Monday, 20 February 2012

KERABU KELADI BUNTING @PAKU RAWAN


Assalammualaikum semua..ini menu saya semalam..memang sedap kerabu ni...saya memang teringin nak cuba resepi dari ann ni...tapi tak jumpa keladi kat pasar malam....tup2 semalam makcik beli..dia suruh masak taucu..saya kata kat dia nak buat kerabu dulu...sebab saya nak masak gulai nangka....dia pun o.k je..hehehe

saya sebenarnya tak pernah makan keladi bunting atau kalau org perak panggil keladi itik ni dibuat kerabu..selain direbus..pandai masak taucu je keladi ni..kalau rebus memang sedap...makan dgn sambal belacan..wahhhh...time tuh tak terkata sedapnya...kekeke.. keladi ni ada rasa pahit skit....tapi tak le sepahit daun betik dia pahit skit je...tapi bila buat kerabu ni tak terasa pulak..mungkin sebab kita perah airnya...tu yg tak terasa....untuk resepi ni saya tambah perut..nak letak kerang pun o.k..

terima kasih pada ann atas resepi yg sedap ni...resepi tradisional org kedah...memang kita nak buat lagi..kekeke....cendana kasih pun dah buat jugak....:)

o.k radio kpop Q hari ni memilih lagu dari 2NE1...ada 4 org dlm group ni..diaorg ni satu company dengan group Bigbang.....CL leader dia... park bom...minzy....dgn dara....dara ni ada adik dia jadik artis jugak....anggota mblaq nama thunder...semua tau si Q ye....hhahhaha...tajuk lagu ni...i don't care..lagu kesukaan saya dari group nih...mv pun cantik...:) suka part...i don't care...eeee...eee..eee....hehehe..

KERABU KELADI BUNTING @PAKU RAWAN

Resepi: ann
by: quinnie@qasehququinnie.blogspot.com

Bahan-bahannya
  • Seikat keladi bunting – bersihkan dan rebus kemudian toskan.
  • sambal belacan – (1 bj cili besar+3bj cili api+belacan+asam jawa+garam+ 1sb udang kering-ditumbuk lumat)
  • 1 labu bawang besar dimayang halus
  • 1 biji limau kasturi
  • 1 sb kerisik
  • garam & gula secukupnya
Cara-cara
  1. Campurkan kesemua bahan ke dalam mangkuk. Gaul sebati.
  2. Perasakan dengan garam, gula dan limau nipis.
  3. Siap
(nota: Q tambah perut yg direbus...1 sudu besar santan...kerisik tu Q buat 2 sudu besar....cara nak siang keladi ni..kita tak payah buang kulit dia....ambik semua babahagian dia..kerat2 la ikut panjang yg kita suka....saya tak ambik daunnya dan jugak batang bahagian bawah yg dah rosak..yg lain2 semua saya ambik..saya rebus keladi ni dgn gula dan garam selain diletak sedikit minyak masak.)

25 comments:

ijayuji said...

Salam kak! keladi bunting namanyer paku rawan? jakun :D kat sini byk paku rawan, org2 sini kalau g pasar2 dia org mcm2 daun ada jaul takut nak beli hihihi...

Ida,Japan said...

slm Q....tak sempat2 k'ida nk masuk sini & komen..sedapnyer Q kerabu ttu, k'ida suka mkn kereabu, nk buatnyer jer agakk M sikit

quinnie said...

hahhahah...beli la wei..sedap buat kerabu...kekeke...keladi ni tak gatai....sodappp!! sana mesti murah rega dia..kekeke

quinnie said...

tak apa kak ida..saya pun kadang2 tak sempat nak bw jugak..hehehe..saya tengah mood nak makan kerabu sekarang ni..tu yg rajin je..hehehe

Wani said...

salam dan selamat pagi .. wah ada menu keladi lagi.. ai ni dah wat tergoda nak beli keladi dah ni hihi .. mesti sedap ni kerabu memang suka sangat .. yang kek batik arora tu pun dah ramai dah orang mencuba ni ..emm mesti sedap sebab dah ramai orang cuba .. lagipun warna2 tu so colorful lah hihi.entah bila lagi nak terbuat kek

quinnie said...

hahaha...memang tengah giler keladi kita sekarang ni wani..hahahah..tapi yg ni keladi dia berbeza dari batang keladi yg biasa tu..kekeke

hazila said...

Rasanya belum pernah cuba makan keladi rawan ni lagi. tapi apa apa kerabu pun memang saya suka.

tun_telani said...

keladi bunting, mcm nama tempat je.. eh, tu tasik dayang bunting. hehe.. xpernah makan..

Cendana Kasih said...

pergh..kecur air liur tgk kerabu Q ni...tang perut yang tak tahan tu... sabo jer laaaa...

Anna Qawina said...

mak aiii..aku lapor nih..Q..ko punya blog ada lagu eh? haha..jiwang

quinnie said...

hahahhahaha..baru je letak anna....kakakkaka..dah tersampuk ke blog pulak kpop nih...kakakka

quinnie said...

hahhaha..memang bestkan kerabu ni..tak sangka...hehehe

Ayu said...

Assalam Q,
waduh hari2 ada lagu baru asal masuk dapur Q nilah ..heheh
semua best2 pulak tu sambil menaip sambil bahu goyang ke kiri kanan..heheh
kerabu keladi ni akak belum pernah cuba lagi..pasti sedap ni..

quinnie said...

hehehe...kita panggil keladi itik kalau kat sini tun...memang jarang org makan sebab tak tau..kekeke..kita pun dah lama tak masak ni..sampai lupa cam ne nak siang..hahaha

quinnie said...

sedap kak zila...tak rugi beli..hehehe

quinnie said...

hahhahahhahha...sabor je la ngan kak ayu....dah jadik cam radio blog ni..kakakkaka....

cuba beli kak kalau jumpa buat kerabu memang best..hehehhe

Ann said...

tq q sudi cuba resepi... beso2 ha perut tu... puas makan kn...

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Quinnie...Quinnie..susah betul akak nak masuk singgah ke dapur Quinnie...kenapa pakai mangga besar...ni dah lewat sehari dah..tentu dah habiskan sayur keladi tu.

Mama Hawa/Mama Nani said...

Salam Q cayang..
Mmg blm pernah mkn kerabu keladi begini.. yg pasti mesti sedap sbb ada ltk sambal belacan :P

quinnie said...

memang kita akan buat selalu ann...hehehe..tq..:)

quinnie said...

la ye ke? agaknya sejak blogspot buat upgrade pasal nak komen2 ni dia jadik susah pulak..haishhhh..saya memang tak tukar apa2 pun kat setting tu...bukannya reti pun nak tukar2..hehehe

quinnie said...

betul tu kak..hehehe

rahel said...

Waaa,nampaknya virus makan kerabu paku rawan dah merebak sampai sini..hehe..suka makan paku rawan,slalu tumis ngan belacan jer.

quinnie said...

ooo tumis belacan ye..tak pernah cuba lagi rahel..kekeke..nanti ada peluang nak tumis belacan pulak..:)

ijayuji said...

testing :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...