Berminat dgn dunia masakan...dan blog ni adalah tempat saya menyimpan segala resepi yg saya sayang serta pernah dicuba dan untuk dikongsi dengan rakan2...:)
Tuesday 17 January 2012
TOMYAM AYAM
Assalammualaikum....malas betul nak kuarkan entry semalam...hehehe...pc pun tak bukak...ngeee...hari ni tunjuk menu simple je..tomyam ayam...guna perencah adabi je...hhehehe...dah lama nak masak tomyam ni tapi perencah nya tak dibeli2 jugak.....malas nak kekedai....:)
resepi ni simple je...kalau yg baru nak belajar masak tu elok sgt le...hehehe
TOMYAM AYAM
Resepi: quinnie@qasehququinnie.blogspot.com
Bahan2
8 ketul ayam
1/2 paket perencah tomyam adabi
5 batang serai diketuk hancur batangnya
15 cili api ditumbuk
1 bawang besar dihiris
2 biji tomato dibelah 6 jika ada
sepeket sayur bendi
air secukupnya
garam dan gula secukupnya
5 helai daun limau purut
1 asam keping
Cara2
1. mula2 masukkan air kedalam periuk...agak2 la kuahnya nak byk mana...lepas tu masukkan serai..cili...bawang besar...perencah adabi.. dan asam keping....masak hingga kuah didih.
2. lepas tu masukkan ayam....biar sampai ayam empuk...kemudian masukkan bendi dan tomato...masukkan juga daun limau purut.....garam dan gula secukupnya....agak2 sayur dah layu..boleh la tutup api...dah siap....boleh makan dgn nasi putih atau nak makan ratah gitu pun sedap....senang kan nak buat dia..:)
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
13 comments:
morninggggg!!!!!!!!!!!!!! awalnyer kak Q. masak bekfes ape arini? tun x masak lg, muka taik mata ngadap laptop nih. muahaha~ pas masak bekfes nnti baru nk mandi.
kat bahan2 tu tertinggal daun limau purut. hihi..
tak senonoh tol si tun nun. hahhaa.. kita lawa sket dah berbedak ni. heee.. makan tomyam panas2 ngan nasi putih. dah sedap sesangat
tun..hahhahah..betul tu kita terlupa nak tulis daun limau ...kekekek....gi mandi la weiii....nasib dah berpunya...kalau dak mesti kensel cek abang nak masuk meminang...hahhaha
izah...ini menu tah hari apa...hehehe..biasa la kita ni jenis lambat nak kuar entry..hehehe
Assallamualaikum Q..
Aahh..mmg teruk betul dak Tun ni tau! Ada ke bg tau taik mata ada kat muka lg dah ngadap komputer.. Kot ye pun jgnlah cakap kan Izah...hehehe..
Q, kak Naz tergoda tgk mee hailam Q kat bawah tu.. Akak suka makan mee hailam yg bnyk kuah cam tu.. Lazatnyaaaa...
Kalau tom yam, ratah jer pun sedap dah kan Q...
kak naz..hehehhe...dia kalau dah kenal rapat gitu la..tak segan silu nak citer...hahahha
memang senang nak buat mee hailam tu kak...boleh la cuba nanti..saya main campak2 je resepi tu..hehehhe
Salam quinnie..tinggalkan akak semangkuk...hari ini dapur tutup
Assallamualaikum Q..
Lupa lak nak bagi tau. Aiskrim tu masa nak goreng jangan nyah bekukan ia(defros). Goreng jer masa dia tgh keras kejung tu. Pas tu boleh terus makan sbb tak panas pun sbb aiskrim kat dalam tu menyejukkan ia dgn serta merta. So jgn tunggu lama masa nak makan tu. Nanti aiskrim nya cair lak..
salam Q...wahhh akak pun nak keluarkan n3 tomyam jugak hr ni...tgk2 dah ada kat sini....uwaaaaaaa
nk sikittttttttttt..
Wah! tomyam campur ngan bendi...fav akak kalau ada sayo bendi ni..hirup2 kuah...mkn sayo bendi...walllaaa....sedapnya...:D
kak paty..cuti2 masak ye..hehehe...bagus jugak kak..sekali sekala gantung kuali..kekeke
kak naz..terima kasih atas penerangan....ooo gitu caranya...tak leh goreng sekali byk la....hanya utk cukup2 makan je....tq kak..:)
kak liza..sama menu plak kita ye...hehehe
kak norlie..meh la join makan sekali...hehehe
kak ham...saya pulak suka kalau ada ayam goreng berempah ke..ikan goreng ke....pun sedap jugak makan dgn tomyam...hehehe
kak cek...sedapkan taruk bendi..saya pun 1 time buat cam gini..tak sangka best pulak...hehehe
sedapnya tgk tomyam ayam nie quinnie... fav akak ler nie kalu bab tomyam ... tgk ada bendi tu... adeeh!!! terliur sudah!..
kak diana..saya pun kepantangan kalau nampak bendi ni...sedap betul...hehehe
Post a Comment