Sunday, 18 December 2011

KERABU PUCUK PAKU DAN KERANG


Saje nak masukkan menu ringkas je pagi2 ahad ni....kita sebenarnya nak citer pasal gambar oppa yg baru kita letak kat blog ni..ahhahahha..aduiii oppa..renungan matamu menikam kalbu gitewww..ahahhaha.cair je bila tengok..adussss....nama actor ni jang geun suk..saya memang minat kat dia sejak tengok drama you are beautiful....lepas tu suka dengar suara dia kalau nyanyi..especially kalau lagu2 slow ni..memang best sgt sebab suara dia cam garau2 skit...hehhehe

semalam 8tv ulang balik citer u're beautiful ni..promo kata nak guna bahasa korea..tapi last2 bila tengok malam jumaat tu .guna alih bahasa jugak..kaciwa nya tak tau nak cakap..last2 terus tukar siaran lain...grrrr

k...meh tengok resepi kerabu ni..semua pandai buat kan? hehehhe..org perak suka buat kerabu letak kerisik....saya kalau tengah rajin baru buat kerabu ni sebab malas nak buat kerisik...hehehe


KERABU PUCUK PAKU DAN KERANG

Resepi: quinnie@qasehququinnie.blogspot.com

Bahan2

1 ikat pucuk paku dicelur hingga masak dan toskan
semangkok kecil taugeh pun dicelur..tapi kejap je dan toskan
1 bawang besar*
10 cili padi* kurangkan kalau tak nak pedas
2 barang serai dihiris nipis* ( bahan * ditumbuk lumat)
sedikit santan..dlm 2 sudu besar je
garam dan gula
sedikit sos ikan (optional)
2-3 sudu besar kerisik..ikut la nak pekat mana
isi kerang yg telah direbus secukupnya
1 biji limau nipis diambil jusnya

Cara2

masukkan semua bahan didalam mangkok dan kacau2 rata....rasa la sendiri masin manisnya...biasanya kerabu ni tak manis..just letak gula dlm 1/2 sudu kecik je tuk menambah rasa kerabu. dah siap..bolehla dimakan dgn nasi atau ratah2 gitu pun best..nak makan dgn bubur nasi kosong pun sedap jugak...:)

14 comments:

Sheila Shafeareen said...

As'salam amboi renungan mata nya menikam kalbu ye hehehhe..semagat tu

kerabu mmg fv kami sekeluarga juga...simple tp sdp....suka ratah...

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

Kerabu...kerabu ni mmg k.atie sukerrr.Tambah klu pucuk paku & kerang....lg best!

Liza said...

salam q....my peberet tuuuu....kalau g mana2 mst cari kerabu dulu, xkira la kerabu ape pun....suka dgn rasa masam2 pedas dia....perggghhh mmg mkn xhengat dah.....hihihihi

Amie said...

pengsan terus! bangun balik... tadah mangkuk kosong, bubuh kerabu letak kerang banyak-banyak nak ratah dalam perjalanan pulang.

quinnie said...

kak shiela...hehehe...dia sebulan sekali mesti ada momen2 meroyan kejap..kakakka

kak atie...betul tu kak saya pun suka kalau pucuk paku dan kerang lebih..hehhehe

kak liza...pedas2 sedap ye kak..hhehehe

kak amie..meh tolong kupas kerang leh letak lebih banyakkkk..banyakkkk..kekekke

cik cek said...

Q...sedapnya...akak nak sepiring...nak ratah2 cam tu je...tak yah makan nasi...diet la kononnya..he he...:)

Nazrah said...

arhhhh.... dulu dulu mak selalu buat...

Wani said...

salam quinnie ...

wah sedapnya kerabu pucuk paku .. ni best ratah saja sedap hihi

quinnie said...

kak cek...hehehe..saya pun suka ratah2...tapi nasi bertambah jugak..kekeke

kak nazrah...saya dulu arwah opah suka buat ni..:)

wani...rangup2 pucuk paku tu yg best makan..hehehe

Ida,Japan said...

sedapnyer Q....pucuk paku ngan kerang adehhh..lamanyer tak mkn..kerang sini susah nk jumpa

Sekamar Rindu said...

salam.....

menu ni sangat saya suka....memang akan bertambah nasi kalau ada kerabu pucuk paku ni..:))

*folo ur blog

Juwita Jamaludin said...

Salam.. Kslau nama kerabu memang x tolak.. Mkn macam tu je... Ada kerabu hilang diet mkn nasi bertambah..:)

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

all time favourites...biasanya makan nasi sedikit ratahnya lebih.....

quinnie said...

kak ida..alahai sian dia..sana susah ye nak dpt kerang...

sekamar rindu..tq follow saya..:)

kak juwita...memang betul tu..hilang diet..hheheh

kak paty..tq singgah sini....:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...