Friday, 24 February 2012

BUBUR SOM-SOM PANDAN....kak fida


memang sedap resepi kak fida ni..patut la ramai yg dah mencuba..saya kalau part2 menyalin resepi memang dah lama salin..hhahhaha..tapi nak membuatnya tu ikut mood tekak..bila teringin baru datang kerajinan tu...saya berminat nak cuba resepi kak fida ni sebab tak menggunakan sepenuhnya tepung beras..saya kalau kuih berasaskan tepung beras ni memang kureng skit....dulu2 kalau cuba resepi yg guna tepung beras semata memang tak menjadik kuihnya..mesti rasa pahit..salah tukang masak sebab tak pandai lagi waktu tu..hehehe

apa2 pun terima kasih pada kak fida..mintak izin saya letak resepi kat sini ye kak...terbaru rasa nya kak ct delima ada buat kuih ni...cantik letak dlm bekas agar2 bentuk ros..saya ni tak rajin...hehehhe....satu adunan ni dpt byk jugak...elok kurangkan kalau skit je org kat rumah..kalau dak jenuh nak ngabihkan...heheheh

lagu kpop saya hari ni..lagu terbaru dari bigbang...tajuk dia BLUE...suka nya kat lagu ni..kira lagu terhangat dan paling top dicarta2 sekarang ni..hehheheh..bayangkan baru je kuar yt dia nye view dah cecah 3 juta...wooowww...oppa memang hebat!!!

BUBUR SOM SOM PANDAN

Resepi: kak fida@myr
by: quinnie@qasehququinnie.blogpspot.com

Bahan-bahan ( tergantung acuan atau loyang )

  • 100 g tepung beras
  • 100 g tepung jagung
  • 1,600 ml santan (500 ml KARA+ air)
  • 100 ml air pandan (atau 100 ml air + pandan pes)
  • 1 sk garam atau secukup rasa
  • sedikit pewarna hijau (opt) 
 SIRAP GULA MELAKA :-
  • 500 g gula melaka
  • 1000 ml air
  • 2 helai daun pandan - disimpul 

Cara-cara

  1. Masak sirap gula hingga gula larut dan tapis.Ketepikan.
  2. Satukan kesemua bahan2 dalam periuk dan gaul rata.Masak hingga pekat dan kilat,hingga adunan meletup-letup.
  3. Tuang adunan ke dalam loyang atau acuan dan sejukkan.
  4. Sajikan bersama sirap gula melaka.

6 comments:

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Akak suka selalunya favourite juadah buka puasa

Cendana Kasih said...

sedapnyer Q...tingin plak nk rasa...skang ni mcm nk makan desert manis2 jer...tp malas plak nk buat...leh pos sepiring tak?? hehe

quinnie said...

betul tu kak paty...bulan puasa memang glemer kuih ni..hehhehe

ck...alahai kalau dekat memang kasi..kat rumah ni tak habis makan..huhuhu

Sue @ Nenie said...

Salam Quinnie..kuih kegemaran ni..selalu mak buat memang gun tpg beras sepenuhnya tapi versi ni ada campuran tpg jagung..pasti ada kelainannya..ada masa nak cuba lah juga...

Wani said...

salam & annyeong ha seyo .. hiih dah pandai cakap korea la pulak ... handsome hero belakang :D.. dulu dah nampak dalam blog kak ita ... .. tapi tak terlintas nak copy paste ... bahan2 pun simple je ... boleh nak cuba nanti

quinnie said...

sue..memang sedap resepi kak fida ni..tak muak makannya..:)

wani..wah spekong korea ye...hehehhe....sedap resepi kak fida ni...cuba ye nanti..:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...