Wednesday, 11 January 2012

ROTI NAIK PAHANG

geram tengok roti ni naik gebu...:)

seketul je dah kenyang makan

tak sempat nak ambik gambar yg dah keluar loyang terus kena ngap!! hehehe

sejak akhir2 ni rajin pulak saya nak uli2 roti ni...kalau dak malas sebab tak pernahnya sedap kalau buat roti sendiri ni....sekarang ni dah pandai skit..ada la rasa rotinya...hehehe...suka resepi roti yg simple ni..tambah2 kalau guna tepung gandum je..sebab saya jarang beli tepung roti....dulu2 rajin beli..sampai makan  dek bubuk sebab malas punya pasal..hehehe...suka roti ni sebab rasa macam roti manis..

saya ambik resepi ni dari blog mamazieza....mamazieza memang dah byk kali buat roti ni....terima kasih kak...saya letak resepi roti ni kat sini ye....

ROTI NAIK PAHANG......

Resipi: Tok Mak.....
sumber: mamazieza
by: quinnie@qasehququinnie.blogspot.com

Bahan2
...
1 BIJI TELUR.
2 SUDU BESAR SUSU PEKAT MANIS.
3/4CWN GULA.
2 SUDU KECIL IBU ROTI@MAURIPAN .
2 SUDU BESAR MARJERIN.
1 SUDU KECIL SORTENING.
500 GM TEPUNG GANDUM CAP SAUH.mama guna cap Lily
300 ML AIR ..AIR NI DH DI CAMPUR SEKALI TELUR N SUSU MANIS JADI 300 ML AIR.
1 SUDU BESAR SUSU TEPUNG SEBARANG JER

Mama guna mixer biasa.. tak guna Bread Maker..
Masukkan semua bahan2 kecuali marjering dan shortening tu..
Uli sehingga agak-agak sebati masukkan majerin dan shortening.
Uli lagi sehingga nampak dia tak melekat di mangkok .. tp melekat juga di jari... hehehe

Bahagi doh pada 30 gm dan bulat2kan atau ikut laa nak buat macam mana pun.. Mama ni Che Las.. hehehe


16 comments:

Sheila Shafeareen said...

as'salam ambui cantik gebus geban roto Q yeee kalau tahu buat roti sure akk pesan awal2 hehhehe leg buat sarapan pg ni...sdp ni cicah kari atau cicah sama milo panas

Sheila Shafeareen said...

sorri bukan roto "roti"

EmbunRosaliza said...

Q, berkenan sangat akk kat roti naik ni, mcm nak cuba la ni juga, resipi simple n sedap tersangat2 lah rsa nk buat hehhe, elok je kenaikan roti tu Q heh

tun_telani said...

wahh.. mmg naik gebu nmpk roti tu.. tun mmg suka meroti skrg nih.. tp duk 2 org je terpaksa slow2 je. hehe

Liza said...

fuhhhh roti naikdr pahang sudah mali ma....hihihii
Q..akak salin resepi dulu yer...

K.Nor said...

Q, dari pandangan k.nor la ya.. roti Q ni dah terlebih naik sbb tu kalau tengok dr rupanya tu, ia cam nampak serata jer, tak membulat tinggi bahagian atas bg setiap bun tu.. teksturnya akan jd sedikit padat dan tak gebu sgt.. nak tau camna rupa roti yg elok naik utk start bakar, bila doh dah naik, bahagian atas tu licin elok jer. pastu kalau dah start berkedut tu tanda dah terlebih proof (terlebih peram atau terlebih naik) :)

quinnie said...

kak shiela...memang senang resepi ni..tak sangka boleh jadik roti...hehehe

kak rosa..lama jugak nak tunggu dia naik tu..sampai tertido saya...hahhaha

tun...kita lagi la tak terikut dgn tun ni..selalu sgt meroti..kita kengkadang je bila dtg rajin..hehehe

kak liza...boleh je nak cuba bila2 sebab bahan mesti ada kat rumah..hehehe

kak nor...memang betul semua sangkaan kak nor tu...saya tertido masa nak tunggu roti tu naik..memang dah terlebih peram..pandai kaknor...memang dah pakar ni...hehehe

izahdaut said...

kikiki... kak Q..mata pakar mmg gitu kak. sekilas ikan dipasar, sudah tahu segar ke idak. kannn.. hehe.. dah lama nak buat roti tok mak ni. nak try jugak 1 day

quinnie said...

izah..hahhahah...duk ngirakan buat taik mata...nasib la tak masak doh tu..boleh dimasak lagik..jadik la buat makan sendiri...hehhehe

quinnie said...

silap..tak masam doh..hehehhe

Amie said...

memang naik betullah roti tu Quinnie... tak sangkat pulak naiknya sampai ke Pahang! sedapnya makan celup milo panas!

cik cek said...

Q...anto2la roti kat kak cek ni...nak buat tak rajin la pulak...:)

anymz said...

mmg sesuai nama roti ni dgn tajuknya yang naik tu....meh sini semua ketul..ada lagi ke tu???

quinnie said...

kak amie..rasa dia macam roti manis..patut la mamazieza suka kat resepi ni..hehehhe

kak cek...adoi aiii..klau dekat memang leh ngantor..saya sorang je yg ngap roti ni...hehehe

kak anim..tu la kan...hehehhe...memang sesuai dgn namanya..hehehe

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum quinnie cayang..
cantik gebu roti tu quinnie... geramnya tgk...

quinnie said...

yer kak melly cayang..:) buat pun senang kak..tak byk kerenah roti ni..hehehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...