Sunday, 30 October 2011

Rendang ayam gaharu


Rendang ayam gaharu ni saya buat minggu lepas..tapi tak sempat nak masukkan dlm blog..lagi pun sardis melihat gambarnya...hahahahha...aduiii...lepas masak tu letih sgt terus tido...tak tangkap gambar pun...last2 dah tinggal ni je kat dalam kuali...ambik jugak la gambar sebab nak jadik kan bahan bukti kita pernah cuba rendang ni...hehhehe

resepi asal dari che mat gebu...tapi saya salin resepi kat blog sape ye....mintak maaf sangat2...memang tak ingat langsung salin kat blog sape....seingat saya dalam  minggu tu memang ramai la yg tayang menu ni....cuma ingat resepi ni dari cmg je...

terima kasih pada cmg atas resepi ayam ni...saya cnp kat sini ye...mintak diizin kan....dalam resepi ni saya tambah rebung sebab nak perabih kan rebung dalam peti ais....elok guna rebung baru..sebab dia tak berbau...apa2 pun terima kasih pada cmg sekali lagi..:)

Rendang ayam gaharu

Resepi: che mat gebu
by:quinnie@qasehququinnie.blogspot.com

BAHAN-BAHANNYA :-)

1 ekor ayam, dipotong 18 bahagian, cuci bersih dan toskan
3 helai daun kunyit, buang urat dan hiris halus2
500 ml santan
2 camca besar kerisik
3 keping asam gelugor
2 camca besar rempah kari
1 1/2 camca besar cili kisar
1 camca besar gula melaka
Garam secukup rasa

BAHAN KISAR HALUS :-)
1 biji bawang besar
5 biji bawang merah
4 ulas bawang putih
1 1/2 inci halia
1 inci lengkuas
3 biji buah keras
1 inci belacan
5 batang serai, hiris halus
1 inci kunyit hidup
25 biji cili padi siam

BAHAN TUMIS :-)
1 batang kayu manis
2 kuntum bunga lawang
4 biji bawang merah, hiris halus
2 ulas bawang putih, hiris halus

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Satukan bahan2 kisar dengan rempah kari dan cili kisar, kacau rata. Panaskan minyak dalam kuali, masukkan bahan2 tumis dan tumis hingga harum, tambah bahan kisar tadi dan tumis hingga terbit minyak.
  2. Masukkan ayam, gaul rata dan masak hingga ayam kecut. Tambah santan, masukkan gula melaka dan garam secukup rasa. Kacau dan masak hingga pekat. Masukkan kerisk dan asam gelugor, kacau dan masak hingga rendang kering.
  3. Tabur dengan hirisan daun kunyit, dan masak sekejap. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan bersama nasi, pulut, nasi impit atau pun roti...

7 comments:

Naz / Nadz COSK said...

Q, sedapnya rendang. Akak mmg suka makan rendang tapi kekadang tu malas nk masak..hehehe... Q rajinkan.. bolehlah masakkan utk akak..hehehe..
Ermm..nasi khabsa di bawah tu pun nampak sedap. Kalau makan dgn rendang ni pun ok kan..gulp...*hujan2 lebat kat sini skrg, buat perut bekeroncong jer..

Amie said...

ada rebung sekali ye....alamak! teringat rebung dalam peti sejuk, entah berapa lama dah tak tengok...

rajin masak rendang ye, kalau semua bahan cukup memang suka nak buat...

izahdaut said...

Saya ada gak try buat rendang ni. Mmg sedap

Wattie said...

Sedapnya rendang tu....

nuwairani ismail said...

rendang yang letak kerisik memang sedap!

Anna Qawina said...

Q..ko nak rayer dah ke? tak sabar2 buat rendang nih..bak sepinggan, skali ngan pulut kuning yer..sedapnyaaa...

quinnie said...

kak naz..saya pun bukannya rajin sgt masak rendang...sekali sekala...hehhehe

kak amie..rebung lama tak elok masukkan sekali.nanti lari rasa rendang..heheheh

izah..kita tengok ramai yg cuba tu yg nak try..hehhehe

kak wattie...raya haji nanti bleh cuba masak..hehhehe

nuni..kita part masak rendang tu tak pe lagi..nak buat kerisik memang malassss...hehehhe

anna...itu ah...dah tak nyempat raya...hehhehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...