Thursday, 26 January 2012

DONUT MULUS

sukanya saya dgn donut mulus nih..:)

sekarang baru pandai buat donut bulat2 cam gini..kalau dak macam2 bentuk..hahaha

yg ni saya buat ada inti strawberry kat dalam dia....sedap!!!

inti bila goreng sampai terkeluar..hahhaa..malas punya kes..ngeeee

salam bersiaran kembali....hari ni nak tunjuk resepi donut mulus dari ros @jintan manis..memang sedap donut ni..saya perasan resepi ni kat blog sue@nenie hari tu..terus tertarik nak cuba..saya buat 2 kali ni...yg mula2 inti strawberry tu..yg ke 2 donut biasa tabur gula je...rasa pun sedap..puas hati la...hehehe

nak ucapkan terima kasih pada ros@jintan manis atas resepi yg best ni....dan jugak pada nenie sebab kita cnp dari blog awak je...:) terima kasih sekali lagi..mintak izin saya kongsikan kat sini pulak ye..:)


DONUT MULUS
Sumber : Ros @ JintanManis
cnp: sue@nenie

BAHAN-BAHAN
  • 350 gram tepung Halus Superfine - Q ganti dgn 350gm tepung gandum + 3 sudu kecil baking powder dan ayak sebanyak 3 kali
  • 50gram tepung kanji kentang -Q ganti dgn 2 kentang yg direbus dan lecek halus
  • 2 sudu besar susu tepung/skim milk -Q ganti dgn susu pekat manis 2 sudu besar
  • 1 biji telur ( dipukul sedikit mengunakan garpu)
  • 150ml air suam - Q kurangkan
  • 1 ½ sudu besar marjerin@butter@shortening
  • 3 sudu besar gula
  • 4 gram yis ( 1 ½ sudu kecil)
  • sedikit serbuk gula sebagari salutan pada donut mulus ni nanti.
PENYEDIAANNYA

Penyediaan Doh
  1. Kaedah 1, Penggunaan Bread Maker (BM) --> Masukkan semua bahan dan ikut arahan menguli pada BM masing-masing dan tekan Start, tunggu sampai siap di uli dan boleh terus ke langkah seterusnya.
  2. Kaedah 2, Jika uli tangan -->
  • Di mangkuk kecil, masukkan 150ml air suam dan 1 sb gula.Kacau sehingga gula larut dan masukkan yis.Biarkan lebih kurang 5~10 min atau sehingga larutan tadi berbuih.
  • Masukkan semua bahan doh dan uli hingga tidak melekat pada tangan.
****Tips untuk dapat doh yang lembut, ambil plastic bersih dah letakkkan doh di dalam plastic tu, ramas-ramas beberapa minit, lebih kurang 5 hingga 10 minit, keluarkan dan uli semula dalam bekas adunan, anda akan dapat doh yang lembut dan elastik.

  1. Kemudian perap doh dan tutup bekas adunan dengan plastic wrap dan biar doh naik dua kali ganda.
  2. Selepas itu tumbuk-tumbukkan doh bagi mengeluarkan angin.
  3. Bahagi doh pada bebola kecil dan rehatkan selama 6 hingga 8 minit, kemudian bentukkan seperti donut, lubangkan tengahnye, biarkan naik dua kali ganda.
  4. Goreng sehingga keemasan, gunakan api sederhana, angkat dan toskan.
  5. Salutkan dengan serbuk gula, sedia untuk dihidangkan.
****Tips mudah (Dari Kak Yani@MyR) nak menyalut gula pada donut atau apa2 kuih, masukkan donut/kuih siap goreng dan gula halus ke dalam plastic bag, kembungkan ia dan tutup kemudian goncangkan sehingga kesemuanya bersalut rata...

13 comments:

EmbunRosaliza said...

Assalam Q, tgk donut mulus pepagi ni buat perut akk terasa lapar je, sedap nmpk tu

quinnie said...

kak rosa..sedap kak donut ni..tak rugi buat..hehehe

izahdaut said...

kak Q.. 3 biji nakkk. buat bf..

quinnie said...

hehehe..alahai izah..baik awak buat sendiri je..lagi sedap dari yg kita buat ni ha..kekeke

Cho Zila said...

kalau buat sendiri baru puas hatikan... anak2 pun puas makan..
akak terpesona ngan gulai lemak pisang nangka kat bawahtu.. terus teringat nak makan ... ehm,,,,, sedap weh...

Cendana Kasih said...

salam Q...kiter pun baru jer breakfast ngan donut... tp dout stoberi mu itew tetap menggoda imanku...hehe

ady said...

as-salam Q
gebu2nye donut..donut strawberry tu npk menarik..mesti sedap ni kan Q..

~K Ham~ said...

q....kak ham nak 3 ketui je...boleh la..boleh la...bolehhhhhhh laaaaaa

Zaliedana said...

Assalam kak,jom tuka donut kak,sy da wat donut keledek mggu lepas n frozen,ptg2 karang nak goreng jer,malas nak wat num ptg yg len dah..

CT Delima said...

As'salam Quinnie

Rajinnya buat donat. k.ct ni kalau nampak donat macam geram jer nak buat. Tapi nanti2lah dulu, nak tunggu angin rajin mendonat datang baru nak buat :)

cik cek said...

Kak cek memang lama dah tak berdonut...memang nampak mulus2 donut Q ni...mintak ngan Q sikitlah....:)

Sue @ Nenie said...

Salam Quinnie..Wahhhh dah sampai sini pun donut mulus dia...siap ada inti stoberi lagi...mesti sedap ni...Guna resipi kak Ros ni puas hati kan ngan hasilnya...

quinnie said...

salam kenal cho...betul tu buat sendiri boleh makan panas2...hehehe

kak ck..letak inti lagi sedap la kak..wangi je bau dia...hehehe

ady..saya baru sekarang pandai buat donut bulat2 cam gini...hahhaha

kak ham..seketui dah kenyang kak..beso donutnya...hihihi

ct..rajinnya buat frozen..kita kalau frozen lepas tu donut tak gebus sgt la...tu yg maleh...

kak ct..bila2 senang bleh buat ye kak..hehhehe

kak cek..senang je nak buat kak..uli pun kejap je saya ni..bukannya rajin sgt...hehehe

sue...tq sebab perkenalkan donut ni..kita ambik jugak ros punya e-book tu tapi buat simpanan je...hahhaha

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...