Tuesday, 17 April 2012

NASI GORENG IKAN MASIN THAI STYLE

yummyyy..:)

saya tambah telor utk menambahkan lauk...

nasi goreng ikan masin thai style ni dah berkurun dan bertahun saya salin kat myr...hehehhe....ni resepi dari che'iza ni tapi tak pernah masak lagi..heheheh....akhirnya merasa jugak...kebetulan makcik beli ikan masin yg sesuai utk masak nasi so boleh la kita cuba...hehhehe...sedap nasi ni..masa goreng memang ada bau2 kat kedai tu..kekeke..saya tambah telor dlm nasi ni utk menambahkan lauknya..lepas tu ada sayur2 yg kita skip sebab tak dek kat rumah...hehehhe...nak kuarkan mix vege malas la pulak..guna je la apa yg ada...kekekke...

anyway..terima kasih banyak2 pada che'iza...apa la khabarnya iza sekarang ni ye...dah selamat bersalin ke belum ni...moga iza dan baby sihat dan segala urusan dipermudahkan oleh Allah....


NASI GORENG IKAN MASIN THAI STYLE

Resepi: che'iza @myr
by: quinnie@qasehququinnie.blogspot.com

Bahan-bahan ( 2 org )

  • 3 mangkuk nasi
  • 1/2 labu bawang besar dihiris
  • 2 ulas bawang putih di ketuk
  • 8 biji cili padi diketuk
  • Ikan tenggiri masin sebesar 2 jari dipotong kecil.
  • 2 sb sos tiram
  • 1 sb nampla (sos ikan)
  • 2 helai kailan
  • 1 btg kacang panjang dipotong kecil
  • lobak merah di potong kecil
  • sedikit garam (tu pun kalau sos tiram tak masin)

Cara-cara

  1. Tumis ikan masin, tekan2 sikit dgn sudip biar dia hancur sikit2.
  2. Bila ikan masin nak garing masukkan bwg besar, bwg putih n cili padi. Tumis sampai naik bau masukkan sos tiram n nampla.
  3. Masukkan kacang panjang, lobak merah n nasi gaul rata. boleh letak garam sikit kalau sos tiram tu tak masin.Bila nasi dah nak masak baru letak kailan. Siap utuk dimakan....

18 comments:

kakna said...

selamat berkenalan..
sedap pagi-pagi ni kalau dapat sarapan nasi goreng ni.

tun_telani said...

morning kak Q!! nasi goreng ikan masin feveret hasben tun. tun x bape gemor sgt. jarang goreng nasi letak bawang besar, biasa tun letak bawang putih je.

quinnie said...

kakna...betul tu kak..hehehhe...sedap makan ikan masin pagi2..hehehhe

tun...ooo tak suka sgt ye ikan masin...kita kalau dpt memang suka sgt...ish..rugi la tun duk sana byk ikan masin terubuk..itu pun tak makan ke tun? rugi..rugi...kekeke

izahdaut said...

ada sos ikan memang lain rasa nasi goreng tu kan. wangi n sedap cam kat kedai. hehe

Rohah said...

salam quinnie,
sy ingat pun nak masak nasi goreng ari nie,tp bahan mcm tak lengkap jeww..tukar plan nampaknyee

adda syuhada said...

xpernah lgi wat nasi goreng ikan masin ni..kt umh yg ada ikan terubok masin..klu letak ikan ni aci x..kan xpasal2 sibuk ngn tulang dia lak kan..

KakAsma said...

Q,
mcm makan kat kedai lak kan..akak kalau gi kedai suka pesan nasi goreng ikan masin.
betul la kena guna ikan masin tengiri baru ngamkan..hish..macam nak buat gak nanti

Wani said...

2 minggu lepas asyik dok wat nsi goreng kampung je .. kali pertama buat tu ok lagi makan lalu je ... kali kedua buat makan pun dah tak lalu.. rasa dah puas hi3.. blh la buat menu ni pulak kena p cari ikan tengiri masin ... la pulak.. pu ke\at bawah tu nampak cam lembut je walaupun guna tepung gandum ..

Watierman said...

Assalam Dik Quinnie...Tq sudi follow Akak....Salam perkenalan...will come back to selongkar on your blog...hehehe!...Sedap nasi goreng tu Dik!

ummiaisyah said...

Salam Quinnie...sy pon pminat NGIM ni..bau ikan masin tu mmg pembuka selera..dh kenyang pon cam boleh masuk lagin kalo NGIM depan mata..heheheh

zila 4ever said...

salam q
kita pun sama x pernah buat sendiri nasi gorg ikan masin..klu ptg2 biasanya beli jew kt warung..he hehhee sbb malas la nie..kdg2 nk buat tp ikan masin pulak x terbeli...seedapppnya alahaiii..:)

Mas said...

nasi goreng ikan masin...
pedaassss lak tu..
memang licin sepinggan..he3

Qasey Honey said...

lapo terus bile tgk nsi goreng ni...mesti dh abis ni kan...tu la lmbt sgt spi ke sini...huhuh...sedap tu

rahel said...

Nasi goreng style apa pun mesti sedap kalau ada cili n ikan kering dalamnya...lapar lak tengok nasi goreng ni.

Nuwairani Ismail said...

kite tgh pantang nasik skrg. jadi, menu yg ada nasik ni memang kite kene tahan liur jela jawabnya...kene pulak kalo yg menu thai style ni. memang feveret dah. kene pulak yg pedas2...adus....

quinnie said...

izah..betul tu..nasi goreng letak sos ikan memang rasa cam kedai..kekekke

rohah..hhehehe..boleh je janji ada ikan masin..kekekek..kita pun tak ikut 100% resepi ni..kekeke

adda..wahhh terubuk masin sedap betul...goreng je la adda lagi sedap dari masuk dlm nasi..kekeke

kak asma..saya lak gi kedai tak pernah order nasi ni..hahahha

kak watie..terima kasih sudi singgah sini...:)

zila..itu la pasainya kita ni dah bertahun salin resepi tapi tak pernah nak cuba..hahahha

mas..pedas2 baru sedap makan..kekekek

qasey..dah lama habisnya..kekeke

rahel..btul tu..kekekek

nuni..patut la turun sampai 4 kg..hehehhe...kita pun start pantang sikit2 ni..ambik aura awak le ni..hehehhe

quinnie said...

wani..kita memang suka nasi goreng..hehehhe..yer pau tu janji air dia letak byk baru lembut...hehehhe

Wani said...
This comment has been removed by the author.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...