Saturday, 24 December 2011

KARI UDANG


menu simple je hari ni....kari udang..buat hari apa ek..lupa dah..hehhehe...mood kelaut hari ni sebab semalam buat slice cheese cake tak jadik...hahahha...sedihnya...sob sob....tengok macam senang..tapi cukup mencabar rasanya..buat kek karamel pun elok je jadiknya...tak dek rezki...tak pe nanti kalau jadik kita buat tayangan kek tu...hehehhe..meh tengok resepi kari udang ni..dah melalut kelain lak...:)

psttt..pagi ni bf dgn bingka cheese...hahhahah....sedihnyaaaaa!!!

KARI UDANG

Resepi: quinnie@qasehququinnie.blogspot.com

Bahan2

1/2 kilo udang
1 bawang besar*
3 bawang putih*
sedikit halia*
1/2 sudu besar jintan kasar*
10 cili kering - direbus dan toskan * ( bahan* di blend halus)
4-5 sudu besar rempah kari ayam/daging/udang
sedikit air asam jawa
santan secukupnya
sayur bendi
3 kentang di belah 6
2 tomato dibelah 6
1 kulit kayu manis
1 bunga lawang
3 cengkih
3 buah pelaga
garam dan gula skit
sedikit daun kari

Cara2

1. mula2 panaskan minyak...dlm 1 senduk...kemudian tumis bahan2 blend ..kacau hingga naik bau dan masukkan kulit kayu manis...bunga lawang..cengkih dan pelaga...masak hingga cili masak dan terbit minyak..

2. kemudian masukkan rempah kari yg telah dibancuh dgn sedikit air..masak hingga terbit minyak lagi...tambah2 la air kalau kering ye...lepas tu masukkan daun kari...kacau2 hingga naik bau...

3. masukkan air asam jawa dan air skit..masukkan kentang....biar hingga kuah didih..api tak yah besar sgt....masak hingga kentang empuk...dah empuk kentang nya masukkan bendi dan udang...masukkan gula dan garam secukupnya...bila dah masak udangnya...bolehla tutup api serta hidangkan bersama nasi...

8 comments:

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

sELAMAT pAGI QUINNIE....ini sudah bagus...semalam mee rebus mamak..ari ni kari udang...semuanya selera family akak...mai ai...sedapnya.

quinnie said...

kak paty...saya memang suka menu2 mamak ni..hhehehe..kari pun suka..kekeke

Nazrah said...

Selamat pagi...kita memang suka kari udang

Ida,Japan said...

jangan sedih2 yer Q...k'ida pun ada gak benda yg buat tak jadi...don't give up, try again...kari udang tu sodap la

Wani said...

salam quinne

bestnya kari udang ,,, kari udang x pernah buat .. gulai udang pernah la buat ... hihi... x pe lah quinie ... biasalah dalam membuat kek2 ni kalo x de problem pun x leh jugak ... nanti x blh nak bg tu orang silap apa kan ... wani pun banyak kali gak mcm tu .. stressed jugak asyik do kenang sepanjang hari sebab x jadi kan... tapi yg x jadi tu la pembangkit semangat nak buat balik ...

MakNgah said...

rajin sungguh quinnie update masak2..
ehh... anak sapalah ni ek? :)

Along Maklong said...

salam quinne..
lamanya tak bertandang kemari..
nampak kari udang.. terus terjah..hehe..
sebab.. maklong suka kari udang.. wat cicah roti jala..

Sue @ Nenie said...

Salam Quinnie..kari udang makan ngan nasi panas, sedappppnya....

Emm..tentang kek itewww....kebetulan rezeki tak de..anggaplah ia cabaran..jangan cepat patah semangat yaaaa....Akak pun kadang2 buat kek ada gak jadi bingka...hu hu hu hu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...