Thursday, 13 October 2011

Mee bandung muar...Adami


saya dah lama teringin nak rasa mee bandung muar ni....walaupun tak dpt makan yg asli kat muar...dpt makan hasil buatan sendiri pun jadik la..hehhehe....pernah tengok kakazlita@ masam manis buat mee bandung muar pakai paket segera cap adami...lepas tu kebetulan saya ada cousin duk muar...suruhla dia belikan perencah segera cap adami ni....Alhamdulillah.merasa la sudah mee bandung muar ni...sedap...macam2 rasa ada...kekekek...saya main hantam saja cara nak masak mee ni..ikut selera saya..ada bahan2 yg saya tambah....kalau ikut kat belakang paket tu senang je nak masaknya....apa2 pun seisi rumah suka dgn mee ni..hehheheh...k lah meh tengok resepi campak2 saya ni..:)

psstt: kalau ada yg tertanya2...rajinnya quinnie ni masak mee...jawapannya...YA..saya memang suka makan mee...kekkeke

Mee bandung muar

Resepi:quinnie@qasehququinnie.blogspot.com


Bahan2

1 bungkus mee kuning
sayur sawi secukupnya
sayur kobis secukupnya
daun sup dan daun bawang dihiris secukupnya
3 keping tauhu- digoreng dan di hiris
3 biji telor

Bahan2 kuah

15 cili kering *- di rebus dan toskan
2 sudu besar udang kering* ( bahan* diblend lumat)
1 paket perencah segera mee bandung muar cap adami- nak guna cap lain pun boleh..:)
200 gm daging - direbus dgn 3 hiris halia selama 1/2 jam dan kemudian toskan daging tadi dan hiris halus..air rebusan simpan
beberapa ketul isi ayam- ikut suka nak letak byk mana
secawan udang....dibuang kepalanya..kemudian rebus kepala udang tadi utk dijadikan stok air udang...isi udang tepikan.
gula dan garam
3 sudu besar kacang tanah tumbuk
4 sudu besar sos tomato
4 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos ikan
1 sudu besar sos tiram
1/2 biji bawang besar- dihiris
8 biji bawang putih - ditumbuk kasar

Cara2

1. mula2 panaskan minyak dalam kuali besar...tumis bawang putih...dah naik bau masukkan bawang besar...kacau hingga bawang2 tadi layu.....kemudian tumiskan bahan blend*.. masak hingga terbit minyak....bila dah terbit minyak...dan cili dah masak..masukkan paket mee bandung muar segera....kacau2 sebati....

2. masukkan air  dan air rebusan daging kedalam kuali....masukkan juga air rebusan udang dan isi ayam....kemudian masukkan sos cili, sos tomato, sos tiram dan sos ikan....masak hingga kuah didih...air rebusan udang tu saya tak blend..cuma ambil airnya saja....

3. bila dah didih kuahnya dan nampak terbit minyak...baru masukkan udang dan telor yg telah dipecahkan kedalam kuali....masukkan gula dan garam...kuah biar ada rasa manis2 skit...kemudian masukkan kacang tanah yg telah di blend..masukkan juga tauhu....biar sekejap...kecilkan api....nampak dah terbit minyak..tutup api....dan masukkan sayur sawi....kacau2 rata

4. sediakan mee didalam mangkok..masukkan sayur kobis dihiris...daun sup dan bawang...kemudian curahkan kuah mee bandung atas mee....dah siap...:)

(nota: kuahnya saya pakai air rebusan daging dan udang tu je sebab stok air nya byk..kalau buat skit stok ni..boleh tambah air biasa....saya masak sekuali besar ni...sebab sepeket perencah mee tu untuk  7 org punya makan...)

16 comments:

Puan Ros @ Sinaranmenu.blogspot said...

Tak payah nak gi bandung ke ..muar ke...dah boleh makan kan quinei.Air tangan sendiri lagi best la.

Amie said...

selamat pagi Quinnie.... menu mee bandung ye...kakak suka sangat mee bandung! Harui tu pergi ke Bandung tapi bila tanya orang di san, sebenarnya tak ada menu mee bandung di sana... he hehhh

Deliah's Deli said...

sakan...sedap nampak :)

izahdaut said...

ehe kak q, slalu je saya tertagk tagak nak beli perncah adami ni. sedap ye kak? leh la beli nanti

ady said...

as-salam
perhhhhhh…sedapppnya mee bandung tu….. sedap buat bf..

Anna Qawina said...

salam pagi..yuhuuu..nak semangkuk...

Sue @ Nenie said...

Salam Quinnie..Sue pun suke mee bandung, tapi biasa makan versi kl punya..belum pernah lagi merasa yang versi muar....

Ida,Japan said...

suka mkn mee bandung...k'ida ada pes segera gak jenama mak pon, pun sedap Q, time malas2..k'ida tumis bawang putih, bwg besar hiris pas tu bubuh pes dia..dan tambah apa2 yg patut, buat utk 2 org ja la...sbb pedas, anak2 tak leh mkn

Nurul said...

Kak Q,
Sedapnya mee bandung tu... Guna perencah adami yer... 2 mggu lepas mmg terjumpa perencah adami ni kat MYDIN... tapi ader tuk mee rebus muar jer.. :)

Vivi Lim @ Mrs.Nurulazmi said...

Kak Q..saya pun suka makan mee jugak...yey! kita boleh jadi geng sb sama2 suka mamam mee...=0)

cik cek said...

tetiba teringin nak mkan mee bandung muo...

Sofea said...

uiii byknye Q masak..nanti calling2 la akak time nak mkn tu..hehe

Naz / Nadz COSK said...

Assallamualaikum..
Suka mee bandung..Yummy..

ibundo said...

Q,
nak mee bandung semangkuk....

HaSue said...

best tu letak sayur banyak2..ade rempah2 segera ni mmg memudahkan kan kak..tp bila kreatif mengerjakannya laaaagiii syok nak makn!

quinnie said...

kakros...betul tu kak..tak yah gi muar dah boleh makan mee bandung muar...hehhehe

kak amie..hahahhaha..lawak betul la..tah macam mana la boleh dpt nama mee bandung kat malaysia ni ye kak..ingat asal sana...kekekke

dell..kita kalau part makan mee memang sakan...hahahhaha

izah..kena la tambah2 bahan lain..cam kita buat ni ha...hehhehe

ady..pagi petang siang malam sedap makan mee ni...hehhhe

anna..kalau duk dekat bermangok2 bleh bagi...kekekek

nenie...kita nak makan yg ori memang tak dek can le..semua kena buat sendiri..huhuhu

kak ida...saje saya beli yg perencah siap ni sebab nak tau rasa sebenar dia macam mana...kekekek..lepas ni nanti bleh la adjust2 sendiri...kekekek

nurul...ada perencah mee rebus jugak ek adami ni..bleh carik pulak lepas ni...hehehhe

vivi...best kan makan mee...hehehe...tapi beli je la mee nya..tak pernah pun cuba buat mee kuning sendiri...:)

kak cik cek..sini memang tak dek jual mee bandung muar kak..kena buat sendiri kalau duk ipoh ni...hehehhe

kakpia...tu la lain kali duk setaman ngan saya..kan senang nak hulur2...hehehhe

kak naz..saya kalau ada org tukang buatkan lagi yummy...hehhehe

kakpah...nak semangkok penuh ek...heheheh

sue...kita kalau part makan2 ni memang kreatif..kreatif nak menggemokkan badan...hahahaha

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...