Tuesday, 24 April 2012

LAWAR TIMUN

saya curahkan lawar ni pada ikan goreng..:)


saya suka lawar ni...sedap dimakan dgn ikan goreng..kalau nak makan dgn ikan bakar lagi la sedap...saya biasa buat kuah bersantan ni tapi tak tau nama..kekekke..panggil kuah santan je...rupanya macam2 boleh diletak dlm kuah santan ni....saya letak timun..sedap!!!

resepi asalnya dari blog kak amie..terima kasih kak..minta maaf la lambat post..janji hari isnin..tapi kuar hari selasa..hehehhe...apa2 pun sedap kak...saya suka....ingat nak tunggu ada terung ke ...jantung ke..last2 dah tak sempat guna je timun..hehehehe...terima kasih kak sekali lagi..:)

LAWAR TIMUN
Sumber :  Buku Masakan Chef Terkemuka Ismail Ahmad, Kuisin Masakan Melayu
cnp: kak amie

Bahan-bahan:
2 batang terung panjang - Q ganti 1 timun dihiris panjang
1 labu bawang besar - hiris
5 tangkai cili padi - hiris - 
250ml pati santan - 
1/2 sudu teh air limau kasturi
garam dan secukup rasa - 
Q tambah tomato dihiris

Bahan kisar halus:
3 tangkai cili merah - 
3 tangkai cili kering -Q ganti cili padi
3 sudu udang kering - rendam dan toskan

Cara:
1. Panggang terung di atas bara api sehingga masak - Amie panggang atas kuali.
2. Kupas kulit terung, potong isinya dan biarkan sejuk.
3. 1 sudu teh lada hitam.
4. Bubuh bahan-bahan yang dikisar ke dalam mangkuk. Tambah hirisan bawang besar dan cili padi, pati santan, air limau kasturi serta garam dan gula. Kacau rata-rata. 
5. Masukkan isi terung dan kacau hingga sebati. Hidangkan dengan segera.

Catatan Chef:
Terung boleh digantikan dengan:
1. Jantung pisang yang sudah dicelur sehingga lembut, atau
2. Daging yang direbus dan dihiris nipis-nipis serta dipanggang di bawah gril di dalam ketuhar pada suhu 160 darjah C selama 10 minit, atau
3. Buah mangga bacang muda yang dikupas dan dimayang halus-halus, atau
4. Timun yang dihiris-hiris.

20 comments:

ijayuji said...

Salam kak q! lawar?? kita tak pernah lagi makan lawar ni tp tak tahulah kalau ada nama lain :D best jugak eak mkn ikan goreng curah lawar niii, berselera sikit makan nasik, itu yg tak suke tuuu sbb terlalu berselera ahahaha...

Amie said...

Uiiii...nampak sedaplaj lawar timun tu Q, nanti Kak Amie nak cuba juga, macam nak ngencess je tengok lawar tu di sini, terima kasih sudi cuba resepi ini.... teringin juga nak rasa lawar daging panggang, macamana agaknya ye Q!

quinnie said...

ika..dia macam kuah santan tu ika..tapi ada sayur dlm dia..tu yg jadikkan best...hehehhe

curah pd ikan bakar ke memang best betul...heheheh

kak amie...saya dah tak sempat nak tunggu sayur lain..kekee timun je yg ada..kebetulan ada ikan talapia..memang sedap makan..kekeke

yer la kak...letak daging mesti lagi terangkat..:)

adda syuhada said...

lawar? adda xpernah lagi dengar lawar nih..tp mcm sedap jer bila curah atas ikan tu..

rahel said...

Wah...ni memang pembuka selera la kan...

Mas said...

first time mas dengar...
nampak sedapp..
rasanya macam mana yerk kak...

tun_telani said...

kak Q.. tun panggil masak lemak putih. haha... xtau nama.. guna timun pun sedap ye. dh lama x msk masakan bersantan.

Qasey Honey said...

lawar??? xpenah tau pon seblm ni...atau ade nama lain kot...hihihi...nmpk mmg myelerekan...mesti sedap ni...

~K Ham~ said...

As salam q....kak ham dtg ni...ada apa2 yg boleh dimakan ke? kak ham lapar sejak sembuh dari demam...

Mama Hawa/Mama Nani said...

Salam Q :)
lawar?? mmg tak payah msk yer Q?
mama mmg blm pernah mkn cam gini lagi..

Rohah said...

salam.. macam best je kan..Minta sikit boleh??hari ni tak masak sayur..huhu

Liza said...

mmg nmpak best jer lawar ni, kan, lauk pembuka selera ni....hihihihi

Nuwairani Ismail said...

salam kak Q! huhuh...best! best! sayur lemak mcm nii makan dengan ikan goreng pastu ada budu pulak...hadoi! dari hari tu lagi duk berkenan dengan menu kak amie tayang.

zila 4ever said...

salam kak q
klu ada jantung mmg lg sedap tue..makan dgn sambal belacan..waallaaawei..x hinggat nk stop..:)

Mommy Alma said...

salam Q,
tgh hujan2 ni tgk lawar q mmm....terliur dot!

Watierman said...

Assalam DiK Q...Aka pun first time dengar lawar ni...kalau masak lemak putih tu tahu lah...Tq for sharing...at least I learn something new!

kakna said...

wah.. berselera tenggok lawar tu.lama dah tak makan.kena balik kampung baru boleh buat.orang di umah ni tak makan.

izahdaut said...

kak q.. sodap ni. amkan ngan ikan kering lak.. atau ikan bako.. fuhh best best

Wani said...

ooo yang resepi kak amie tu ya .. ni pun x pernah dengar perkataan "lawar" je kalu sini tengok ke bahan tu dah panggil gulai lemak la hihi ..guna timun tu pon best gak ...

quinnie said...

adda..dia macam kuah santan yg curah atas ikan bakar tu...:)

rahel..betul tu...makan dia je ngan nasi memang syok...hehehhe

mas..rasa cam kuah bersantan yg tak masak tu mas...selalu org curah kat ikan bakar...

tun..kita pun selalu panggil kuah lemak je...hehehhe....

qasey..itu la ada nama lain rasa nya benda ni...kekeek

kakham..patut la senyap je...demam ye kak..moga cepat sembuh....:)

mama..dia memang tak yah masak..tu kena letak jus limau tu..baru dia sedap...:)

rohah...saya pun kadang2 tak masak sayur..kadang2 ada harinya nak makan sempoi je...kekekek

kak liza...rasanya menu kg jugak ni kak..heheeh

kak alma..senyap je..bz ke kak?

kak watie...sama2 la kita berkongsi ilmu..hehehe

kak na..boleh je buat skit utk makan sendiri..hehehhe

izah...komen ni masuk spam tau sebenarnya..tapi kita unspam kan ..hehehhehe

wani..tu le...teringin tengok kak amie buat hari tu..syok sebab ada sayur kat dalam dia..selalu kita buat togel je tak letak sayur...letak cili2 ngan bawang je...kekekek

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...