Wednesday, 14 September 2011

Gulai lemak udang dan nenas


Ada lebihan nenas masa buat open house hari tu..dari dibiarkan busuk baik buat gulai lemak..dah lama tak makan gulai lemak nenas dan udang nih...saya belajar makan gulai lemak nenas ni masa kat kg baru dulu...kawan saya beli gulai ni kat pasar ramadhan kg baru tu...sedap tak leh nak kata gulai makcik tuh...teringat sampai sekarang..hehehhe...dpt makan kuah dia dgn nasi pun sedap...memang selalu la beli sepanjang bulan ramadhan tuh...kalau ada kuah pun sayang nak buang..hehhehe...

k lah meh kita tengok resepi..rasanya ramai yg dah pandai masak gulai nih....:)


Gulai lemak udang dan nenas

Resepi:quinnie@qasehququinnie.blogspot.com

Bahan2

1/2 biji nenas yg dah masak- kalau dpt nenas jenis madu lagi sedap
udang hidup- ikut suka la nak letak byk mana
3 sudu besar udang kering*
2 batang serai*
10 cili padi* kalau nak pedas menyengat boleh tambah lagi
1 buah keras*
1 bawang besar*
2 bawang putih*
1/2 inci halia* (bahan* diblend hancur)
santan pekat secukupnya
sedikit air jika perlu
sedikit belacan
sedikit sebuk kunyit
garam dan sedikit gula
1 buah tomato dibelah 6


Cara2

1. mula2 hiris nenas kecil2...hiris halus..dan masukkan kedalam periuk

2. masukkan bahan2 blend kedalam periuk bersama santan,,serbuk kunyit...air jika perlu....hidupkan api..jgn kuat sgt dan masak gulai tadi hingga terbit bau dan nenas layu....selalu kacau2 supaya tak pecah minyak....masukkan jugak tomato kedalamnya..

3. bila dah layu nenas tadi...masukkan garam dan gula....lepas tu masukkan sedikit belacan dan juga udang...masak hingga udang bertukar warna..bila dah masak boleh tutup api....siap...makan dgn ikan masin goreng dan sambal belacan memang best sgt gulai nih...:)

4 comments:

Wattie said...

Salam Quinnie,
Akak suka makan masak lemak ni dgn nasi panas2, tp famili tak berapa suka, tu yg jarang2 nak masak

Vivi Lim @ Mrs.Nurulazmi said...

kak Q =0)
nak semangkuk masak lemak tu boleh =0).
saya mmg peminat tegar masak lemak =0).

Juwita Jamaludin said...

sedap masak macam ni tambah letak nenas masam2 manis jadinya

quinnie said...

kakwattie...saya pun suka makan gulai lemak...tapi tak leh selalu masak pun kolessss..hehhehe

oo vivi minat gulai lemak ye....

kakita..memang best sekali sekala dpt makan gulai cam gini...:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...