Monday, 25 June 2012

NASI BERIYANI AYAM

yummyy!!!

 saya kalau masak sikit nasinya lebih suka guna cara kukusan..:)

Assalammualaikum...huhuhu..tak cukup tido sepanjang musim EURO  ni..hehehhe...nak online siang2 pun tak larat ranya...kekekek....saya pun sebok hari jumaat lepas sebab masak2 untuk hantar masjid..Alhamdulillah semua dah selamat dah...hehehhe...disebabkan kepenatan tu yg tak online beberapa hari ni...mula2 memang nak hantar sabtu lepas tapi tak jadik sebab masjid ada program...terpaksa la tunda keminggu ni...ingatkan nak hantar hari ahad..tapi makcik petang khamis bagitau kata nak hantar hari jumaat pulak..kelam kabut jugak la nak keluarkan segala periuk belanga..heheheh...nasib baik la cousin ada balik..ringan skit keje....:)

tak lupa juga terima kasih sangat2 pada yg sudi berkunjung kesini dan meninggal kan komen...nanti saya buat kunjugan balas ye...mintak maaf la lambat skit buat kunjugan balas...:)

o.k...gambar nasi briani ni yg saya masak sebelum hantar masjid..gambar masak utk masjid tu lupa langsung nak tangkap..hahahhah....tapi resepi sama je...untuk resepi ni saya pilih resepi dari kak wattie @wattie homemade....tapi saya ada edit skit sebab tak buat rempah briani sendiri..tak rajin ler...kekekekek...sebabnya dah ada rempah beriani import dari muar...dia kalau terdesak sgt baru le nak kisar rempah sendiri...

apa2 pun terima kasih pada kak wattie atas resepinya dan mintak maaf la saya edit skit resepi akak ni ye....:)


NASI BERIANI AYAM 

Resepi asal: kakwattie@wattie homemade
olahan resepi: quinnie@qasehququinnie.blogspot.com 

Bahan2 utk lauk
600 gm ayam
100 gm bawang merah - dimayang, digoreng dan ditumbuk halus
70 gm puri tomato -Q tak letak
1/2 st garam
1 cawan minyak masak
ketumbar - Q ganti daun sup

Rempah Utk Digiling :-  Q ganti dgn rempah briani hj sernan muar
1 sb ketumbar
1 st jintan manis
1 st jintan putih
1 st lada hitam
3 kuntum bunga cengkih
3 kuntum bunga lawang
2 biji buah pelaga
2 tangkai cili kering
2.5 cm kulit kayu manis
2.5 cm halia
3 ulas bawang putih
3 ulas bawang merah

Bahan2 Utk menumis nasi :-
3 cawan beras beriani (basmathi) - saya guna beras biasa saja -Q pun sama
4 cawan air sejuk -Q guna 3 cawan air
90 gm minyak sapi -Q campur minyak sapi dan planta
1 sb serbuk badam -Q ganti dgn kismis
1 st garam
1 st gula
5 helai daun pudina - saya tak letak -Q pun tak letak sebab tak suka
Q tambah 3 cili merah / hijau dibelah 4

Bahan2 utk menumis :-
2.5 cm halia - dimayang
1 labu bawang besar - dimayang
4 ulas bawang putih - dimayang
3 kuntum bunga cengkih
2 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga
1/2 st jintan manis
Q tambah 1 biji tomato didadu


Cara2 :-
1. Panaskan minyak sapi dicampur minyak masak (dikacau2).
2. Tumiskan bahan2 penumis. Campurkan sedikit air dan masukkan rempah2 yang telah digiling halus. Kemudian masukkan air dan puri tomato.
3. Masukkan ayam dan kacau. Tutup sebentar sehingga ayam empok.
4. Setelah masak, keluarkan ayam saja dan tinggalkan kuahnya. Campurkan air lagi, masukkan garam, gula, serbuk badam dan dikacau, kemudian ditutup sebentar.
5. Bila mendidih masukkan bawang yg telah digoreng dan ditumbuk halus.
6. Kuah ini dimasukkan ke dalam periuk nasi. Beras yang telah dicuci dimasukkan ke dalamnya. Kacaukan rata2 dan tutup.
7. Bila mendidih, masukkan daun pudina, tutup sekali lagi.
8. Bila agak kering, bolehlan dimasukkan ayam dengan cara diselit2kan di celah-celah nasi. Tutup dan biar hingga masak.
9. Bila telah masak, taburkan dengan sedikit kismis dan hidangkan dengan cili yng dipotong berbentuk bunga.

Cara Q:

1. mula2 campur minyak sapi dan planta serta minyak sikit kedalam kuali.
2. bila minyak dah panas....tumis bahan2 tumis...lepas tu masukkan tomato didadu......masak hingga tomato lembut....lepas tu baru isi rempah..Q letak dlm 4-5 sudu besar rempah yg dicampur sedikit air..kacau hingga terbit minyak.
3. bila dah terbit minyak...masukkan ayam....masak ayam hingga 3/4 masak lepas tu angkat ayam dan tepikan. masa tengah masak ayam ni..Q campur sedikit bawang goreng dan daun sup yg dihiris kasar didalamnya...masukkan juga cili yg telah dibelah 4 tadi.
4.  bila ayam dah masak..asingkan ayam....lepastu tepikan ayam..kuah yg tinggal tu Q campur dgn sedikit kismis..lepas tu Q masukkan beras..dan kacau2 rata...isi garam skit....lepas tu Q pindah kan nasi kedalam periuk biasa dan masukkan air.... tanak atas dapur gas...masak nasi hingga 3/4 
masak.masak masak tu pastikan kacau2 selalu nasi utk elakkan nasi daripada berkerak dibawahnya...sementara itu panaskan kukusan.
5. bila dah nak kering airnya..tutup api dan pindah nasi kedalam loyang kukus....taburkan bawang goreng diatasnya dan sedikit daun sup....lepas tu susun ayam tadi diatasnya dan taburkan lagi baki bawang goreng dan daun sup....kukus hingga nasi dan ayam ayam masak....
 6. Q hidang nasi dgn air asam dan sayur salad.

* kalau nak letak tomato puree pun boleh juga macam kak wattie buat tu...tapi Q kalau letak tomato puree suka tambah skit susu cair masa masak ayam utk kurangkan rasa masam tomato puree. rasa nasi tetap sedap sama ada letak tomato puree dan susu ataupun tak letak2 dua2 bahan ni...sebab saya dah buat dua2 cara..:)

16 comments:

Sari Yusa Ibrahim said...

hehe.... lapar pulak perut tengok nasi beriyani pagi2.. :-)))

Bicara Kak Noor said...

salam Q..
wah nasi briani mesti kenyang ni kalau makan pagi2 akka tengok banyak songeh jugak ya kalau nak buat rempah sendiri tu tapi utk sedap mesti kena rajin kan!! kdg2 akak pun sama macam Q jugak semuanya guna yg ready made hehee

Sheila Shafeareen said...

salam harap sihat menarik nasi brini ni...satu hari nnt nak buat...kena cari rempah2 yg sesuai utk nais ni....

dapurCikWan said...

wah..kak q minat bola ye..semalam tengok tak England?? hehehe..CW tak minat sangat...tapi tau jugak la skit2..

ape pun sedap nampaknya nasi tu..nyum nyum! ;)

quinnie said...

sari..saya pun asyik lapar je kebelakangan ni...geram tul le asyik nak makan je..huhuhu

kaknoor..saya kalau ada rempah yg best baik guna rempah segera..heheheh...memagn tak rajin sgt nak buat rempah sendiri ni..kekekek

kak shiela..betul tu rempah kena best baru nasi nya best..hehehe

wan...tak tengok sebab tak tayang kat tv..tau england kalah penalti dari radio je...kena tengok ulangan ni..heheheh...nasib baik jugak la taktengok kalau dak mesti sesak nafas nak nunggu sepakan tu..hahahah

Liza said...

salam Q, bestnya nasi beriani tu, nnt kalau rajin akk nk try jugak la, mst sedapkan...

Norzie hany said...

Assalam Q.
Nasi beriyani mmg fav sis,mmg tak pernah jemu.Terliur tgk nasi beriyani Q ni.

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

wei lama akak tak singgah cni....wah nasi briyani pula tu...boleh tapau bawa balik...

zila norazila said...

salam q.
amat myelerakn tue..semalam pergi kenduri kawin dgn harapan ada la nasi beryani/minyak..he hhe tp diorg hidang nasi serai..tp sedap jgk:)

Qasey Honey said...

slm Kak Q cyggg...waduhhh sedapnye nmpk nasi briyani ayam tu...rajinnye masak bagai gitu...ade lg x...nk sikit..

Amie said...

Hai Q... rajinnya masak untuk bawa ke masjid.
Kak Amie suka masak nasi beriani tapi tak rajin buat rempah sendiri, guna yang dah siap.

quinnie said...

kak liza..bergantung pd rempah jugak kalau best rempah nya sedap la nasinya..hehehhe

kak norzie..saya memang suka briani tu yg selalu masak..stok rempah mesti kena ada kat rumah..hehehhe

kak paty..saya pun lama tak singgah rumah akak...akak lagi la macam2 dimasak sampai naik rambang mata..hehehhe

zila..hehhehe...trend baru tu nasi serai..zaman skang macam2 nasi derang masak sebab nak lain dari org..heheeh

qasey..dah habis le..hehehhe

kak amie...seronok kak bila hantar masjid ni...rasa lapang dada lepas dah hantar tu..hehehhe....saya pun jenis tak pandai buat rempah sendiri sebab mesti jadik tak sedap..hahahha

Rohah said...

habis ke tu satu periuk???..hehe..napelaaahhh...tak hantar sini...

kakbesah said...

aduss..ketinggalan kretapi lg... dpt rasa kerak2nasi pon jd la..hee.. Alhamdulillah..dh slamat mjlis doa selamat Q. moga2 Allah terima sedekah Q sekeluarga, Amin..

quinnie said...

rohah..habis licin..hehehhe

kak besah...tak pe lambat sampai pun..janji selamat..kekekek..terima kasih kak selalu singgah sini...terharu saya..heheheh

Wattie said...

Assalamualaikum Q,
Alamak, terlepas bas dah ni, ada lagi ker nasi beriani tu? Tkasih sudi cuba dan perpanjangkan resepi nasi beriani tu, harap semua orang suka. Nampak pun sedap!!!.
Jangan risau Q, amik ajala mana2 resepi pun yg terbekenan akak halalkan.....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...