Friday, 29 June 2012

KARI TELOR TUMIS DARAT....ITALIA KE FINAL :)


Arrggghhh ngantukssss...tapi puas hati sebab my favorite team ITALIA menang dengan bangganya...hahahhah....dapat jugak ke final..YAY!!! mesti nak tau saya minat sape kan? mesti la PIRLO..hahahhaha...tapi rasanya world cup 2014 cam dia tak join je sebab umur dah meningkat...huhuhu...pirlo ni dari dulu pesen rambut dia sama je...hahahah

o.k hari ni nak tunjuk menu ringkas lagi...telor kari tapi tumis darat..saya sekarang suka betul masak tumis darat ni sejak pandai masak..dulu tak reti..heheheh

k lah meh tengok resepi..:)


KARI TELOR TUMIS DARAT

Resepi: quinnie@qasehququinnie.blogspot.com

Bahan2

7 biji telor di rebus dan kupas kulitnya
7 tangkai daun kari
2 kentang dipotong 6
1 tomato di belah 6
6 buah belimbing dibelah 2
sayur kacang panjang
santan
garam dan gula
2 paket kecil rempah kari cap org terbang

 bahan tumis
1/2 bawang besar di hiris
 4 bawang putih dihiris
1 inci halia dihiris
1/2 sudu besar jintan kasar ditumbuk
1 tomato dipotong dadu
1 sudu besar halba campur
3 sudu besar cili kisar
rempah 4 sekawan



Cara2

1. mula2 masukkan separuh santank kedalam periuk....rempah kari..buah belimbing...dan kentang...masak hingga kentang empuk.

2. sementara itu...panaskan kuali..isi minyak masak...lepas tu tumis bawang putih..bawang merah dan halia hingga kuning..masukkan tomato didadu...kacau2 ..lepas tu masukkan cili kisar..kacau lagi hingga terbit minyak....masukkan rempah 4 sekawan...halba campur...jintan kasar ditumbuk dan daun kari....masak hingga terbit bau...bila tumisan dah mesra tutup api dan masukkan kesemua bahan kedalam periuk yg sedang dimasak tadi.

3. bila dah empuk kentang...masukkan separuh lagi santan....kecilkan api....masak hingga terbit minyak....masa santan dah didih..masukkan telor rebus......bila dah terbit minyak... masukkan tomato...kacang panjang..garam dan gula....bila sayur dah masak boleh la tutup apinya...boleh hidang telor kari ni dgn sebarang nasi pilihan..:)

16 comments:

Norzie hany said...

baru2 ni sis ada buat kari telur rebus ni...mmg sedap.

Chah said...

hehehek..minat bola jugekkkk....heheheh dulu2 sayapun x tau makna tumis darat tu...dah tua kepot kepot baru taw..sadis sungguh..well kari telur tu nampaknya saya ngap yg kuning ajelah, sbb kalo telur rebus hard boiled nape ntah saya tk suka yg putih,...

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Salam..lama akak tak datang...ari tu adalah jeling2 briyani ayam quinnie..tapi tak sempat nak rasa.Kari telur macam ni memang anak2 akak suka...kalau boleh dia orang suka yang pekat2.

Delima Zamrud said...

wahh sedap nyer tumpang sekaki leh tak rase malas ari nie nk masak hehheheh

Nuwairani Ismail said...

kalo musim kenduri, banyak telur rebus. mesti menu2 yang mcm ni je duk ulang makan di rumah. hihih

Sari Yusa Ibrahim said...

Q ni peminat bola rupanya ya... hihi..

ni antara lauk kegemaran husband sy, kari telur.. tapi sy selalu main campak2 jer.. hehe

tun_telani said...

betul kata nani tu.. nnti bila musim kenduri kawin, mmg menu telorr manjang ;p kari telur, kurma telur, sambal telur, sandich pun sandwich telur jugak.. hihi..
tun pun baru kenal tumis darat. hoho... so, masak santan asing, pastu tumis asing.. then masukkan bahan tumis dlm santan ye.. ni mmg kari orang rajin nih.

ps: x ikut pun perkembangan EURO2012.. final isnin ni ye..

Wani said...

lamanya tak singgah sini maklumlah line tenet ni merajuk sakan susah nak pujuk ... oo baru tau minat bola ya ... kari ni jadinya macam masak 2 kali pulak sebab yang bahan2 tumis tu tumis lain2 ... menarik jugak resepi ni ... tengok ke tlo teirngat kalau buat gulai ikan aya mesti nak letak tlo kat dalam tu hihi..

Yana Shaiful said...

huhuu..kita pulak sedih sbb portugal dh blk..xde semngat dh nak tgk bola..hahaa^_^..

pe2pun layan dulu kari telor..cicah roti pun sedap jgk niii ^_^

Rohah said...

best dapat makan telor kari tergolek2 macam ni..dah lama saya tak makan ..

kakbesah said...

salam Q, kbetulan sgt.. akk baru blik dr skudai ni, adik ipar buat knduri walimah. banyak bwk telo ni Q, ada 20 biji, sedapnyer.. dh lame sgt x mkn kari telo, coz stok telo asyek habis dbuat kuih..hehe..

kakbesah said...

salam Q, dh bngun ke.. tu nmpk bantal basah2 tu.. frust ke Italy kalah.. xpe Q, hari ni hari dia.. esok,lusa,tulat tunggeng hari Q..hihihi. jgn mrh ye Q, sje menyakat pg2 ni..hee..

Naz / Nadz COSK said...

Assallamualaikum Q..

Hehehe...menu simple cam ni mmg laku bila dibuat sekali sekala lebih2 lg bila dah boring asyik makan daging dan ayam jer.. I like!

maz said...

kmaz pun suka klu kari telur ni..ada plak smbal blacan..sdpnyeee..

Qasey Honey said...

amboiii sedapnye tgk kari telur tumis darat tu...QH dh bape mgu asyik masak telur aje...nk hbiskan stok...utk masukkan stok telur yg bru plak...nti bleh la cuba masak yg ni plak...tq resepi...

quinnie said...

norzie..saya selalunya bila dah tak tau nak masak apa mula la menu telor..hehehe

chah..gitu lak ye..tak suka tang putihnya..hehehhe..memang peminat bola tegar saya ni chah..hahahha

kak paty..betul tu pekat2 memang sedap..hehehhe

delima...dah habis daaa...hehehe

nuni..aje yg ye..hehehhe..kadang2 telor rebus org kain rasa lebih sedap dari rebus sendiri...hehehhe

sari...saya pun dulu2 masak jenis yg campak2...tapi skang suka makan yg jenis tumis darat ni pulak..hehehe

tun..italy kalahhhh..huhuhu...sedey kita...eh kari tumis darat la lagi senang masak dari kari biasa tun..heheheh..kita kalau kari biasa tu tumis lama...ngeee

wani...tak la susah sgt nak buat kari ni...senang je sebenarnya...hehehe...yer kita minat bola..tapi yg international je...hahahahah

yana...heheheh...italy pun kalah der....kekekkek

rohah...tu le sekali sekala masak rasa best lak..hehehe

kak besah..byk tu kak...memang elok sgt ler dibuat gulai..hehehe

hahhahaha...kak besah..dia versi terkedu thn ni sebab tak sangka leh kalah teruk....ishh malaih nak story la...hahahhahah..sian italy main 10 pemain je bila 2 half tu...huhuhuhuhu

kaknaz..betul tu kak..kadang2 nak kena makan telor juga...hehehe..goreng ikan masin..wallahhh

kak maz..sama geng le kita..saya pun kalau masak kari memang kena rajinkan diri buat sambal belacan..hehehhe

qasey...telor kat rumah kita pun byk hari tu...kalau tak dimasak memang leh rosak..hehehhe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...