Friday, 20 April 2012

ANGLE HAIR GORENG ALA MAMAK


eh sedap jugak guna spagheti masak ala2 goreng ni...patut la ramai yg guna spagethi/ angle hair buat goreng2 ni...sedap rupanya...saya ada stok angle hair lebihan buat spagheti hari tu tapi tak habis makan sebab saya tak suka sgt makan angle hair ni dgn kuah spagethi...jadiknya duk terperam je la mee ni...baru2 ni tengok mamahawa buat goreng mamak..wahhh tertarik lak nak cuba...akhirnya..saya masak la...tapi terpedas la pulak..kekekke...

terima kasih pada mama atas idea nak masak mee ni..saya guna angle hair ganti spagheti...lebih kurang je kan benda nya cuma halus ngan kasar skit je mee nya..hehehhe..selain makan dgn telor ni..saya buat jugak makan dgn nasi putih ala2 nasi ambeng tu..kekeke...ada juga bahan2 yg saya tak letak sebab tak dek kat rumah...pandai2 la adjust sendiri ye kalau bahan2 tu tak dek...yg pentingnya segala mak nenek sos tu kena ada..baru sedap rasanya...utk bahan2 mentah tu bleh je kalau nak tukar kan...cam saya ni guna...sausage ayam je...hehehe..yg lain2 yillek kat rumah ni...hehhehe..dia kadang2 bila ada ayam ke udang ke idak pulak gatal nak masak...kekeke..adehhh..apa2 pun tetap sedap rasanya...:)

resepi asalnya maggie goreng mamak dari mas..tapi mama tukar pada spagethi...saya pun sama jugak  tukar mee nya..apa2 pun terima kasih byk2 pada mas dan mamahawa...:)


Angle hair Goreng Ala Mamak

Resepi asal: mas@duniaku
sumber: mamahawa 
by: quinnie@qasehququinnie.blogspot.com

Bahan :
3 keping maggi kosong - Mas guna brand Cintan
udang, daging atau isi ayam
2 biji bawang kecil - dihiris nipis
3 ulas bawang putih - ditumbuk
sedikit udang kering - ditumbuk
1 sudu besar cili mesin
1 sudu besar rempah kari
5 biji cili padi - dihiris 
1 sudu besar sos tiram
2 sudu besar kicap manis
2 sudu besar sos cili
sedikit sos ikan
garam dan gula secukup rasa
sedikit kiub ayam
kobis @ sawi
1 biji tomato - dibelah 6
1 biji telur
1 sudu kecil serbuk lada putih

Cara Memasak :
Panaskan air dalam periuk dan masak seketika maggi kosong hingga lembut dan angkat dan toskan. Masukkan dalam air biasa dan leraikan2kan maggi tu dan toskan. ( ini supaya maggi tu tak melekat2 masa menggoreng nanti ) Ketepikan.
Panaskan minyak dalam kuali dan tumis bawang kecil hingga wangi.
Masukkan bawang putih dan udang kering, kacau seketika hingga wangi.
Masukkan cili mesin, rempah kari dan cili padi.
Lepas tu bolehlah dimasukkan sos tiram, sos cili, kicap manis, kiub ayam, garam dan gula .
Biarkan seketika dan masukkan udang @ ayam @ daging dan tomato.
Biarkan seketika dan masukkan maggi kosong tadi yang dah ditoskan.
Kacau rata maggi tu seketika dan pecahkan telur dalamnya,tutup telur tu dengan maggi, biarkan sekejap dan masukkan terus kobis @ sawi dan sos ikan, kacau sebati semuanya dan last tabur serbuk lada putih.
Angkat dan hidangkan. Tabur hirisan daun saderi dan perahkan limau sebelum dimakan.

.

23 comments:

Rohah said...

salam padi jumaat,
Ada telur mata kerbau lagi tu,tinggalkan sikit ye,nak rasa.Org kat sini pun baru sarapan mee..hehehe

ady said...

as-salam Q
sungguh menyelerakan pagi2 tgk..ada telur mata lembu lagi..sedap tu..

Sheila Shafeareen said...

Salam slmt pg hemm ada mee juga yeee ok kita dtg bawa kuey teow goreng ni...tukar sukas ama suka :-)

Amie said...

Selamat pagi quinnie,
bestnta boleh tukar2 bahan... kreativiti memasak terserlah! Taklah jemu nak makan satu2 menu berasakan bahan yang sama saja kan Quinnie.

adda syuhada said...

sedapnya..pedas2 la best..adda plk mee ni kurang sbb nya pahit klu kapur dia tu byk..tp klu dh guna angle hair ni konpem2 la bleh telan sbb benda ni kan xrasa pahit..

Sari Yusa Ibrahim said...

Salam, saya pun suka goreng spaghetti ala2 mee mamak, dua pinggan boleh habis, hehe..

Shahriah Abdullah Novelis said...

Salam nampak pasta yang basah2 tu terus telan air liur.... :))

Anonymous said...

salam quinnie,singgah dtg nk minum,selalu dtg tengok2 jer!... ^_^ zila66

quinnie said...

rohah..tengok telor mata yg tertarik tu ye..hehhehe

ady..betul tu saya kalau makan mee kena ada telor baru puas makan..kekekek

kak shiela..untung nye kalau duk dekat ye..bleh tukar betul2..tak la dialam maya je..hahahaha

kak amie..kalau nak tunggu semua bahan ada memang tak masak la jawabnya saya ni..kekekek

adda..gitu pulak ye...saya mana2 mee pun tak kisah..hehehhe

sari..oo dah biasa buat ye..kita baru je nak belajar makan...:)

sharifah...hehehhe...betul tu basah2 memang sedap..hehehhe

kak zila66..terima kasih kak singgah sini..biasa jumpa kat myr je..hehehhe

kakna said...

salam..
kalau mee kakna selalu rasa berangin bila makan.kalau angle hair tak rasa berangin dan kenyang lama.boleh buat untuk tenggahari

quinnie said...

ooo gitu ye kakna...saya tahan je mana2 mee pun..hehehhe

Naz / Nadz COSK said...

Assallamualaikum Q..

Q, rajinnya mengupdate blog.. Sempat betul awak kan. kak Naz rasa hari2 mmg ada jer menu baru yg awak letak dan kadang2 tu sampai lebih dari 1 n3.. Cekap sungguh awak. Ni dah puji banyak2 ni, mana angle hair goreng akak?

Yana Shaiful said...

nyumnyumm sedapnya kak Q..yana ni antu spageti tau..msk je lah pe pun semua yana telan..nnt nk try goreng mamak ni pulak..tergoda tgk telur mata kat ats tuu ^_^

Mama Hawa/Mama Nani said...

Salam Jumaat Q..
ada lagi tak mee grg mamak??
blm mkn tgh hari lagi nie hehehe... bestkan :P

Cendana Kasih said...

tak tahan tgk telo mata tu... kegemaran sepanjang masa...hehehe

tun_telani said...

salam kak Q.. tun kalau mee goreng, layan je kak.. angle hair jarang beli sbb tun suka mkn spagetti yg gemuk2 tu lagi. last time buat mee goreng mamak sedap la pulak. mcm nk buat lg je.

Ayu said...

Assalam Q,
harap Q sihat selalu ya..apa khabar opah2 semua..heheh
spaghetti di goreng mamak..campuran orang italy & orang india..
agak2 keluar macam orang korea tak..wakakaka..gurau aje ya Q..

Akak nak ucapkan berbanayk terimaksih ya Q for the support you have given me during kejadian maling tempoh hari tu ..rasa dihargai dan terharu dikelilingi dengan teman2 yang caring..thanks so much dear..

Mas said...

salam kak Q,
lambat ari nie...he3
tetamu baru balik....
baru sempat ngadap lappy...

hmmm....klu angel hair...
mas tahu memang sedapp bangat goreng gini..
maceh sudi mencuba..
akak buat mas nak goreng angel hair gini lak..
cari angel hair dulu..

Tina Othman said...

wah best ni, selalu buat ala2 olio je, lain kali boleh lah buat mcm ni pulak

Nuwairani Ismail said...

kite ade sepaket lagi pasta! ntah bile la nak rasmikan ni...hadoi..

ijayuji said...

Salam kak! anyyeong!!! ehehe.. kita baru nak jalan2 ni kak, alahaiii sampai sini dah semput dahhhh ni! hihihi... angle2 hair ni kita ada lagi, leh buat mee goreng jugak ni kak, tp itu hari baru beli mee kuning 2 peket, kena abiskan mee kuning dulu :D

Wani said...

ini dah jadi resepi fusion hihi gabungan timur dan barat ... x pernah cuba buat lagi ..dah lama x wat spaghetti sebab kureng sikit tekak ni nak makan tu :D... tapi kalo dah jadi macam ni confirm terus makan ..ehh :P

Wani said...

ini dah jadi resepi fusion hihi gabungan timur dan barat ... x pernah cuba buat lagi ..dah lama x wat spaghetti sebab kureng sikit tekak ni nak makan tu :D... tapi kalo dah jadi macam ni confirm terus makan ..ehh :P

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...