Tuesday, 24 April 2012

LAWAR TIMUN

saya curahkan lawar ni pada ikan goreng..:)


saya suka lawar ni...sedap dimakan dgn ikan goreng..kalau nak makan dgn ikan bakar lagi la sedap...saya biasa buat kuah bersantan ni tapi tak tau nama..kekekke..panggil kuah santan je...rupanya macam2 boleh diletak dlm kuah santan ni....saya letak timun..sedap!!!

resepi asalnya dari blog kak amie..terima kasih kak..minta maaf la lambat post..janji hari isnin..tapi kuar hari selasa..hehehhe...apa2 pun sedap kak...saya suka....ingat nak tunggu ada terung ke ...jantung ke..last2 dah tak sempat guna je timun..hehehehe...terima kasih kak sekali lagi..:)

LAWAR TIMUN
Sumber :  Buku Masakan Chef Terkemuka Ismail Ahmad, Kuisin Masakan Melayu
cnp: kak amie

Bahan-bahan:
2 batang terung panjang - Q ganti 1 timun dihiris panjang
1 labu bawang besar - hiris
5 tangkai cili padi - hiris - 
250ml pati santan - 
1/2 sudu teh air limau kasturi
garam dan secukup rasa - 
Q tambah tomato dihiris

Bahan kisar halus:
3 tangkai cili merah - 
3 tangkai cili kering -Q ganti cili padi
3 sudu udang kering - rendam dan toskan

Cara:
1. Panggang terung di atas bara api sehingga masak - Amie panggang atas kuali.
2. Kupas kulit terung, potong isinya dan biarkan sejuk.
3. 1 sudu teh lada hitam.
4. Bubuh bahan-bahan yang dikisar ke dalam mangkuk. Tambah hirisan bawang besar dan cili padi, pati santan, air limau kasturi serta garam dan gula. Kacau rata-rata. 
5. Masukkan isi terung dan kacau hingga sebati. Hidangkan dengan segera.

Catatan Chef:
Terung boleh digantikan dengan:
1. Jantung pisang yang sudah dicelur sehingga lembut, atau
2. Daging yang direbus dan dihiris nipis-nipis serta dipanggang di bawah gril di dalam ketuhar pada suhu 160 darjah C selama 10 minit, atau
3. Buah mangga bacang muda yang dikupas dan dimayang halus-halus, atau
4. Timun yang dihiris-hiris.

19 comments:

  1. Salam kak q! lawar?? kita tak pernah lagi makan lawar ni tp tak tahulah kalau ada nama lain :D best jugak eak mkn ikan goreng curah lawar niii, berselera sikit makan nasik, itu yg tak suke tuuu sbb terlalu berselera ahahaha...

    ReplyDelete
  2. Uiiii...nampak sedaplaj lawar timun tu Q, nanti Kak Amie nak cuba juga, macam nak ngencess je tengok lawar tu di sini, terima kasih sudi cuba resepi ini.... teringin juga nak rasa lawar daging panggang, macamana agaknya ye Q!

    ReplyDelete
  3. ika..dia macam kuah santan tu ika..tapi ada sayur dlm dia..tu yg jadikkan best...hehehhe

    curah pd ikan bakar ke memang best betul...heheheh

    kak amie...saya dah tak sempat nak tunggu sayur lain..kekee timun je yg ada..kebetulan ada ikan talapia..memang sedap makan..kekeke

    yer la kak...letak daging mesti lagi terangkat..:)

    ReplyDelete
  4. lawar? adda xpernah lagi dengar lawar nih..tp mcm sedap jer bila curah atas ikan tu..

    ReplyDelete
  5. Wah...ni memang pembuka selera la kan...

    ReplyDelete
  6. first time mas dengar...
    nampak sedapp..
    rasanya macam mana yerk kak...

    ReplyDelete
  7. kak Q.. tun panggil masak lemak putih. haha... xtau nama.. guna timun pun sedap ye. dh lama x msk masakan bersantan.

    ReplyDelete
  8. lawar??? xpenah tau pon seblm ni...atau ade nama lain kot...hihihi...nmpk mmg myelerekan...mesti sedap ni...

    ReplyDelete
  9. Salam Q :)
    lawar?? mmg tak payah msk yer Q?
    mama mmg blm pernah mkn cam gini lagi..

    ReplyDelete
  10. salam.. macam best je kan..Minta sikit boleh??hari ni tak masak sayur..huhu

    ReplyDelete
  11. mmg nmpak best jer lawar ni, kan, lauk pembuka selera ni....hihihihi

    ReplyDelete
  12. salam kak Q! huhuh...best! best! sayur lemak mcm nii makan dengan ikan goreng pastu ada budu pulak...hadoi! dari hari tu lagi duk berkenan dengan menu kak amie tayang.

    ReplyDelete
  13. salam kak q
    klu ada jantung mmg lg sedap tue..makan dgn sambal belacan..waallaaawei..x hinggat nk stop..:)

    ReplyDelete
  14. salam Q,
    tgh hujan2 ni tgk lawar q mmm....terliur dot!

    ReplyDelete
  15. Assalam DiK Q...Aka pun first time dengar lawar ni...kalau masak lemak putih tu tahu lah...Tq for sharing...at least I learn something new!

    ReplyDelete
  16. wah.. berselera tenggok lawar tu.lama dah tak makan.kena balik kampung baru boleh buat.orang di umah ni tak makan.

    ReplyDelete
  17. kak q.. sodap ni. amkan ngan ikan kering lak.. atau ikan bako.. fuhh best best

    ReplyDelete
  18. ooo yang resepi kak amie tu ya .. ni pun x pernah dengar perkataan "lawar" je kalu sini tengok ke bahan tu dah panggil gulai lemak la hihi ..guna timun tu pon best gak ...

    ReplyDelete
  19. adda..dia macam kuah santan yg curah atas ikan bakar tu...:)

    rahel..betul tu...makan dia je ngan nasi memang syok...hehehhe

    mas..rasa cam kuah bersantan yg tak masak tu mas...selalu org curah kat ikan bakar...

    tun..kita pun selalu panggil kuah lemak je...hehehhe....

    qasey..itu la ada nama lain rasa nya benda ni...kekeek

    kakham..patut la senyap je...demam ye kak..moga cepat sembuh....:)

    mama..dia memang tak yah masak..tu kena letak jus limau tu..baru dia sedap...:)

    rohah...saya pun kadang2 tak masak sayur..kadang2 ada harinya nak makan sempoi je...kekekek

    kak liza...rasanya menu kg jugak ni kak..heheeh

    kak alma..senyap je..bz ke kak?

    kak watie...sama2 la kita berkongsi ilmu..hehehe

    kak na..boleh je buat skit utk makan sendiri..hehehhe

    izah...komen ni masuk spam tau sebenarnya..tapi kita unspam kan ..hehehhehe

    wani..tu le...teringin tengok kak amie buat hari tu..syok sebab ada sayur kat dalam dia..selalu kita buat togel je tak letak sayur...letak cili2 ngan bawang je...kekekek

    ReplyDelete