Thursday, 2 February 2012

ORANGE SPONGE CAKE dan CHOC BUTTER ICING DONNA HAY

pertama kali masak kek span dan buat icing...:)

rasa kek ni memang high class cuma rupa je low class skit...hahhaha

saya memang puas hati sesangat dgn rasa dia..tapi tu lah kan..byk kena perbetulkan lagi..:)

konon2 nak deco ala2 bunga rose yg penuh tu..tapi last2 jadik cam ribut matahari lak rupa dia..hahahhaha...sabo je la nengok hasilnya bila pertama kali nak deco2 kek lepas tu terus nak design2 yg macam org dah pro...kekeke

Assalammualaikum..saje saya nak tayang kek yg baru saya buat kelmarin....kek ni kek span oren....lepas tu saya pandai2 tambah choclate rice kat dalam dia...icing plak perisa coklat...pertama kali saya masak kedua2 resepi ni....hasilnya tak lah mengecewakan sangat terutama dari segi rasanya memang sedap....rasa macam kek kat kedai cina tu...rasa cam tak caya pun ada...haahhah....rupanya derang guna kek span..dah lama tertanya-tanya sebenarnya derang guna resepi apa..sekarang dah tau dah..cuma kena belajar lagi cara nak masak kek ni sebab ada step yg saya tersilap...kek ni turun sebenarnya/ mengecut bila dah masak tu sebab saya tak terbalikkan loyang bila dah masak...duk teragak2 mula2nya sebab ingatkan dia berbeza dari ciffon kek...rupanya sama je kaedahnya...lagi pun saya pandai2 tambah baking powder kat dlm kek ni dan cuka skit masa buat meringue tu..itu pun mungkin salah satu faktor penyebat...pandai2 je kita ni kan..ha dah kek nye turun...padan muka...hehehe

yg kedua nak citer pasal icing..saya memang tak pernah buat icing sendiri....dah lama nak belajar buat yg simple2 ni..jadik la kan utk deco2 makan sendiri..tapi tak sampai seru lagi..sekarang baru terhegeh2 nak belajar...saya cuba buat icing yg tak guna krimwell...sedap icing ni...saya yg tak minat icing pun boleh suka...cuma saya ni langgar step buat icing..org kena ayak gula tu tapi saya tak ayak...tu la kan degil..hmm dah gulanya tak hancur sepenuhnya....satu lagi pengajaran berguna...tu yg warna dia tak jadik cantik sgt....tapi rasa memang sedap...memang saya akan teruskan guna resepi ni je...:)

resepi kek span oren ni saya salin tak ingat dari mana...mintak maaf banyak2 kalau tuan resepi ni ternampak resepi yg sama kat sini...mintak tolong jasa baik bagi tau kat saya supaya saya boleh letak link tuan punya resepi asal..saya ni kadang2 tengah2 malam buta duk salin resepi...mula la mamai tak ingat nak tulis resepi ni ambik dari mana...mintak maaf banyak2 ye..resepi ni memang sedap...cuma saya je yg salah cara memasaknya...lain kali memang nak guna resepi ni lagi...:)

resepi icing tu pulak saya ambik dari blog kak alma...resepi asalnya dari donna hay..memang sempoi je bahan2 dia..rasa pun sedap...kak alma..lain kali saya buat icing saya akan ayak gula tu kak..terima kasih sebab kongsikan resepi yg sedap nih..:)


ORANGE SPONGE CAKE

Resepi: tak ingat ambik kat mana..kalau sape2 ada resepi yg sama sila beritahu saya ye..nak letak link kat sini...tq
by: quinnie@qasehququinnie.blogspot.com

BAHAN2

Bahan A
4 biji kuning telor
20gm gula castor
30gm jus oren
1 biji parutan kulit oren


Bahan B
4 biji putih telor
100gm gula castor

100gm tepung gandum
70gm mentega cair...saya tak pasti mentega ni dicairkan atau tak sebenarnya...hahahha..tapi kalau ikut cara2 yg saya salin tu rasanya dia cairkan sebab tak pukul sekali dgn  bahan2 A..:) lepas tu saya survey resepi kek span yg lain majoriti suh cairkan...

Cara2

1. sapu loyang dgn mentega rata.. alas bawah loyang dgn baking paper..yg ni elok buat sebab nanti kek tu bila terbalik elok je cantik kat bahagian atas dia tu...sisa kek tak lekat kat loyang...saya skip yg ni...lepas dah buat baru nampak kesan dia....tepikan loyang.....pukul bahan B dulu...pukul putih telor hingga berbuih lepas tu masukkan gula....pukul lagi hingga adunan kental / meringue.

2. kemudian pukul pula bahan A...pukul  hingga gebu dan ringan...lepas tu campur bahan A dan B..kaub balik je...lepas tu ayak tepung gandum dalam adunan dan kaub balik lagi..akhir sekali masukkan mentega cair. dan kaub balik rata.

3. bakar adunan suhu 170c selama 20 minit..saya bakar suhu 160c selama 30 minit. dah siap masak keluakan dari oven dan terlangkupkan loyang pada jaring selama 5 minit utk elakkan kek turun bila dah masak.

CHOC BUTTER ICING DONNA HAY

Resepi asal: donna hay
sumber: kak alma
by: quinnie@qasehququinnie.blogspot.com

Bahan2
250g butter, lembutkan
2cwn gula ising, ayak
1/2cwn serbuk koko, ayak
2sdb susu segar

choc butter cream icing (sukatan mommy alma)
100g butter, lembutkan
3/4cwn gula ising, ayak
2sdb serbuk koko, ayak
1sdb susu segar

Cara2

1. Pukul butter smpai pucat & berkrim (dlm 6-8min).
2. Tmbh gula ising, koko & susu. Pukul lagi dlm 6min.
3. Bubuh krim dlm piping bag with star nozzle & paipkn ke atas kek yg dh sejuk td. Hiaskan dgn cherries. Siap!

(nota: sila ikut segala panduan nak buat icing ni ye...ayak icingnya...jgn langgar step nanti tak jadik secantik yg kak alma  buat..utk deco kek saya tu..saya buat ikut adunan kak alma ni je dah cukup tuk deco kek saya tu..sebab dia dpt byk jugak icingnya..)

15 comments:

Wani said...

baru je komen yng tempoyak ni .. waa keluar pulak pasal kek .. wahh cantiknya ... walau first deko tuhhh mcm ribut pon hihiihi... ooo ini macam kek span .. ya lepas masak tu terus kena telangkupkan la loyang kek tu.. agak2 berapa minit sebelum tarik loyang tu .. .. kalo buttercream ni x pernah la wat .. sebab bukan jenis makan icing hihi .. tapi deko tu dah comel dah tu heeee...

quinnie said...

aduiii wani...memang sardis nengok kejadian kek ni..hhahaha...kek tu tak nampak dia kecut sebab dah deco bagai nak rak..kakakka...nanti kek tu jatuh sendiri wani...dia memang jenis mudah lekang kalau kek span ni walaupun waktu panas..sebab masa kita terbalikkan tu...dia terus je jatuh...

semalam masa buat ni kek tu kita duk teragak2 nak terbalikkan ke tak..ada la dlm 2-3 minit gitu duk pikir..hahahha....lain kali terbalikkan je terus..hehehe

Naz / Nadz COSK said...

Hai Q.. Kak Naz pun tak pernah buat sponge cake.. Cam takut tak jadi sponge je..hehehe..
Dulu kan, masa tak reti cari resepi dari internet, akak pun buat icing guna butter jer. Tp mmg best jugak kan. Just butter with icing sugar..

Rupa tak de tak pe asalkan rasanya best!

quinnie said...

kak naz...hehehe...pertama kali buat macam2 kesalahan yg dah saya buat...hehehe..nasib la keknya boleh dimakan lagik...kekeke

ooo akak pernah buat icing cam gini ye..saya ni malas nak beli krimwell...nanti tak guna pun..lagi pun org kat rumah ni tak makan sgt icing ni..

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Rajinla quinnie nie...

quinnie said...

ala..kak paty lagi berganda rajin dari saya....hehehe

chikadakbiru said...

kalau buat sekali.. n then jadi...mesti rase nk buat lagi kek sponge nih...kite pun mcm berkira2 nak buat..sbb senang tak perlu guna butter...pakai minyak masak pun jadi gak..

nuwairani ismail said...

kak! kite nk try buatlah resepi ni....nanti beli oren baru buat...nampak senang je stepnya...(org tgh gile meringue la katakan...) heheh

quinnie said...

hahaha...mentang2 ada mixer baru..duk main baking2 sokmo dia ye...kekeke..janji kena ikut step betul2 kek ni nuni..nanti kecut cam kek kita...hehehe

quinnie said...

cb...rasa kek ni sedap..tapi tu le..kena ambik pelbagai tips baru leh buat..hehehe

tun_telani said...

kak Q, tun byk kali buat sponge kek, tp guna instant mix. hahaha... x konpiden laa.. tun xsuka mkn icing kek, kdg2 buat jugak nk kasi cantik, tp bila nk makan tun korek2 buang. kui kui

quinnie said...

tun..kita pun bukannya minat sgt ngan icing..tapi yg ni bleh telan pulak..hehehe...kalau tebal2 sgt tak lalu jugak...hehehe

ingat lain kali nak cuba yg instant jugak la tun..tengok perbezaan dia...hehehe

pena rozie said...

bak ckit....

quinnie said...

boleh je..)

~K Ham~ said...

q..yg penting sedap....deco xcantik itu belakang cerite....yg penting SEDAP...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...