Tuesday, 13 September 2011

Mee ladna...resepi ibundo


mee ladna yg saya buat semalam lepas berkenan tengok mee ladna yg kakpah duk post semalam...hehehhe..bahan2 pun semuanya ada...memang saya nak perabihkan baki mee masa openhouse hari tu...sedap mee nih...terima kasih kakpah atas resepinya...dah lama jugak saya tak makan mee ladna nih..dulu makan kat kedai je..sekarang dah pandai buat sendiri..:) kalau nak tukar guna kuetiau pun sedap nih...lain kali boleh cuba lagi....kakpah saya copy n paste resepi ni dari rumah akak je la ye...hehhehe...ada bahan2 yg saya tambah skit..dan ada jugak bahan2 yg saya tak letak sebab tak dek stok kat rumah...yg tulisan bold tu versi edit saya...terima kasih kakpah...saya suka cuba resepi akak nih sebab Insyaallah menjadik n sedap2 belaka...:)

Mee ladna

Resepi: kakpah@ibundo
by:quinnie@qasehququinnie.blogspot.com


Bahan2

1 bungkus mee kuning
6 ekor udang sederhana besar
2 ekor sotong dipotong bulat
1 ketul dada ayam dipotong nipis -saya rebus ayam utk mendapatkan stok ayam
1 keping fish cake
5 biji fish balls dibelah dua

2 helai kobis cina
setangkai sawi
sedikit cauliflower
sedikit capsicum hijau dan merah dipotong dadu
(kalau tak ada, bubuh cili merah dihiris)
1 sudu teh lada putih
2 ulas bawang merah dihiris
1 ulas bawang putih dihiris
2 sudu besar tepung jagung dibancuh dengan sedikit air
2 cawan air
1 cube stok ayam
2 sudu besar sos tiram
saya tambah sedikit sos ikan
saya tambah cili padi diketuk
saya tambah telor sebiji 


Cara2

Panaskan sedikit minyak di dalam kuali. Masukkan mee kuning  dan sos tiram.  Goreng sebentar sehingga sos sebati dengan mee.  Angkat. dan masukkan ke dalam mangkuk.
Tambah sedikit minyak lagi di dalam kuali. Tumis bawang merah dan bawang putih. Bila naik bau, masukkan ayam.  Goreng sebentar dan masukkan udang, sotong, fish balls dan fish cake.
Masukkan dua cawan air dan biarkan mendidih. Bubuh stok ayam dan lada putih.
Masukkan pula sayur-sayuran dan tepung jagung.  Rasakan garam.
Kalau kuah kurang pekat, tambah sedikit lagi tepung jagung.  Kalau air terlalu sikit, tambah air.  Ikut selera sendiri.
Bila masak, curahkan ke atas mee di dalam mangkuk tadi. 

Cara saya

saya rebus ayam tu dulu utk mendapatkan stok ayam atau air ayam...lepas tu tumis bawang2...bawang2 tu saya tumbuk kasar....dah naik bau saya masukkan ayam dan kuah nya sekali...biar masak hingga didih...kemudian saya masukkan serbuk lada sulah..sos ikan...cili padi diketuk dan jugak cili merah dan hijau yg dihiris....udang dan garam. saya pecahkan telor dan kacau2 biar telor tu hancur....kemudian saya masukkan sotong dan tepung jagung yg dibancuh dgn air....masuk sayur2...dan terus tutup api...mee saya masak macam kakpah jugak...panas minyak sikit dan masukkan mee dan jugak sos tiram...kacau2 sejekap dan tutup api...hidang mee dgn kuahnya sekali...sedap dimakan panas...:)

8 comments:

izahdaut said...

Slalu tetanya2 umur Q. Kakak kakak ke adik adik ke sebaya ke. Tapikan kalau tengok kat menu2 nak kebolehan memasak sangat nampak akak2 sebab seba terror n boleh. Camner tu? Hahaa.. Sungguh la weh kagom aku nengok menu 2 kat sini.

izahdaut said...

Apsal ayat aku tunggang langgang. Bukan salah aku. Salahkan enpon neh

quinnie said...

kahkahkah..izah..kita umur 33...idak le pandai sgt memasaknya...masih lagi dlm proses belajar...hehehhe...

tun_telani said...

kak Q.. x penah wat ladna guna mee kuning. mee kuning dh ada nih, esok nk try lah =)

nuwairani ismail said...

sedapnya! sedapnya! perah limau kasturi sikit...perghhh!

ibundo said...

cili api tu kalau bubuh sampai berdegung memang sedap haha.. tapi hasben bundo takleh makan cili api. kesian tertinggal satu nikmat dunia hiii...

Amie said...

Assalam Quinnie,
rajinnya buat stok ayam... hasilnya tentulah berbaloi! tengok rupa paras mee ladna tu...mesti sampai jilat pinggan! sedapppp..... lagilah Nani tambah limau kasturi & ibundo bubuh cili api sampai berdengung! Pengsan.....

quinnie said...

tun biasa guna mee apa tun nak buat mee ladna? kalau dak pun guna mee sanggul pun sedap nih..:)

nuni..tambah limau ye....:)

kakpah..saya kalau tak letak cili tak puas makan..tapi tak la pedas sgt...hehehhe

kakamie...memang berbaloi masak sendiri mee nih..lebih kurang je dgn yg kat restauran....hahhahah

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...