Friday, 17 February 2012

KELI BAKAR LADA HITAM



menu simple je...saya memang selalu masak ikan keli bakar style cam gini..nak buat pun senang..:)

o.k radio kpop quinnie hari ni memilih lagu dari park bom salah sorang artis dalam girl group nama dia 2NE1....kita memang suka kat suara dia ni....dan suka sgt kat lagu nih...tajuk dia ...YOU N I....


KELI BAKAR  LADA HITAM

Resepi: quinnie@qasehququinnie.blogspot.com

Bahan2

7 ekor ikan keli
1/2 sudu besar lada hitam- boleh kurang kalau tak nak pedas sgt
1 bawang putih
sedikit halia
2 sudu besar sos tiram
kicap pekat dan kicap cair secukupnya
garam dan gula
minyak/planta

Cara2

1. mula2 basuh ikan keli...lepas tu kelar2 kan badan dia....kemudian rendam ikan keli dgn air asam jawa selama 5 minit utk hilangkan hanyir..lepas tu basuh bersih dan toskan.

2. tumbuk bawang putih...halia dan lada hitam hingga lumat. kemudian lumurkan bahan tumbuk pada ikan keli...masukkan juga sos tiram dan kicap secukupnya...garam dan gula skit...lepas tu tuang minyak sikit atau planta pada ikan....gaul2 rata. perapkan kejap ikan tadi

3. panaskan oven suhu 200c...alas loyang dgn aluminium foil..susun ikan dlm loyang dan curahkan kuah perapan atas ikan...bila oven dah panas boleh bakar ikan...saya bakar dlm 30 minit rasanya..ikut la tahap kegaringan yg kita nak....lepas masak boleh la dimakan dgn air asam..:)

14 comments:

Amie said...

Selamat pagi Quinnie,
Kak Amie suka keli bakar bubuh apa pun...semuanya sedap kalau makan dengan nasi panas!

ijayuji said...

Salam kak! kita ikan sungai mmg tak reti makan :D nak yg laut2 jerrr, dulu pernah sekali makan keli ni masa kat sini, serik terus tak nak cuba, bau lumpur tuuuuu huh! kalau kuah2 dia tu kita makan akakakaka...

quinnie said...

kakaka..keli memang byk lendir dia kalau tak basuh bersih..kekeke..kita dulu pun pernah satu masa tak makan keli ni sebab rasa nak muntah...hahahhaha..sekarang dah on balik makan keli..kekeke

quinnie said...

betul tu kak..goreng berempah pun sedap..hehehe

ibundo said...

kecur air lio den...

AZLITA AZIZ said...

Salam Quinnie..

Akak ni kalau ikan keli atau ikan sungai mmg tak pandai makan..
Tapi nampak macam menarik aje resepi ni..
Nanti akak nak cuba jugak lah tapi tukar ikan lain boleh kan..??

rahel said...

Q,menarik sangat resepi ni,berselera tengok.

Ayu said...

ermm memang nampak menarik dan lain sikit dari biasa ikan dibuat macam nilah Q..akak pun nanti nak cubalah..selalu goreng kunyit aje kan..

nuwairani ismail said...

aduh! dah lama tak jumpa keli ni....sedapnya ratah2

quinnie said...

hehehe

quinnie said...

kakita..saya tak pernah cuba la pd ikan lain..ngeee..rasanya o.k je..:)

quinnie said...

simple je rahel...:)

quinnie said...

kak ayu..ada lada hitam tu tak la muak sgt rasanya..kekeke

nuni..alahai sian dia...:)

adda syuhada said...

ikan keli ni my peberet...
kena plk goreng garing2..pastu cicah ngn sambal belacan..makan ngn nasi panas2..xhenggat dunia la diwatnya..tp nape keli tu xde kepala...kihkihkih..jemputla ke umh sy plak yer...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...