Tuesday, 14 February 2012

Biskut Chocolate Chip Famous Amos ( Home Made )

 berbaloi utk dicuba sebab sedap..:)

 suka dgn resepi nih...


abaikan gambar yg tak cantik nih..rasa biskut ni memang sedap..hehehe

rangup biskut ni..:) memang ada iras famous amos

 2 kali saya buat biskut nih..hehehe

Assalammualaikum...suka sgt dengan resepi kak naz nih...rasa pun sedap dan rangup..memang berbaloi la beli kacang memahal..hahahha....memang tak rugi cuba...kalau raya memang nak buat biskut ni...:)

tetiba je mood nak makan biskut mari...hehehe...dah lama salin resepi kaknaz ni tapi takpernah nak buat..lepas tengok kak ct buat hari tu..wahhhh...bersemangat sungguh nak cuba...kebetulan cousin nak balik..jadiknya saya pun buat la biskut ni jumaat lepas..pagi2 bf dgn biskut ni..hahahha...dpt la sebalang lebih utk satu bancuhan..udah tak cukup pulak rasanya...last2 buat lagi semalam...kekeke..tu yg byk gambarnya..hehehe...beberapa hari lepas tengok kak diana pun dah buat biskut ni..jadik saya cnp dari blog kak diana je la...kalau nak tengok versi biskut yg lebih cantik boleh pegi ke link kat bawah ni ye...hehehhe..saya punya ni macam2 bentuk ada...kekeke...

apa2 pun terima kasih pd tuan punya resepi kak naz....dan terima kasih pada kak ct yg mewarwarkan kesedapan biskut ni dan kak diana utk cnp resepi ni...:)

ok..lagu hari ni masih lagi bigbang..tapi dari album jepun diaorg..lagu lama nih...sukanya kat suara daesung...merdu sungguh....:) nak kenal daesung?? dia jejaka baris atas belah kiri sekali....kesian jugak kat dia ni sebab tahun lepas berlaku accident yg melibatkan kematian..sampai turun naik mahkamah la.....tapi bukan 100% salah dia...nak cerita panjang lebar pun kang boring pulak...hhahahah...


 Biskut Chocolate Chip Famous Amos ( Home Made )



Bahan² Diayak

280 gm ( 2 1/4 cawan ) tepung gandum

10 gm ( 3 tsp ) serbuk koko

2 tbsp tepung jagung

1/2 tsp soda bikarbonate

2 tbsp susu tepung

Secubit garam



Bahan² Lain

250 gm mentega

150 gm gula kastor -Q guna gula perang

1/2 tsp asen vanilla

1 biji kuning telur

100 gm ( 1/2 cawan ) coklat chip _ boleh ditambah atau dikurangkan mengikut citarasa

100 gm sebarang kekacang ( walnut, badam, gajus dan lain² yang dicincang ) _ Diana bubuh gajus cincang Q letak badam dgn walnut kot ..hahahha tak tau nama kacang tapi imported...kekeke

Kismis _ Optional  ( boleh ditambah atau dikurangkan mengikut citarasa ) _ Diana tak bubuh Q letak kismis hitam
Q tambah coklat emulco 1 sudu kecil

Cara²

  1. Pukul mentega, gula kastor dan esen vanilla hingga kembang.
  2. Masukkan kuning telur dan pukul rata.
  3. Masukkan bahan² ayak dan kemudian kacau hingga sebati dengan spatula atau tangan.
  4. Masukkan coklat chip dan cincangan kacang atau kismis. Kacau rata.
  5. Sudukan adunan ke atas dulang pembakar yang dialas dengan kertas minyak. 
  6. Boleh juga diuli menjadi bebola² kecil dengan menggunakan tangan.  Susun di atas dulang pembakar. 
  7. PERHATIAN! JANGAN LETAKKAN BEBOLA RAPAT² ANTARA SATU SAMA LAIN KERANA BEBOLA INI AKAN MENGEMBANG DAN MELEPER SEWAKTU PROSES PEMBAKARAN.
  8. Bakar pada suhu 160°C selama 15 - 25 minit bergantung kepada saiz bebola² adunan anda menggunakan api atas dan bawah.
  9. Sejukkan dahulu biskut sebelum disimpan di dalam bekas kedap udara.

22 comments:

ijayuji said...

salam kak! dtg pagi2 ni baru siap buat bekal n kemas dapo :D n tgh duk menyangan badam ahahaha.... mlm td baru salin resepi sekut ni kat umah kak diana, hari ni plan nak buat tp ada somting wrong pulak dgn bdm yg kita sgn tadi nii, badam dah lama, bila rasa, dah rasa mcm mkn plastik wakakakaka... terbantut lerrr nk buat niii tp nak cuba sangan macadamia pulak, kalau rasa pun sama sbb dua2 ni kacang dah lama terbiar hihihi..... frust betull lerrrr huh!

Sheila Shafeareen said...

salam mmg sdp sekut ni. buat sendiri lg puas dpt byk...kalau beli beberapa grm berapa keping aja yg dpt.....fv kita juga...

Mas said...

rajinnya buat sekut..
meh sebalangggggg.......

Naz / Nadz COSK said...

Assallamualaikum Q..
wahhhh..kat sini pun demam choc chips cookies yer.. Letak kekacang dan juga kismis ye..Mmg mantap!! Sodap banget!

Pen Biru said...

apa ada pada rupa, yg penting...rasa!

CT Delima said...

As'salam Quinnie

k.ct kalau masuk sini macam nak join K-pop jer rasanya..hahaha. sukalah macam2 gambar erk, anak bujang k.ct no 3 tu memang hantu K-pop ni sampai hafal lagu2 dan nama2 dia orang ni..hehehe

Q..k.ct pun tak cukup tau masa buat biskut ni, walau pun buat sedang2 tapi bila dah mengadap memang tak cukup 2 balang tu. nak mintak Q punyalah ..ada lagi kan :)

quinnie said...

uiii memang frust tu ika..hahhahaha..sedap ika biskut nih...cepat2 gi kedai beli kacang..hahahhah..

quinnie said...

hahhahahha...kelakar la kak ct....boleh berjangkit ek bila masuk sini...hahahhaha

saya bila akak kata rasa iras2 famous amos tu terus melonjak2 rasa hati nak cuba...hahahahha..memang berbaloi le kuar duit beli bahan memahal...kekeke

quinnie said...

betul tu kak..berbaloi buat sendiri...dpt pun byk..hehehe

quinnie said...

tetiba teringin nak makan biskut mas..hehehhe

quinnie said...

resepi akak ni memang best la...tak rugi cuba..tq :)

norlieharumaini said...

mesti rangup krup krup makannya..x tahan tengok... mintak sikit!!

quinnie said...

hehehe..yer betul tu..janji rajin nak cuba..hehehe

quinnie said...

memang rangup kak...sedap..hehehe

Sue @ Nenie said...

Salam....Haaaa ni kukis kegemaran ni...Kalau beli kat amos tu mesti Sue beli yang dark choc

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

salam Quinnie..k.atie pon tingin nak buat biskut ni.Kena cari bahan2 dulu,nampak sedappppp!!

quinnie said...

saya dah lama tak beli famous amos ni sue....sampai naik lupa dah dgn rasa asal dia..kekeke

quinnie said...

memang sedap kak..tak rugi cuba..:)

Amie said...

wanginya.... terbau harum biskut chocolate chip sampai ke sini! memang semerbak baunya sewaktu dibakar ye Quinnie.

quinnie said...

hahahha..sampai kesana baunye ye kak..kekeke

Diana @ Melley Mey said...

memang sedap cookies nie kan quinnie... ada lg x nie? akak nak ckit ler... kat umah akak dah abis dah... :)

quinnie said...

hehehe..ada lagi kak..yg 2nd batch ni lambat skit habis..kekeke

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...