Saturday, 17 December 2011

KEK PERMAISURI

penuh sarat buah dlm dia..hehehe


kek permaisuri ni macam kek buah buahan tapi diletakkan dlm cup cake...itu je beza dia rasanya...hehehe..saya suka makan ni sebab senang nak ngap...kekeke...saya kalau buat kek ni buah2 kat dalam dia mesti banyak....sebab makcik nak buahnya sarat..kalau skit nanti dia complain...hhhehe...saya masa mula2 dulu buat kek ni biasanya guna buah dlm kotak tu..tapi sekarang ni kalau nak buat main beli je buah2 kering yg saya suka lepas tu potong kecil2 dan masukkan dlm kek ni...ikut suka kita la nak letak buah apa...kalau buah2 dlm kotak tu cam terhad buahnya..lagi pun kadang2 buah dlm nya tak imbang kuantitinya..ada terlebih dan terkurang... yg terbaru ni macam2 buah makcik letak..kekeke...dia yg tukang potong buah..saya tukang bancuh adunan....

k lah meh tengok resepi kek kegemaran makcik saya ni..dia bukan hari raya pun nak makan kek ni..:)


KEK PERMAISURI

Resepi: quinnie@qasehququinnie.blogspot.com

Bahan2

8 oz margerin/ 1 ketul butter 250gm
8 oz tepung gandum
8oz gula halus - saya biasanya kurangkan 1/2 sebab buah2 pun dah manis
1/2 sudu teh serbuk penaik
1/2 kotak besar mix fruit
1/2 sudu teh esen vanila
4 biji telor
secubit garam
1 sudu teh emulco oren (optional)

Cara2

1. mula2 pukul butter dan gula hingga kembang dgn menggunakan mixer... kemudian masukkan telor satu..satu....pukul rata sahaja....lepas tu masukkan esen vanila, garam dan emulco oren...pukul sekejap je....hanya utk ratakan....

2. ayak tepung dan serbuk penaik.....gaul buah2 dgn sedikit tepung dan tepikan....

3.masukkan sedikit demi sedikit tepung kedalam adunan...biar rata....akhir sekali masukkan buah buahan kedalam adunan...kacau menggunakan spatula je buah2 ni....

4. panaskan oven 160c....masukkan cup kedalam loyang....sudukan adunan kek kedalam cup....bila oven dah panas boleh la bakar kek selama 10-15 minit.

14 comments:

izahdaut said...

assalamualaikum kak Q. betul la, kalau kita beli n letak sendiri buah2 tu mesti ikut selera kita kan. saya pernah jugak buat kek buah. guna mied fuirt dlm kotak tu. tapi mcm ada rasa something yg sukar dikatakan. yg menjejaskan rasa. ehhe.. mcm2 kan. tapi comel la kek gini. lawa. simple je.

dZana said...

ppgi dah ada kek.. kecik2 mmg sng nk mkn.. pas tu masak pun cepat.. mmg nmpk mewah dgn buah2an.. klau brjual ni suke org yg mbeli..

Soo Hae Daa said...

wahhh..meriah la kek lau byk buah kan? my dad pon suke kek buah..nnt boleh try buat kasik kt die lah..hehehhe =)

ady said...

as-salam q
pagi2 dah tgk permaisuri ni..mmg sedap kalau kek buah yg banyak buah2nye..baru rasa kesedapannyee..

Amie said...

selamat pagi Quinnie,
baca tajuk resepi tadi kakak bayangkan keknya besar dan ada mahkota di atasnya he he ehhh rupaya kecik cute mute gitu...memang senang nak ngap tu Qinnie.

tun_telani said...

morning kak Q! nostalgia je nampak nii.. masa kecik2 dulu pernah makan.. ye ye je, ntah2 kek lain. hehe...

quinnie said...

izah..memang betul tu..beli buah sendiri lepas tu boleh pilih buah kesukaan..tapi kena rajin la pulak nak memotongnya...hehhhe

kak zana..org yg nak beli memang seronok la makan buahnya mewah..tapi yg nak menjual ni..pening nak letak harga...hahahha

soo...senang je nak buat..tentu jadik...mesti u're dad suka..:)

ady...saya memang kena letak buah byk2 baru puas makan...hehhehe

kak amie...hhahhaa..aduiii kena buat crown sendiri kak taruk atas kek tu..kekeke

tun..memang nostalgia kek ni...kalau zaman skang dah kasi nama lain kot kek ni...hehehhe

Naz / Nadz COSK said...

Assallamualaikum Q..
Ermm..betul gak cakap Q tu. Baik beli jer buah2 kering yg timbang tu kan. Boleh pilih yg mana kita suka.. Akak pun kalau buat kek yg guna buah2 kering ni(lama dah tak buat), selalu beli yg dlm kotak tu je. Next time nak buat cam Q lah.. Beli yg timbang tu..Nyummm...

quinnie said...

kak naz..makcik saya ni macam2 buah diletaknya...hehehe..buah pala la..asam masin yg jenis panjang2 manis2 tu pun diletaknya...hehhehe..ikut suka kita nak letak apa buah2 ni..hehehe

Nurul said...

Kak Q....
Oooh.. ni rupanya kek permaisuri.... sedappp ni, tgk keknya mewah ngan buah2...

# Kak Q, nanti singgah dapur tgk kejadian agar2 nurul, naper x jadik 2 layer yer???

Yana Shaiful said...

Betul lah Tun kek nostalgia nii..Teringat pulak bt kek permaisuri ni ms form 1 dlm kelas ert..harum wangi baunyaa ^_^

quinnie said...

nurul....ini la dia kek permaisuri..ramai jugak yg carik resepi kek ni..heheheh..

yana...wah masa f1 ada masak kek ye? skolah kita tak dek pun masak2 kek....paling koman pun buat sandwish je...hahahha

Puan Ros @ Sinaranmenu.blogspot said...

Ampun tuanku....patik lambat sampai nak makan kek ni.Diharap jangan murka ya.

quinnie said...

hahaha..kakros....tak pasal2 semua naik takhta lepas makan kek ni...kekeke

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...