Monday, 5 December 2011

Dadih tembikai susu

guna dadih segera je..hehhehe

yg ni masih dlm bekas..saya buat 1/2 adunan je..

Assalammualaikum......saje nak tunjuk gambar dadih pagi2...hehehhe...dadih ni dah lama buat...tapi baru ni nak letak kat sini...saya pakai dadih segera je..senang citer sebab dah siap perasanya sekali..cuma saya tambahkan fresh milk kat dalam dadih ni utk menambahkan lagi kesedapannya...lepas tu letak nata d coco sekali sebagai penambah rasa...rasa sedap la skit bila kudap2 tu...heheheh...

biasanya saya guna cap happy grass baru sedap kalau nak ikut kaedah saya ni.....dulu saya tak suka makan dadih sebab rasa cam biasa je...tapi bila pegi rumah jiran..terasa sedap dadih yg dia hidangkan..lepas tu tanya kat dia...dia kata dia masukkan susu segar kat dalam...patut la rasa lain..lebih sedap dari kalau letak susu cair je....lepas tu dia siap bagi sepeket dadih yg tak masak lagi....sejak tu saya kalau nak masak dadih mesti masak cara cam gini dan rata2 yg makan mesti tanya balik...letak apa sebab rasa cam lain skit dari dadih biasa...:)

k lah meh tengok resepi....di ingatkan...resepi ni sedap kalau guna cap happy grass sahaja..cap lain macam terasa terkuat skit susunya..tapi kalau suka tak kisah la kan....


DADIH TEMBIKAI SUSU

Resepi: quinnie@qasehququinnie.blogspot.com

Bahan2

1 paket dadih segera cap happy grass - saya guna perisa tembikai susu
500 ml susu segar
1 tin susu cair
2500 ml air
4 sudu besar gula- nak manis tambah lagi
nata di coco secukupnya

Cara2

1. mula2 masak air hingga didih...bila dah didih masukkan susu segar dan susu cair..masukkan juga gula...kacau2 sekejap je dan gula cair...kemudian tutup api....lepas tu masukkan serbuk berperisa segara dadih yg telah disediakan ( paket yg besar)..kacau2 dlm 3-5 minit....kacau rata...kemudian masukkan serbuk paket yg kecil tu ( paket gelatin)...kacau2 kejap dalam seminit dua...

2. sediakan mangkok utk mengisi dadih...kalau guna acuan...basahkan acuan jika nak keluarkan cam saya buat ni..kalau nak makan terus dlm mangkok..tak yah basahkan pun tak pe...masukkan buah nata d coco dlm beberapa ketul....lepas tu masukkan dadih hingga penuh acuan...

 3. biar sejuk kemudian baru masukkan kedalam peti ais utk disejukkan. dah sejuk boleh la makan...:)

13 comments:

dZana said...

cuti2 ni sesuai buat ni quinnie.. rakyat tgh ramai kt rmh.. ap jer boleh abis..

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum quinnie cayang...
mmg nampak sedap ler dadih tu quinnie... x perna lg buat... nampak senang jer yer quinnie..

Ayu said...

Assalam q,
wah 3 menu akak terlepas ..weekend tak dapat update & langok depan pc..selalunya begitulah banyak menu2 yang terlepas pandang..dadih ni macam sejenis yogurt kan q?..huhu akak ni kalau jenis2 puding ke dadih ni memnag tak reti nak buat..hehe..badak berendam q, tu asiklah tertangguh aje..bila dapat chance nak buat nii..

quinnie said...

kak zana..tengah ramai rakyat baru cepat habis..hehehe...saya ni sampai ada yg tak termakan pun hari tu...kekekek

kak diana..saya guna yg segera je senang citer..hehehhe..macam2 perisa boleh buat..kekekke

kak ayu...saya pun hujung minggu sekarang ni mesti off..especially hari ahad..cam malas je...kekeke....akak saya badak beremdam tu meamng selalu sgt buat..kalau dekat leh kasi je kat akak...hehehhe

EmbunRosaliza said...

Assalam Q, akk pun suka beli yg jenama happy grass ni, rasanya sedap juga, ooh tambah susu segar lagi best ek, baru rasa susu kaw2 kan

quinnie said...

kak rosa..betul tu kena tambah susu segar baru dia sedap kak...kalau dak cam tawar je rasa dia...cuba akak buat..kalau guna yg perisa coklat tu sedap sgt rasa dia..hehehhe

Zaliedana said...

Assalam kak,jenama happy grass eks,nnti nak cari lah,cam xpernah nmpak,ke sy yg xpasan..Nak juga try nanti..

quinnie said...

ct..ada jual...tapi tak semua kedai boleh jumpa kot....tapi kita paling suka cap ni..rasa lebih sedap dari cap lain...hehhehe

Anna Qawina said...

weh..rajin buat dadih lak..ehehe

tun_telani said...

salam kat Q ^^ tun mmg xleh wat dadih kat umah ni.. bukan apa, mmg hasben tun nnti selang 2 minit dia bukak peti. kalah budak2.. huhu. pastu mesti tun kene marah ngan in-laws sbb xjaga pemakanan hasben sendiri.. ;p

Soo Hae Daa said...

hehehe...sedap2...lau tmbh honey dew cube mesti lagi besh kan??

VECASTS - LISTEN ONLINE RADIO WATCHING ONLINE TV said...

VEBCASTS - Listen web Radio Watching web TV, Tv Online. Watch Over 3000 Online TV Channels And 6500 Radio Stations Free For Around In The Wold clik to watching
Listen Hindi radio click ,watching live movie ,live international radio,indo radio.usa radio and more ,LIVE MOVIE ,LIVE SPOTS,LIVE HINDI RADIO ,HINDI MOVIE ,AXN LIVE ,STAR MOVIE LIVE ,MAX CHANNEL LIVE LIVE UNTERNATIONAL RADIO AND TV BROADCASTER
MALAYSIA RADIO ONLINE , UNTUK MENONTON sini lawati >  http://vecasts.blogspot.com/2011/10/malaysia-tv-online-watch-malaysia-tv.html
MALAYSIA RADIO ONLINE terdapat lebih 180 buah stesen radio online malaysia lawati >  http://vecasts.blogspot.com/2011/11/listen-malaysia-radio-online-live-radio.html

quinnie said...

anna...dadih segera lagi malas nak buat anna...hahhaha,,ni pun makcik yg nak makan sebenarnya..kekkee

tun...minat sungguh dia ye...bahaya tu...kekekke

soohadae...yer..taruk buah memang lagi sedap..:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...