Wednesday, 6 June 2012

GULAI ASAM KELADI + KERANG n oppa b'day..:)

yummyy bila kerang dimasak cam gini..:)

yg ni versi tak letak kerang...

Assalammualaikum...mula sekali nak ucapkan terima kasih pada rakan2 yg berkunjung ke sini dan meninggalkan komen...alahai saya tak sempat hari ni nak buat kunjungan balas...sempat nak update blog je...tengah buzy sangat2 ni....bukan nya apa..jiwa tengah kacau dgn si RYO n YAMAPI ni..hahahahha...biasa la benda baru minat..mula la nak ngadap itu je....hohoho....kalau sape2 tak kenal ryo..dia lah jejaka utk backgorund blog saya ni..hahahhaha...yamapi..nanti lah ye..saya tunjuk...kekekeke....lagu kat blog pun dah tukar dari korea ke jepun...kekekekek..jgn ada yg pening sudah la ye..kekekek

o.k lagu hari ni dari nishikido ryo..memang tak sangka dia bleh nyanyi jugak selain berlakon..dia bleh main gitar...huhuhu....suka muka dia yg cam bad boy...hahahhaha

aduii naik lupa...ni edit ni tau..hahahha..hari ni b'day oppa..kim hyun joong....gambar oppa terbaring tu dia ler....6 hb 6...b'day dia..lagi sorang b'day sama hari...dongwon beast...hehehhe..dua2 hensem wooo..kekekek...sangel chooka hamnida oppa..:)

o.k berbalik pd resepi.ni sebenarnya resepi asal dia dari kaklong @ kh267tm@myr...asalnya kaklong masak bening betik + kerang..saya tak dek betik..tu yg masak guna keladi...kata kaklong nak guna nangka pun boleh,..lain kali gi pasar malam nak gi beli nangka....

apa2 pun terima kasih pada kaklong atas inspirasi resepi...memang sedap kerang dimasak cam gini...kalau nak tengok resepi asal leh gi kat link dibawah ye...:)


GULAI ASAM KELADI + KERANG

Resepi asal: kh267tm@myr
Resepi: quinnie@qasehququinnie.blogspot.com

Bahan2

1/2 kilo kerang
1 paket keladi
3 asam keping
1 bawang putih*
1 sudu kecil ketumbar*
1 sudu kecil lada hitam*
cili padi secukupnya*
sedikit belacan*
1/2 bawang besar* (bahan ditumbuk lumat)
sedikit hirisan daging
3 serai diketuk lumat
sedikit lengkuas diketuk
1 tomato dibelah 6
sedikit budu
garam dan gula
air secukupnya
sedikit serbuk kunyit

Cara

1. mula2 rebus keladi dgn air dan 1 asam keping. rebus hingga didih airnya dan tutup api..lepas tu tapis keladi. tepikan.

2. masukkan air kedalam periuk....isi bahan tumbuk...serbuk kunyit....daging....lengkuas...serai...garam dan gula.... asam keping...masak hingga kuah didih

3. lepas tu isi keladi...masak hingga keladi empuk...isi jugak tomato....isi budu....biar hingga kuah sebati....agak2 dah masak..letak kerang...biar hingga kerang masak...lepas tu bleh angkat dan hidang....

16 comments:

Puan Ros @ Sinaranmenu.blogspot said...

Q..salam rindu..kak ros tak pernah masak macam ni.Musim panas ni mesti sedap yang bersup macam ni.

quinnie said...

kak ros..betul tu 2 in 1 gulai ni..hehehhe

Nazrah said...

wow..sedapnya kedua dua lauk pauk tu...terliur kita dibuatnya

Juwita Jamaludin said...

Q.. menariknya lauk.. lama tak makan gitu.. kat sini kerang mana ada nak jumpa.. huhuuhuhu.. thanks atas kata2 semangat diblog akak ye

tun_telani said...

yamapiii omeyy!!!!!!!!!!!!! dolu2 minat gler mamat nii.. stat dgn dragon zakura, pastu tgk nobuta (omey sgt!!!) pastu tgk kurosagi.. hihi.. dh lama x ngadap muka dia.. ada citer baru yg best ke kak Q??? ryo tu tun xkenal. ryo adik hasue kenal lah. kui kui..

ps: x makan kerang ngan daging

Bicara Kak Noor said...

salam Q, alahai lauk sedap tu akak suka kerang tapi hubby ngan anak2 tak suka,tulah tk selalu beli kerang,kalau beli akak makan sorang2 tk best..

quinnie said...

kak nazrah..betul tu...sedap betul saya makan kelmarin..heheheh

kak ita..alahai sian dia...kena tunggu balik sini la baru leh makan kak..hehehe

tun..sila lah minat si ryo..hahahahha...suka tengok muka dia..hahahhaha..adehh sudah chenta sama ryo..kakakak...best tun drama dia...hohoho

yamapi bibir sexy...seksa jiwa raga tengok...hahahha..dia ni bff dgn si ryo..dah la dua2 hensem..sabar je la tengok gambar depa dua...huhuhu..meroyan sat..hahahhah

kak noor..alahai....makan sorang takbest lak ye kak...tapi saya beli je...masak utk diri sendiri..ahhahah

Shahriah Abdullah Novelis said...

Wow!! tak pernah cuba kerang masak cam ni.. idea yang bagus ni.. asyik di rebus di sambal macam ni best!! best!!!!!

quinnie said...

betul tu kak sha..selalu masak rebus je...tak sangka bleh masak gini jugak..hehehhe

myda_ahmad said...

salam Q...
kerang,kalau x rebus@msk sambal,ntahlah nk msk apa yerk?....x pernah lg msk cam gini....mesti sedapkan....

faa.rosli said...

sedapnye nmpak..kene try nih!

Norzie hany said...

Assalam Q.
Sedapnya makan dgn nasi panas2 gulai asam keladi ni....terliur sudah.

Wattie said...

Salam Q,
Lama sesangat akak tak makan kerang, rindu pulak bila ternampak Q masak kerang....mesti best....

Yana Shaiful said...

Salam Kak Q..best jer tgk asam keladi nii + dgn kerang g haa..klu yana cnfem gatal mata idung lpas mkn kerang tp suka sgt dgn asam keladi..sedapnyaa ^^

kakbesah said...

Q, ingat kn besday opah Q td, rupenyer.. bintang pilem hehe.. wee..nmpk menyelerakn asam rebus kerang tu.. akk blom prnah try lg..huhu.. Q ni rajin msk lah!

quinnie said...

myda...sekali sekala tukar selera masak gini sedap juga...hehhehe...sekali harung je lauk ngan sayur sekali..kekekek

faa..bleh try kalau ada krang lepas tu tak tau nak masak apa..hehehhe

norzie..betul tu..saya kalau sayur keladi memang kecur sokmo..hahahha

kak wattie...ye ke..alahai..saya selalu beli tapi asyik duk ulang masak benda yg sama je..ni la baru pelbagai..hehehhe

yana.kita risau gak kot gatal memula...tapi nasib la tak dek apa2..hehehhe

kak besah..hahahhaha..biasa la saya ni selain dari hobi memasak memang suka dgn bintang2 felem ni...tapi dari korea dgn jepun je la...hahahahha...alahai akak tulagi rajin masak dari saya..kekekke

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...