Saturday, 22 October 2011

Nasi sos tiram


malam apa ek..lupa dah...adik nak makan nasi..nasi plak yillek..saya malas nak masak lauk pauk tetengah malam..lepas tu teringat kat resepi nasi sos tiram kak ros@sinaran menu ni...nak buat pun mudah..masuk je semua dalam rice cooker...hehheheh...rasa nasi ni macam nasi berkicap...budak2 memang suka la kalau nasi macam ni....saya pulak lain kali kalau nak masak lagi saya nak tumis dulu bahan2 ayam tu biar bangkit bau bawang2 dan bahan2 perap tu.....

apa2 pun terima kasih pada kak ros atas resepi mudah ni....saya letak resepi ni kat blog saya ye kak..lain kali senang saya nak buat rujukan...terima kasih kak ros..:)


Nasi sos tiram

Resepi: kak ros@sinaran menu
by: quinnie@qasehququinnie.blogspot.com

Bahan-bahannya:

* 3 1/2 cawan beras
* 6 keping ayam (P.Ros guna drum stick)
* 1/2 biji hirisan bawang besar
* 3 ulas bawang kecil dipotong halus
* 2 sudu besar kicap pekat
* 1 sudu besar kicap cair
* 3 sudu besar sos tiram
* 1 keping kiub pati ayam
* air secukupnya (bergantung jenis beras)
* Oyster mushroom 6 biji (rendam dgn air suam selama 1 jam)
* 2 sudu minyak masak

Cara memasak

1. Basuh ayam hingga bersih dan buang semua lemak-lemaknya.
2. Dalam mangkuk campurkan semua bahan sos serta minyak masak dan masukkan ayam.Gaul sebati.Masukkan pula  potongan bawang kacau dan perap selam 1 jam
3. Basuh beras hingga bersih dalam rice cooker.Masukkan ayam yang diperap tadi dan siram mangkuk sos dengan air dan masukkan air kedalam periuk nasi.Pastikan air menutupi keseluruhan ayam dan beras.
4. Hancurkan kiub ayam dan tabur kedalam periuk nasi,kacau sedikit dan pasang suinya.Masak la seperti memasak nasi biasa.
5. Apabila nasi dan mendidih buka periuk  dan kacau nasi dan balik2kan ayam.Tutup periuk dan biar hingga nasi masak.
 Tabur daun bawang semasa menghidang. 


(nota: kalau jenis yg suka bau2 bawang...elok tumis dulu bahan2 ayam tu...biar bangkit bau lepas tu baru masukkan air dan beras.....untuk resepi ni saya tambah skit bawang putih dan minyak bijan....dan carrot sebagai sayur...tak dek daun bawang....kalau rajin buat bawang goreng....saya masak tengah2 malam..memang malas waktu tu..makan dgn tomato jek...hehhehe)

12 comments:

Naz / Nadz COSK said...

Assallamualaikum Q..
Nasi sos tiram..emmm looks simple.. Wahhh..kak Naz suka yg tomato dlm plate tu..

Yana Shaiful said...

simple je kan..suka msk yg simple cani..klu yana msk mst nk tumis jgk..lg best klu dpt bau tumisan bawang..membangkitkan selera :=)

Ida,Japan said...

dah b/fast tapi bila tgk nasi Q ni lapar la lagi...mintak sepinggan q

lina_pg said...

assalam Q, nasi sepinggan..dap2 tuh.Wat branch la(bf+lunch)

EmbunRosaliza said...

Assalam Q, sedap nampak nasi n nak msk pun simple, janji adik dpt mkn kan

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum quinnie...
nak nasi sos tiram sepiring... hehheee... sedap nmpknya tu quinnie... simple n sedap!

Amie said...

Assalamualaikum Qunnie,
kreatifnya pilih menu masakan.... ni yang tak jemu datang bertandang ke mari... he he he...muka tak tahu malu ni... tumpang semulut ye, macam sedaplah pulak nasi sos tiram tu....

Nurul said...

Kak Q,
Simple jer masak nasi ni... lauk pun dah dok dalam tu... bleh juga sesekali masak camni... :)

Puan Ros @ Sinaranmenu.blogspot said...

Wah..dah sampai nasi ni kat dapur quinie ya.Betul kata Quinie ikut la selera masing2 bila nak masak tu .Kita semua boleh kongsi idea kann???

nuwairani ismail said...

kak q ni rajin masak nasik tumis...nani pulak serba salah nak masak nasi macam ni sebab makan 2 orang je kan...kene tunggu ada program makan2 la baru boleh masak banyak2 mcm ni..kalau tak pon tunggu balik kg ke...

T said...

Hi Q,
Your food sangat-sangat menyelerakan. yum, yum, yum...

by the way, what's the URL for MyResipi forum? Nak menyibuk jugak. hehehe

quinnie said...

kaknaz..saya pun suka makan tomato mentah...hehehhe

yana...sama la kita..ni mesti geng hantu bawang..hehehhe

kak ida...saya pun selalu macam akak jugak...bila tengok menu org..perut lapar balik...kekekke

kak lina...hhahahha..ingatkan benda la branch tu..kekekke...

kak rosa..kalau tengah malam2 buta memang elok masak ni je...semua dah ada kat dalam...hehehe

kakdiana..irfan mesti suka ni...budak2 suka la nasi berkicap cam gini...:)

kak amie...alahai...menu akak lagi best tengok...macam2 jenis ikan...:)

nurul..nanti leh masak..budak mesti suka nasi cam gini..:)

kak ros..terima kasih atas resepi ni..saya memang dah lama nak cuba resepi cam gini..tapi bila tengok akak masak hari tu terus tertarik...:)

nuni..masak skit pun boleh...kita pun masak separuh je...hehhehe

oldjeans...lama betul la tak nyembang ngan u..meh la join kitaorg....http://forum.myresipi.com/

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...