Sunday, 23 October 2011

Cucur roti


saya sebenarnya tak pernah makan cucur roti ni....tau ada cucur roti ni mula2 dulu masa tengok rancangan masak2 siti nurhaliza...masa tu la baru tau rupanya roti boleh buat cucur..hehhehe...kat blog2 dan myr pun rasanya ada yg post resepi ni...tapi saya tak pernah nak cuba pun..baru2 ni roti saya dah nak expired....nak buat bingka dan puding cam malas pulak...last2..pikir baik cuba buat cucur ni...nak tengok apa rasa dia..sedap jugak....resepi ni saya guna resepi cucur kucai saya..cuma saya edit skit dan ganti dgn roti...

kalau nak tau resepi saya meh tengok kat bawah...:)


Cucur roti

Resepi:quinnie@qasehququinnie.blogspot.com

Bahan2

6 keping roti gardenia- dicarik2 kecil
2 cawan tepung gandum
1/3 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil garam
sedikit serbuk kunyit
2 cawan air
1/2 cawan ikan bilis
8 cili kering- nak kurangkan pun boleh
1 bawang besar
1 telor

Cara2

1. mula2 masukkan tepung, baking powder dan kunyit dalam mangkok...kemudian kacau2 rata...

2. lepas tu blend hancur...telor, 1 cawan air, cili kering, bawang besar, ikan bilis, garam...lepas tu masukkan kedalam adunan tepung..kacau2 rata....sambil tu masukkan baki air lagi satu cawan....dan masukkan juga roti...kacau2 hingga roti tu sebati dgn tepung..kiranya keseluruhan roti tu basah la...

3. perap dalam 20 minit adunan dalam peti ais...lepas tu panaskan minyak dan goreng cucur roti kekuningan...dah siap...:)

9 comments:

lina_pg said...

assalam Q mmg sedap cucuq roti ni.Akak prnh wat dulu.Rcp hentam saja.Simple tapi mengenyangkan.

quinnie said...

waalaikumsalam kak lina...saya ini la 1 time merasa cucur ni..hehhehe...duk adjust2 guna resepi sendiri jugak..hehhehe

Puan Ros @ Sinaranmenu.blogspot said...

Q.. cucur roti..cucur nasi...cucur udang..janji cucur..semuanya sedap untuk sarapan kan?

Deliah's Deli said...

min..sedap mkn cucur waktu hujan2 camni..pnh bt 2,3 kali..kdg letak daging cincang,pun sedap. :)

kita dah cuba resepi kek caramel min tu.tkasih sbb bg penerangan yg sgt jelas..sgt sedap keknya lebih2 lagi klu sejuk tp tak dpt nak masukkan ke blog sebab kita sgt sibuk sekarang..kita akan bt lagi bila2 lapang nanti,insyaallah. :)

nuwairani ismail said...

hari tu kuih donut yang tak habis makan, kite buat puding roti je...pasni leh try cucur la nampaknya

Juwita Jamaludin said...

salam .. kami ni penggemar cucur.. kalau pening tak tahu nak breakfast suka makan cucur.. leh la cuba gak nanti

Wattie said...

Salam Quinnie,
Ni first time akak dengan cucur roti, selalu dengar puding roti jer, leh cuba satu hari nanti

EmbunRosaliza said...

Assalam Q, akk pun tak pernah makan cucur roti ni, tentu sedapkan, kalo ada roti yg nak luput tu boleh la buat, tak mmbazir

quinnie said...

kakros..saya cucur nasi tak pernah buat lagi..satu hari nak cuba jugak...hehehhe

wah kreatif tu dell...letak daging cincang..hehhe..biasa kita letak udang je...kekkeke....oh dell dah buat ek..mesti wangi je bau peti ais..tahniah sebab menjadik kek nya..:)

nuni...wah...kreatifnya...donut jadikkan puding ek...yer la..kadang2 ada baki sayang nak buang kan..baik di inovasikan resepi tu...hehhehe

juwita...cucur memang ramai yg tak kan tolak kalau dah depan mata...hehhehe..

kakwattie...oh tak tau ek..kita pun tengok ct masak hari tu melopong je cam tak caya leh buat cucur guna roti ni..kekekke

kakrosa..memang betul tu..dari terbuang baik buat cucur..ada gak yg nak makan....:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...