sedap juga resepi pau jane ni walaupun saya guna tepung gandum je..
buat inti kelapa je...sebab ini yg laku..hehehhe
Assalammualaikum..selamat bersua kembali di pagi isnin...kali ni saya tunjuk pau yg saya masak hari apa ye..tapi sama hari dgn saya masak kuih bom tu jugak...cuma lambat kuarkan entry je....hehehhe....kali ni saya guna resepi pau jane...memang glemer resepi ni dan ramai jugak yg dah cuba....terutamanya dak ika..selalu jugak dia guna resepi ni...heheheh..saya ni duk bertangguh je sebab tak dek inti...kat rumah ni inti kelapa yg laku...hehehe...
apa2 pun sedap resepi ni walaupun saya guna tepung gandum je...terima kasih pada jane atas resepi pau ni..dan jugak ika ...kita cnp dari blog awak je....:)
PAU
by: quinnie@qasehququinnie.blogspot.com
Bahan A
Bahan A
- 300g Tepung Hong Kong>>yg ni kita tak de gantikan tepung pau -Q guna tepung gandum
- 150g Susu>> susu segar -Q ganti dgn satu sudu besar susu tepung + 150 (+ -) air ..ikut lembut la ye
- 50g Gula caster -Q guna gula biasa dlm 1 sudu besar
- 1 1/2 Tbs Shortening -Q ganti dgn minyak sayuran dlm 2 sudu besar
- 1 tsp yis
- Sedikit garam
Bahan B
1 tsp Double Acting Baking Powder + 1 tbs Air -Q ganti dgn 2 sudu kecil baking powder ..tak letak air
Bahan2 Inti>>yg ni kita guna inti kaya, Q guna inti kelapa
480g Inti Kacang merah readymade, bulat2kan inti td anggaran berat 30g sehingga habis dan ketepikan.>> kita guna kaya
Cara2:
- Satukan semua bahan A dan uli sehingga licin tak melekat di tangan. Tutup dgn tuala lembap atau cling wrap dan penaikkan doh 2 kali ganda(lebih kurang 45min-1jam). Q satu kan bahan A dan B...lepas tu bancuh macam biasa..uli sampai tak melekat dan doh pastikan lembut....lepas tu rehatkan doh naik 2x ganda...
- Satukan pula bhn B dan uli doh kembali sehingga sebati dan licin. Rehatkan lagi selama 15 min sebelum dibentukkan bulat. -Q skit cara ni
- Kemudian, bahagikan doh kepada 16 bhgn iaitu berat setiap 1 anggaran 35g. -Q bahagikan kepada 8 doh kecil.
- Isikan dgn inti merah tadi atau inti kesukaan dan tutup doh rapat2 utk mengelakkan inti terkeluar semasa mengukus nanti. Buat sampai habis dan susunkan di atas tray pengukus.
- Rehatkan kembali lebih kurang 30minit.
- Panaskan air kukusan terlebih dahulu sebelum mengukus pau.
- Apabila air kukusan telah mendidih, kukuskan doh yg telah disusnkan didalam tray td dgn menggunakan api yg besar selama 10 minit dan renggangkan sedikit penutup pengukus dan biarkan lagi selama 5minit. Tutupkan api dan biarkan sebentar di dalam pengukus lebih kurang 3-5minit, hidangkan panas2.
20 comments:
salam pagi Isnin Q,
waaa pau,mmg tak jemu kalau makan ..akak nak gak try resipi nie,tenmgok q guna tpg gandum..sebab tpg pau yilek...inti dah ada
Sedapnya kalau dapat pau buat sarapan...
Sukanyer pauuuu.... lama sungguh tak buat...asyik beli Pau Frozen Yik Moon jer... kita pun suka inti kelapa..tu ada balen inti kelapa buat kuih bom, boleh la buat pau kan...(kalo rajin...hehehe)
Assalamualaikum Quinnie,
rajinnya dia mengepau.... Kak Amie entah bila nak memberanikan diri buat pau!Takut tak jadilah Quinnie...
kakasma...saya setakat ni pau buat guna tepung gandum je..dulu pernah cuba tepung pau tapi tak jadik pulak..hahhaha...agaknya masa tu masak pun tak pandai lagi..itu yg tak jadik..kekekek
sari..betul tu..kenyang makan seketul..heheheh
ck...gitu lak ye..hehehhe..kita pulak tak suka yg jenis jual tu sebab lembut sgt..keekeke..suka yg janis cam gini..kekekek
kak amie..Insyaallah jadi kak..saya dulu pun tak jadik jugak..tapi lately menjadik pulak pau nye..hehehhe
suka sangat pau inti kacang.Boleh berebut ngan anak2..hehe
rohah saya pun suka inti kacang..tapi tak pandai buat sendiri intinya..kekeke
hai..mak ngah berkenan pulak tgok pau gebus tu...
Singgah nak "pau" kuih pau.....
Dh lama xmengepau..tringin la plak nk bt pau..sebelum tu kita ngepau sini dulu 2 3 bijik leh x kak Q hihii
gebunya nmpak pau ni...telan air liur jap..suka sgt kalau inti kelapa ni..kacang pun suka gk..senang citer semua jenis pau mmg la suka..kena pau jer yg xsuka..heheh
maklong pun baru makan pau.. beli dekat blogger juwita jamaluddin..
sedap dia punya pau inti kacang..
kalu tak mesti maklong telan air liur tengok pau ni..
sedapnya pau, kalau saya selalu beli pau kacang je, oh proses dia mcm nak buat roti jugaklah kan, cuma mcm byk kali rehatkan ye
salam kak Q ^^ tun baru mengepau semalam =) dh lama x makan pau, tiba2 rasa mcm sedap betul bila dpt pau panas2 kuar dr kukusan. hihi
ogyep lagi suka pau yang traditional mcm ni... berongga2 gebusss tepungnya...
sdapnya.. gebu je..
mak ngah..tengah musim hujan ni memang sedap makan pau panas..kekekek
kak zila..jemput makan kak..hehehe
yana..oo dia nak paukan kita pulak ye...hehehhe
adda..hahhahah...pernah kena pau ke? kekekek...
maklong..ooo kenyang makan pau la hari ni ye..kekekek
tina..sama je dgn proses rehat tu..kalau roti tu pun rehat 2 kali kan...janji doh naik...mesti jadiknye..kekeke
tun..tu le yg untungnya buat sendiri ni..leh makan panas2...hehehhe
ogyep..sama la kita..suka yg tradisi lagi...heheheh
kak norlie..buat la kak..hehehe
salam q
aaiiishhh dah malam baru sampai kesini..tgok inti tu mmg menggoda..he hehee entah bila la nak mencuba buat nie..:)
gebusnya pau ni kak Q..nak skit...haha tak pe la saya panggil akak pun kan..:)
zila...inti kat rumah ni kena hitam pekat berkilat baru laku..kekeke
nieza...hehehe...boleh je...kekeke
Post a Comment