Wednesday, 11 April 2012

KARI AYAM TOMATO PUREE


sedap rupanya letak tomato puree dlm kari ni...saya dpt idea ni masa borak2 dekat myr forum yg baru...gulai jadi cantik bila letak tomato puree ni..rasa kari pun bangkit....saya pakai rempah cap O ni..biasanya rempah ni kuah kari tu tak cantik sgt dan kurang rasa karinya...dia lebih sedap kalau masak style tumis darat....saya biasanya kalau masak kari lebih suka guna rempah kari babas...sebab terasa karinya....tapi sekarang ni nak tukar selera pulak...suka jenis cap lain...hehehe...

k lah meh tengok resepi..saya puasa minggu ni..jadiknya possibility nak update blog ni akan berkurangan le..sebab ingat nak makan lauk pauk sempoi je..hehehhe..

KARI AYAM TOMATO PUREE

Resepi: quinnie@qasehququinnie.blogspot.com

Bahan2

1/2 ekor ayam
sepeket bendi
3 kentang dibelah 4
daun kari secukupnya
5 sudu besar rempah kari cap O
2 sudu besar tomato puree
1 tomato dibelah 6
 rempah 4 sekawan
1/2 sudu besar halba campur
sedikit air asam jawa
santan secukupnya
garam dan gula

bahan blend
 8 cili kering yg telah direndam
1 bawang besar saiz kecil
4 bawang putih
sedikit halia
1/2 sudu besar jintan kasar

cara2

1. mula2 panaskan minyak...lepas tu tumis bahan blend hingga naik bau dan cili masak....kemudian..masukkan daun kari...rempah 4 sekawan dan halba campur....masak hingga naik bau...lepas tu masukkan rempah kari dan sedikit air..tumis hingga terbit minyak. masukkan tomato puree dan kacau2 rata....

2. masukkan ayam dan kentang...isi air asam jawa....dan santan..masak hingga kentang dan ayam empuk..bila dah masak...isi tomato dan bendi..kecilkan api...reneh hingga terbit minyak..masukkan juga gula dan garam secukupnya...bila dah terbit minyak...tutup api...

15 comments:

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Pagi Quinnie pagi2 dah semerbak dengan kari quinnie....ada nasi panas tak sedap ni

Cheq Sue said...

wah...pepagi dah keluar kari sepinggan. kalau saya yang dok santap sensorang ni selalu goreng, masak biasa2 aje, kalau nak mengari bagai ni mesti kena makan nasi 2 3 kali.. :)

ijayuji said...

Salam kak! waaaaaaa.... makin bersemangat ler nak buat kari atau bgulai2 arini sbb nak buat roti jala ahahaha... tp hari ni mcm malas ler pulak nak layan kdrama maklomlah baju dah clear sume :D

Amie said...

Assalamualakimu Quinnie,
belum pernah bubuh tomato puree dalam masakan kari, tapi memng selalu gunakan tomato segar cincang masak dengan kari sampai hancur supaya kuah jadi pekat, nak kena cuba guna tomato purre nanti ni....
Kakak jarang gunakan kari babas, biasanya kakak gunakan serbuk kari dalam tin tu yang cap ayam brand, kadang2 campur separuh kari daging dan separuh kari ikan untuk satu masakan!

Liza said...

salam Q...pestime akk jumpa resepi kari letak tomato puree ni..kalau dapat cicah ngn roti jala kak paty best jugak ni....hihiihihhii

Puan Ros @ Sinaranmenu.blogspot said...

Hai Q, lamanya kak ros tak lawat dapur Q..sedap tu..rasa nak cicah dgn roti.

Nuwairani Ira said...

rajinnya kak Q try n error resepi ni..agaknya rasanya tu lebih kurang kari mamak la kot kan? tak pernah buat kari masak dgn tomato puree

Wattie said...

Assalamualaikum Q,
Kari, kari ni semua menu kegemaran akak la ni.......sedap ni.
Selamat berpuasa ya Q

ASMAH YUSOF said...

Askm Q..
menarik resepi nie...selalu asz blend tomato jer..x penah try guna t.puree...

Tina Othman said...

nanti boleh lah try, sebab ada satu tin tomato puree tak pernah guna lg, konon nak buat spagetthi tapi malas

tun_telani said...

owh.. blh wat kari jugak. biasa tun beli tomato puree time nk wat pizza ngan spagetti je.

Naz / Nadz COSK said...

Assallamualaikum Q..

Q, kak Naz kalau masak kari, kekadang tuang sos tomato sikit masa menumis tu. Mmg rasa kari tu cam best dari biasa. Agaknya bila letak tomato puree pun rasanya sedap cam tu gak ke?

Akak suka bendi tu...Nyammm..

rahel said...

Waa..tentu sedap..ada rasa asam2 tomato puree...gue suka..

quinnie said...

kak paty..saya makan dgn nasi putih je..lepas tu goreng ikan masin..hehehhe

sue..kalau kita jadik awak pun baik makan kedai je..hehehhe...tapi kadang2 boring juga ye..teringin nak maasak sendiri..hehehhe

ika..hahhahah..ada masa free nak layan koya ek..kekekke..kita tak sempat la nak melayan minggu ni..heheheh..mmg sedap kari ni makan ngan roti jala..best!!!

kak amie..saya pun kadang2 suka letak tomato segar...tapi ada tomato puree lebih tak tau nak buat apa..baik digulaikan je..hehehhe

kak liza..kalau nak guna rempah biasa2 ni elok letak tomato puree ni kuah jadik cantik dan lebih sedap..heheheh

kak ros..sama la kita..hehehhe...

nuni..tu la tak sangka sedap..hehehhe

kak wattie...terima kasih...sama la kak saya pun suka sgt dgn kari...:)

kak asmah..kalau ada tomato puree lebih tu baik digulaikan je..hehehhe

tina...boleh sgt la tu..hehehhe

kak naz..oo akak letak sos tomato ye..betul tu kak memang rasa sedap ler...:)

rahel...tak rasa masam pun...sama macam kari biasa..:)

Nad MamaZN said...

Salam.. Boleh x nak tanya
Akak buat kari ni xyah letak santan ke?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...