef Chow Fun/Stir-Fry Rice Noodles with Beef
Resepi : My Kitchen Snippets Here
sumber: ady
 
Ingredients:
10 oz fresh rice noodles
½ pound flank steak
1 medium onion – sliced thinly
2 cups bean sprout
5 slices ginger
3 cloves garlic – finely chopped
3 spring onions – cut into 1” length


Seasoning for the beef:
1 tsp corn starch
2 tbsp soy sauce
1/2 tsp sugar
1/2 tsp sesame oil
1/2 tsp pepper

Seasoning for the Noodles:
2 tbsp oyster sauce
3 tbsp soy sauce
1 tbsp thick dark soy sauce
¼ cup chicken stock or water
Salt and pepper to taste


1. Sliced the flank steak thinly across the grain and marinate it with the seasoning. Set it aside for half and an hour.
 
 2. Cut the rice noodles into half inch thick and rinse it over warm water to remove any access oil. If you are using rice noodles that already been refrigerated you need to soften them up in the microwave for 2 minutes before washing it. Set it aside.
 
 3. Combined the seasonings for the noodles in a bowl and set it aside. 
 
4. Heat up the wok over high heat. Add in 2 tbsp of oil and add in the beef. Lay them flat, do not stir it until they are sear and brown before flipping it over to the over side. Let it sear the other side. Remove from the wok and set aside. This will only take a minute on each side. 
 
5. In the same wok add in another 1 tbsp of oil into the wok. Add in the ginger, garlic and onion. Stir-fry until fragrant and lightly brown. 
 
6. Add in the rice noodles, stir fry them for a minutes. Add in the seasoning mix and continue to stir-fry for another 1 minutes. Add in the spring onions and bean sprouts. Toss and stir until well mix. Check seasonings. 
 
7. When the taste is to your liking, add in the beef. Give it a good stir and mix well for about 30 seconds. Turn off the heat and serve immediately.

(nota Q: saya rebus daging tu dulu....lepas tu hiris dan dan peram dgn bahan perap utk daging...saya guna air rebusan daging sebagai ganti stok ayam dan tambah 1 kiub ayam....)

Tuesday, 24 April 2012

LAWAR TIMUN

saya curahkan lawar ni pada ikan goreng..:)


saya suka lawar ni...sedap dimakan dgn ikan goreng..kalau nak makan dgn ikan bakar lagi la sedap...saya biasa buat kuah bersantan ni tapi tak tau nama..kekekke..panggil kuah santan je...rupanya macam2 boleh diletak dlm kuah santan ni....saya letak timun..sedap!!!

resepi asalnya dari blog kak amie..terima kasih kak..minta maaf la lambat post..janji hari isnin..tapi kuar hari selasa..hehehhe...apa2 pun sedap kak...saya suka....ingat nak tunggu ada terung ke ...jantung ke..last2 dah tak sempat guna je timun..hehehehe...terima kasih kak sekali lagi..:)

LAWAR TIMUN
Sumber :  Buku Masakan Chef Terkemuka Ismail Ahmad, Kuisin Masakan Melayu
cnp: kak amie

Bahan-bahan:
2 batang terung panjang - Q ganti 1 timun dihiris panjang
1 labu bawang besar - hiris
5 tangkai cili padi - hiris - 
250ml pati santan - 
1/2 sudu teh air limau kasturi
garam dan secukup rasa - 
Q tambah tomato dihiris

Bahan kisar halus:
3 tangkai cili merah - 
3 tangkai cili kering -Q ganti cili padi
3 sudu udang kering - rendam dan toskan

Cara:
1. Panggang terung di atas bara api sehingga masak - Amie panggang atas kuali.
2. Kupas kulit terung, potong isinya dan biarkan sejuk.
3. 1 sudu teh lada hitam.
4. Bubuh bahan-bahan yang dikisar ke dalam mangkuk. Tambah hirisan bawang besar dan cili padi, pati santan, air limau kasturi serta garam dan gula. Kacau rata-rata. 
5. Masukkan isi terung dan kacau hingga sebati. Hidangkan dengan segera.

Catatan Chef:
Terung boleh digantikan dengan:
1. Jantung pisang yang sudah dicelur sehingga lembut, atau
2. Daging yang direbus dan dihiris nipis-nipis serta dipanggang di bawah gril di dalam ketuhar pada suhu 160 darjah C selama 10 minit, atau
3. Buah mangga bacang muda yang dikupas dan dimayang halus-halus, atau
4. Timun yang dihiris-hiris.

Monday, 23 April 2012

SAMBAL @SOS PENCICAH...aisya


Assalammualaikum semua....hari ni tunjuk menu sos pencicah je la ye..hehehhe...sos ni saya cuba dari resepi aisya khuzaimah....terima kasih pada anna sebab mewar2kan resepi ni kat blog anna...kita tertarik nak cuba sebab ada letak daun ketumbar tu...tapi kita ganti dgn daun sup..hehehhe...sebab tak makan ketumbar...apa2 pun sedap sos ni utk sebarang cicahan..nak makan dgn ayam pun sedap jugak....

terima kasih pada semua yg memberi komen kat blog saya.nanti saya buat kunjungan balas ye..terima kasih banyak2....:) dan tak lupa juga pada aisya khuzaimah atas resepi  sos ni dan juga anna...kita cnp dari blog awak ye..terima kasih...


SAMBAL NASI/SOS PENCICAH
Sumber :
Aisya Khuzaimah

Bahan2


  • 6 biji Cili merah *
  • 10 biji CILI PADI * (kalau suka sambal hijau boleh guna cili hijau)
  • Daun Ketumbar *
  • 2 ulas bawang putih*
  • 1/2 inci Halia *optional
  • Cuka
  • Garam
  • Gula *lebihkan
  • Akar ketumbar *ketuk2 masuk time masak kuah.
Cara-Cara :
  • Blender bahan bertanda (*).
  • Goreng gula buat macam gula hangus karamel..
  • Bila gula dah cair masukkan sedikit air dan kemudian bahan2 yang dikisar
  • masukkan garam dan cuka..biar mendidih & masak sempurna.
  • Kalau tercair, boleh bancuh sedikit tepung jagung untuk memekatkan kuah
  • Rasa sambal..biar ada rasa masam2 manis + pedas sikit2..baru kick!
  • **Sos/sambal ini juga sesuai untuk pencicah keropok/kuih2..  

  • (nota Q:  saya tak guna cili merah sepenuhnya..saya guna cili kering + cili merah ....cili kering tu saya rebus dulu biar dia masak...lepas tu blend dgn bahan2 lain....cara memasak sama je dgn diatas.....disebabkan sos saya ni terlebih pedas..saya tambah sos tomato skit..utk imbangkan rasa..saya tak suka kuah yg manis2 sgt so saya tak tambah gula lagi..guna sos tomato utk kurangkan pedas....pandai 2 la adjust ye..hehehhe...gula tu saya guna 3 sudu besar je utk buat gula hangus....saya tabur daun sup dihiris dlm sup menggantikan batang sup yg diketuk tu...)

Sunday, 22 April 2012

PUDING LAICI IN JAR

tengah trend in jar...so kita pun gatal la nak ikut jugak...hehehhe

ada laici berkuah kat atas dia...:)

saje nak ambik feel makan dalam jar..hahahha..lepas tu bukak segala reben...kekekek

Assalammualaikum..hari ni nak tunjuk puding laici yg saya buat baru2 ni...dah lama nak buat puding in jar ni...niat tu dah lama..tapi cukup la malas nak buat..kalau nak tau..agar2 tu dah diredam lepas tu siap simpan dlm peti ais sebab malas punya pasal...kekekek..last2 risau kot rosak..dibuat jugak la...memang tengah trend sekarang ni kan..kalau tak cuba rasa rugi pulak...hehhehe

saya ni kalau diikutkan nak buat juga kek ...tapi balang nya tak dibeli2 lagi..yg ni saya guna balang recycle je...balang botol mayonis kat rumah ni memang disimpan...hehehhe...nak bakar guna balang ni risau kot meletup pulak...kekekek...apa yg pasti..kalau nak beli balang...kena pastikan permukaan dia tu luas dan senang kita nak cedok guna sudu...macam balang ni susah skit nak cedok sebab muat2 sudu je..memang la cantik bila dihias bagai...tapi kurang dari segi itu la..nasib baik jugak tak beli balang lagi..kalau dak kes naya je...heheheh...apa2 pun ada kebaikkannya bila kita dah cuba ni kan....

utk resepi ni saya guna resepi puding yg biasa saya buat....cuma saya bahagi dua dan warnakan pink utk satu adunan dan belangkan..saya tak rajin nak belangkan byk2..heheheh..malas nak tunggu,,,,.k lah meh tengok resepi,,

PUDING LAICI IN JAR

Resepi: quinnie@qasehququinnie.blogspot.com

bahan2
2 cawan agar2 tali yg telah direndam - saya guna agar2 tali yg berat dia 37.5gm lepas tu bahagi 3 dan ambik 1 bhgn
7 cawan air
3 cawan kordial laici
3 sudu besar gula - kalau nak manis lagi boleh tambah
1 cawan susu cair- boleh tambah lagi kalau suka lebih susu
1 sudu besar pewarna pink
1 tin buah laici


Cara2

1. mula2 rendam agar2 dgn air sampai sampai hapus agar2 tadi dlm 2-3 jam cam tu...biar agar2 tu kembang...lepas tu cuci bersih2 dan toskan.

2. masak air yg 7 cawan tadi...isi terus agar2...masak sampai didih dan agar2 tadi hancur...lepas  dah hancur agar2 tadi...masukkan gula...lepas tu masukkan 3 cawan kordial laici tadi....kacau2 rata...bila air tu dah didih balik..isi susu cair...kacau2 kejap dan tutup api.

3. bahagi dua agar2 tadi...satu biar warna asal dan satu lagi isi pewarna pink...susun botol dalam bekas berisi air...tuang warna putih dulu..isi dalam botol...biar keras skit...lepas tu isi warna pink...biar keras...

4. baki agar2 yg ada kat dalam periuk tadi masukkan susu cair dan isi secubit garam...bukak balik api...dan panaskan sekejap je....lepas tu tutup api...cedok dalam 2 1/2 senduk agar putih2 tadi dan masukkan dalam bekas/ mangkok dan letakkan pewarna merah....cedok lagi 2 1/2 sendok agar2 dan masukkan dlm mangkok yg lain dan isikan pewarna hijau...kacau2 agar pewarna rata....sejukkan agar2 tadi...nak cepat keras...letakkan mangkok tadi dalam dulang berisi air...bila dah sejuk masukkan dlm peti ais dlm 1/2 jam dan biar agar2 warna tadi keras skit.

5. kemudian basahkan satu loyang / mangkok kecil2 ...tapiskan baki agar2 susu tadi kedalam loyang/ mangkok dan  biarkan sejuk sampai agar2 tu mengeras.

6.bila agar2 dah keras....cedok buah laici...dan isi dalam botol..lepas tu tuang air laici kedalam botol...buat sampai habis..bila dah siap..sejukkan dalam peti ais....hias botol ikut suka...:)

Friday, 20 April 2012

ANGLE HAIR GORENG ALA MAMAK


eh sedap jugak guna spagheti masak ala2 goreng ni...patut la ramai yg guna spagethi/ angle hair buat goreng2 ni...sedap rupanya...saya ada stok angle hair lebihan buat spagheti hari tu tapi tak habis makan sebab saya tak suka sgt makan angle hair ni dgn kuah spagethi...jadiknya duk terperam je la mee ni...baru2 ni tengok mamahawa buat goreng mamak..wahhh tertarik lak nak cuba...akhirnya..saya masak la...tapi terpedas la pulak..kekekke...

terima kasih pada mama atas idea nak masak mee ni..saya guna angle hair ganti spagheti...lebih kurang je kan benda nya cuma halus ngan kasar skit je mee nya..hehehhe..selain makan dgn telor ni..saya buat jugak makan dgn nasi putih ala2 nasi ambeng tu..kekeke...ada juga bahan2 yg saya tak letak sebab tak dek kat rumah...pandai2 la adjust sendiri ye kalau bahan2 tu tak dek...yg pentingnya segala mak nenek sos tu kena ada..baru sedap rasanya...utk bahan2 mentah tu bleh je kalau nak tukar kan...cam saya ni guna...sausage ayam je...hehehe..yg lain2 yillek kat rumah ni...hehhehe..dia kadang2 bila ada ayam ke udang ke idak pulak gatal nak masak...kekeke..adehhh..apa2 pun tetap sedap rasanya...:)

resepi asalnya maggie goreng mamak dari mas..tapi mama tukar pada spagethi...saya pun sama jugak  tukar mee nya..apa2 pun terima kasih byk2 pada mas dan mamahawa...:)


Angle hair Goreng Ala Mamak

Resepi asal: mas@duniaku
sumber: mamahawa 
by: quinnie@qasehququinnie.blogspot.com

Bahan :
3 keping maggi kosong - Mas guna brand Cintan
udang, daging atau isi ayam
2 biji bawang kecil - dihiris nipis
3 ulas bawang putih - ditumbuk
sedikit udang kering - ditumbuk
1 sudu besar cili mesin
1 sudu besar rempah kari
5 biji cili padi - dihiris 
1 sudu besar sos tiram
2 sudu besar kicap manis
2 sudu besar sos cili
sedikit sos ikan
garam dan gula secukup rasa
sedikit kiub ayam
kobis @ sawi
1 biji tomato - dibelah 6
1 biji telur
1 sudu kecil serbuk lada putih

Cara Memasak :
Panaskan air dalam periuk dan masak seketika maggi kosong hingga lembut dan angkat dan toskan. Masukkan dalam air biasa dan leraikan2kan maggi tu dan toskan. ( ini supaya maggi tu tak melekat2 masa menggoreng nanti ) Ketepikan.
Panaskan minyak dalam kuali dan tumis bawang kecil hingga wangi.
Masukkan bawang putih dan udang kering, kacau seketika hingga wangi.
Masukkan cili mesin, rempah kari dan cili padi.
Lepas tu bolehlah dimasukkan sos tiram, sos cili, kicap manis, kiub ayam, garam dan gula .
Biarkan seketika dan masukkan udang @ ayam @ daging dan tomato.
Biarkan seketika dan masukkan maggi kosong tadi yang dah ditoskan.
Kacau rata maggi tu seketika dan pecahkan telur dalamnya,tutup telur tu dengan maggi, biarkan sekejap dan masukkan terus kobis @ sawi dan sos ikan, kacau sebati semuanya dan last tabur serbuk lada putih.
Angkat dan hidangkan. Tabur hirisan daun saderi dan perahkan limau sebelum dimakan.

.

Thursday, 19 April 2012

CUCUR UDANG WATIERMAN

yummy..sedap cucur ni..:)

macam2 bentuk ada..hahahha

Assalammualaikum...jom sarapan dgn cucur kak wati...hehehhe...sedap cucur ni.saya suka sgt...nampaknya sekarang ni selain dari pakai resepi cucur sendiri...resepi kak wati ni akan jadi pilihan saya jugak...hehehhe..suka dan tertarik nak mencuba resepi cucur ni bila tengok ada bahan2 yg lain skit dari cucur2 biasa...bila buat..memang rasa sedap...rangup diluar dan lembut didalam walaupun tak letak telor n baking powder...lagi pun bila letak udang kering dan ikan bilis tu cucur rasa lagi sedap....:)

terima kasih kak wati..izinkan saya letak resepi akak kat sini ye...saya tak buah kuah kacang badam tu sebab tak berapa nak rajin...hehehhe...tunggu la bila ada kelapangan..makan dgn sos cili pun dah sedap...hehehe...terima kasih lagi sekali ye kak...:)

cucur saya ni nampak leper sebab terlebih air..kekekek..memang teringin nak makan cucur leper2 gini...tekak ni kadang2 byk juga ragamnya..hehhehe...

CUCUR UDANG WATIERMAN

by: quinnie@qasehququinnie.blogspot.com

Bahan-bahan:

  • 2 cawan tepung gandum
  • 2 sudu besar tepung beras
  • 1 sudu kecil margarine/butter
  • 2 sudu besar air kapur yang jernih
  • 1  cawan taugeh
  • 1 tangkai cili merah / hijau (cincang) ni terpulang...Akak letak hijau sebab tak ada daun bawang/kucai
  • garam atau serbuk ikan bilis -Q ganti dgn ikan bilis..skit je letak
  • serbuk kunyit (Optional) untuk warna menarik
  • minyak untuk menggoreng
  • udang secukupnya -Q tak letak ni sebab tak dek udang
  • Air sejuk dari peti sejuk secukupnya -Q guna air biasa

Bahan mesin: (mesin kering)

  • segenggam udang kering
  • 1 labu bawang besar

Cara-Cara:-
- Bancuhkan dengan mengaul rata semua bahan kecuali minyak dan udang dengan air sejuk
- panaskan minyak, panaskan senduk
- sudukan adunan letakkan ke atas senduk panas yang ada sedikit baki minyak dan letakkan udang
- celupkan ke dalam minyak panas
- ia akan tanggal sendiri...dan ulangi proses untuk cucur seterusnya....
- balik-balikkan cucur dan goreng dengan api sederhana hingga betul-betul garing
-angkat dan potong untuk hidangan.

(nota: Q guna air biasa je...lepas tu adunan Q perap dalam peti ais hingga adunan sejuk...perlu step ni utk mendapatkan cucur yg rangup kalau tak guna air dari peti sejuk cam kak wati tu...)

Wednesday, 18 April 2012

SIZZLING MEE


dah bertahun jugak rasanya tak masak mee ni..hehehe...saya masak mee sizling ni sebab nak habiskan stok mee kuning....tak pakai  yee mee pun...rasa tetap sedap walaupun ada la beza skit kan sebab guna mee lain..heheeh...yg penting kuah dia tu best...rasa minyak bijan tu kita suka...:)

resepi mee ni dari kak lily tersayang...hahahaha...terima kasih kak....saya kongsikan resepi akak ni kat blog saya ye....muahhhh!!! hehehhe....kalau yg biasa masuk forum myr..dulu dan yg baru....mesti kenal ngan kak lily kan? masih setia dgn forum dulu kini dan selamanya...kekekek...bertuah sebenarnya dpt kenal ngan kaklily kat alam maya ni sebab tak kedekut ilmu...moga persahabatan kita berkekalan ye kak..:)

utk resepi ni ada bahan yg saya tak dek ...mee pun tukar lain..hehehhe...so pandai2 adjust sendiri la kalau ada bahan2 yg tak dek kat rumah tu ye...:)

SIZZLING MEE

Resepi: kak lily @myr
by: quinnie@qasehququinnie.blogspot.com

Bahan-bahan ( 2-3 org makan )

  • 2-3 sanggul (gulung) -Q ganti dgn mee kuning biasa
  • 5 ulas bawang putih
  • 5 biji cendawan shitake ( cendawan kering)- rendam sehingga agak lembut dan potong 4
  • 1 keping dada ayam- potong mengikut citarasa
  • 3 biji cili kering- potong 2
  • 2 sudu besar sos tiram
  • 3 sudu besar kicap cair
  • 1 sudu besar kicap pekat
  • 1/2 in halia- hiris nipis
  • Serbuk lada hitam
  • garam- secukup rasa
  • Beberapa titik Minyak bijan
  • 1 sudu besar Tepung jagung- dibancuh dgn sedikit air
  • sedikit minyak utk menumis

Cara-cara

  1. Tumis bawang putih, cili kering dan halia sehingga naik baunya.
  2. Masukkan ayam yg telah potong sehingga agak empuk.
  3. Masukkan 2 cawan air.
  4. Masukkan pula sos tiram, kicap cair dan kicap pekat. Masukkan pula serbuk lada hitam. Biarkan mendidih.
  5. masukkan cendawan serta sayur2 lain- tunggu 2-3 min.
  6. Masukkan campuran tepung jagung dan kacau.
  7. Titikkan minyak bijan beberapa titik-jgn banyak2...
  8. Akhir sekali, masukkan yee mee- biarkan sebentar & hidangkan panas2.

Tuesday, 17 April 2012

NASI GORENG IKAN MASIN THAI STYLE

yummyyy..:)

saya tambah telor utk menambahkan lauk...

nasi goreng ikan masin thai style ni dah berkurun dan bertahun saya salin kat myr...hehehhe....ni resepi dari che'iza ni tapi tak pernah masak lagi..heheheh....akhirnya merasa jugak...kebetulan makcik beli ikan masin yg sesuai utk masak nasi so boleh la kita cuba...hehhehe...sedap nasi ni..masa goreng memang ada bau2 kat kedai tu..kekeke..saya tambah telor dlm nasi ni utk menambahkan lauknya..lepas tu ada sayur2 yg kita skip sebab tak dek kat rumah...hehehhe...nak kuarkan mix vege malas la pulak..guna je la apa yg ada...kekekke...

anyway..terima kasih banyak2 pada che'iza...apa la khabarnya iza sekarang ni ye...dah selamat bersalin ke belum ni...moga iza dan baby sihat dan segala urusan dipermudahkan oleh Allah....


NASI GORENG IKAN MASIN THAI STYLE

Resepi: che'iza @myr
by: quinnie@qasehququinnie.blogspot.com

Bahan-bahan ( 2 org )

  • 3 mangkuk nasi
  • 1/2 labu bawang besar dihiris
  • 2 ulas bawang putih di ketuk
  • 8 biji cili padi diketuk
  • Ikan tenggiri masin sebesar 2 jari dipotong kecil.
  • 2 sb sos tiram
  • 1 sb nampla (sos ikan)
  • 2 helai kailan
  • 1 btg kacang panjang dipotong kecil
  • lobak merah di potong kecil
  • sedikit garam (tu pun kalau sos tiram tak masin)

Cara-cara

  1. Tumis ikan masin, tekan2 sikit dgn sudip biar dia hancur sikit2.
  2. Bila ikan masin nak garing masukkan bwg besar, bwg putih n cili padi. Tumis sampai naik bau masukkan sos tiram n nampla.
  3. Masukkan kacang panjang, lobak merah n nasi gaul rata. boleh letak garam sikit kalau sos tiram tu tak masin.Bila nasi dah nak masak baru letak kailan. Siap utuk dimakan....

Monday, 16 April 2012

PAU ....jane

 sedap juga resepi pau jane ni walaupun saya guna tepung gandum je..

buat inti kelapa je...sebab ini yg laku..hehehhe

Assalammualaikum..selamat bersua kembali di pagi isnin...kali ni saya tunjuk pau yg saya masak hari apa ye..tapi sama hari dgn saya masak kuih bom tu jugak...cuma lambat kuarkan entry je....hehehhe....kali ni saya guna resepi pau jane...memang glemer resepi ni dan ramai jugak yg dah cuba....terutamanya dak ika..selalu jugak dia guna resepi ni...heheheh..saya ni duk bertangguh je sebab tak dek inti...kat rumah ni inti kelapa yg laku...hehehe...

apa2 pun sedap resepi ni walaupun saya guna tepung gandum je...terima kasih pada jane atas resepi pau ni..dan jugak ika ...kita cnp dari blog awak je....:) 


PAU

Source: JANE CHEW
Terjemahan :  ARAH  ika
by: quinnie@qasehququinnie.blogspot.com

Bahan A
  • 300g Tepung Hong Kong>>yg ni kita tak de gantikan tepung pau -Q guna tepung gandum
  • 150g Susu>> susu segar -Q ganti dgn satu sudu besar susu tepung + 150 (+ -) air ..ikut lembut la ye
  • 50g Gula caster -Q guna gula biasa dlm 1 sudu besar
  • 1 1/2 Tbs Shortening -Q ganti dgn minyak sayuran dlm 2 sudu besar
  • 1 tsp yis
  • Sedikit garam

Bahan B

1 tsp Double Acting Baking Powder + 1 tbs Air -Q ganti dgn 2 sudu kecil baking powder ..tak letak air

Bahan2 Inti>>yg ni kita guna inti kaya, Q guna inti kelapa

480g Inti Kacang merah readymade, bulat2kan inti td anggaran berat 30g sehingga habis dan ketepikan.>> kita guna kaya


Cara2:
  • Satukan semua bahan A dan uli sehingga licin tak melekat di tangan. Tutup dgn tuala lembap atau cling wrap dan penaikkan doh 2 kali ganda(lebih kurang 45min-1jam). Q satu kan bahan A dan B...lepas tu bancuh macam biasa..uli sampai tak melekat dan doh pastikan lembut....lepas tu rehatkan doh naik 2x ganda...
  • Satukan pula bhn B dan uli doh kembali sehingga sebati dan licin. Rehatkan lagi selama 15 min sebelum dibentukkan bulat.  -Q skit cara ni
  • Kemudian, bahagikan doh kepada 16 bhgn iaitu berat setiap 1 anggaran 35g. -Q bahagikan kepada 8 doh kecil.
  • Isikan dgn inti merah tadi atau inti kesukaan dan tutup doh rapat2 utk mengelakkan inti terkeluar semasa mengukus nanti. Buat sampai habis dan susunkan di atas tray pengukus.
  • Rehatkan kembali lebih kurang 30minit.
  • Panaskan air kukusan terlebih dahulu sebelum mengukus pau.
  • Apabila air kukusan telah mendidih, kukuskan doh yg telah disusnkan didalam tray td dgn menggunakan api yg besar selama 10 minit dan renggangkan sedikit penutup pengukus dan biarkan lagi selama 5minit. Tutupkan api dan biarkan sebentar di dalam pengukus lebih kurang 3-5minit, hidangkan panas2.


Saturday, 14 April 2012

NASI SARDIN...kak amie

sedapnya nasi ni..sukaaaaa sangat...:)

rasa cam nasi tomato pun ada..tapi lain skit...hehehhe

nasi tu saya kukus..lauk tu saya masak asing ..

Alhamdulillah bertemu lagi kita ...dan Assalammualaikum semua...di ipoh pagi ni mendung je...sepertia sedai maklum..banjir dia kampar perak masih lagi tak surut..hujan kat sini memang tak henti..tambah2 kawasan banjir tu bukannya ada air nak lalu...sungai pecah dan air melimpah ruah...moga Allah selamatkan dan mudahkan urusan semua mangsa banjir di sini...

resepi ni saya masak hari jumaat..semalam...saya masak pagi2 lepas subuh ...hahahha......akibat duk terbayang2 nasi ni masa kak amie tayang hari tu..hehehhe....memang sedap sgt nasi ni..tak rugi cuba...rasa tak cukup dan nak buat lagi..kekeke...rasa nasi dia macam nasi tomato pun ada tapi..lain skit....saya masak lauk dia asing cam kak amie jugak sebab nak habis kan tomato puree...kekeke

apa2 pun terima kasih pd kak amie..sedap kak nasi ni..walau pun sempoi je...mintak izin letak resepi ni kat sini ye kak...:) .saya kukus nasi tu...lepas tu sardin tu tumis ikut selera sendiri..kekekek...tak yah resepi la ye...masing2 dah pandai masak sardin..tak gitu..kekekek....cuma saya tambah timun sebagai sayur dlm sardin tu...lengkap segala...:)

NASI SARDIN

Resepi: kak amie 
by: quinnie@qasehququinnie.blogspot.com

Bahan-bahan:
2 pot beras - dibersihkan
air secukupnya
1 tin ikan sardin - Amie gunakan tin yang besar
5 ulas bawang merah - tumbuk
4 ulas bawang putih - tumbuk
3 sudu besar tomato puri
3 sudu besar sos cili
2 sudu besar sos tiram
2 sudu kecil serbuk lada sulah
garam
minyak
sedikit badam & bawang goreng - Amie tidak bubuh


Cara:


1. Panaskan minyak masak dalam periuk. Tumis bawang merah dan bawang putih hingga wangi.
2. Masukkan tomato puri, sos cili, sos tiram, garam, serbuk lada sulah dan sos ikan sardin.
3. Setelah mendidih masukkan beras dan air secukupnya.
4. Apabila nasi hampir masak, lubangkan di bahagian tengah nasi dan masukkan ikan sardin. Tutupkan semula lubang tadi dan biarkan nasi masak hingga kering- Amie tidak buat lubang dan tidak masukkan ikan sardin.
5. Apabila menghidang taburkan bawang goreng dan badam.

Oleh kerana Amie tidak masukkan ikan sardin ke dalam nasi, Amie masak ikan sardin secara berasingan. Untuk menggantikan sebahagian besar sos ikan sardin yang telah dicampur ke dalam Nasi Sardin, Amie tambahkan tomato puri, sos cili dan juga sos tiram ke dalam ikan sardin ini. Q buat sama cam kak amie..masak asing lauknya...nasi saya tanak dlm periuk biasa lepas tu kukus...


Friday, 13 April 2012

KARIPAP INTI KENTANG JUNHO..:)

masih gemok karipapnya walaupun ada edit skit pd doh..:)

sedap la pulak inti kentang ni..heheheh..

saya sebenarnya memang fobia nak buat karipap inti kentang sebab masa dulu2 kalau beli karipap...tak pernah makan yg sedap...hehehe...tapi bila kita buat sendiri intinya..memang rasa sgt lah sedap sekali...sampai tak cukup la pulaksss...hehhehe

karipap ni saya buat sebab tempahan hari tu...dia nak inti kentang sebab murah la skit berbanding dgn daging or sardin...utk resepi inti ni saya buat resepi saya...cuma saya tambah ikan bilis macam yg ros@jintan manis selalu buat tu...sedap la bila ditambah dgn ikan bilis...terima kasih ros..sgt sedap jadi intinya...saya letakkan juga daun sup berbanding daun kari...kerana saya rasa karipap kalau inti kosong cam ni saya lebih suka letak daun sup byk2 kat dlm dia..baru rasa sedap bila makan...:) utuk doh dia pulak..saya masih menggunakan doh karipap saya yg sama cuma kali ni saya kurangkan kuantiti planta dan ganti dgn minyak sayur..hasilnya tetap sama..tetap rangup walaupun telah digoreng lama dan tetap gemok bila di goreng...hehehhe

sebelum tengok resepi nak citer skit pasal junho 2pm...hahahhaha..aduii dia lah oppa yg ada kat background blog kita sekarang ni...minat kat dia ni lepas tengok satu rancangan ni..aduii sgt lah hot...hensem...gentlement..sampai naik angau kita dibuatnya...hahahahha..sungguh tak sangka sebenarnya bleh minat dia ni...ahhahahha ...macam karipap ni jugak la..sungguh tak sangka yg kita akan nomul..nomul chowa kat karipap kentang ni...hahahhahaha...oppa saranghae...hahahhaha.....jom layan resepi:)

KARIPAP INTI KENTANG JUNHO

Resepi: quinnie@qasehququinnie.blogspot.com

Bahan2 inti
12 biji kentang saiz besar - potong dadu
1 genggam penuh udang kering *
1/2 genggam tak yah penuh sgt ikan bilis*
1 bawang besar*
2 bawang putih*
12 cili kering* -rendam dgn air - kalau tak nak pedas kurangkan( blend bahan* halus)
50 sen daun sup dihiris
5 cili merah dihiris
2 sudu kecil garam
3 sudu besar gula
5 sudu besar rempah kari daging -dibacuh dgn air
air secukupnya

 Bahan2 doh

750gm tepung gandum
200gm planta
110ml minyak sayur
2 sudu kecil garam
2 cawan air dari peti ais - saya guna cawan biasa minum kopi tu bukan cawan metrik...


Cara2

1. mula2 masak inti....panaskan skit minyak dlm kuali...kemudian masukkan bahan2 blend....masak hingga naik bau dan bahan tumis agak kering airnya....kemudian  masukkan rempah kari daging...kacau2 rata...dan masak hingga terbit minyak...bila dah terbit minyak..masukkan kentang dan air. air hendanklah dimasukkan sampai  hapus kentang tapi jgn lebih sgt sebab nanti kentang jadi hancur...masak hingga kuah didih dan kentang empuk...masa masukkan garam dan gula...kacau lagi hingga kering inti tadi/ air dia dah tak de...sebelum inti betul2 kering..masukkan hirisan daun sup dan juga cili hiris...kacau2 rata...bila dah betul2 masak....tutup api dan sejukkan.

2.  bila inti dah sejuk...baru buat doh....mula2 panaskan minyak dan planta dlm periuk kecil. masak hingga didih dgn api yg kecil. sementara tu masukkan tepung dan garam dlm manggok besar...kacau2 rata...bila dah didih planta tadi...masukkan skit2 dlm tepung tadi....gaul dgn sudu/ senduk kayu sebab panas.....kacau2 rata sampai habis. kemudian isi air...isi skit2 dan mula la menguli.....uli sampai doh jadik macam doh buat roti lembut dia...dan texture dia pun lebih kurang sama...rasa cam lembut dan boleh nampak doh tu naik skit.....uli sampai tak melekat doh tu pada mangkok dan tangan....bila dah dpt doh camni maknanya betul la tu....kemudian balut doh dgn plastik...rehatkan dlm 10m...

3. lepas doh direhatkan kita akan dpt doh yg lebih lembut...nampak dia cam berpeluh doh tu....kemudian boleh la mula kan proses menggelek doh dan mengisi inti.....ambil skit tepung dan tebarkan tepung tu sebelum gelek setiap doh....saya guna acu bulat yg besar tuk dptkan betuk yg sekata...kalau tak dek boleh guna cawan....gelek nipis dan bolehla isi inti.....bagus tips balut doh ni dgn plastik sebab doh tu akan lembut sentiasa dan tak dek masalah doh tu akan kering kalau kita buat byk pun dohnya.... 

UNTUK SETIAP DOH YG DIGELEK SAYA AKAN TEBARKAN TEPUNG SEBAB DOH NI MEMANG LEMBUT DAN BERMINYAK..JADI KENA PANDAI2 ADJUST BAHAGIAN NI AGAR DOH KITA ELOK CANTIK JE.

4. bila dah habis buat karipap tadi....boleh la goreng...faktor menggoreng pun penting jugak....kalau tersalah cara...kulit tu tak rangup sgt dan tak dek ruang2 kosong kat dlm dia....kalau betul cara goreng nya..karipap tadi akan mengembang dan rangup lama....saya kalau goreng pagi....malam pun still sedap lagi kalau nak makan.  masukkan minyak yg byk dlm kuali.....panaskan minyak dan bila minyak dah panas...tutup api dan baru masukkan kuih karipap...ni utk mengelakkan karipap tadi kulit dia berjerawat dan karipap masak sekata...isi jgn penuh sgt dlm kuali....lepas tu hidupkan balik api...api kecil je....dan kemudian biar karipap tu masak hingga kuning....selalu balik2 kan dia...tapi jgn kasar sgt masa nak balikkan sebab kulit ni rangup...takut pecah....dah kuning kaler dia...boleh la angkat. bila nak masukkan karipap tuk kali kedua...tutup balik api kuali dan letak karipap dan hidupkan balik api...sama macam proses pertama...buat cam ni tiap2 kali nak menggoreng.. 

TIPS TERBARU..KALAU NAK DPTKAN KARIPAP YG KEMBONG HASILNYA...GUNAKAN MINYAK YG BANYAK MASA MENGGORENG TU...TAPI PASTIKAN KELIM KARIPAP TU KUAT SEBAB NANTI TAKUT TERBURAI PULAK ISINYA...SAYA AKAN KELIM BALIK DOH YG DAH DIKELIM TU SEBELUM SAYA GORENG DLM KUALI. API MASA MENGGORENG PUN TAK BOLEH KUAT SANGAT. SELALU BALIK2KAN KUIH MASA DLM KUALI AGAR MASAK SEKATA..

5. cara2 nak simpan kalau ada karipap yg lebih....dulu2 saya akan goreng sekejap dan toskan karipap...bila dah sejuk susun dlm tupperware dan simpan dlm peti ais...tapi kadang2 letih dan leceh kalau guna cara ni...so saya guna cara lain....masa proses buat karipap tadi...bila dah siap satu dulang....saya simpan dlm peti ais kat tempat sejuk beku....biar dlm 1/2 jam atau beberapa minit....dan kemudian keluarkan dia dan baru susun dlm tupperware...boleh simpan bertinggkat2 kalau ikut cara ni sebab karipap tadi dah keras kulit dia....kalau nak lapik dgn plastik antara karipap tu pun boleh...tapi saya kadang2 tak buat pun. karipap tak melekat kulit dia antara satu sama lain sebab kita dah keraskan kulit dia dulu sebelum tindan2kan....lepas tu simpan la dlm peti ais kat tempat sejuk biasa atau tempat sejuk beku utk tahan lama.

Thursday, 12 April 2012

KUIH BOM BIJAN

sedap resepi ni..kuih cantik je bulatnya walaupun dah sejuk..

 lomping dlm dia bila dah goreng...ada ruang udara... kuih ni bila makan...garing diluar tapi liat masa dikunyah...suka..:)


ingat nak puasa sepanjang minggu ni... tapi dpt sehari je...hahahahha...aduii aiii..semalam dah puasa dah..tapi pecah kul 11..hmmm adik saya tak sihat..jadiknya kurang sabar skit kalau nak kena puasa ni...hehehehe...lagi pun perut pun rasa semacam je semalam...panas perut...makcik masak letak byk sgt aji kot..saya ni tak tahan makan aji..nanti perut jadi panas...kekeke

o.k..berbalik pd kuih ni..sedap pada pandangan saya...saya memang dah lama nak carik resepi kuih bom yg gunakan tepung saja tanpa ada letak keledek dan seangkatan dgnnya...elok doh ni..dah sejuk pun elok bulat je kuihnya..mungkin sebab guna tepung beras tu..dia jadik rangup kulitnya tapi liat bila dikunyah..saya suka kuih liat2 ni..hehehe..dan tak meletup bila di goreng..itu paling penting sekali...hehehhe

resepi ni sumbangan malia lajat@myr..mengikut katanya dia buat niaga kuih ni...terima kasih byk2 malia kerana sudi kongsi resepi...moga Allah je yg dpt membalas...saya amat berterima kasih sebab memang dah lama carik resepi kuih ni...:).. Q ada edit skit resepi ni sebab tak buat satu bancuhan....


KUIH BOM BIJAN

by: quinnie@qasehququinnie.blogspot.com

Bahan-bahan ( setiap adunan-35 biji )

  • INTI KELAPA MANIS:- Q guna inti sendiri tak buat ikut sukatan ni
  • setengah biji-kelapa putih
  • 10 sudu-gula merah/gula perang
  • 7 sudu-gula
  • 1 helai-daun pandan
  • 1 sudu-tepung gandum(untuk melekat inti supaya xberderai)
  •  
  •  ADUNAN BAHAN LUAR:-
  • 3 cawan-tepung pulut(jenama ERAWAN) -Q pakai cap biasa je..tak ingat nama..hehehhe...Q guna 2 cawan tepung pulut je
  • 1 cawan-tepung beras-Q guna 2/3 cawan tepung beras
  • 1 1/2cawan-air gula(suam)-Q guna 4 sudu besar gula dan 1 cawan air...air tu kalau tak cukup tambah ye
  • proses terakhir:>BIJAN<(di golekkan)

Cara-cara

  1. Untuk buat inti:- 1.masukkan setengah cawan air kedalam kuali bersama gula merah,daun pandan..apabila air gula merah sudah mendidih,msukkn kelapa dan gula..biarkn mendidih sampai air agak2 kering,msukkn 1 sudu tepung gandum.kacau hingga betul2 kering&tidak berair..
  2. kemudian sejukkan inti..dan apabila inti sudah sejuk,cedok dgn sudu kecil..kepal2/bulat2 inti itu,asingkn inti yg sudah dibulatkn tu.
  3. apabila inti sudah ready,buat pula adunan tepung untuk bahan luar..campur tepung beras&tepung gandum,gaul dgn tangan kering utk sebatikn tepung..kemudian tuang air gula sikit2 smbil tu uli hingga adunan sedikit keras..Q tak buat air gula..tambah kan gula dlm tepung..lepas tu tambah air skit2..kalau tak cukup 1 cawan tu tambah skit je lagi airnya...jgn telebih sebab tak nak doh yg lembik..agak keras..tapi masih boleh dibentuk...air tu..Q masukkan 1/3 air panas...lepas tu tambah air biasa  hingga penuh satu cawan. dan kalau doh masih perlu air lagi...Q tambah air biasa je...
  4. sapu di tapak tangan sedikit minyak,kemudian ambil adunan tepung sebesar bola golf,kepal2/bulat2 kn..kemudian tekan dihujung2 hingga leper &nipiskn sedikit.masuk kn inti yg sudah dia bulatkn,kemudian cantumkn adunan leper tadi hujung ke hujung..bulatkan nye semula..
  5. di dlm bekas lain sedia kn bijan,dan golek2 kn adunan yg sudah di bulatkn tadi.kemudian layang2 kn dia antara dua tapak tangan supaya bijan yg tidak melekat akn kuar dgn sdri..
  6.  goreng kuih bom dgn api sederhana pada 5 minit permulaan..kemudian bru besarkn api sambil kacau digolek2 dlm kuali. cara Q goreng..masukkan minyak dlm kuali...lepas tu masukkan kuih bijan dan baru pasang api...guna api sederhana kecil...goreng hingga kekuningan
  7. agak2 kekuningan seperti gambar di ats,angkat dan tos kn minyak nye..
  8. bole la di jamu dalam keadaan kuih msih pnas..kuih bom resepi saya ni masih lembut dan garing walaupun sudah sejuk..SELAMAT MENCUBA...:-)

Wednesday, 11 April 2012

KARI AYAM TOMATO PUREE


sedap rupanya letak tomato puree dlm kari ni...saya dpt idea ni masa borak2 dekat myr forum yg baru...gulai jadi cantik bila letak tomato puree ni..rasa kari pun bangkit....saya pakai rempah cap O ni..biasanya rempah ni kuah kari tu tak cantik sgt dan kurang rasa karinya...dia lebih sedap kalau masak style tumis darat....saya biasanya kalau masak kari lebih suka guna rempah kari babas...sebab terasa karinya....tapi sekarang ni nak tukar selera pulak...suka jenis cap lain...hehehe...

k lah meh tengok resepi..saya puasa minggu ni..jadiknya possibility nak update blog ni akan berkurangan le..sebab ingat nak makan lauk pauk sempoi je..hehehhe..

KARI AYAM TOMATO PUREE

Resepi: quinnie@qasehququinnie.blogspot.com

Bahan2

1/2 ekor ayam
sepeket bendi
3 kentang dibelah 4
daun kari secukupnya
5 sudu besar rempah kari cap O
2 sudu besar tomato puree
1 tomato dibelah 6
 rempah 4 sekawan
1/2 sudu besar halba campur
sedikit air asam jawa
santan secukupnya
garam dan gula

bahan blend
 8 cili kering yg telah direndam
1 bawang besar saiz kecil
4 bawang putih
sedikit halia
1/2 sudu besar jintan kasar

cara2

1. mula2 panaskan minyak...lepas tu tumis bahan blend hingga naik bau dan cili masak....kemudian..masukkan daun kari...rempah 4 sekawan dan halba campur....masak hingga naik bau...lepas tu masukkan rempah kari dan sedikit air..tumis hingga terbit minyak. masukkan tomato puree dan kacau2 rata....

2. masukkan ayam dan kentang...isi air asam jawa....dan santan..masak hingga kentang dan ayam empuk..bila dah masak...isi tomato dan bendi..kecilkan api...reneh hingga terbit minyak..masukkan juga gula dan garam secukupnya...bila dah terbit minyak...tutup api...

Tuesday, 10 April 2012

MEE KICAP..dan kad dari holland

mee kicap resepi che'iza memang sedap..:)

tahniah kak nieza..atas blog anniversary....baru hari ni berkesempatan nak angkut kad akak ni..terima kasih...:)


saya memang suka mee kicap..kalau kat ipoh ni kedai dekat pekan punya mee kicap memang sedap..tak ingat nama kedai....lagi satu kat pasar borong..tapi kedai ni dah tutup..sayang betul...paling sedap mee kicap kedai dia la..saya belajar makan pun dari kedai ni jugak....huhuhu..kalau diikutkan mee kicap ni makan dgn kuah sup..dlm ada fishball bagai...sup dia sedap betul..kosong je  supnya..saya sampai sekarang tak jumpa lagi resepi sup yg sama macam saya makan tu...huhuhu...

resepi ni saya ambik dari che'iza@ myr..terima kasih iza..memang rasa dia ada iras2 macam yg saya makan...cuma kalau kat ipoh ni mee kicap dia ada rasa kari skit...tak tau la dia letak kuah mee kari ke atau dia tumis kari sekali dlm kuah kicap tu...baru2 ni saya masak saya tebarkan serbuk kari sekali dlm mee ni dan ada iras2 macam org jual....

mintak izin letak resepi kat sini ye iza...terima kasih

MEE KICAP

Resepi: che'iza @myr
by: quinnie@qasehququinnie.blogspot.com

Bahan-bahan ( 2 org )

  • 250 gm mee kuning
  • lbh kurang 40-50 gm taugeh -Q ganti dgn sawi sebab tak dek taugeh
  •  
  • *KUAH*
  • 2 biji bawang putih diracik halus
  • 1 sb minyak masak
  • 1cm halia ditumbuk
  • 3 sb kicap manis
  • 3 sb sos tiram
  • 1 sk kicap pekat
  • 1 sk pati ikan bilis (saya guna brand tumix)
  • sedikit lada sulah
  • 1 cwn air
  • garam n sedikit gula kalau perlu...... 
  • Q tambah 2 sudu besar serbuk kari daging
  • Q tambah daun sup dan bawang dihiris dan cili merah hiris 
  • *SUP* -Q tak buat sup ni
  • 1 biji bawang merah
  • 1 ulas bwg putih
  • 3 cwn air
  • 1 sk pati ikan bilis
  • fish cake n fish ball
  • sedikit lada sulah n garam

Cara-cara

  1. Panaskan minyak... tumis bawang putih hingga kekuningan n garing... Kuarkan bawang putih. (Jgn buang akan tabur kat mee nanti.....). Kita akan dpt minyak bawang putih....
  2. Dgn minyak tadi tumis halia hingga naik bau masukkkan kicap manis, sos tiram, air n kicap pekat. Biar mendidih...
  3. Masukkan lada sulah, pati ikan bilis n garam n gula kalau sos tiram tak masin. Biar hingga kuah pekat.... Siap, matikan api.Q masukkan juga rempah kari...
  4. *UTK SUP*
  5. Tumis bawang merah n bawang putih hingga naik bau masukkan air... biar mendidih, letak pati ikan bilis lada sulah, fishball, fish cake n sikit garam... biar mendidih n siap...
  6. Celur mee n taugeh... tapis...letak kat pinggan n tuang kuah kicap..... tabur ngan daun bawang, bawang putih goreng... Siap tuk dihidang......Q lepas dah masak kuah kicap...terus masukkan mee sebab malas nak celor..hehehehe..masuk mee masuk sawi...kacau2 rata hingga mee lembut..akhir sekali tabur bahan hirisan.
  7. Hidang bersama sup n lada kicap..... Biasanya saya suka mkn ngan ayam hainan
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...