Monday, 17 October 2011

Yorkshire pudding


Sedapnya yorkshire pudding ni..suka saya..makan panas2 memang best...makan dgn jem je..dah tak sempat nak buat inti..hehhehe...dah lama teringin nak buat YP ni lepas tengok kat rumah kak ros@sinaran menu..lepas tu tengok kak diana pun buat jugak hari tu..lagi la bertambah2 keinginan nak buatnya...lepas tu bahan2 pun simple dan nak buat pun mudah..godek2 je..hehhehe...saya punya YS ni nampak cam hangit skit atas dia ...tapi sebenarnya tak hangus pun..sedap makan kulit dia gelap2 cam gini..tak sempat nak tunggu dia turun berlubang kat tengah tu... terus sapu jem..lepas tu masing2 duk angkut nak makan...itu pun cepat2 tangkap gambar..kalau dak tinggal pinggan je...hehehhe

sebenarnya saya buat YP ni malam hari apa ek..lupa dah...kena jugak buat sebab dah terbayang2...dah jadik macam igauan ngeri lak selagi tak buat...hahhahaha.....tak lena tido rasanya..kekeke.....saya guna resepi kak ros...terima kasih kak atas resepinya...saya copy n paste resepi ni dari blog akak ye...lain kali nak buat yg inti pulak..tapi kan makan dgn jem sedap betul la....hehhehe


pstt...semalam makcik suh buat lagi..tekejut saya..tak sangka dia suka..hahhaha....siap gi citer kat kawan2 kelas tafsir dia....semalam anak buat apa tah nama dia...skit nye sedap..nak sebut nama nya pun tak tau...hahhahaha

Yorkshire Pudding

Resepi: kakros@sinaran menu

Bahan-bahannya:

*170 grm tepung gandum
* 180 ml susu segar(pagi kita guna susu sepenuhnya,petang kita guna susu campur cream sebab susu dah habis)
* 120 ml air biasa
* 2 biji telur
* Secubit garam
* minyak masak secukupnya

Cara memasak

1-Pukul telur sekejap,masukkan susu dn air dan pukul lagi dalam 2/3 minit.
2- Campurkan tepung gandum dan garam didalam mangkuk dan buat lubang ditengah.Tuang adunan telur dan susu sedikit demi sedikit dan kacau rata.Kacau hingga adunan sebati dan tapis kedalam mangkuk yang bersih.
3-Panaskan oven dgn kepanasan 220c.Masukkan lebih kurang 1sudu kecil minyak masak kedalam acuan muffin.Pastikan seluruh acuan juga disapu minyak.
4-Masukkan acuan muffin kedalam oven dan tunggu hingga minyak betul-betul panas atau kedengaran bunyi sizzle dan berasap sikit.
5- Keluarkan acuan tadi dari oven dan tuangkan adunan pudding hingga penuh.Masukkan semula kedalam oven dan masak dalam 10 ke 15 minit dan pudding kelihatan keperangan.

(nota: saya pulak tak dek susu fresh...jadiknya saya ganti dgn susu cair...100 ml susu cair dan sukatan air tu saya tambah jadi 200ml utk dapatkan sukatan semuanya 300 ml...lepas tu suhu oven saya 200c...)

17 comments:

Cheq Sue said...

Q...cheq sue buat malam tadi, tapi silap haribulan daaaa.... xtvt masak2 semalam semuanya ke laut.. huh

izahdaut said...

alamak... bila kak q kata sedap ni yg tak sabo nak try ni.. rasa dia lembut2 ye kak q. nak try buat lah kot anak2 suke,. haishhh makan lagii.. haha

quinnie said...

sue...kita ingat nak buat lagi hari ni..kekeke..hujung minggu memang la...hari berjalan..hehehhe

quinnie said...

izah..sila lah buat...hahahha..sedap wei...budak mesti suka sebab taruk jem tu...ha..a dia lembut2...rasa cam lemak susu skit..

Puan Ros @ Sinaranmenu.blogspot said...

Salam pagi..dah keluar da...mesti queen kat england tu suka sebab kita ramai-ramai suka dia org punya traditional food ni...Tapi kita semua dah derhaka kat dia sebab nmakan dgn filling sesuka hati kita..!!!!Kita punya mulut kita punya suka la kan quinie???

quinnie said...

kakros..lama menunggu ek...buatnya dah lama dah...kekekke...memang sedap la makan dgn jem..hari ni nak buat lagi...hehhehe..terima kasih kak ros kerana kongsi resepi..:)

bila dah makan baru la tak terbayang2 Yorkshire pudding ni..kekekke

CT Delima said...

As'salam Quinnie

first time tengok ni. dah ramai kata sedap kompom memang sedap ni kan. tapikan kalau k.ct dapat buat sendiri lagi bagus kan dapat juga merasa kesedapan yang macam puan ros cakap :)

izinkan k.ct copy resipi dulu lah ya, insya'Allah nanti nak cuba buat juga :)

quinnie said...

kak ct..saya pun 1 time tengok masa kakros buat hari tu..hehhehe...senang je nak buat nya kakct...jom pakat ramai2 buat YP ni...hhehehe

ady said...

as-salam
nmpk sedap pudding ni..1st time tengok pudding macam ni...

tun_telani said...

wahh.. tun duk termenung2 je nengok nih..mcm x buat, tp x buat2 gak. hehe

nuwairani ismail said...

erm...hari tu pon ada tengok di dapur kak diana...tapi x sempat nk tengok resepi betol2...tengok bahan2 pon macam senang pulak...

Amie said...

sama macam Nani gak... hari tu dah makan YP di rumah Diana, ni datang nak tapau di sini pulak...nak bawa balik sikit ye Quinnie...

Sue @ Nenie said...

Salam Quinnie...haaaa dah sampai sini pun puding ni...Akak hanya simpan resipi saje, tak tau bila sampai serunya

EmbunRosaliza said...

Assalam Q, sedapnya puding ni, bila lah nak cuba nih

quinnie said...

ady..nama je puding tapi bukan puding pun..macam kuih je..hehhehe

tun...kalau buat ni makan mesti byk...tambah2 klau cicah ngan jem..laju je...kekekke

nuni..memang senang nak buat YP ni...:)

kak amie..hari ni saya buat lagi...tapi 2 bancuhan..kekekke

kak nenie...bila2 boleh buat ni..senang je...:)

kak rosa..makan ngan jem best kak...:)

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum quinnie..
sedap kan yorkshire puddings nie... mmg x jemu makan... irfan lg ler.. kalu bole hari2 dia nak mintak.. :D

quinnie said...

hahhaha..kakdiana..nasib senang nak buatnya kan..saya pun duk ulang buat ni je...aduiii...kalau dpt makan dgn jem..berketul2...hehhe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...