Thursday, 1 December 2011

SOTO DAGING UTARA

Suka saya dgn resepi ni..:)

taruk daging banyak2 sebab malas buat bergedil..kekeke

apa hal timbul menu soto ni ek? hehehe....ni sebenarnya soto yg saya buat waktu raya haji hari tu...guna daging korban....lambat skit masukkan kat blog sebab malas nak menaip..boleh gitew? hahhaha...saya memang cam gini..kalau resepi sendiri ni memang lambat skit nak masukkan kat blog sebab kena pikir balik bahan2 yg digunakan dan malas nak menaip panjang2...kekeke..

saya sebenarnya kalau soto guna nasi impit ni memang saya tak suka sgt kalau nak ikutkan...sebab saya tak suka sgt nasi impit....tapi bila buat kuah dia cam gini...rasa best pulak...hehehe..letak banyak2 daging sebab malas nak buat bergedil...ngeh ngeh ngeh....resepi ni saya namakan soto daging utara sebab saya gabungkan resepi bihun sup langkawi dari blog kaknorlie dan jugak  mee sup utara dari blog kak zuraini alias...saya pernah buat dua2 sup ni dulu....disebabkan saya suka sgt dgn sup2 utara ni..jadiknya saya gabungkan dan hasillah sup versi saya...sup ni sesuai sgt nak makan dgn nasi impit sebab kuah dia warnanya pekat...nak guna mee dan bihun pun boleh je...cara nak buat pun mudah sgt....itu yg paling penting..dan sedap...:)

k lah meh tengok resepi yg saya dah olah ni kat bawah...

lupa pulak..dah masuk penghujung thn dah kita....tinggal beberapa hari je lagi nak masuk thn baru..2012..:)


SOTO DAGING UTARA

Resepi: quinnie@qasehququinnie.blogspot.com


Bahan2 sup

1 kg daging cincang
1 kg tulang
5 sudu besar rempah sup adabi
2 sudu besar rempah kurma
2 helai daun pandan disimpul
2 inci halia diketuk..ketuk bagi dia pecah2 skit je..tak mo hancur sgt
1 inci lengkuas*
2 serai*
1 bawang besar*
6 bawang putih* (bahan ni tak yah tumbuk..biar dlm bentuk asal )
1 kulit kayu manis
2 bunga lawang
5 buah pelaga
1 kiub ayam
1 sudu besar lada hitam- ditumbuk lumat
4 ketul kentang dipotong 8
garam

bahan sampingan

nasi impit/ bihun /mee/ kuetiau
bawang goreng
sambal kicap
sayur taugeh
daun sup dan daun bawang yg dihiris

Cara2

1. mula2 basuh bersih daging dan tulang. kemudian masukkan kedalam periuk...biar besar skit periuknya...lepas tu..masukkan air secukupnya...masukkan daun pandan yg disimpul...rempah sup dan rempah kurma....bawang besar..bawang putih..halia..lengkuas..serai...kulit kayu manis...buah pelaga...bunga cengkih....tutup periuk dan masak selama 1 jam....

2. selepas satu jam...masukkan kiub ayam...kentang dan lada hitam yg ditumbuk. masak lagi selama 1 jam...kiranya masak sampai 2 jam la....masak lama sebab nak bagi daging tu lembut.....rasa daging..kalau dah lembut boleh tambahkan garam..kalau tak lembut lagi...masak lagi hingga daging lembut....lepas tu baru letak garam...jgn letak garam selagi daging tak lembut ye...tambah air jika air berkurang....

3. bila dah masak boleh la dihidang dgn bahan2 sampingan....isi nasi impit dalam mangkok..masukkan taugeh...daun bawang dan sup...cili kicap...dan bawang goreng...lepas tu masukkan kuah sup serta dagingnya...dah siap..boleh la makan..senang je nak buat nya sebab campak2 je semua bahan..:)

4..cili kicap...cara nak buat...bawang putih skit..cili padi skit...kicap cair lemak manis...blend bahan hingga lumat...dah siap..:)

9 comments:

Nurul said...

Assalam, kak Q..
Lamanya x jalan2 di alam maya... ekekek ;)
Ader soto kat cnilah... sedapnya... fav nurul... kalau nurul pun suka soto tu buh rempah sup & kurma cam dlm resepi ni...

cik cek said...

Q...
Kak cek tak leh tul tgk Soto ni...fav kak cek...kalau buat soto kat rumah...mkn berkali2 pun tak pe...suka hirup kuahnya...buh sambal kicap...perghhhh...memang besttt...:)

Liza said...

salam Q...bestnya soto dgg tu, kna pulak ngan sambal kicap...perggghhh mmg terangkat la...hihihihi

tun_telani said...

tun pun sama ngan cik cek n kak liza.. kene ada sambal kicap byk2 baru makan x hingat dunia..

Zaliedana said...

Assalam kak,dari tadi nak ngomen tapi nape tah punya lama nak loading,Adoyaiii sedap sungguh nmpk soto nih,nih 2resepi sup combine sekali harung,mesti best kan..

Ayu said...

Assalam q,
wah confirm memang q ni suka sup2 yang berempah ya.. akak pun suka menu2 yang bersup2..hirup kuahnya macam tak puas2 gitu..hehe..lagi kalau ada cili padi kasi pedas2 sikit uish perut tak sedar alih2 dah buncit macam ngandung 5 bulan..haha

Sue @ Nenie said...

Salam Quinnie..wahhh time musim2 ujan macam ni sedapkan layan soto panas..Kalau Sue makan soto, mesti nak ada kacang tanah goreng

Amie said...

kreatifnya Quinnie sampai boleh gabungkan 3 resepi sekaligus....mmmm soto memang kak Amie tak tolak, apa pun sotolah, soto banjar ke, soto ayam ke, soto apa ke yang penting halal...sebab kuahnya tu yang buat sedap!

quinnie said...

nurul..lama tak nampak awak la..hehhehe

kakcek minat soto ye...hehehhe..saya dulu kalau makan soto suka yg bihun...yg nasi impit ni kurang skit...tapi guna resepi ni rasa best lak...hehhehe

liza..letak daging bebanyak senang...hhehehe...tak yah nak buat begedil...kekeke

tun..tak dek sambal kicap memang tak kick la soto ni..hehehhe

ct...hujan kot..tu yg lambat loading..kekekek

kakayu...saya meamng minat rempah..hehhehe.tapi bila masak tak bertumis cam gini kuah tu tak terasa kuat rempahnya kak....warna je gelap cam gitu..hehehhe

sue..kita memang malas nak goreng kacang tanah..hhehehe..

kak amie...saya suka sgt kuah2 sup style utara ni..sedap..lagi pun campak2 je...hehhehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...