Wednesday, 7 September 2011

Soto ayam


soto yg saya buat hari tu....resepi simple je main campak2..saya kalau buat soto memang tak rajin nak cerai2kan ayam tu..main potong kecik2 je....kehkehkeh...saya kalau makan soto memang suka lebihkan bergedil dari nasi impit/lontongnya...saya nasi impit ni jarang makan...memang jarang buat..nak makan pun kalau beli satey kan ada sekali nasi impit...haaaa..makan hat yg tu je...kekekek....bz skit hari ni...macam2 hal...k lah meh tengok resepi campak2 saya nih...

Soto ayam

Resepi:quinnie@qasehququinnie.blogspot.com


Bahan2

1/2 - 1 ekor ayam- dipotong kecil2
1 kiub ayam
3 sudu besar rempah sup dan 1 sudu besar rempah kurma dibancuh dgn air
1 kulit kayu manis
1 bunga lawang
 3 bunga cengkih
4 buah pelaga
1/3 sudu kecil halba
 1/2 biji sengkuang - saiz kecil -diblend dgn sedikit air sehingga hancur
1 batang carrot dipotong kecil
sedikit daun sup dan bawang yg dihiris utk taburan
garam dan gula 
nasi impit/ lontong daun secukupnya
air secukupnya
taugeh
soun jika ada
bawang goreng jika ada
bergegil secukupnya klik sini utk resepi

 bahan blend - bahan ini hendaklah diblend lumat
1 bawang besar
4 bawang putih
1 inci halia
1/2 sudu besar ketumbar biji
1/2 sudu besar jintan manis
1/2 sudu besar jintan putih
1 sudu teh lada hitam putih biji
1 sudu teh lada hitam biji


Cara2

1. mula2 panaskan minyak dan tumis bahan2 blend...bila dah naik bau..masukan 4 rempah sekawan...dan jugak halba....kacau2 hingga naik bau...kemudian masukkan rempah sup dan kurma yg telah dibancuh dgn air...masak hingga terbit minyak...tambah air jika kering sgt....

2. bila dah terbit minyak..masukkan ayam...kacau2 sekejap..biar keluar air ayam tadi...kemudian masukkan air dan jugak sengkuang yg telah diblend tadi...letak la air ikut suka...tapi jgn cair sgt kuahnya...masak hingga kuah didih dan ayam empuk.

3. bila ayam dah empuk..masukkan carrot...biarkan sekejap.....masukkan garam dan sedikit je gula dlm 1 sudu kecil...dah cukup rasanya..tutup api dan taburkan sedikit daun sup kedalam kuah...

4. hidang soto dgn nasi impit yg dipotong kecil kedalam manggok...masukkan taugeh..daun sup dan bawang yg dihiris..bergedil..bawang goreng...dan cili kicap...kemudian masukkan kuah berserta ayam kedalamnya...dah siap...:)

5. cili kicap...blend bahan2...seperti cili padi....bawang putih dan kicap....

( nota: sengkuang bila dimasukkan tak mengubah rasa kuah sup ni....cuma kurangkan bau hanyir ayam...tapi kalau nak letak pun tak pe...ikut suka...saya masukkan sengkuang ni sebab nak habiskan sengkuang kat rumah...)

8 comments:

Amie said...

biarpun main campak2... soto tetap sedap! dah tengok di sini.... teringinlah pulak nak makan...manalah nak cari malam2 begini..adeeehhhh teringat soto Wak Suparman!

tun_telani said...

kak Q, ni menu wajib tiap2 raya kt umah in law tun.. mmg sehari b4 raya kene pulun wat begedil 5kg kentang! fuhh.. puas hati makan. tun pun suka letak begedil byk2. kalau wat sendiri mmg tun suka kerat kecik2 ayam tu n xyah siat2 dah. tp kat umah mertua kene laa tunjuk rajin siat2 ayam tu. hihi

Sheila Shafeareen said...

salam npk sunguh menyelerakan..betul tu nasi impit kureng tp letak begedel lebih sdpnya...mkn gan behun sup ...

Sofea said...

Rasa lapar pl tgk soto Q nii......:)

Yana Shaiful said...

bestnya soto..menu yana ms raya hari tu tp kakak ipar yg bt hehee..caya x yana paling suka and paling rajin nk siat2kan ayam..rs best je klu tgk isi ayam tu halus mulus jdnya hehee

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum quinnie...
wah.. soto... sedapnya tgk soto tu quinnie.. hirup kuahnya panas2.. mmg best tu...tp akak x reti nak buat soto.. lebih tepat lg M nak menyoto... hehehhehee.. tp bab makan soto mmg no 1.. ;)

Wattie said...

Assalamualaikum Quinnie,
Masih dalam mood raya lagi? selamat hr raya maaf zahir dan batin ya. Akak suka sangat makan soto, tmbh2 klu byk bergedil. Selalu beli aja kat gerai, buat jarang sangat, Pos mai Penang sepinggan

quinnie said...

kakamie..bila dengar akak sebut wak suparman...teringat dulu masa skolah saya ada minat kat sorang budak lelaki ni nama bapak dia suparman jugak...kakakkaka...adehhh nostalgia betullah nama tuh...kekekek


wah tun..jenuh nak masak bergedil kalau byk cam gitu...kalau masak reramai tak pe la...kalau sengsorang mau pengsan...kekekek

shiela kita pun suka makan dgn bihun jugak..hehhehe

kakpia..gambar makanan memang boleh buat perut sentiasa lapar...kekekek...kita duk terkenang gambar mee rebus muar akak nih..adeehhh

yana..lain kali kalau part leraikan ayam tu bleh kasi kontrak kat u la ye...hehehhe...rajinnya....:)

kakdiana..saya pun jarang masak soto nih..kalau teringin je baru buat..kekekek

kakwattie....mood raya ada lagi la kak..malas tul nak update blog...huhuhu...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...