Wednesday, 18 April 2012

SIZZLING MEE


dah bertahun jugak rasanya tak masak mee ni..hehehe...saya masak mee sizling ni sebab nak habiskan stok mee kuning....tak pakai  yee mee pun...rasa tetap sedap walaupun ada la beza skit kan sebab guna mee lain..heheeh...yg penting kuah dia tu best...rasa minyak bijan tu kita suka...:)

resepi mee ni dari kak lily tersayang...hahahaha...terima kasih kak....saya kongsikan resepi akak ni kat blog saya ye....muahhhh!!! hehehhe....kalau yg biasa masuk forum myr..dulu dan yg baru....mesti kenal ngan kak lily kan? masih setia dgn forum dulu kini dan selamanya...kekekek...bertuah sebenarnya dpt kenal ngan kaklily kat alam maya ni sebab tak kedekut ilmu...moga persahabatan kita berkekalan ye kak..:)

utk resepi ni ada bahan yg saya tak dek ...mee pun tukar lain..hehehhe...so pandai2 adjust sendiri la kalau ada bahan2 yg tak dek kat rumah tu ye...:)

SIZZLING MEE

Resepi: kak lily @myr
by: quinnie@qasehququinnie.blogspot.com

Bahan-bahan ( 2-3 org makan )

  • 2-3 sanggul (gulung) -Q ganti dgn mee kuning biasa
  • 5 ulas bawang putih
  • 5 biji cendawan shitake ( cendawan kering)- rendam sehingga agak lembut dan potong 4
  • 1 keping dada ayam- potong mengikut citarasa
  • 3 biji cili kering- potong 2
  • 2 sudu besar sos tiram
  • 3 sudu besar kicap cair
  • 1 sudu besar kicap pekat
  • 1/2 in halia- hiris nipis
  • Serbuk lada hitam
  • garam- secukup rasa
  • Beberapa titik Minyak bijan
  • 1 sudu besar Tepung jagung- dibancuh dgn sedikit air
  • sedikit minyak utk menumis

Cara-cara

  1. Tumis bawang putih, cili kering dan halia sehingga naik baunya.
  2. Masukkan ayam yg telah potong sehingga agak empuk.
  3. Masukkan 2 cawan air.
  4. Masukkan pula sos tiram, kicap cair dan kicap pekat. Masukkan pula serbuk lada hitam. Biarkan mendidih.
  5. masukkan cendawan serta sayur2 lain- tunggu 2-3 min.
  6. Masukkan campuran tepung jagung dan kacau.
  7. Titikkan minyak bijan beberapa titik-jgn banyak2...
  8. Akhir sekali, masukkan yee mee- biarkan sebentar & hidangkan panas2.

19 comments:

Amie said...

Selamat pagi Quinnie,
sizzling mee untuk sarapan pagi ye.... boleh kak Amie tumpang makan di sini? tambah sedap tu kalau bubuh minyak bijan Quinnie... baunya yang membangkitkan selera1

Mas said...

mas selalu makan sizzling mee gini kat food courd giant..
sedapnya tengok sizzling mee kak Q,

Qasey Honey said...

aduhhh laponye pepagi tgk sizzling mee ni...rajinnya...nti bleh try jugak la...tq resepi tu

kakna said...

kakna belum pernah cuba lagi.selalu makan di food courd je..
ingatkan q pakai mee apa nampak hijau.

Rahel said...

Rahel pun slalu makan kat kedai jer..nape nampak hijo kaler mee tu?

quinnie said...

mas..kita dulu pun kalau gi fcourt suka order sizling ni...kekekek...

qasey....senang je buat mee ni..kalau takat nak ngabiskan mee sebungkus tu memang elok sgt...hehehhe

kakna...biasan cahaya kot tu yg nampak ijo...hehehhe

quinnie said...

hhaha...rahel..cahaya kot rahel..kekekek

Liza said...

salam Q...akk xpernah lg buat sizzling mee ni, senang jer ye, ingatkan susah...nnt boleh la akk try buat....thnx yer Q...

tun_telani said...

kak Q.. tun x sempat zaman berforum myr.. hehe..
tun hantu minyak bijan skrg ni! mana2 resepi yg ada minyak bijan mesti nk buat. tp shiitake tu tun xtahan la bau dia..

Sue @ Nenie said...

Salam Quinnie..ni salah satu order kegemaran bila berpeluang makan kat food court..tapi sampai sekarang masih belum pernah cuba buat sendiri walau dah lama simpan resipinya

Tina Othman said...

sangat2 suka mee sizling, ada mcm2 versi kan resepi sizzling ni, naknya pecah telur kat atas, walah =)

Watierman said...

Assalam Dik Q...Akak pun tak pernah wat sendiri lagi ni...ingatkan kena ada pinggan sizling iron tu baru boleh wat mee ni......hrmmm jakun jugak Akak ni!Ada lagi tak?

Mommy Alma said...

Salam Q,
tinginnye sbb lama dh tak terjah dapur dgn sizzling noodle

Naz / Nadz COSK said...

Assallamualaikum Q..

Q, kak Naz suka sizzling mee ni.. Sedap makan time panas2 tp jangan sampai melecur bibir dah ler..hehehe

zila 4ever said...

salam kak q
wahh kita x pernah buat..insaalh nk cuba jgk la..kecur sungguh la..:)

adda syuhada said...

sizzling mee ni my peberet..letak plk mushroom byk2 waduhhhh nikmatnya..slalu mkn kt midvalley tu mmg best..tp wat sendiri xpernah la..mintk copy masuk dlm list yer..hik3x

quinnie said...

kak liza...memang senang je kak..hehehhe..kalau malas2 tu baik la masak mee ni je..kekek

tun..oo tak sempat berforum ye..heehhe...kita pun tak letak cendawan tu tun...kekeke

sue..sama la kita..saya pun suka order je kalau dah depan mata...hahahha

tina..betul tu..pecah telor nampak best je..kekeke

kak wattie..tak yah pinggan pun tak pe kak..tapi ada pinggan lagi feel makannya..hehhehe

kak alma..bebudak mesti suka ni kak..kekekke

kak naz..hehehhe..makan panas2 jugak yg sedap ye kak...hahhaha

zila..cuba la ye..mungkin tak 100% cam kedai..tapi rasa ada la..hehehhe

adda....saya pun suka mushroom byk..hehhhe

Wani said...

kalau pakai yee mee ni memang lagi sedap kan hihi.. sejak habis stok yee mee ni dah ada kesukaran nak beli sebab mall dekat kat sini tak jual ,,kena p jauh kat mall satu lagi lak nak yee mee ni ..susah tol.. huhu

Wani said...

kalau pakai yee mee ni memang lagi sedap kan hihi.. sejak habis stok yee mee ni dah ada kesukaran nak beli sebab mall dekat kat sini tak jual ,,kena p jauh kat mall satu lagi lak nak yee mee ni ..susah tol.. huhu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...