Monday 31 October 2011

Gulai lemak perut

bergulai lemak saje saya sekarang ni ye..hehhee



Bergulai lemak saje si quinnie sejak dua menjak ni ye? hehhehe...gulai ni saya dah masak 2 minggu lepas sebenarnya..baru ni ada masa nak masukkan kat blog....masa ni tak belajar lagi masak gulai lomak nogori...yg ni ikut resepi yg dah selalu masak...kekkke...perut ni pakcik tersilap beli...dia beli perut kerbau bukannya lembu..kalau dak yg jenis kerbau + lembu tu...perut dia memang keras skit dari perut lembu..memula ingat nak buat kerabu perut..tapi bila dah tersilap beli ni..tak boleh nak buat apa lagi dah le..kena digulaikan jugak la jawabnya....

perut lembu dia lembut skit dagingnya berbanding kerbau ni..lagi satu warna perut lembu mesti putih bersih..kalau yg kerbau ni dia kuning2 skit...nak rebus pun kena cam masak tulang..kalau dak keras..jenuh nak telan....bau dia pun kuat skit dari biasa...tu yg kalau dpt perut jenis cam gini kena la tambah2 kan daun limau purut ke kunyit ke..nak hilang bau..kalau dak masak dgn rebung...

k lah panjang lak cerita nya..meh tengok resepi....:)

Gulai lemak perut

Resepi: quinnie@qasehququinnie.blogspot.com

Bahan2

1/2 kilo perut
4 hiris halia
5 helai daun limau purut
3 helai daun kunyit
5 serai- diketuk lumat
santan
garam ..gula dan serbuk kunyit
1 asam keping
 sedikit belacan

bahan kisar

1/2 bawang besar
3 bawang putih
1 inci halia
2 buah keras
15 cili padi

Cara2

1. mula2 rebus dulu perut..masukkan air...perut dan halia yg dihiris...rebus selama 1 1/2 jam kalau guna perut kerbau..kalau lembut...dlm 40 minit dah o.k rasanya...lepas tu basuh perut dan hiris2 halus...kemudian masukkan kedalam periuk.

2. masukkan juga bahan2 kisar....serai...serbuk kunyit...asam keping..santan..masak hingga terbit bau dan perut lembut...biasanya saya masak dlm 20 minit cam tu..kacau selalu supaya santan tak pecah...

3. kemudian masukkan garam dan gula skit...taburkan sedikit belacan...dan masukkan daun kunyit dan daun limau purut..masak lagi hingga daun2 layu dan naik bau....dah masak..boleh la tutup api...sedia dihidang dgn nasi putih...:)


7 comments:

Torviewtoronto said...

lovely site came from Deliah's nice to meet you

Puan Ros @ Sinaranmenu.blogspot said...

Kak ros suka kerabu perut...masak gulai pun sodap...boleh la buat lunch hari ni.

Wattie said...

Salam Quinnie,
Masak lemak ni akak kurang sikit tp kalau kerabu perut mmg laku kat rumah akak

Ida,Japan said...

serious Q....lama dh tak mkn perut2 ni...makluim la he..he..mintak sikit bole

ady said...

as-salam quinnie
wah enak ni.. ady suka peruk masak macam ni.. lazat..

Nurul said...

Kak Q,
tak pernah nurul mkn perut kerbau lg... hehe ;)
Tumpang makan...

quinnie said...

torview...nice to meet u too..:)

kakros..hajatnye hari tu memaang nak buat kerabu..last2 kena tukar menu...hehhehe

kak wattie..kitaorg kat rumah ni masak apa pun suka kalau perut ni...hehehe

kak ida..alahai sian dia....tak pe.kalau balik sini leh makan byk2...hehhehe

ady....memang rugi kan kalau ada yg tak makan perut ni...hehhehe

nurul....sama je rasanya nurul...perut kerbau or lembu..tapi yg kerbau ni kita boleh kenal sebab dia keras skit..kalau lembu dia lembut....:) tu kalau nak beli kat pasar..carik yg putih bersih tu..kalau warna dia kuning2 tu tak yah beli...jenuh balik nak masak...kekkke

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...