Berminat dgn dunia masakan...dan blog ni adalah tempat saya menyimpan segala resepi yg saya sayang serta pernah dicuba dan untuk dikongsi dengan rakan2...:)
Saturday, 31 December 2011
PULUT DAN KUAH DURIAN
Assalammualaikum.....ada yg rindu? hehehe...oppa kot yg rindu...hehhehe...alo..lo tomeinya oppa ngan baby kat belakang tuh...hehehhe..
saya bz skit minggu ni..ingat nak online balik isnin hari tu masa lepas cuti krismas...adik lak tak berapa sihat..jadiknya terbengkalai la segala kerja...langsung tak online...saje nak masukkan entry hari ni sempena last day 2011...esok dah masuk thn baru....lusanya pulak birthday kita..hehehhe...menu simple je sempena musim durian ni..semua org yg beli durian mesti nak buat kuah durian kan? sape lalu makan mentah gitu je byk2..sat gi panas badan...heheheh..paling koman pun buat tempoyak...:)
PULUT DAN KUAH DURIAN
Resepi: quinnie@qasehququinnie.blogspot.com
Bahan2 buat kuah
1-2 biji durian diambil isinya...tengok saiz la ye..kalau sebiji tu dah byk buahnya..guna sebiji je la...
1 sudu besar gula merah
sedikit garam
gula secukupnya
santan secukupnya
Cara2
masukkan buah durian...santan..garam..gula merah kedalam periuk...pasang api dan masak....kacau2 selalu..santan tu ikut kepekatan yg kita nak utk kuah ni...letak le skit dulu....kalau kurang baru tambah....masukkan gula...masuk gula pun skit2 dulu...kacau2 lepas tu rasa....ikut la citarasa sendiri nak manis takat mana.....kacau2 kuah hingga isi durian tu tertanggal dari bijinya..lepas tu kuah likat dan didih....dah masak tutup api.
Bahan2 pulut putih
300gm beras pulut
santan secukupnya
sedikit garam
Cara2
mula2 basuh pulut....dan rendam dengan air sekurang2nya 1-2 jam....lepas tu didihkan air pengukus....dah didih masukkan pulut dan tanak hingga masak...bila dah masak..keluarkan pulut dan masukkan kedalam mangkok. gaul dgn santan yg telah dicampur dgn sedikit garam. santan tu isi takat 3/4 pulut..elok santan pekat skit kalau nak sedap....baru terasa lemaknya...gaul2 rata santan tu tadi....tutup sekejap bekas tu dlm 10 minit..kiranya perapkan kejap la.. akhir sekali..kukus balik pulut tu dlm 5 minit utk pulut tahan lebih lama. dah siap...boleh la makan dgn kuah durian..:)
Labels:
kanji/bubur,
PULUT
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
8 comments:
thanks torview..:)
salam quinnie..
selamat tahun baru juga dari akak
semoga tahu mendatang lebih ceria dan bertambah lagi rezeki
nampak sangat menyelerakan tapi sayang akak tak makan durian.. :(
Selamat tahun baru Quinie...
Memang favourite family kita ni..best
as'salam Q hehehh akk baru buat semlm pulut dan serawa durian...hem mmg tegah musin...mcm resepi nak dia buat....mana yg tawar isi nya leh le buat masakan...mana yg sedp lemak bekrem tu mkn begitu saja nyam nyam
Nak buat la... Rase nak mkn la pulak...
Selamat Tahun Baru Kak Q ^^
nasib baik laa tun baru balik dr marathon makan durian kt kampung, kalau x blh meroyan nengok nih..hehe
Salam Quinnie..haaa tu dia dah kuar pun pulut duriannya....Emm cara Guinnie ni lebih kurang yang hb Sue suke..dia suka buat pekat2 macam ni dan cicah ngan roti....
kak ita...selamat thn baru jugak...la ye ke tak makan durian rupanya akak ni...hehehe
kak nazrah...family saya pun suka kuah durian...hehehe
kak shiela...betul cakap akak tu..kalau buah sedap baik makan gitu je..buah kuah rasa rugi pulak...hehehe
kak rozie...moh p beli durian buat kuah...hehehe
tun..nasib baik dah pulun habis ek...kalau dak meroyan sakan...kekeke
kak sue...kalau org perak suka makan cara cam gini..kalau dak pun makan dgn nasi..:)
Post a Comment