Friday, 2 September 2011

Rendang tok perak doojon luv quinnie:)

kali ni masak baru la byk terbit minyak nya..memang kena guna byk santan...baru menjadik

utk hari raya ni saya masak 4 kilo daging tuk buat rendang ni...memang suka buat byk sebab senang nak bagi kat sedara mara..belah ipar makcik saya ni suka bagi macam2 kalau dtg bertandang..memang segan kalau berkunjung kerumah derang ni dgn tangan kosong jek...hehehhe....saya masak rendang ni pagi isnin hari tu...dari kul 7pagi sampai kul 1 petang..saya kacau separuh makcik kacau separuh....dia selagi tak gelap kaler dia tu memang tak best makan....saya suka rendang tok yg ori...sama je resepi dia dgn rendang tok doojon yg saya dah letak dulu..cuma kali ni saya tulis resepi baru sebab senang nak buat rujukan kalau nak masak byk cam gini...k meh tengok resepinya....

Rendang tok perak

Resepi :quinnie@qasehququinnie.blogspot.

Bahan2

4 kilo daging - boleh potong 30 ketul utk satu kilo atau 18-20 ketul utk satu kilo..ikut suka la nak saiz yg mana
1 kilo kelapa parut dibuat kerisik
6 kilo pati santan
air secukupnya
4 bawang besar - dihiris
2-3 labu bawang putih- dihiris
2/3 periuk kecil cili kering *- dibasuh dan direbus 
7 batang serai*
2 inci lengkuas*
2 inci hali* (bahan*diblend)
7 sudu besar jintan kasar**
7 sudu besar jintan halus** ( bahan ** disangai dan diblend halus)
1/2 ketul gula kabung/ seketul gula melaka saiz kecil
2 batang kulit kayu manis
10 biji buah pelaga
garam secukupnya

Cara2

1. mula2  sediakan kuali besar atas dapur gas....kemudian masukkan daging...bawang besar dan putih yg telah dihiris, bahan2 kisar * dan **...masukkan gula kabung....kulit kayu manis dan buah pelaga.....santan dan kerisik..juga air....air tu biar hapus daging...hidupkan api..dan masak guna api kecil..

2.kacau hingga rendang masak...biasanya 4 jam atau lebih baru masak rendang ni..ikut kuantiti daging...saya biasanya 2 jam awal tu saya guna api keciki..lepas tu saya besarkan skit apinya..tapi kena hati2 la takut nanti hangit lak rendangnya...kacau hingga warna rendang bertukar gelap......lepas tu baru masukkan garam...nak tau rendang dah masak..akan terbit minyak rendang ni dan jugak warna rendang tu bertukar gelap.

3 dah siap boleh la dimakan dgn lemang/ketupat dan jugak nasi minyak atau nasi putih pun sedap..:)

(nota: kalau suka rendang yg macam rendang maknik perak tu atau yg biasa org jual tu...masukkan ketumbar dlm 7 sudu besar..lepas tu tambah lagi serainya..buat dlm 12 batang serai....kalau suka boleh masak dulu santan, bahan2 blend dan bawang2...rempah...masak biar naik bau dulu..kemudian baru masukkan daging dan bahan2 lain.....boleh tambah gula kalau suka rendang yg manis)

4 comments:

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum quinnie..
akak datang nie.. dah lama akak x BW.. huhuuu... sibuk jer memanjang beraya... cuma ada gak akak singgah cnie melalui hp jer.. tu yg x sempat nak komen tu.. huhu..
waaah.. akak tgk rendang ler,.. suka sgt makan rendang.. x kisah ler rendang apa.. asal nbamanya rendang mmg akak x tolak.. rendang tok perak nie nmpk sedap.. nnt nak try.. masuk list dulu.. ;)

quinnie said...

waalaikumsalam kakdiana...

hehhehe..suka makan rendang ye kak? saya mengacau bila ada acara tertentu jek..lepas tu kalau dah teringin sgt..kekekkek..saya update gak blog ni sebab risau lepas 2 hari cuti cam rasa best jek cuti nih..cam timbul rasa malas lak...dia bila dah rasa diri ni pada paras bahaya tu yg saya update gak biar dia bergerak...hehehhehe

Cheq Sue said...

ape ke peliknya nama rendang ni Q...kalau cheq sue nak buat kena ejas sikit namanya jadik rendang tok rosyam nor... ^v^

quinnie said...

hahhahah..sue dia kalau dah resepi sendiri tu mula la merepek2 nak letak nama artis pojaan nye sekali..kakakak...senang nak beza2kan resepi....kekekke.....wah minat abang rosyam ek...kekekek

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...