Monday, 12 March 2012

BERGEDIL ROTI BERSARDIN


sedap la bergedil nih..bagus utk menghabiskan roti yg dah nak expired..heheheh...nak buat pun mudah je...terima kasih pada mymaro@myr atas resepi yg simple nih...ngap..ngap..tak sedar dah nak licin dah..heheheh

BERGEDIL ROTI BERSARDIN

Resepi: mymaro@myr
by: quinnie@qasehququinnie.blogspot.com

Bahan-bahan ( 1 tin kecil sardin )

  • 1/2 buku roti (ape2 brand pun bole)- Q tak cukup roti..ada dlm 5 keping je rasanya..oleh itu Q tambah dgn 3 ketul kentang yg direbus dan lecek
  • 1 biji bawang besar
  • 3 ulas bawang putih
  • 1 biji cili merah ( kot nak lg pedas leh gak tmbah lagi)
  • secubit lada hitam
  • 1 atau 2 biji telur
  • daun sup & daun bawang
  • garam

Cara-cara

  1. Bawang putih ketuk dan cincang halus-halus.
  2. Bawang besar & cili merah potong dadu
  3. daun bawang & daun sup pun potong halus2 or ikut suka tukang masak ; )
  4. Roti carik2kan kecik2... or kot rajin potong2 pun ok gak...
  5. Tuang sardin beserta dengan kuah ke dalam bekas dan lenyek ikan sardin tu sampai hancur.
  6. Tambah semua bahan2 yang dah siap di potong tadi ke dalam sardin tu.
  7. Boleh la tambah lada hitam & garam secukup rasa.
  8. Gaul semua sampai sebati.
  9. Telur tu ada 2 cara, boleh pecah terus kedalam adunan tadi atau pecah asingkan dan guna sebagai celupan sebalum goreng (mcm buat bergedil kentang tu...) Q masukkan 1 kuning telor kedalam adunan bergedil..lepas tu guna yg putih utk salut bergedil sebelum digoreng.
  10. Perap adunan tadi dalam 20 minit cukup, pastu kepal2, celup dalam telur dan goreng.
  11. Kalau saya, malam sblm tido buat, esok balik keje, terus goreng. Letak dalam peti sejuk memang bole tahan. Anak2 memang suka makan bergedil nie.
( nota Q: bila goreng bergedil ni jgn cepat2 kalih sebab nanti hancur...elok guna non-stick nye kuali....bila dah kuning bahagian bawahnya baru kalihkan...api jgn besar sgt)

10 comments:

  1. salam Q. Ish.. sodap ni. Tq kongsi kongsi..

    ReplyDelete
  2. sedap ye kak q? cemana ek rasanya.. unik resepi ni

    ReplyDelete
  3. aha la agk unik sikit resepi ni...nmpk pon mcm sedap...
    bleh cuba la nti nk tau rasanya jugak...sbb akak ckp sedappppppp...

    ReplyDelete
  4. slalu sy buat begedil guna isi ikan tenggiri atau ikan mabung..tak penah guna sadin..belh try la pasni

    ReplyDelete
  5. betul tu..
    unikkk la resepi bergedil ni....
    bolehhh try nanti..
    tunggguuuuuu..........

    ReplyDelete
  6. morning kak Q!!
    tun jenguk2 je bergedil nih.. tun kurang sket kalau sardin2 nih..

    ReplyDelete
  7. roti pun ada boleh le buat..ada rasa roti lapis sadin kan hehhe....

    ReplyDelete
  8. Menariknya resepi begedil ni...ingatkan kentang aje yang boleh dibuat begedil, terima kasih banyak ye Quinnie sebab kongsi resepi!

    ReplyDelete
  9. bundo..saje nak cuba sebab nak habiskan roti...hehehe

    izah..rasa cam begedil jugak..tapi ada sardin....hehehe

    qaseh..kalau suka sardin bleh la cuba..:)

    pen biru...senang skit guna sardin..ikan tak yah nak buang tulang...hehehe

    mas..ada roti lebih bleh la cuba..kekeke

    tun..ooo tak minat sardin ek....

    kak shiela..rasa cam begedil kak...

    ain....ce duk sebelah umah aku..kan senang...hehehe

    kak amie..saya pun cuba resepi org...hehehe...kalau ada roti lebih memang leh buat..:)

    ReplyDelete