Thursday, 22 September 2011

Ayam goreng BBQ


hohoho...dah lama tak update blog....terima kasih pada yg setia berkunjung....:)..post gambar ayam goreng je la dulu ye....hehhehe...resepi simple je....macam ayam goreng biasa tapi saya tambah rempah bbq yg dpt kat mcd tu....hahhahaha...tak tau nak buat apa..dari dibuang baik masukkan sekali dlm masakan...hehheheh...rempah bbq ni selalu dpt kalau kita beli ayam goreng mcd tu....nak makan dgn ayam goreng mcd tu dah rasa masin sgt...last2 guna tuk buat benda lain ada jugak faedahnya.....rasa ayam goreng pun lagi sedap....k lah meh tengok resepi ayam goreng simple saya nih...

Ayam goreng BBQ

Resepi:quinnie@qasehququinnie.blogspot.com


Bahan2

10 ketul ayam
2 bawang putih
1/2 bawang besar
sedikit halia
sedikit serbuk lada sulah
5-6 sudu besar tepung gandum- anggaran je ni
4 sudu besar tepung beras- anggaran je ni
1 sudu kecil garam
sedikit kunyit
1 sudu besar mumbung rempah kari ayam
1 paket serbuk bbq mcd- kalau ada jenama lain pun o.k
1 biji telor ayam

Cara2

1. mula2 tumbuk lumat bawang putih.bawang besar dan halia....kemudian masukkan ayam kedalam mangkok yg besar...masukkan bahan2 tumbuk...garam, rempah kari, kunyit, telor ayam, serbuk bbq dan lada sulah...gaul rata...

2. kemudian...masukkan tepung2 tadi....agak2 la ye kalau kurang boleh tambah lagi..gaul2 rata....kemudian panaskan api...masukkan minyak masak kedalam periuk kecil....goreng ayam biar terendam....masak hingga kulitnya garing...dah masak...angkat dan toskan....siap...

6 comments:

tun_telani said...

adoii.. cobaannn..... tun sukaaa mkn ayam goreng, tp tgh diet nih, hold dulu makanan bergoreng.
ps: kt bintulu xde McD.. sadis x? hihi

Zaliedana said...

Assalam kak Q..klmarin jer baru wat ayam goreng,kira ala ala mcd juga la,sbb pedas,hehe..Skang nih byk rumah tgk tayang karipap resepi akak,nanti ct nak try jugalah,tq kak atas segala tips tu ya...

aroha mizwa said...

salam kak Q..
ayam macd ada rempah ek,kuno nye sy sb mmg xpernah beli ayam macd selalu ayam kfc aje huhuhu

Nurul said...

Kak Q,
Nak ayam goreng!!! sedapppnya.. ;)

Wattie said...

Salam Quinnie,
Nak ayam goreng satu...., jarang sangat orang yang tak suka ayam gorengkan...

quinnie said...

tun..bila tengok u nye menu...kalau kat rumah ni i sorang je boleh telan...bagus2..i memang sokong org2 yg nak berdiet nih...hehhehehe...la kat bintulu tak dek mcd ek...teringat masa duk shahalam..kat pkns tak dek aiskrim ke apa ke waktu zaman tu....tension jek...hahhaha

zaliedana...ayam goreng ni menu tiap2 hari pun tak jemu rasanya...hehehhe....bagus la ramai yg mencuba resepi karipap tu....:)

mizwa..kita pun baru tau jugak sebab jarang beli ayam mcd jugak sebenarnya..kehkehkeh

nurul....lama betul tak singgah rumah dia....:)

kakwattie...ayam goreng kalau kenduri dia la yg habis dulu...hehehhe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...