Monday, 3 September 2012

BIHUN TOMYAM ..HYUNG WOO :)


Assalammualaikum dan selamat malam semua...:)

tetiba je update blog malam2 ni...bukannya apa dah lama sgt tak bercuti...tak dek menu best nak diketengahkan..masak gulai lemak bayam je sekarang ni kat rumah...hehehe..makcik nak menu itu je...jadiknya tak kan tiap2 hari nak letak resepi gulai lemak bayam..hehehe..tu yg senyap je...

sekarang ni tengah demam korean drama..hahaha..tu yg jiwa kacau sekarang ni..nak masak2 pun sempoi2 je..kekeke...kalau ada yg perasan background dah ditukar baru..hahahhah..tu lah dia hyung woo...my new baby..kakaka....sangat chomel kan? geram tengok dia senyum dlm drama nih...hahhahahha..aduiii....sebulan dua ni memang diawang awangan je la sekarang ni..kekeke...lagu yg dipasang pun romantik je kan? falling slowly..sangat suka dengan lagu nih..dah lama dah...ada sejarah juga cam ne leh minat lagu nih..kakkaka..semua gara2 kim hyun joong oppa ler mula2 main gitar lagu ni..terus chentas...hahhahha

o.k berbalik pada menu....tomyam ni kita masak guna paste yg diberi oleh my chinggu @ dongsaeng dari bangkok...terima kasih..sedap ler...rasa cam kedai...:) letak bahan biasa2 je sebab mengejut je sebenarnya masak menu ni semalam...lagi pun nak cuba rasa paste ni sebenarnya...lain kali bleh letak bahan mewah skit..hehehe

BIHUN TOMYAM

Resepi: quinnie@qasehququinnie.blogspot.com

Bahan2

daging secukupnya
udang secukupnya
1 paket paste tomyam thailand
1 1/2 sudu besar paste cili thailand
10 cili padi diketuk
1 bawang besar dihiris
4 serai diketuk
air secukupnya
1 tomato dibelah 6
1 carrot dihiris
4 daun limau purut
jus limau nipis secukupnya
bihun

Cara2

1. mula2 rebus daging hingga empuk...potong daging dan masak dgn 2 hiris halia..isi air secukupnya....bila daging dah empuk.....biarkan sekejap.

2. rebus kulit udang dan kepala udang dgn air secukupnya....bila dah didih....tutup api dan masukkan air rebusan udang kedalam periuk berisi daging tadi.

3. masak kembali periuk berisi daging hingga didih..tambah air secukupnya utk kuahnya....bila dah didih...isikan serai...cili padi...bawang besar....paste tomyam dan paste cili....biar didih dan mesra....masukkan carrot...udang dan tomato...isikan sedikit garam dan gula....

4. bila agak2 sayur dah masak...isi daun limau purut dan jus limau secukupnya....bila dah secukup rasa...boleh la ditutup api dan hidangkan kuah tomyam bersama bihun.

15 comments:

ijayuji said...

Salam kak! selamat ari raya :D ahahahaha... dah boleh agak ler kalau akak tgh meroyan, tgk profil kat FB dgn layout kat blog ni ahahaha.. kompem tak lena tido mandi pun tak basah akakaka... Tp muka dia ni mcm yg master of study tu lerrr yg jadik budak baik, tak pun drama Man From Equator tu, muke sepesen jerr dgn yg nii, nama tak tahu :D

Pssst>> sedap eak kak? Kalau akak nak tahu kita cuma guna kurang dr 5 kali paste yg ada kat sini ahahaha..sanggup angkut paste tom yum dr mesia :D tp tgk akak masak ni mcm sedap pulak, nakti sok sok g beli lagi :D

Haaaa! ada citer pasal krim pamoga tu ahahaha.. kelako betul, rupanya dia mula2 sapu tak rasa panas ke apa, bila dah 1 jam lebih baru ada rasa2 panas, masa mula2 tu tak tahu lerr sbb mmg tak rasa apa2 main taram jerrrr, lepas tu kita g jogging kat bwh petang tuuu, tgh2 lari kan peluh kuar, humanggg aiiiii! mcm nak rendam dlm airr punyer lah panassss!!! ahahahaha... tindak balas dgn peluh yg kuar huh! skrg ni sapu malam ajerrr sbb tak aktif :D klu aktif dia panas :D

Amie said...

Wah! Nak makan tomyam hyung woo di sinilah pulak... terliur kak Amie dibuatnya. Malam ni kakak makan nasi lemak pandan... teringin nak makan malam2 he he he hhh

Norzie hany said...

Sedapnya Q....dah lama akak tak makan bihun tomyam.Ermmm bihun tomyam...Hyung Woo.

adda syuhada said...

tomyam ni peberet adda la..bila nasi dh hbis mula la cri miohun ke kuew tiow ker masuk dlm tom yam..kihkihkih...ensem gk yer hyung woo ni..patut la adk adda meroyan jer bila tgk citer2 korea nih..

Kak Sam said...

Kalau ikut hati memagn suka layan citer korea ni. tapi tu le memang tak dan. Biasanya kalau ada citer best suh hubby beli cd. Pali suka citer east of eden, memang terbaik

quinnie said...

ika..hahhahahha...tu le org dah kata pamoga tu panas..kakaka...kita jenis kulit tebal so letak byk pun tak heran..lagi pun dah biasa guna minyak2 panas ni..kekeke...agaknya bila aktif dia lagi membakar lemak2 tu sekali ika..tu yg panas..hehehe..

kita pun tak sure la si hyungwoo ni berlakon citer apa lagi...god of study tu dah bertaun nengoknya...hehehe..dah tak ingat muka pelakon lain..ngeee

sedap ler paste ni sebab dia rasa cam kedai...org kedai2 tomyam tu memang beli stok thailand ler...kekeke..yg ni kita pakai yg paker warna putih tu..kalau ikutkan kena letak santan...style tomyam derang..malaih le..lain kali baru cuba..hehehe...tq ek...:)

kak amie..saya memang dah lama plan nak buat nasi lemak pandan tu kak..tengok akak buat memang nak buat juga ler..hehehe..tapi minggu ni asyik bergulai lemak je..aduiii

kak norzie...hahahhaha..sambil2 tengok muka hyungwo sambil makan tomyam memang rasa syok sangat...hahahhaha

adda..memang cute dia ni..mesti adik adda kenal juga..hehehe..ingat nak makan juga dgn kuetiau..tapi tak dek sape nak ke kedai...hehehe

kak sam..saya pun dah lama tak layan drama ni sebenarnya..hehehe..ni baru terbuka hati nak tengok balik..tapi layan drama ni je le...memang tak sempat kalau nak layan semua..hehehe




kakbesah said...

salam Q, harap x terlambat utk ucap slamat hari raya ye Q, akk ingin mohon ampun dan maaf, zahir batin kiranya pernah terkasar bahasa, terlajak bicara, terlebih jenaka pd Q spanjang perkenalan maya kita.. akk bz sgt Q, baru hrini dpt jln2 cari mkn ke blog2..hehe.. nmpk sdp sayur bayam kpg tu Q, akk suka sgt coz byam kpg daunnye lebar2 n hijau, memang sedap dikunyah. akak slalu masak rebus je, tp sesekali msk lemak gak utk suap knk2 rebina, memang x cukup2 nasi dibuatnye..heee... tomyam tu pon nmpk sdp gak.. hai nk kne gi cari paste tu la nmpknye.. kat supermaket biasa ade ye Q..

Naz / Nadz COSK said...

Assallamualaikum Q..

I like menu ni.. Makan tak cukup semangkuk.. Suka kuah yg kick dgn pedas, masam yg cukup dan warna yg menarik.. Banyak betul ssayuran yg Ika letak...

faa.rosli said...

selamat aru raye!

sedapnyer bihun tomyam..fevret ni..terus berbunyi perot..huahua

faa.rosli said...

selamat aru raye!

sedapnyer bihun tomyam..fevret ni..terus berbunyi perot..huahua

yan's cottage said...

salam QQ...
ni buat yan tak tahan ni....!!!!!! my favret you....

Rohah said...

salam lebaran..oho..tgh melayut ngan drama korean ye..ehee..
awal2 raye ari tu dah muak makan rendang bagai, ni ada lauk best n segarr mcm ni mmg terangkatkan..

Shahriah Abdullah Novelis said...

Assalammualaikum.. Quinnie cayanngg Selamat Hari Raya maaf Zahir Dan Batin dari Kak Sha sekeluarga... dik... hadiah yang akak kirimkan buat Quinnie tu di kembalikan semula pada akak.. tak tahu kenapa? tak apa dalam waktu terdekat Insya~ALLAH esokk jugak akak akan hantar guna courier pastikan Quinnie ada di rumah yaa.. plz inbox akak bila terbaca komen dari akak ni yaa.. tq so much dear..:)

tun_telani said...

eeee... nk gigit2 tgk muka dia tauuu.. geram je.. hehehhehe... tun baru habis ep 6. x sabo nk nunggu ep 7. eh.. mlm ni la kan... cepat laa kuar subtitle.. hihi.. marathon siap lecture notes mlm ni pastu blh terus mengharap subtitle kuar. haha...

ps: siap ngulang tgk hana kimi versi jepun sbb teringat kat nakatsu ;p

Blogger said...

Did you know you can create short urls with Shortest and get cash from every visit to your short links.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...