Tuesday, 11 October 2011

Roti sardin gulung

sejak dua menjak ni duk tengok org tayang roti sardin gulung..kalau dak pun letak roti sosej gulung....dah lama teringin nak buat..tapi malas nak gi kedai beli roti..kehkehkeh...kebetulan hari tu beli roti gardenia sepekat panjang..tak habis makan..dari expired baik buat sardin gulung ni..gerenti habis...hehehhe...saya kalau bab2 nak buat inti ni memang malas skit..kalau ikut kan hati nak letak gitu je inti sardin ni tanpa dimasak..last2 saya masak juga intinya tapi versi simple..kalau jenis malas cam saya ni bleh guna resepi inti nih...hahhahah

teringat zaman skolah waktu ERT..kalau tak silap tingkatan 3...ada kelas memasak kuih...waktu tu semua bersemangat je...group saya buat lepat pisang...group lain yg masak sardin gulung ni..tapi simple je cuma lumur kan telor je kat luar..tapi versi sekarang ni kita letak serbuk roti lak nak rangupkan kulit dia...waktu tu lepat pisang saya tak menjadik...hehhehe..agaknya pisang tak sesuai dan bukan jenis manis..lepas tu terlebih tepung kot..tah rasa apa lepatnya..nak makan pun tak dek selera...waktu tengok group kawan yg buat sardin gulung ni menjadik..rasa menyesal je tak pilih menu ni dulu...hahhahah...apa2 pun resepi sardin gulung ni memang kegemaran ramai...tak gitu?? hehehhe

k lah..dah panjang berjela pulak citernya...meh tengok resepi saya yg simple ni... saya suka inti ni sebab rasa macam inti yg saya selalu makan waktu belajar dulu..tapi bun tuna...:)..bila dpt buat inti yg lebih kurang cam yg saya suka tu...rasa seronok je bila makan..kekekke..sebenarnya saya cuba2 je buat inti ni..tak sangka menjadik pulak....:)..ada faedah jugak bila malas2 ni...kekekke


Roti sardin gulung

Resepi:quinnie@qasehquuinnie.blogspot.com


Bahan2

roti gardenia secukupnya
1 tin sardin
1 biji bawang besar..saiz besar dihiris
1 bawang putih dicincang halus
2 cili dihiris..kalau nak pedas boleh tambah cili api
1/2  sudu kecil garam
2 biji telor- dipukul rata
beberapa keping biskut petak- ditumbuk hancur secukupnya



Cara2

1. mula2..panaskan skit je minyak kat dlm non stick pan...kuali kecik dah la...minyak tu sekadar nak tumiskan bawang putih tu je...dlm 1/2 sudu kot...lepas tu masukkan bawang putih..kacau2 hingga naik bau...lepas dah naik bau..masukkan bawang besar yg dihiris..lagi byk bawang ni lagi sedap...kalau ada cili masukkan sekali...kacau2 sampai layu je..tak yah garing...

2. sardin tu asingkan kuah dan isinya..ambik isi dan sedikit je kuah...lepas tu lenyek2 kan sardin tadi dgn sudu...bila bawang dah layu skit..masukkan sardin...dan 1/2 sudu kecil garam..kacau2 rata...tak yah lama sgt...lepas dah masak..tutup api dan tepikan...

3. bila inti dah sejuk skit boleh la isikan dalam rotinya...ambik sekeping roti...gelekkan roti tu nipis..lepas tu letak inti....gulung kemas...saya sapu skit air kat hujung roti tu..nak sapu ngan telor pun boleh....lepas tu buat sampai habis.

4. panaskan minyak yg byk dalam kuali..bila dah panas...celopkan roti dalam telor yg telah dipukul tadi...dan golekkan pula atas serbuk roti yg telah ditumbuk halus..lepas tu masukkan dlm kuali..api jgn kuat sgt...lepas tu goreng hingga perang...dah perang boleh la angkat dan toskan didalam tapis...dah siap..:)

13 comments:

nuwairani ismail said...

hihih....siap flashback cerita yang berbelas tahun berlalu lagi...erm...nani pon suke makanan yang simple2 macam ni...

kak Q : sebenarnya kite ada tengok jugak tips2 kek karamel yang akak buat..tapi terlepas pandang juga yang last sekali tu. naseb ok jugak...heheh

EmbunRosaliza said...

Assalam Q, masa sekolah dulu akk tak minat bab msk2 n menjahit, akk masuk pertanian, sebab mmg minat pkk2 ni heheh.

roti sardin gulung gini mmg beest terutama anak2 mesti suka buat gini,tu la kdg2 mls nak membuatnya

Sheila Shafeareen said...

Salam betul tu sdp roti gulung ni buat sarapan petg/pg kalau buat utk mkn b'day pun laku hehheehhh same lah kita dlm SRT best kan ti tu mcm masak kat sekolah..kenangan betul di thn 80an
rasa mcm nak masuk kelas masak balik aje heheh

quinnie said...

nuni..hahahhah..gelak besar kita...bukannya apa.peristiwa tu memang takleh lupa la..kengkawan makan kuih skitnye sedap..kita lak makan lepat tak jadik...bengang betul...hhhahahah....kek karamel ni memang 1 time tu mesti ada yg terlupa....tak pe..janji 1 time dah jadik..lepas ni bleh buat lagi dgn penuh keyakinan...hahahhaha

kak rosa..patut la menjadik je pokoknya..rajin tanam pokok rupanya....saya masa skolah paling tak suka bab bertukang...kekkeke..siap kena tangkap ngan cikgu saya baca novel..tangisan bulan madu kat kelas dia...hahhaha..pucat lesi muka waktu tu sebab cikgu ambik buku tu.dahle buku pinjam..kakakka..nasib dpt balik..fuhhh!!

kak shiela...memang seronok kan waktu masak2 kat sekolah....hehhehe

Cendana Kasih said...

Hari ni akak dh plan nk buat roti sardin ni...tp ujan la plak, takleh g kedai beli roti...makan kat sini dulu yer... hehehe

quinnie said...

kak ck..hujan ye kat sana..sini elok lak panasnya...:)

Nurul said...

Kak Q,
buat roti sardin yer... sedap2x... jom tukar ngan nurul... hikhik ;D

aroha mizwa said...

kak QQQQQQQQQQQQQQQQq...sedap nyer roti sardin wat bekpes ke minum ptg nyumm...nyumm...

Amie said...

haa.... kena guna roti gardenia, memang sedap nih... sesuai sangatlah makan waktu pagi atau petang, siap pencicah lagi...hu hu huuu...dengan secawan minuman panas...mabeles gitu...

Sue @ Nenie said...

Salam..

Iyalah, masa belajar ERT dulu berjaya buat sanwich inti telur rebus+butter pun rasa sukeee sangat tapi masa tu tetap sungut kat hati kenapa cikgu tu xnak ajar yang inti sardine...

Emmmm..tgk roti inti sardine ni, tetiba plak rasa teringin..lama benor tak buatnya...

Nieza said...

roti sardin ni memang sedap..lama dah tak buat ni:)

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum quinnie..
mmg best roti sardin gulung.. dah lama benar akak x buat sndiri.. asyik beli jer memanjang skg nie.. adeh.. meh buatkan tuk akak skali yer nnt quinnie.. heheh

quinnie said...

nurul..kita tengok roti sosej awak ari tu la yg buat kita lagi terliur..disana sini duk tayang roti gulung..aiseyy...

mizwa..buat pagi..sampai ke petang ada lagi..kita je yg makan...diaorg kat rumah ni kalau menu ala2 english ni kureng skit...hahahha

kak amie...kalau ada roti berlebih tu boleh la buat..hehhehe

nenie..masa waktu awak guna telor ye...hehehe...memang ramai berebut nak buat menu ni waktu skolah dulu...sebab paling sedap antara semua kuih...kekkeke

kaknieza...jom buat roti sardin..kekkeke

kakdiana...kat sini kalau beli..mak aiii..minyak dia takut nak makan...hehehhe..inti secoet...adessss

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...