Wednesday, 4 January 2012

NASI LIMAU PURUT

makan nasi limau purut ni dgn rendang tok ayam semalam

saya kukus nasi ni..memang sedap la..suka nasi ni..:)

nasi limau purut ni saya makan dgn rendang tok ayam yg saya post semalam...selain dari makan dgn lemang saya masak jugak nasi utk digandingkan dgn lauk ayam tu...saya kukus nasi ni sebab kat rumah ni rice cooker guna utk masak nasi putih....nasi putih kena ada kat rumah ni sebab ada yg tak suka nasi bertumis ni sgt....lagi pun masak skit je nasinya..baik saya kukus je...lagi pun senang nak perangat.

resepi ni saya ambik dari blog kak ita...resepi asal dari chef zaidah....terima kasih kak ita sebab kongsikan resepi ni kat blog akak...kebetulan kat rumah tengah byk daun limau purut yg diangkut dari kg...sebelum daun kering baik saya cuba nasi ni...sat gi kempunan sebab dah lama simpan hasrat nak cuba...hehehhe


NASI LIMAU PURUT
By : Chef Zaidah Mohd Noor
Rujukan : Buku masakan
Cita Rasa Malaysia 1000 resepi Unggul
sumber: kak azlita@masam manis


2 sudu besar margerin
1.5 cm halia ~ kupas dan hiris
2 ulas bawang putih ~ dihiris
4 ulas bawang merah ~ dihiris
1 batang serai ~ dititik
3 helai daun limau purut
Garam secukup rasa
500 ml air
125 ml pati santan
1 sudu besar stock ayam
2 cawan beras Basmathi ~ di cuci bersih dan toskan airnya
4 titik pewarna hijau

Panaskan Margerin di dalam periuk
Tumiskan bahan-bahan hiris hingga wangi
Masukkan serai dan daun limau purut, kacau sebentar
Apabila dah harum masukkan air, garam, santan, stock ayam dan beras
Kacau sedikit dan biarkan sehingga air nasi kering
Apabila kering, titiskan dengan pewarna hijau
Gaul sebati dan biarkan hingga nasi masak sepenuhnya.



14 comments:

Mommy Alma said...

Wahhh..mesti harum rase nasinya tu ya, Q!
Akk baru try hari tu buat ayam bakar guna daun limau purut - semerbak! InsyaAllah leh cuba nasinye lak.

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

hEM..HARUNYA SAMPAI KE UMAH AKAK..AKAK BELUM PERNAH TRY NI..NAMPAK SEDAP

Sue @ Nenie said...

Salam Quinnie..mesti wangi bau nasi ni kan....emmm sedapnya dapat makan ngan rendang

tun_telani said...

sedapnyer kak Q.. nasi kalau kukus mmg jd xtra sedap kan.. tun x bape pandai kukus nasi, kdg2 jelantah, pastukan, terpaksa main ngelat, tun letak dalam loyang, tambah air dlm loyang tu dan kukus lg.. hehe

Liza said...

salam Q....wahhh sampai ke sini bau harum nasi ni....ekekeekke
akak dtg bawa pinggan sekali ni... hihihihi

chikadakbiru said...

tak pernah cuba lagi nasi limau purut...amcam kena dgn rendang tok...pasti besh kan...

norlieharumaini said...

nasi chef zaidah...sedapnya..
harini akak buat nasi chef.... Quinnie...

quinnie said...

kak alma..wah...buat ayam bakar ye kak...lain kali nak cuba la letak daun purut..mesti sedap..adala rasa lain skit...hehhehe

kak paty..nasi ni sedap nak gandingkan dgn lauk apa pun boleh...makan dgn ayam goreng pun sedap...hehehe

kak sue..memang ngam rasa nasi ni bila makan dgn rendang...hhehehe

tun...kena tanak dulu nasi ni macam biasa tun...pakai dapur gas...lepas tu kena kacau2 selalu nasi nye supaya tak kerak..nampak nak kering airnya terus tutup api..lepas tu kukus la sampai masak...senang je tun...hehehe

kak liza...boleh je...hehehe

cb...nasi ni dgn lauk lain pun sedap jugak makan..hari tu saya makan dgn gulai tempoyak jugak...hahahha

kak norlie..apa la nasi yg dimasaknye tu ye? heheheh

Ayu said...

Assalam Q,
Wah akak dah terbau2 nasi limau purut ni tau ..sampai sini ha..mesti harum bau nasi ni kan..

Yatie said...

uwaaaa harumnya nasi limau purut ni, kalau makan mesti nak cium2 je nasi tu...tul tak?..

EmbunRosaliza said...

Assalam Q, sedapnya nasi limau purut ni, mesti lemak2 sikitkan, harum terasa

Torviewtoronto said...

colourful food looks wonderful

Nieza said...

wahhh menarik tgk nasi limau purut ni.dah pernah masuk list tapi belum berkesempatan lagi nak cuba.hari ni akak buat nasi ayam ipoh resepi Q.tq yer:)

quinnie said...

kak ayu...memang sedap nasi ni..cuba la nanti..:)

kak yatie..makan nasi dia saja pun sedap...hehehe

kak rosa..tak dek rasa lemak2 macam nasi lemak tu kak sebab santan nya skit je..rasa macam nasi minyak biasa tapi ada bau limau purut..:)

torview...the taste is yummy too..:)

kak nieza...saya pun byk resepi nasi yg dlm list..tak terbuat2 jugak lagi...hehhehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...