Monday, 30 April 2012

FRUIT TARTLETS

Tart sulung...hehehhe..tak berapa kemas ..eloknya guna nozzle masa paipkan dia tu baru cantik....

sedap kalau letak byk buah....tang sos dia tu saya suka....sedap!!! sikit nye penuh inti kastart tu..hehehhe

jenuh nak perabih sebab kita sorang je makan..huhuhu

Assalammualaikum...mula2 sekali nak ucapkan terima kasih pada semua yg sudi singgah sini dan memberi komen di blog saya ni....saya saje ambik cuti 2-3 hari..:) .nak kurangkan makan sebenarnya....kekeke...dalam proses... cam gitu la...harap2 berjaya la ye...jadinya terpaksa la puasakan sekali blog ni kalau tak asyik nak makan je....hahahhaha....kalau terlewat buat kunjungan balas tu harap maaf la ye...apa2 pun nanti saya akan berkunjung jua..mungkin lewat sikit je...:)

lagi satu masalah yg buat mood merudum ni....program mozila kat pc saya ni macam meragam la pulak....tak boleh nak klik yg bahagian atas....function semua tak leh pakai..jadinya kena la bukak google crome ni pulak....dah update yg baru pun sama je kejadiannya...tu yg buat mood ke laut jugak tu..hmmmm

o.k lah...saya nak cerita pasal entry hari ni...tart ni saya buat minggu lepas..nasib buat separuh je..saya sorang je yg tukang makan...kekeke...yg lain tak minat resepi2 mat saleh ni....tu yg saya jarang nak masak masakan mat saleh ni..kek2 pun makcik dah sound kata dia dah jemu nak makan kek..alahai..jadinya...bila saya betul2 teringin nak makan je baru saya buat....itu pun tunggu kalau cousin balik sini...boleh la makan dgn dia....kalau dak membazir je tak dek sape nak makan...membuatnya rajin..tapi tukang makan tu tak dek...cam ne? hehhehe

berbalik pada resepi...ini resepi kak nis@myr.sape2 yg pernah berborak dgn kaknis ni tau ..kak nis ni kelakar orgnya...hehehhe...ada blog tapi dah lama tak update...lupa password katanya...hahhahaha....terima kasih kak atas resepi ni..saya suka sgt..tambah2 tang sos/inti dia tu..sedap sgt...terima kasih kak....dan tak lupa jugak buat anna qawina kerana byk turunkan tips untuk membuat crust/ kulit dia tu...memang byk membantu...kalau tak memang hangit le...kekekke....anna kita cnp tips dari blog awak ye..supaya senang sebagai rujukan kita dimasa depan...terima kasih banyak2...moga murah rezeki semuanya..:)


FRUIT TARTLETS

Resepi: kak nis@my (terima kasih juga pada rinn tuan punya resepi)
cnp tips : anna qawina
by: quinnie@qasehququinnie.blogspot.com


Apa Yang Diperlukan:
250 gm butter, suhu bilik
120 gm gula ising
2 biji kuning telur
440 gm tepung gandum, diayak dahulu
1 tsp esen vanilla

Cara:
1. Adun semua bahan hingga menjadi doh. Gelek diatas papan pencanai setebal 5mm.
2. Susun acuan tart diatas dulang pembakar. Ambil sedikit doh lalu tekapkan ke atas acuan, tekan sedikit untuk memasukkan doh tersebut di dalam bentuk acuan & trim dengan pisau di tepinya. (lihat gambar dibawah)
3. Panaskan oven pada suhu 175C.
4. Cucuk dengan garfu di tengah2 doh tersebut lalu bakar selama 20min atau sehingga kekuningan.
5. Keluarkan dari oven & tunggu hingga sejuk sebelum menanggalkan pastri dari acuan.

Kastard:
2 tbsp tepung gandum
2 tbsp tepung kastard atau tepung jagung
8 tbsp gula kastor
2 cwn (500ml) susu segar
2 biji telur
2 tbsp (30 gm) mentega

Cara Membuat Kastard:
1. Campurkan tepung gandum, kastard & gula dalam periuk yg kecil.
2. Campurkan hanya 2 tbsp susu daripada 2 cwn susu tadi & kacau rata.
3. Masukkan telur sebiji2 & aduk rata lagi.
4. Lalu masukkan selebih susu segar tadi & kacau lagi hingga larut.
5. Kacau adunan ini di atas api yg kecil hingga agak kental. *Peringatan* : adunan ini mesti sentiasa dikacau supaya tidak berbentil2. (rinn menggunakan kaedah memasukkan didalam gelombang mekro dengan suhu tinggi hingga pekat. Buka peti mekro sesekali lalu kacau supaya tidak berbentil2, apabila tampak likat, keluarkan & masukkan mentega lalu kacau hingga sebati)
6. Apabila sudah kental, alihkan dari api lalu masukkan mentega tadi & aduk lagi hingga sebati.

TIPS DARI ANNA

Cara-cara :
  • Ayak gula icing ke dalam mangkuk besar.
  • Menggunakan senduk kayu@whisker, pukul gula icing & mentega hingga sekata. Jangan pukul lama sangat.
  • Masukkan telur & pukul lagi sekejap.
  • Masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit hingga membentuk doh, gaulkan dengan tangan biar sebati.
  • Kalau lembik sangat boleh tambah sedikit tepung lagi.
  • Bulat2kan doh sebesar ibu jari & tekan ke dalam acuan tart, biar sekata, potong tepinya dengan pisau agar rata, cucuk dasarnya dengan garfu.
  • Buat sampai habis & bakar menggunakan suhu 170'C lebih kurang 15-20 minit@sehingga masak (warna perang2 sikit) *Guna api atas bawah dulu 10 minit, kemudian api bawah sahaja sehingga masak.
  • *Kalau tak sempat habiskan boleh simpan doh dalam plastik & tutup rapat, simpan dalam peti sejuk.
  • *Adunan ni akan menghasilkan lebih kurang 100 biji crust saiz kecil.
  • Simpan crust dalam bekas kedap udara.
Edited :ACUAN TART NI TAK PAYAH OLES MINYAK/MENTEGA, DAH MASAK TERBALIKKAN JE & CRUST TU KELUAR DENGAN ELOK 



18 comments:

atie @ ejay said...

samalah kita mengetart nih hihi tp tak sempat nak ngepos entri lg hihi

ijayuji said...

Salam kak q! tar yg ni belum kita buat sbb kurang minat dgn inti kasted kalau nak buat kena gantikan inti lain selain kasted ehehe.. tp kalau kasted di letak atas roti pastu bakar kita mmg suke yg tuuu kikikiki...

quinnie said...

atie..ooo sama2 buat tart ye..hehehe..

ika....sedap inti kak nis ni...kita sampai mejilat sudu..hhahhah

Pen Biru said...

ini yg baru dinamakna tart buah..buah anggur tergolek2 atas tart tu..

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Adoi bagai dijanji2 akak pun buat tart ptg semalam tapi inti chocolate. Belum buat N3nya lagi

Rohah said...

nak cuit dulu anggurnya...hehe

tun_telani said...

tun sampai skrg x beli lagi acuan tart tu.. hihi.. last time wat tat telur dlm ramekin. hahahha..
xde org nk makan?? haa.. meh2.. bg kat tun ^^

Chik Mimi said...

Q bestnya,akak bab nak buat tart shell tu yg M sangat ,akak order je tart shell heheh nasib ada kawan yg buat

Bicara Kak Noor said...

salam quinnie lazat nye akak tengok buat2 tu macam nak makn je semua nya tergoda lah teringin nak buat ni hehee

Yana Shaiful said...

Yana pnh bt tat telur jerr pastu acuan trus simpan rapi hehee..best jgk tat nii..nnt nk try lah..

*sama lah dgn yana klu msk ala2 mat salleh skit, yana sorang je kna abiskan..husben tekak melayu hihii.. pasni klu xabis kita share 2 je lah ekk ^__^

Watierman said...

Assalam Dik Q....nak mengetart...tu lah...kena ada tukang makan...lain kali kita kongsi ajelah berdua!boleh??

Wani said...

assalamualaikum.....

lamanya x singgah dapur korea ni hihihi... ya Allah dah tayang fruit tartlets .. serius bilo tengok tart ni teringat buah strawberry dah 3 hari terperap dlm peti ..alamak tu la gatal tangan p beli buah strawberry ..haha;D aiyoo bila nak buat ... mula2 fikir apa la nak buat dgn strawberry neh... sebelum tu hantor sini seketoi 2 .. ;pnak merasa dulu baru blh buat

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum quinnie...
wah rajinnya quinnie buat tart tu... akak jer x perna lg buat sndiri... beli jer memanjang.. hehehee

CT Delima said...

As'salam Quinnie

Lor nak berdiet ker..hehehe. k.ct ni makan hari2 tapi badan ni kecik molek jer tak nak besar macam orang lain, payah juga kan, camana nak berisi pun ta tahu..hehehe. sedapnya tart kalau buat ni ada juga yang suka Q.

Samalah dengan k.ct kalau Q tengok dah lama juga k.ct tak buat kek2 kat blog kan. anak2 dan sumai dah jarang nak makan sebabnya dah jemu. bila teringin nak makan tu buatlah jg tapi 1/2 adunan aje.

Nuwairani Ismail said...

perghhhh! nampak seksi gile tart tu...siap berkuah2 lagi...kite suke mkn western gini. tp kwn2 tak berapa suke..itu yg kdg2 malas nak buat.

Shahriah Abdullah Novelis said...

SAlam dear.. kalau puasa bagi akak ajelah.. tak boleh puasa ni hehhee....

quinnie said...

kak paty..wah inti coklat ye..saya hari tu lupa nak letak ganache coklat tu sekali..huhuhu

pb..kalau diikutkan nak letak lebih lagi..dah tak muat la pulak...kekekek

rohah..hehehhe..memang pilih yg gemuk2..kekekek

tun cayang...kita pun takbeli acu..hahahha...guna papercup ni je..lepas tu letak dlm loyan muffin yg saiz m tu kot..hehehhe

wah kak mimi..kalau saya pun mau beli je shell tu kalau ada yg jual kat sini..hehehhe...

kaknoor dia bila ada buah yg rasa best tu kak..kekekek..tapi inti kastard dia pun sedap sebenarnya...:)

yana..dia kalau sorang je tukang makan tu yg jadik lemau je rasanya nak membuat selalu kan? hehehhe

kak watie kalau dekat bleh je bagi..hehehhe

kak diana..la ye ke? cam tak caya je akak beli...hehehhe....senang je kak buatnya rupanya...tak la rumit sgt...kkekek

wani..kita pun jenis rajin membeli last2 tak buat ...hahahah

kak ct..syoknya kak..makan byk tapi tetap maintain kurus...huhuhu...saya ni kena sekat2 skit skang ni...tak bleh diikutkan sangat makan ni...kekekek....sama la kak...masak kek tak dek sapa nak makan..huhuhu..untung sape ada budak kecik kan? hehehhe

nuni..gitu lak ye...muda2 lagi derang tak suka resepi mat saleh ni ye...hehehhe..kalau kita bila2 je boleh makan...ehehhe

kak sha..hehehhe...niat puasa je kak...tapi makan jugak...hahahha..adehhhh

Anna Qawina said...

QQQQQQQQQQQQQQQQQQQQQQQQQQQQQQQQQQQQ: lewaatttnye ai datang..jenguk2 menda dah yilek..hehe..
tq..tq sudi try dari blog kita..sedap kan..kita pong kalo buat tat buat sorang2 dok pulun..mau muntah buah..haha..tp suka tang kastad2 nih..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...