Tuesday, 5 June 2012

KETUPAT SOTONG


Assalammualaikum...dan selamat pagi..hari ni nak tunjuk menu ketupat sotong..saya sebenarnya dah lama nak buat ketupat sotong...tapi duk tangguh2...selalu kalau ada sotong mesti masak benda lain akhirnya..hehehe

untuk resepi ni saya ambik dari blog kuali.com..resepi daripada chef Rossham Rusley. sedap resepi ni sebab ala2 gulai lemak berempah...saya suka yg jenis pedas2 ni...ketupat sotong ni ada yg versi putih...versi letak gula merah pun ada...tapi saya ni lebih terarah nak buat style yg ni...:)

apa2 pun terima kasih pada chef Rossham atas resepinya....sila abaikan gambar saya kat atas tu...nak cepat tak sempat nak posing2...sumbat sekali je dlm pinggan...:)


KETUPAT SOTONG

Resepi: chef Rossham rusley
by: quinnie@qasehququinnie.blogspot.com

  Ingredients

    • 5-6 medium-sized squids -Q lebihkan
    • 2 cups glutinous rice -Q guna 1 cawan je beras pulut
    • 1 cup coconut milk
    • 1 tsp salt
    • cooking oil
    Wet rempah paste
    • 3 tbsp chilli paste
    • 2 stalks lemongrass
    • 3 red shallot
    • 5 pips garlic
    • 2in old ginger
    • 1 cup water
    • 5in turmeric leaf
    • 1 cup thick coconut milk
    • 1 cup water
    • 3 pcs tamarind skin/asam gelugor
    • 1/2 tsp fenugreek/halba
    • 1 tsp sugar
    • 1 tsp salt
Method
    Wash and soak the glutinous rice for 10 minutes and drain. Set aside.  
     Steam the glutinous rice with coconut milk and a pinch of salt till cooked. Let it rest at room temperature.  
    Next, boil the water and soak the squid for 1 minute and strain. Set aside. pada pendapat saya lebih  baik sotong tu tak direbus...sebab nanti susah nak isi pulut. 
    Stuff the steamed glutinous rice in the squid till 3/4 full and close the opening with a toothpick. 
    To make the wet rempah paste, blend the chilli paste, shallots, garlic, ginger and lemongrass with 1 cup of water. 
    Heat oil in a sauce pan and fry the blended ingredients till fragrant. Add in the coconut milk, turmeric leaf, tamarind skin and fenugreek. Put in the stuffed squids into the sauce. Season with salt and sugar. Simmer till the gravy thickens. Serve.

17 comments:

Tina Othman said...

wah, tak penah makan hehe, tapi nampak menarik

~~zana@pb~~ said...

Akak pernah buat sekali dulu ketupat sotong ni, susah kan? Orang pantai timur terror buat.

Qasey Honey said...

asslm kak Q...wah pepagi dh tayang ketupat sotong yer...lapo la pulak bile tgk ni...tetiba jadi teringin nak mrasa...hihi

Pen Biru said...

sy suka ketupat sotong..kuah tu kadang2 sy buat cm sambal jer..sedap

Bicara Kak Noor said...

salam Q..hamboi belum raya lagi dah ada menu ni mmg sedap ni akak fav sotong dan pulut dan kalau dpt makan ni pasti hilang mengidam gue..

Norzie hany said...

Assalam Q.
Sis belum pernah makan lagi ketupat sotong ni....nampak sungguh menyelerakan.

Shahriah Abdullah Novelis said...

As'Kum Quinnie.. wah sedap tu ketupat sotong.. pernah makan di Terengganu tapi tak pernah buat di rumah.. tumpang makan di sini ajelah...:))

tun_telani said...

Salam kak Q.. walaupun tun org ganu, tun xpenah makan tupat sotong nih.. haha.. ni versi pedas ok kot, kalau versi manis tu, tun rasa mcm pelik je sotong kuah manis.. hihi..

Rohah said...

pernah buatketupat sotong,tp dah silap tak rendam dulu boreh pulut tu..jadinya hempeh...huhu

rahel said...

Sangat menyelerakan ketupat sotong ni..tak pernah buat lagi..

hana said...

sejak pertama kali mkn terus suka dan suka.... skrg nih makin teringin nengok Q nyer... nak buat malas tp nak g bli... hihihi

zila norazila said...

salam q
wahhh ada sotong ..bestnya..nnt nk cuba la..thnks q cyg..;p

Sari Yusa Ibrahim said...

mak sy dulu suka sangat buat ketupat sotong ni, sekarang ni dah tak buat sebab sotong dah naik rege... hehehe

Wattie said...

Salam Q,
Seumur hidup tak pernah makan lagi ketupat sotong, tapi pastinya sedap, sebab ada sotong kan....

quinnie said...

tina...kita pun 1 time buat ni..hehehhe

kak zana...terkial2 jugal le memula tu..hehehe

qasey...memang sedap...ada lebihan pulut tu bleh makan sekali ..:)

pen biru..wahh buat kuah sambal pun best ye...nanti nak cuba..:)

kaknoor..hahahha...tak sempat nak tunggu raya kak..kekekek

norzie..saya pun 1 time makan..:)

kak sha..dpt makan yg ori lagi best ye kak..hehehhe

tun..itu sebab kita buat versi pedas ni..hahahha..takut tak leh telan yg manis...kekekek

rohah...hahhaha..bukan kena masak ke pulut tu dulu..hehehhe

rahel..makan dia je pun dah sedap..:)

kak hana..ada jual ke? sini tak dak jual la...kalau nak makan kena buat sendiri ler...kekekek

kak zila..silalah cuba ye..hehehhe

sari..betul tu sotong tengah mahal skang ni..hahahhaha

kak wattie..betul tu...hahhaha

kakbesah said...

rajinnye Q... ank sapela tu..hehe. akk memang suke sgt ktupat stong nih, tp.. blom prnh buat sndiri.. sbb x kompiden jd.. adeh!

quinnie said...

alahai kak besah...tak le rajin sgt saya ni..hehehhe...buat sendiri puas makan kak..saya pun ni la 1 time cuba buat..hehehhe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...