Friday, 21 October 2011

Nasi baryani dan ayam baryani batu pahat

dah 2 thn saya tak masak nasi briani batu pahat ni.....

saya lebih suka guna ayam dari daging kalau nak buat lauk briani ni..:)

mula ingat nak makan dgn acar timun..sekali tinggal kacang je dlm peti ais...konon2 nak masak ala tumis kacang cam kat kedai mamak la ni..hahahha

Alhamdulillah bertemu lagi kita di pagi jumaat yg mulia ini....Assalammualaikum semua.....menu ni saya buat kelmarin..dah habis licin...nasi pun tinggal kerak je....hehhehe..ini kes dah dekat lebih 2 thn rasanya tak makan nasi briani batu pahat ni....saya memang suka sgt dgn resepi nasi ni....tapi terpaksa stop masak sebab rempah kegemaran saya tu dah tak dek dipasaran...tak tau la dah tutup operasi ke apa....saya ni memang cam gitu..kalau dah suka satu2 rempah tu bila nak tukar ke pada yg lain memang susah skit...saya kalau masak briani ni memang makan byk..hhahha..aduiii 3 kali makan...gitu la kalau dah suka..tambah2 dah lama pulak tak makan....kekeke

baru2 ni makcik pegi muar...suruh dia belikan rempah briani kat sana...dia belikan cap adami jugak..sama macam rempah mee bandung muar tu....saya memang puas hati la dgn rempah ni...tapi tak taula pulak pada org lain..tapi apa salahnya mencuba kan...cuma kalau nak beli rempah ni elok beli 2 paket...satu utk masak nasi...satu lagi utk buat lauk nya..saya ni masak guna satu paket je...jadiknya macam kurang skit rasa rempah tu pada gulai ayam tu...sebab dah biasa makan yg rempah lama tu kuat skit rasa rempah dia...

utk resepi ni saya guna resepi mrsdayat @myr @ nani...tapi saya ada edit skit tang bahan2 tu sebab kena kurangkan minyak sapi..pasai..rempah ni dah siap ada minyak sapi nya...rempah ni jenis rempah dah siap tumis..bukan serbuk...yg saya buat hari tu dah terlebih rasa minyak sapinya..cam terkuat skit...jadiknya utk resepi kat bawah ni saya dah siap edit kalau ada sape2 yg nak mencuba....kalau nak tengok resepi asal bleh pegi kat link myr tu ek...saya memang edit resepi ni ikut cara2 saya...

apa2 pun terima kasih pada nani@mrs dayat....saya kongsikan resepi awak kat sini ye...resepi ni memang dah menjadik koleksi saya...:)

lupa lak nak cerita...baru2 ni makcik pegi open house ofis kawan dia....bos lama dia bila nampak muka makcik terus cakap...saya tengok hajah ni teringat kat nasi briani...hahhahah....baru2 ni pun open house kawan dia ada tanya...adeehhh....saya cakap la kitaorg pun dah lama tak makan sebab tak jumpa rempah...kekekke..diaorg memang suka sebab pernah menempah nasi ni dulu masa makcik saya keje...memang semua suka....:)

Nasi baryani baru pahat

Resepi asal: nani@mrsdayat.myr
Resepi: quinnie@qasehququinnie.blogspot.com

Bahan-bahan 

  • 4 mug beras 
  • sedikit rempah tumis (1 kulit kayu manis. 1 bunga lawang. 3 buah pelaga. 3 cengkih)
  • *6 ulas bwg merah (blend)
  • *5 ulas bwg putih (blend)
  • *2"halia (blend) 
  • *1 bawang besar (blend)
  • setengah biji bwg besar (hiris)
  • daun bawang dan daun sup sebagai hiasan
  • 2 tbsp minyak sapi 
  • 2 sudu besar margerin/planta/ minyak masak
  • 1tsp garam
  • sedikit pewarna kuning
  •  sedikit kismis 
  • 3/4 atau 1 paket  rempah baryani adami
  • 4 1/2  setengah mug air
  • setengah mug susu cair

Cara-cara

  1. panaskan minyak sapi,...planta....kalau kurang boleh tambah lagi..planta boleh ganti dgn minyak masak.....kemudian tumis rempah tumis dan bawang besar....goreng hingga wangi..kemudian masukkan 1/3 daripada bawang yg telah diblend tadi..goreng hingga naik bau....semua ni saya tumis dlm rice cooker terus...
  2. masukkan rempah baryani...dalam 3/4 paket.....gorengkan sebentar.kemudian,masukkan pula air dan garam...kacau2 rata.
  3. masak sampai didih...bila dah didih..masukkan terus beras ..susu cair dan kismis...kacau2 rata..tanak hingga nasi masak.
  4. bila nasi dah masak, masukkan sedikit pewarna kuning dan satu mangkok kuah dari gulai ayam baryani..gembor2 kan nasi....biar rata..
  5. hias nasi dgn daun bawang dan daun sup yg dihiris..saya tak dek stok la pulaks...
  6.  hidang nasi dgn sayur pilihan dan ayam baryani...:)
(nota: kalau jenis tak suka bau rempah yg kuat...letak 1/2 paket rempah nasi ni pun dah sedap dah..yg lebih tu boleh letak dlm ayam)

Ayam baryani 

Resepi asal: nani@myrsdayat.myr
Resepi:quinnie@qasehququinnie.blogspot.com

 

Bahan-bahan 

  • 1 ekor ayam - potong 16
  • setengah biji bawang besar (hiris)
  • baki bwg merah+halia+bwg putih yg di blend **dr resepi nasi baryani batu pahat
  • 1 biji tomato saiz besar (belah 4)
  • 3-4 biji cili hijau
  • 4 tbsp tomato puree
  • 1tbsp sos tomato
  •  susu cair- masukkan semua baki susu cair lebihan dari nasi baryani
  • sedikit gheedan planta secukupnya
  • sedikit rempah tumis ( 1 kulit kayu manis, 1 bunga lawang, 3 bunga cengkih, 3 buah pelaga)
  • 1 paket rempah baryani adami
  • garam,gula,secukup rasa 
  • cili padi secukupnya..ikut tahap kepedasan masing2..sebab rempah ni tak pedas...tumbuk cili tu..

Cara-cara

  1. panaskan minyak sapi dan planta ...boleh tambah minyak masak...(anggaran rata bwh periuk)
  2. tumiskan rempah tumis dan bawang yg dihiris.biar bwg agak garing sedikit
  3. masukkan baki bwg2 yg diblend.kacau sampai naik bau
  4. masukkan rempah baryani...gaulkan.
  5. masukkan tomato dan cili hijau.cili tu takyah hiris.masuk sebijik2..
  6. masukkan pula ayam dan kacau2 rata....masukkan sedikit air jika perlu....kemudian masukkan sos tomato dan tomato puree...kacau2 rata.
  7. tutup periuk,biarkan lebih kurang 10-15minit supaya ayam  tu mesra...tambah air jika perlu..isi skit je...
  8. kemudian masukkan susu cair..baki dari lebihan nasi tadi..tambah lagi air jika perlu..masukkan garam dan gula....tutup balik periuk....masukkan juga cili padi yg ditumbuk...
  9. kacau2 gulai tadi..takut melekat ayam nya kat dasar periuk....masak hingga ayam empuk dan terbit minyak kuahnya..kuah baryani ni lebih sedap kalau pekat skit...tapi masih berkuah....nak terbitkan minyak tu...pelan kan api....
  10. dah siap...ambik kuah nya semangkok kecil dan tuang dalam nasi baryani...
(nota: kalau rasa rempah tu kurang..tambah baki rempah dari nasi tadi utk gulai ayam ni...dia nasi briani ni sedap kalau nasi dia rempah sederhana je rasa dia dan lauk ni rasa kuat skit rempahnya..baru la balance bila makan tu rasa dia...ini ikut selera saya la...saya kalau tengah2 masak tu rasa cam kurang je rempah nya..saya tambahkan aje lepas tu reneh biar terbit minyak.....)
     Tumis Sayur kacang

    Resepi:quinnie@qasehququinnie.blogspot.com

    Bahan2

    1 ikat kacang panjang dipotong serong
    1 biji kentang dihiris
    3 cili padi dihiris
    1 bawang merah dihiris
    2 bawang putih dihiris
    sedikit serbuk kunyit dan garam
    1 telor
    sedikit air
    sedikit sos ikan


    Cara2

    1. mula2 panaskan skit minyak dlm kuali..kemudian..masukkan kentang....masak hingga kentang tadi garing...kemudian masukkan bawang2...bila dah kuning skit bawang2nya..masukkan skti serbuk kunyit dan garam...

    2. kemudian..masukkan sedikit air...masukkan kacang panjang dan kacau2 rata...masukkan telor..pecah2 kan telor tadi....masukkan sos ikan...rasa masinnya....

    3. kacau hingga sayur layu....dah siap..boleh la dihidang sayur tadi dgn set nasi baryani...:)

     SELAMAT MENJAMU SELERA DENGAN GEMBIRANYA...HAHAHAHA!!!

    26 comments:

    Amie said...

    alhamdulillah..... kenyang! lain kali buat lagi ye Qunnie.... nak tapau pulak!

    quinnie said...

    hahhaha...kak amie..kalau saya masak baryani ni..memang berderet yg nak tapau...kekkeke

    ady said...

    as-salam
    menyelerakan pagi2 tengok nasi baryani dan ayam baryani tu..terasa kat tekak...

    quinnie said...

    ady...memang sedap resepi mrs dayat ni..memang saya dah bertahun guna resepi ni je...kalau ada peluang cuba buat ady...hehhehe

    Anna Qawina said...

    tengahrai ni kita datang yer...yummy

    quinnie said...

    anna..dah habis le...kekeke

    ♥♥azatiesayang ♥♥ said...

    salam Quinnie..dah trbau briyani sampai ke umah k.atie larrrrr.Nie dtg bwk pinggan ngan mangkuk,nk tapau nasi ngan lauk tu semua..

    tun_telani said...

    tun lagiii lama x makan beryani.. tak tahu la beza beryani biasa ngan beryani batu pahat nih. biasa wat beriyani ikut direction kat blkg peket rempah dia.. hihihi...

    quinnie said...

    kak atie..masing2 nak tapau ek...hehhhe

    quinnie said...

    tun..lain kali buat cara ni tun...memang mantop rasanya...hehehhe

    Sue @ Nenie said...

    Salam Quinnie..rajinnn nya adik kita sorang ni...satu set lagi...Kak Sue pun dah lama tak makan nasi briyani..kalau buat pun yang simple2 je guna rempah Faiza tak pun adabi...

    Oh, rempah adami pun makin glemer sekarang tapi agak susah di pasaran kan...Tak taulah takut tak terperasan/terlepas pandang kat pasaraya...

    quinnie said...

    kak sue..glemer ek rempah ni..saya baru je berkenalan dgn rempah ni..kira o.k la dgn tekak saya ni..hehehhe..saya pun beli kat muar...

    nuwairani ismail said...

    pagi2 lagi dah tayang beriyani...aduh.....bestnye! teringat nasi beriyani ayam tandoori di upm dulu... kite pernah makan mee bandung adami. katanya, jenama tu la paling sedap di sana. jenama lain x tahu la mcm mana rasa.

    quinnie said...

    nuni..oh iye ke? baru tau ni....lepas ni memang nak beli byk rempah briyani ni..kekekke..sini memang tak dek jual...:)

    cik cek said...

    Tetiba teringin lak nak makan nasi beriani...lama tak masak dah...:D

    Puan Ros @ Sinaranmenu.blogspot said...

    Kak ros nak order untuk lunch hari ni boleh ke??Jejaka2 handsome kat sebelah tu dah makan ke belu eh????

    Zaliedana said...

    Assalam kak,alahai sedapnya nasi beriani nih akak..Sy dah lama xwat nasi beriani..Kalo g johor blhlah beli rempah nih kan,kat sini xpernah nmpak lak..

    Nurul said...

    Kak Q,
    Sedappnya nasi beriani tu.... nasib nurul sampai cni br jer lepas lunch,kalau tak terliur jg... ;)

    quinnie said...

    kak cek..kalau dah ada rempah nya apa ditunggu lagi...hehehhe

    kak ros...itu jejaka ka? hahahha...kalau ada kat dpn mata memang kita yg volunteer nak suapkan..kekkeke

    ct..itu la kan...susah skit nak carik rempah ni...huhuhu..

    nurul..memang sedap nurul...saje nak membako semangat nurul suh masak jugak..kekekek

    Deliah's Deli said...

    rajin nye :) sedap semestinya :)

    quinnie said...

    dell..kita tang makan memang rajin...kekekke

    Qhaifa Nur said...

    salam singgah

    jauh datang nasi beriyani dari batu pahat, tapi tak dinafikan nasi beriyani belah2 sanun memang teh best kan...

    dah follow jom follow back
    qhaifanurin.blogspot.com

    quinnie said...

    qhaifa nur....terima kasih singgah sini...memang betul tu..nasi briani daerah sana memang sedap..:)

    Nieza said...

    teringin nak mkn...tapi tak ada rempah tu..huhu tumpang mkn sini lah yer...hehe

    Diana @ Melley Mey said...

    sedapnya tgk set nasi tu quinnie... terus teringat keenakan nasi beriani kat bp... sedap2!!

    quinnie said...

    kaknieza..alahai sian dia...rasanya rempah ni ada jual online....;)

    kakdiana....kalau dpt makan yg ori dari sana mesti lagi best kan...:)

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...