Thursday, 1 September 2011

ketupat daun kelapa/pulut

belajar makan ketupat dari thn lepas sejak dah tak beli lemang...



ketupat ni saya masak tuk hari raya pertama...saya tak suka sgt makan ketupat beras..lebih suka ketupat pulut...sebab ada la iras2 macam lemang skit..cuma tak dibakar je...dah 2 thn tak beli lemang...sejak itu kalau raya memang buat ni je....mula2 takut jugak nak cuba sebab 1 time...risau terburai la macam2..padahal elok je jadiknya..hehhehe..masa thn lepas...lembab jugak la part nak isi pulut tu...tapi thn ke 2 ni dah laju jek tak dek terkial2 lagi....saya masak waktu malam..jadiknya pagi tu dah boleh hidang...ni saya kukus balik pagi tu nak kasi dia panas balik....buat makan dgn rendang tok....resepi ni saya ambik dari kak alongroz@myr....kat blog kak alongroz pun ada tapi dlm bahasa inggeris..saya copy n paste dari myr sebab nak yg bahasa melayu..kalau nak yg bahasa inggeris boleh klik kat link kat bawah ni ek....terima kasih pada kak alongroz atas resepi yg sedap nih...:) saya mintak izin copy n paste resepi akak kat sini ye.....

Ketupat daun kelapa

Resepi: kak alongroz
            alongroz@myr
by: quinnie@qasehququinnie.blogspot.com

Bahan-bahan ( 18 biji )

  • 8 cawan Beras pulut - basuh, rendam 2-3 jam & tapis
  • Santan secukup nya - agak2 tenggelam ketupat
  • 1 sudu besar Garam
  • 1 helai Daun pandan
  • +/- 18 biji Kelongsong ketupat

Cara-cara

  1. Nak tunjuk cara anyam ketupat tu susah sikit kat sini, tapi yg dah siap anyam byk di jual waktu musim raya ni. Along belajar anyam dari arwah Opah waktu Along kecik2 dulu.
  2. Isi beras pulut ke dlm kelongsong ketupat - jgn sampai penuh - agak2 ruang kosong dlm satu ibu jari kat bucu tu. Lepas tu matikan kedua2 bucu kelongsong dgn menyelitkan nya kedlm slit & simpul.
  3. Rebus ketupat dgn santan, daun pandan & garam sehingga santan kering & keluar minyak. Tips, kalau santan cair tak keluar minyak nya & ketupat pun tak lemak, so pastikan santan tu kow...!
  4. Hidangkan dgn rendang atau lauk kegemaran anda. Kalau mkn panas2 memang lagi best.
  5. Ketupat ni tahan sampai 2 hari tak basi sbb rebus sampai keluar minyak. Tapi kena lah panaskan tiap hari. Senang je nak panaskan, tempek je atas kuali dgn api yg kecil - lagi best jadi nya. 
(nota: pulut tu ikut saiz ketupat..kalau besar sarung ketupat tu kena lebihkan skit pulut nya..santan memang kena pekat....kalau 10 ketupat saya letak 1 kilo pati santan...lepas tu tambah air sampai hapus ketupat...api kecik je masa masak...boleh tutup periuk..kalau masak byk lagi lama tempoh masaknya..tu kena masak awal.kalau pagi raya baru nak masak...mau tengah hari baru masak..hehhehe...lepas masak toskan ketupat dan cuci skit ketupat tu sebab ada sisa2 santan kat kulit dia tu..ni tuk pastikan ketupat tahan lama..lap la dgn kain or tisu....saya kalau nak panaskan pakai kukus je..simpan dlm peti ais kalau tak habis utk thn lama. setiap ketupat saya ikat 3 serangkai supaya senang nanti nak angkat bila dah masak....pada yg tak pandai nak isi ketupat...pulut tu isi kat bahagian bawah dia..kat ekor pendek tu....lepas tu sematkan or matikan lebihan daun tu...biar dia tertutup rapat..kat bahagian atas dia tu...simpul/ikat dua kali biar dia kemas..lepas tu baru ikat 3 serangkai..baringkan ketupat dlm periuk...kalau masak byk guna periuk besar....masa masak ketupat ni....bila air santan dah separuh ketupat..balik2 kan ketupat tu utk pastikan ia masak sekata.)

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...