Saturday, 8 October 2011

Kek karamel...akhirnyaaa...hehehe

seronok sgt sebab 1 time buat dah jadik..yahooo..hehhehe

tang warna merah tu saya letak emulco strawberry..:)


bahagian dalam dia..tang belang menjadik yg tak sangka tuh..buat kek biasa pun belang tak cantik cam gini...hehhehe

sesi tayang gambar..jgn marah ek...hehhehe

rupa belum potong...

part atas ni tak puas hati lagi....huhuhu...ada serbuk kek lak atas dia...grrrr..baru tengok kat blog kak ita...kak ita kata dia lap atas kek ni patut la cantik je....terima kasih kak ita atas tips...lain kali leh guna..:)

kalau bab kek karamel ni memang ramai yg dah tayang kat blog masing2..kita je baru berani nak buat kek ni lepas tak tahan tengok semua duk buat...aduiii..akhirnya....resepi yg dah berkurun duk simpan...last2 dibuat jugak kek ni...kekkeke....lepas masak tu tak sabar nak rasa....kekekke..memang sedap dimakan sejuk la kek ni..lembut je,,gebu....tang merah tu saya letak emulco strawberry...:) wangi je waktu bakar...kekekke....

k lah seperti biasa..resepi ni dari kak munira baharom....saya dulu salin kat fb myr ke kongsi resepi....apa2 pun terima kasih ye kak atas resepi kek ni....yg tulisan bold tu versi edit saya....tak lupa jugak buat anna qawina...terima kasih ye sebab sudi melayan saya kat fb...hehehe...kalau nak tengok kek anna yg dah selalu buat kek ni boleh tengok kat sini..anna qawina@ anna qaseh azzahra...yg ni lak link kak azlita@ kak ita..kak ita baik hati nak tunjukkan step by step nak buat kek nih..serta berkongsi tips..memang bagus baca dulu sebelum cuba buat.....kak ita@ masam manis....terima kasih semua  sebab sudi kongsi ilmu...:)

Kek karamel

Resepi asal :  Puan munira baharom (fb)
by:quinnie@qasehququinnie.blogspot.com

Bahan2

BAHAN A
2 sudu besar gula -dijadikan gula hangus

BAHAN B
1 cawan susu cair
70gm gula castor- saya ganti dgn gula biasa tapi blend halus lepas tu baru timbang 70gm
1 sudu teh esen vanila
3 kuning telor
1 sudu besar tepung jagung atau tepung kastard

BAHAN C
3 kuning telor
70gm gula castor-saya ganti dgn gula biasa tapi blend halus lepas tu baru timbang 70gm
135 ml air
45 ml minyak masak-saya pakai minyak sayur
140gm tepung gandum*
1 sudu kecil baking powder* ( bahan* diayak bersama)
1 sudu teh esen vanila
1/3 sudu teh esen ros

BAHAN D
6 putih telor
70gm gula kastor- saya ganti dgn gula biasa tapi blend halus lepas tu baru timbang 70gm
1 sudu teh cream of tartar- saya ganti dgn 1 sudu teh rata cuka

bahan lain
pewarna merah dan hijau
emulco strawberry

Cara2

1. A - mula2  masukkan gula kedalam loyang...panaskan atas api yg kecil....dan buat gula hangus...dah siap..tepikan...air gula biar penuh loyang...goyang2 kan biar dia rata kat dasar loyang.

2. B - buat karamel....campur semua bahan..lepas tu tapis....tepikan...jgn pukul kuat nanti tak cantik..sekadar gaul rata je...

3. D- saya buat D ni dulu sebab nanti tak yah cuci bilah mixer tu.. masuk semua bahan dalam loyang..tak boleh guna bekas plastik sebab nanti tak jadik meringue...pukul sampai meringue/ bertanduk telor tadi...adunan akan kembang warna putih dan bila senduk dgn sudu dia melekat..tak jatuh bawah...tepikan

4. C- pukul gula dan telor dulu..lepas tu masuk bahan2 lain.... pukul kembang...lepas dah siap..satu kan bahan C  dalam D...guna kaedah kaub balik....dah rata....bahagi 2 adunan tadi....letak satu pewarna merah dan emulco strawberry dan lagi satu pewarna hijau.

5. sebelum tu panaskan oven suhu 160c...bakar guna kaedah double boil..sediakan dulang berisi air masa panaskan oven tu....

6. masukkan adunan karamel keatas gula hangus yg telah keras tadi.....lepas tu masukkan adunan kek..letak selang seli...bila dah siap letak atas dulang air panas didalam  oven yg telah dipanaskan tadi...letak dulang tu pada rak paling bawah...masak 1 jam....lepas dah masak biarkan kek kejap dlm oven dlam 10 minit..bukak skit pintu oven tu...lepas tu baru keluarkan kek dari oven...nampak tepi kek dah tertanggal dari loyang..boleh terbalikkan...biar kan sejuk dan boleh simpan dalam peti ais...

(nota: sebenarnya lepas kuarkan dari oven tu elok rehatkan lagi dlm 10minit..kiranya 20 minit la sebelum kita terbalikkan kek....ni tips yg saya terlepas...lain kali nak cuba buat cam ni lak...)



22 comments:

Deliah's Deli said...

min,tak payah masak karamel tu dulu ke? terus je letak adunan kek,tak bercampur eh?

EmbunRosaliza said...

Assalam Q dh sampai dapur q pun kek karamel ni, terasa nk buat juga lah, tapi bila ntah

Cheq Sue said...

amboi... berkek karamel lak ye die... tetibe je terkenang...sedap seyhhh

Nurul said...

Morning, Kak Q...
Jeles nih... akak dah tayang kek karamel... bila nurul nak rasa kek ni... terbayang2 kesedapan kek ni bila ramai yang tayang berulang kali... kena projek jgk lepas ni... nasib anak2 dah baik demam semuanya... harap2 menjadik lah nurul buat....... ;)

Ida,Japan said...

wahhh!!!Q cayalah....tu la kan tak try mana nk tau jadi ke tak jadik kan...yg penting masa buat kek ni..makesure telur putih tu diasingkan betul2 dr kuning telur, & kena betul2 jd meringue...next time bole buat lagi dan lagiii....k'ida pun mula2 takut gak nk try...tapi sgt2 tergoda la dgn kek ni..tak tahan tgk sume dok tayang nihhhh....

tun_telani said...

fuyyooo... hebat laa kak Q.. tun x try lagi nih..

Yana Shaiful said...

So jeles!! hmm..yana bt minggu lepas xjd..kek tu xnk naik..sakit sgh ati ini..xnak tgk kek kak Q yg sgh anggun itu..hihii

nuwairani ismail said...

kakak nite ni kan sengaja je nak buat org jeles tau! duk tayang2 kek karamel ni..kite takde oven api atas bawah. jadi tak berani nak buat lagi...

lina_pg said...

cantiknya kejadian kek karamel Q ni..cam terasa2 nak buat lagi jerrr.
Sedapkan kek ni?

Mas said...

wahhhh..cantikk la kek karemel tu...
tahniah3....
mas juga tak berani buat lagi..
pernah try sekali..tapi tak memuaskan hati..he3

quinnie said...

dell tak pernah buat lagi ye...hehheh...tak yah dell..masak je sekali terus dia tak bercampur...:)

kakrosa..akhirnya merasa jugak saya kek ni..hehhhe

sue..memang sedap kan kek ni...hehhehe

nurul..jgn ditangguh lagi...kekkeke..buat ek adikku..:)

kak ida..sama la ngan saya pun...jeles tengok org duk ulang tayang je..huhuhu..last2 merasa gak...

tun...diet ke laut kalau buat kek ni..kekekke..sekali hadap je 2 potong..adussss

yana..asal tak naik ek? kita lak keknya naik menggunung sampai risau nanti susah nak terbalik...hehhehe..last2 dia jadik elok balik...hehhehe

nuni tak buat jugak ke lagi? ye la oven kalau kong tak leh buat kek ni...mencarik bala je...hehhehe

kaklina...sekarang kita leh jawab..yer kek ni sedapp...hehhehe....masih ada part nak kena perbaik..tambah2 bila nak terbalik tu biar lagi cantik...:)

quinnie said...

mas...kita ni memang bernasib baik la...tak sangka jugak leh jadi..hehhehe

Nazrah said...

owww.... jadi yer... tahniah..kita entah bila nak cuba lagi..

quinnie said...

terima kasih kak naz....rasa nak buat lagi kek ni..hehehhe

Mah@Mahu said...

Masakan yg enak2 di sini memang hebat lah..


*jgn lupas saksikan Masterchef Malaysia 22 otb 2011 di Astro Ria www.mahamahu.com

Sue @ Nenie said...

Salam...fuhhhhh cantek betul belang2 kek ni...halussss plak tu...mesti sedap ni....

quinnie said...

sue..saya pun tak sangka belang2 nye menjadik halus cam gini...hehehhe...surprise je waktu potong tuh..kekekke

Diana @ Melley Mey said...

quinnie...
dah buat dah yer.. menjadi n cantik kejadiannya tu quinnie.. sedap kan kek nie quinnie...

quinnie said...

kakdiana..memang seronok rasanya bila berjaya buat kek ni...hehehe..sedap kek ni rasa nak buat lagi...tapi tulah..tak leh makan selalu...nanti gomoksss...hehehhe

ibundo said...

Q,
jeles ar!!!!!

quinnie said...

hawatnya kak pah? akak buat tak jadik ka? hehhehe

Nur Honney Robbi said...

walawei...tahniah2x...aduhhh...tergugatnye selera honney tgk kek anda buat nie..tp apakan daya..kecewa dulu belum trubat lg..buat caremal je pun dh fail..inikan kek nye..lbh rela buat kek pelangi je..huhu..tp tgk ramai yg dah post kek caramel nie rasa mcm senang je...tambah2 tgk awk buat 1st time dh jdi..lagi lah tergugat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...