Thursday, 21 June 2012

TART NENAS TRADISIONAL

pertama kali buat tart bentuk bunga..:)

kes teringin nak makan tart...hehehhe

 projek tart malam tadi .. saya sebelum raya memang suka makan biskut raya...kekeke

Assalammualaikum dan salam sejahtera...hari ni nak tunjuk biskut tart yg saya buat malam tadi..kebetulan ada sebiji nenas dapat dari kg..saya tak tau nak masak apa..last2 terpikir nak buat tart nenas sebab memang teringin lama dah nak makan...tapi malas je nak membuat..hehehehe...memang dah lama nak buat tart bentuk bunga cam gini..tiap2 kali raya mesti target nak buat tapi last2 nya tak terbuat pun sebab letih dan tak cukup masa..kekekke

o.k utk tart sulung ni..saya cuba resepi dari alladincollection@myr....tengok bahan2 dia simple je...so saya pun cuba...rasa boleh tahan juga sedapnya....biskut ni bila dah sejuk baru terasa kesedapannya....:) inti saya guna resepi sendiri....lepas ni nanti kalau rajin nak cuba resepi yg lain pulak...apa2 pun terima kasih pd tuan punya resepi...mintak halal ye ...:)


TART NENAS TRADISIONAL

by: quinnie@qasehququinnie.blogspot.com

Bahan-bahan ( 150 biji )
  • BUTTER 250gm
  • TELOR KUNING 5 BIJI
  • TEPUNG JAGUNG 50gm
  • TEPUNG GANDUM 500gm atau uli hingga tepung tak lekat di tangan
  • GULA ICING 150gm

Cara-cara

  1. pukul butter dengan kuning telor
  2. masuk gula icing sikit sikit dan gaul rata
  3. masuk tepung jagung dan tepung gandum uli sebati
  4. bentuk kan bulat dan guna sepit tart utk membentuk bunga di keliling.Boleh tengok di http://www.youtube.com/watch?v=8zDxHVdO6eU
  5. untuk inti tart, boleh beli di pasaran. bakar guna api atas bawah 180 degree dlm tempoh 15 minit.


12 comments:

Nazrah said...

Last week kita pun buat kuih tart..tapi tak sempat nak upload lagi sebab tenet problem... memang sedap makan biskut ni sebelum raya kan..kalau time raya banyak biskut pilihan plak...

Bicara Kak Noor said...

salam Q dah macam raya lah pulak ni ada tart nenas segala hee sedapppp kan kalau makan time tu panas2

sorry Q ya semenjak duamenjak akak busy ngalahkan menteri ni,sebenarnya akak guna chocolate dessert topping keluaran Tatua dairywhip yg 250g tu dibotolnya ada gambar coklat dan strawberry dan tutup botolnya pun kaler coklat jugak mesti ada dikedai2 kek or supermarket anak akak suruh beli bahan lagi nak buat haha pasti sehingga menjilat pinggan

Amie said...

Selamat pagi Qunnie...
rajinnya mengetart! Kak Amie hantu tart, kalau time nak raya buat tart, mesti tak sampai raya habis dimakan dulu he he hehh

Qasey Honey said...

asslm Kak Q...wah dh rmi nmpknye yg duk mnayang biskut raya ni...alahai mcm dekat sgt aje nk rasa suasana tu...biskut tu QH suka tau...tp buat sdri xpenah lg...tkut xmjadi...hihi...nk sbalang bleh...hihi

Nuwairani Ismail said...

sedapnye tart nenas. kite suke yang homemade jem sebab boleh adjust rasanya. tapi kite suke tart yang bentuk nenas tu. comel2. nak ngap pun sayang.

Yana Shaiful said...

Selamat hari raya Kak Q hihii..banyaknya dia bt kuih tart.. yana mcm nani jgk lebih suka yg bntk nenas tuu..klu raya mmg cari yg tu jerr..nk bt sndiri xreti ^^

Cendana Kasih said...

salam Q..banyak juga guna kuning telur yer..tekstur biskut ni mcam mana ye? gebu/rapuh? kita suka cuba pelbagai jenis respi tat nenas...tp lawa ler tat yg Q buat tu...minggu lepas kita cuba buat tat jenis ni, tp tak brapa nk jadi ler...hehehe...last2 buat tat gulung jer..

Norzie hany said...

Assalam Q.
Nampak cantik dan menarik sekali tart bunga Q ni.Kalau raya kuih tart ni mesti habis dulu...sedapnya tak sabar nak raya.hehehe

kakbesah said...

wah! tat nenas..sdpnye.. rajinnyer Q buat kuih pra raya, tringin nk mkn la tu..hehe. akk ingt dulu2 nk bntuk tebing tat tu kne sepit ngn penyepit gerigi, smpe lengoh pinggang..huhu. skrang snang ye Q, ade penerapnye..hee..

zila norazila said...

salam q..he hehe selamat hari raya tau..dtg siap pakai baju raya sedondon nie..nak tapau kuih tart tue :)

Yatie said...

waduhhh bahang raya dah terasa ni..kuih kegemaranku..sedapnya tart nenas ni..

quinnie said...

kaknazrah..betul tu kak...saya kalau raya belum tentu dapat buat biskut ni sebab letih puasa..hehehhe

kaknoor terima kasih bagi tau..saya memang tak pernah beli benda tu..hehehhe...betul tu kak saya nak dekat puasa meamgn suka makan biskut raya...hehehhe

kakamie..hehehhe..saya kalau raya tak suka sgt makan biskut...dia sebelum puasa dgn tengah bulan puasa suka makan..hehehhe

qasey..dapat sebalang je dik...hehehhe

nuni..btul tu buat inti sendiri jugak yg sedap..hehehhe

yana buat la sendiri ..kita pun ni 1 time..memang dari dulu teringin nak buat akhirnya berjaya jugak..doh ni o,k senang nak bentuk..:)

ck tart ni rasa dia rangup skit kulitnya...tak macam tart rasa tart gulung...rapuh dan gebu...:)

norzie..heehehe...nnati raya buat ye..:)

kak besah..hahaha..saya mula2 malas nak guna acu ni sebab tak pandai...last2 cuba guna jugak sebab bila buat bentuk sendiri jadik tah hapa2 rupanya...hahahhaha

zila..hehehhe..selamat hari pra raya..kekekek

kak yatie..tu la bahang dah terasa ni kak..kekekke

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...