Friday, 22 June 2012

KUIH BAKAR ROTI





ingatkan kuih ni rasa macam bingka..rupanya iras kek pandan..:)

elok cantik je kuar dari loyang..macam kek..:)

Assalammualaikum ...salam hari jumaat semua...moga semuanya dilimpahi rahmat Allah dipagi yg mulia ini...:)

o.k berbalik pada resepi..saya sebenarnya nak makan bingka roti..lepas tengok resepi ni terus nak cuba..cuma cara masak dia tu berbeza skit...tertanya2 jugak apakah hasilnya? sebab dlm dia ada roti..rupanya2 bila dah masak kuih ni lebih iras rasanya kepada kek santan...rasa roti kat dlm tu pun tak la terasa sgt...cuma texture dia ada berbeza skit dari kek...dan lepas masak bukan macam bingka....saya siap tabur bijan lagi kat atas tu sebab ingat nanti jadik bingka..hahahhaha

resepi ni dari nasah@myr..terima kasih nasah atas resepinya...mintak halal ye....kalau ada roti2 yg nak expired tu boleh la cuba buat kuih ni...:)

KUIH BAKAR ROTI

Resepi: nasah@myr
by: quinnie@qasehququinnie.blogspot.com



Bahan-bahan

  • Satu bantal roti potong , ( perasa pandan )-Q guna 6 keping roti rasanya...lupa la...
  • 3 cup tepung gandum
  • 2 cup gula- Q guna 1 1/2 cawan gula je
  • satu kotak santan / 200ml
  • 200ml air
  • 4 bijik telur
  • 3 sudu tea baking soda / baking powder
  • 100grm marjerin
  • Sedikit warna hijau or perasa past pandan . 
  • Q tambah daun pandan 3 helai di blend dgn 100ml air dari 200ml air diatas..kemudian tapis.

Cara-cara

  1. Rendamkan roti bersama santan dan air selama 20min .
  2. pukulkan gula bersama marjerin hinga kembang .. masukkan telur sebiji sebiji
  3. Bila telur , marjerin dan gula dah sebati , masukkan roti yg dah lembut tadi .. pukul hinga hancur
  4. Masukkan pula past pandan , hinga sebati ..
  5. Bakar dalam oven 180c selama 1 jam ..
  6. Sila mencuba .... (^^,)

(nota Q: penting utk pukul roti tu hingga hancur..sebab kalau tak hancur nanti texture kuih tak cantik dan gebu..)

17 comments:

Puan Ros @ Sinaranmenu.blogspot said...

Brealfast dah siap ya.Kak ros ambil sepotong ya.

Yana Shaiful said...

Slamat pagi Kak Q..msk list dulu kuih bingka nii..nmpk cam sedap jer.. suka sgt klu kuih muih ada perisa pandan..wangi jerrr ^_^

Amie said...

Selamat pagi buat Q yang manis dn pandai meroti,
nak sarapan juga di sini dengan Puan Ros dan Yana he he he ehh...

Bicara Kak Noor said...

salam Q akak pun nak nak sepotong sbb macam sedap je ni akak belum pernah buat bole try suatu hari yg rajin heee

Sheila Shafeareen said...

salam hemmm npk cam sdp aje tu....boleh le nak menerai nnt ...lama x mkn kuih bako....

ogyep yummy mellow said...

suka..suka.. suka... adik beradik cik bingka la tu... part yg garing kat atas tu, ogyep cop ya... jgn bagi orang lain...

Sari Yusa Ibrahim said...

Salam, Q.. teringat dulu mak kita suka buat roti bingka macam ni.. kami adik beradik berebut nak makan keraknya.. hehehe

Rohah said...

terbaik menu camni,agak2 roti dah nak expired tu bolehlah buat kan...kekadang anak2 ada masanye jemu ngan roti n terbiar sampai x-pired...

Chah said...

owh...saya ingatkan hasilnya macam bingka....ermm kek roti la cam tu...

Nuwairani Ismail said...

kite ni sejak2 baru beli pandan paste brand nona ni asik nak buat kuih yg guna pandan je.

Liza said...

akk nk mintak sepiring utk minum ptg ni ada lg tak...ihihhii

zila norazila said...

wsalam q..masuk list jgk nie..mesti sedap..lg2 klu bakar garing2..kerak2 tepi tue..wahhh best:)

Ayu said...

Assalam Q, waduh lama juga akak tak masuk sini..
rindu dengan oppa2 semua eh!! salah2 rindu dgn Q juga....heheh..
sedap nampak bingka roti ni..
rasanya macam kek ke Q?..

Qasey Honey said...

wah mcm2 resepi ade yer...mnarik ni..nmpk pon sedap..ade lg x Kak Q..nk 5 kpg bleh...

Wattie said...

Salam Q,
Resepi baru ni, mesti best sbb nampak cam lembut...

maz said...

Salam Q...rjin btul Q buat kuih...mcm2 kuih ada kat dpur Q ni...kmaz xprnah try rspi2 kuih yg ada rti ni..susah anak2 xmkn...huhuu..

quinnie said...

kak ros jemput le ambik..kat rumah ni makan tak habis pun..hehehe

yana...dia lebih pd kek kuih ni yana..tak macam bingka..heheheh

kak amie..tak macam roti kak..rasa kek..hehehhe

kaknoor saya pun ni 1 time buat..hehehe

kak shiela..rasa cam kek kak..hehehhe

ogyep..lain dari bingka kuih ni..hehehhe

sari...nak kata macam bingka tak jugak kuih ni..hehhehe

rohah betul tu ..saya pun sebab nak habiskan roti tu yg cuba..hehehe

chah..betul tu...kek roti..hehehhe

nuni..kita lak kalau beli paste tu haram nak guna..hahahha sampai expired..last2 buang je...kekekek

kakliza..silakan..hehehe

zila...makan tang kerak tu memang best..hehehhe

kak ayu..hahahaha...bila ingat akak mesti ingat kan udang ketak..hahahahha..aduiii...dia rasa cam kek kak..hehehhe

qasey..kalau dekat memang kita bagi..hehehe

kak wattie..memang lembut kak..hehehhe

kak masz..kalau awak buat kuih ni budak2 tak perasan dlm dia ada roti kak..sebab rasa cam kek..heheheh

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...